Stedentrip Mechelen met kinderen: ontdek dé kinderstad van België

0
573

Een stedentrip Mechelen met kinderen klinkt als een goed plan, want deze stad wordt al enkele jaren gepromoot als kinderstad en wil daarmee de meest kindvriendelijke stad van België zijn. Annemiek vindt het daarom hoog tijd voor een bezoek aan Mechelen met kinderen en gaat op onderzoek uit.

Dit blog is geschreven in 2017 en in 2020 voorzien van een update

Welkom in dé kinderstad van België

De Belgische stad Mechelen ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in en is de vijfde grootste stad van Vlaanderen. Inwoners van de stad worden Mechelaars maar vaak ook Maneblussers genoemd.

De Mechelaars zijn over het algemeen niet trots op die laatste benaming. Deze is namelijk afkomstig uit een zeventiende-eeuws verhaal, waarin een inwoner na zijn late cafébezoek dacht dat de Sint-Romboutstoren in brand stond. Hij riep andere Mechelaars op hem te helpen met blussen. Eenmaal boven in de toren aangekomen, bleek er geen brand maar deed het rode licht van de volle maan lijken alsof er brand was.

Tegenwoordig worden de namen ‘Maan’ en ‘Maneblusser’ veel gebruikt als naamgever aan onder andere Mechelse lekkernijen, bier en horeca-zaken.

Opsinjoorke XXL en de Sint-Romboutstoren
Welkom in Mechelen!
De karakteristieke huizen van Mechelen zijn allemaal weer anders
De karakteristieke huizen van Mechelen zijn allemaal weer anders

Stedentrip Mechelen met kinderen: één dag is te kort

We zijn een weekend in Mechelen en hebben een lijstje gemaakt van wat we allemaal zouden willen doen. Al snel krijgen we in de gaten dat we tijd te kort komen en met gemak nóg een weekend kunnen vullen met activiteiten in deze stad.

Mechelen heeft een compacte en autoluwe kern en is daardoor makkelijk te voet te verkennen. Buiten het centrum vind je nog enkele bezienswaardigheden, maar hiervoor is het handig een auto tot je beschikking te hebben.

Start je stadsbezoek bij de plaatselijke toeristische dienst. Hier ligt namelijk voor alle kinderen een rugzakje klaar met informatie over de stad en enkele hebbedingetjes. Het boekje ‘Zin in Mechelen’ helpt je een beetje wegwijs te worden want er is, zoals ik al zei, genoeg te doen hier. Het boekje is overigens samengesteld met tips van gezinnen met kinderen die zelf in de stad Mechelen wonen.

Wandelen door de binnenstad tijdens Stedentrip Mechelen met kinderen
Wandelend door de binnenstad van Mechelen, mét rugzak!

Beklim de Sint-Romboutstoren

Waar je ook bent in de stad, de Sint-Romboutstoren zie je altijd. En hóór je altijd. Acht keer per uur klinkt het carillon, vriendelijk en opgewekt. Een beklimming mag daarom niet ontbreken tijdens onze stedentrip Mechelen met kinderen.

De bijna honderd meter hoge toren is te beklimmen en vanaf de top van de toren, ook wel het dak van Mechelen genoemd, heb je vanaf de skywalk een prachtig uitzicht over de stad. Een goede conditie is een must, want je zult zelf alle 538 stappen naar boven moeten zetten.

Tijdens de weg naar boven is er genoeg gelegenheid te pauzeren en meer te weten te komen over deze Mechelse reus. In iedere kamer op iedere verdieping staan informatieborden die je vertellen over de bouw en de functie van de ruimte. Hierbij is ook rekening gehouden met de belevingswereld van kinderen.

Ben je op de verdieping waar de klokken hangen, doe dan maar snel je vingers in je oren, want als de klokken luiden, komt het geluid goed binnen.

Stedentrip Mechelen met kinderen
De Sint-Romboutskathedraal met links de ‘Reus van Mechelen’

Beklimmen van de toren is niet voor watjes…

Terwijl wij naar boven klimmen, waait het hard om de toren. Op sommige verdiepingen voel je de tocht en dat maakt de klim best spannend. Reden voor L. en F. om niet tot de skywalk door te gaan. Tot onze teleurstelling willen ze liever weer met beide voeten op de grond staan.

M. gaat door tot de bovenste verdieping en vertelt ons later dat het op de op de skywalk helemaal niet zo hard waaide. De glazen omheining houdt de wind goed tegen. Ik zie teleurgestelde gezichtjes… Hadden de kinderen dat geweten, waren ze nog wel verder naar boven gegaan.

Opsinjoorke

Buiten, direct naast de toren ligt een groot, geel figuur in het gras. Het lijkt op een clown, maar als we de boekjes lezen, ontdekken we dat het ‘Opsinjoorke’ is. Opsinjoorke is een klein, dik mannetje, dat voor straf voor zijn gedrag door buurtbewoners op een laken in de lucht wordt gegooid en weer wordt opgevangen.

Onze kinderen vinden die verhalen maar best, zij zijn er al op geklommen en roepen ons ook te komen kijken.

In de toren kijk je door een glazen vloer een verdieping naar beneden
Het uitzicht vanaf de Sint-Romboutstoren
Het uitzicht over Mechelen vanaf de Sint-Romboutstoren

Stadswandeling ‘Mechelen stuurt je stappen’

De toeristische dienst van Mechelen heeft verschillende routes uitgestippeld, speciaal voor kinderen. Onder de naam ‘Mechelen stuurt je stappen’ kun je twee verschillende voettochten maken kriskras door de stad.

Met in de ene hand een boekje en in de andere hand een plattegrond gaan we op pad. We lopen niet de volledige routes, maar proeven aan het concept. Het boekje bevat veel tekst en uitleg. Als je besluit te ‘foetelen’ met de route, zoals wij, kan het zijn dat je extra goed moet zoeken hoe de route verder gaat.

De route ‘Met natte voeten’ stuurt je langs de oevers van de Dijle en laat je kennismaken met de groene oase, de Kruidtuin. Je hoeft trouwens niet bang te zijn voor letterlijk natte voeten, want de hele route gaat over stoepen, pleinen, vlonders en straten.

De route ‘Van Arend tot Zwaluw’ gidst je dwars door het centrum en laat je de meest bezienswaardige plekken van de stad zien, zoals het Groot Begijnhof, de Grote markt en de Veemarkt. Steeds staat een afbeelding van een dier centraal. Deze route is vooral voor de jongere kinderen geschikt.

Beide routes attenderen je op zogenaamde spelprikkels: kleine speelplaatsen waar kinderen even lekker kunnen spelen. Verwacht geen schommels of glijbanen, maar denk eerder aan houten poppen die bewogen kunnen worden, een minidoolhofje of het grote beeld van Opsinjoorke. Precies genoeg voor vijf a tien minuutjes spelen alvorens weer verder te gaan.

Spelen bij een spelprikkel
Deze spelprikkel is klein maar fijn

Met het prikkelpakket Mechelse lekkernijen proeven

Voor een klein bedrag kun je aanvullend op de stadwandeling door Mechelen een Prikkelpakket kopen. Dit is een boekje met bonnetjes die ingeleverd kunnen worden in ruil voor een lekkernij of kleine snack van typische Mechelse zaakjes.

Wij leveren de bonnetjes in voor heerlijke koekjes, chocolaatjes en natuurlijk het appeltaartje van restaurant Sava. Het puntzakje met frites kunnen we helaas niet ophalen omdat deze zaak niet open is op het moment dat wij trek hebben in frites.

De adresjes zijn vrijwel allemaal langs de route te vinden. Let op de openingstijden; niet alle zaakjes zijn dagelijks of gedurende de hele dag geopend. Naast de bonnen voor de proevertjes zitten er in het prikkelpakket ook kortingsbonnen voor het beklimmen van de Sint-Romboutstoren, een vaartochtje op de Dijle en entreegelden voor verschillende musea en het dierenpark Planckendael.

Iedereen is weer even kind in het Speelgoedmuseum in Mechelen

Net buiten het centrum, maar op prima loopafstand van de Grote Markt, ligt het Speelgoedmuseum. Het museum ligt ingesloten tussen andere grote gebouwen en valt in eerste instantie niet zo op. Als je aan de overkant van de weg gaat staan, zul je zien dat het museum een kleurrijk gebouw is, bestaande uit drie verdiepingen. Dit willen we wel van binnen bekijken.

Bezoek het Speelgoedmuseum tijdens je Stedentrip Mechelen met kinderen
Welkom bij het Speelgoedmuseum in Mechelen

Binnengekomen in het halletje zijn enkele vitrines ingericht met speelgoed van toen en nu. Op de grond ligt een mega-monopoly bord met (natuurlijk) Belgische straten. De entree van het museum ligt op de eerste verdieping.

Vol plezierige spanning rennen mijn kinderen vooruit, op zoek naar de balie. Daar aangekomen worden we opgewacht door een mevrouw die ons de weg wijst in het museum. Ze vertelt ons over de gezinskoffer en legt uit dat er overal opdrachten te doen zijn. Dat zien we wel zitten dus nemen we de koffer mee.

Op pad met de gezinskoffer door het Speelgoedmuseum

Per verdieping zijn enkele zalen op thema ingericht. We starten bij de poppen en poppenhuizen en worden meteen aan het werk gezet met een opdracht uit de gezinskoffer. De kinderen speuren de vitrines af, op zoek naar de juiste figuren om zo een puzzel te kunnen maken.

L. herkent haar eigen poppen en we maken grapjes over de tijd dat ze nog met haar My Little Pony speelde. Verderop staat een enorme collectie Playmobiel opgebouwd en dat is meer Faas zijn ding. Ook is er een zaal vol met teddyberen en knuffels, zien we natuurlijk heel veel bordspellen en is er een ruime afdeling met treinen en spoorbanen.

Eens kijken hoe we deze puzzel uit de gezinskoffer gaan oplossen
Eens kijken hoe we deze puzzel uit de gezinskoffer gaan oplossen
Al die spellen, hoe lang zou je bezig zijn om ze allemaal een keertje te doen?
Al die spellen, hoe lang zou je bezig zijn om ze allemaal een keertje te doen?

Een bijzonder mooie plek is de donkere ruimte waar miniatuur kermisattracties staan opgesteld. Met een knop kun je de lichten aandoen en gaat er van alles draaien. We kijken onze ogen uit en vragen ons serieus af of hier vroeger mee gespeeld kon worden. Het ziet er zo kwetsbaar en ook kostbaar uit.

De gezinskoffer laat de kinderen niet alleen goed kijken naar de collecties, maar biedt ook mogelijkheid even te spelen. We vinden materiaal om een eigen schaduwspel te maken en er zit speelgoed uit de tijd van Pieter Breughel in.

Een museum om te kijken en natuurlijk ook om te spelen

In het museum is veel aandacht voor speelgoed van vroeger. Van het moderne speelgoed ontbreken de grote merken niet, maar computergames en ander elektronisch spul hebben we nauwelijks gezien. Er zijn plekken ingericht waar je kunt gaan zitten en het met het speelgoed kunt spelen. Ook wordt er speelgoed uitgeleend en is er een klein winkeltje waar je wat speelgoed kunt kopen.

De collectie lokt veel oh’s en ah’s bij ons ouders uit en de kinderen kijken ons soms aan met een blik alsof we niet wijs zijn. Er is veel herkenning en dat maakt het museum in onze ogen een echt familiemuseum. Ik weet zeker dat grootouders hier met veel plezier zullen rondlopen.

Op de website van het Speelgoedmuseum vind je alle informatie over openingstijden, entreeprijzen en een routebeschrijving.

Schooltje spelen blijft leuk, zeker als er een echt schoolbord is.
Schooltje spelen blijft leuk, zeker als er een echt schoolbord is.
Wauw.... wat een grote dragracer is dat!
Wauw…. wat een grote dragracer is dat!
Lekker spelen in het Speelgoedmuseum in Mechelen
Lekker spelen in het Speelgoedmuseum in Mechelen

Een bezoek aan dierenpark Planckendael mag niet ontbreken

Als er een dierentuin in de buurt is, is het altijd leuk om er een kijkje te gaan nemen. Op zo’n tien minuten rijden vanaf het centrum van Mechelen vind je Planckendael, een dierenpark met dieren van over de hele wereld. Het park is ingedeeld in vijf continenten en in ieder continent is ruime speelgelegenheid voorzien.

Vanaf de parkeerplaats loop je al langs dierenverblijven en ben je voor je gevoel al in het park. We zien een rij bij de kassa’s en sluiten achteraan. Er zijn ook mensen die direct doorlopen naar de ingang. Zij hebben waarschijnlijk online al tickets gekocht en kunnen daardoor vlotter naar binnen.

Welkom in Planckendael, bezoek het dierenpark tijdens je Stedentrip Mechelen met kinderen
Welkom in Planckendael

Verschillende routes door vijf continenten

Eenmaal binnen besluiten we de route rechtsom te nemen en te starten in Azië. De aandacht van onze kinderen wordt meteen getrokken naar een speelplek met een groot klimrek van touwen en netten. Ze rennen vooruit en voor we het in de gaten hebben, zitten ze verstopt in het gigantische klimgebeuren.

Het vinden van de uitgang gaat niet eenvoudig en even lijkt het erop dat we F. kwijt zijn. Maar dan komt hij via het pad vrolijk aangerend. “Niets aan de hand, hoor!”, roept hij. “De uitgang zat helemaal aan de andere kant”.

Klimmen en klauteren op hoge hoogte
Klimmen en klauteren op hoge hoogte

Op kraamvisite bij de olifanten

Het begint te regenen en we lopen door naar het overdekt olifantenverblijf. Naar het schijnt zijn er verschillende vrouwtjes zwanger en is er een heuse olifanten-baby-boom op komst.

Op dit moment is er één jong olifantje dat de show kan stelen en we zien hoe het smult van het eten dat zojuist is klaargelegd. Een andere olifant lijkt te willen gaan zwemmen, maar besluit het toch maar niet te doen. Helaas voor ons, want dat hadden we graag willen zien.

Als het buiten droog is, vervolgen we de route en verkennen het dierenpark continent voor continent. Het park is ruim en groen aangelegd en er zijn veel verschillende dieren te zien. Ook dieren die je niet standaard in een dierentuin tegenkomt, zoals koala’s. De verblijven zijn origineel gemaakt en helemaal is stijl van het land van herkomst.

In de tropische kas is het lekker warm
In de tropische kas is het lekker warm
Even schuilen bij de olifanten
Even schuilen bij de olifanten
Kijk, daarachter zie je de giraffen!
Kijk, daar in de verte zie je de giraffen!

Door de regen zijn de paden wel modderig en we zien dat andere bezoekers er al rekening mee gehouden hebben, want veel kinderen dragen regenlaarsjes.

Planckendael is met 42 hectare geen heel groot dierenpark, maar door de variatie van kijken, wandelen en spelen krijg je de tijd makkelijk om. Er zijn meerdere horecagelegenheden, maar niet alles is altijd open. Dit is afhankelijk van het bezoekersaantal van die dag. Op de website van Planckendael vind je alles wat je moet weten over openingstijden, tickets en parkeermogelijkheden.

Even zitten en kijken naar een informatiefilm over het fokprogramma van de bonobo's
Even zitten en kijken naar een informatiefilm over het fokprogramma van de bonobo’s
Er zijn overal speelplekken in het dierenpark
Er zijn overal speelplekken in het dierenpark

Varen over de Dijle of wandelen over het Dijlepad

Dwars door de stad Mechelen loopt een riviertje met de naam Dijle. Je kunt op verschillende manieren genieten van het water: door mee te varen met een bootje of door te wandelen over het Dijlepad.

Vlak bij ons hotel, gelegen naast de oude brouwerij Lamot, is de opstapplaats voor het boottochtje op de Dijle. In een open schuit is plaats voor zo’n veertig mensen. Een audioband in verschillende talen zorgt ervoor dat alle bezoekers geïnformeerd worden over de bezienswaardigheden langs het water.

Leerzaam luisteren en uitrusten tegelijkertijd

Er wordt verteld over de geschiedenis van de stad Mechelen, waarom het water zo belangrijk was en welke historische gebouwen er aan de Dijle gelegen zijn. De tocht gaat een paar keer onder een lage brug door, dus je moet onderweg flink bukken om je hoofd niet te stoten.

Dat zorgt vooral bij onze kinderen voor hilarische momenten. De details over de huizen vinden ze minder interessant. Toch wordt het boottochtje zeer gewaardeerd, al is het maar omdat onze benen moe zijn van de hele dag door de stad lopen. Het tochtje duurt zo’n drie kwartier, een prima kans om wat uit rusten en wat meer te weten te komen over de stad.

In dit deel van de Dijle draait de boot weer om om delfde weg weer terug te varen
In dit deel van de Dijle draait de boot weer om om delfde weg weer terug te varen

Wie de Dijle te voet wil verkennen, kiest voor een wandeling over het Dijlepad. Vlak naast de opstapplaats van de rondvaart, kun je met een trapje naar beneden. Het houten vlonderpad geeft je de kans te flaneren direct langs het water. Vooral ’s avonds, als de lichtjes gaan branden, ontstaat een romantisch sfeertje.

Wij vinden een wandeling over het Dijlepad een heerlijke manier om een dagje Mechelen mee af te sluiten.

Maak een wandeling over het Dijlepad tijdens je Stedentrip Mechelen met kinderen
Aan het einde van de middag maken we een wandeling over het Dijlepad

Technopolis

Een absoluut hoogtepunt van een stedentrip Mechelen met kinderen is een bezoek aan Technopolis. Liefhebbers van wetenschaps- en techniekmusea zoals Nemo en Continium mogen deze plek niet overslaan. Wij hebben een ochtend uitgetrokken voor ons bezoek en dat is natuurlijk veel te kort. Eerder schreef ik al een uitgebreid verslag van ons bezoek aan Technopolis.

Technopolis is ruim en overzichtelijk opgesteld en geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Ook volwassenen zullen zich hier prima amuseren. Verdeeld over twee verdiepingen staan zo’n 350 proeven opgesteld. Allerhande wetenschappelijke ontdekkingen uit de natuurkunde, scheikunde, bouwkunde en wiskunde worden in korte, interactieve proeven uitgelegd.

Maar er is ook ruimte gemaakt om je te oriënteren op je latere beroepskeuze of gewoon lekker te spelen en te ‘doen alsof’.

bezoek Technopolis, tijdens je Stedentrip Mechelen met kinderen
Welkom bij Technopolis, het wetenschapsmuseum van Mechelen
Het Technopolis Wetenschapsmuseum in Mechelen bestaat uit twee grote verdiepingen
Technopolis in Mechelen bestaat uit twee grote verdiepingen
Ontwerp je eigen snoepgoed en ontdek wie het zou willen kopen
Ontwerp je eigen snoepgoed en ontdek wie het zou willen kopen

Kindvriendelijke horeca in Mechelen

Mechelen zou geen kindvriendelijke stad mogen heten als de horeca zich niet aanpast aan de jongste bezoekers. Een vriendelijk blauw torenfiguurtje, Rommy Rombouts, wijst je de weg en laat zien waar kinderen meer dan welkom zijn.

Aan de Vismarkt, de Grote Markt en op tal van andere plaatsen in de binnenstad vind je restaurants waar de menukaart is aangepast of waar voldoende speelgelegenheid is zodat kinderen zich niet vervelen tijdens het wachten op de bestelling.

Laat je echter niet verrassen. Het is druk rond etenstijd en de kans bestaat zomaar dat er geen plek meer is. Reserveren, óók voor de lunch is daarom aangeraden. De horecaprijzen liggen over het algemeen iets hoger dan wij gewend zijn in Nederland.

Er zijn meer dan genoeg terrasjes in Mechelen
Er zijn meer dan genoeg terrasjes in Mechelen

Onze tips voor lunch en diner in Mechelen met kinderen

Wij lunchen bij Sister Bean op de hoek van de Vismarkt. In het weekend wordt een buffet geserveerd en kan je opscheppen wat je wil. Extra handig voor jonge etertjes die nog wat kieskeurig kunnen zijn. Onze kinderen scheppen een mix op van brood, salades en yoghurt met vers fruit. De warme chocomelk met marshmellows én maltesers is hun favoriet.

’s Avonds eten we bij pizzeria L’artista in de Begijnenstraat. Ook hier worden we welkom geheten door Rommy Rombouts. De kinderen kunnen alle pizza’s in kinderformaat kiezen of naar eigen smaak de ingrediënten bepalen. Ondanks dat de zaak helemaal vol zit, hoeven we niet lang op onze bestelling te wachten.

Een ander restaurant waar we heerlijk gegeten hebben, is De Cirque, óók gelegen aan de Vismarkt. De menukaart biedt eens wat anders dan de bekende frietjes met een kroket of frikandel. Spaghetti, een échte hamburger of een biefstukje. Het kan allemaal. Tijdens het wachten krijgen we wat te knabbelen, zoals verse popcorn, nootjes en een lekker broodje.

We hebben ons laten vertellen dat je de beste burgers eet bij Il Cardinale. Helaas hadden wij niet gereserveerd en was er geen tafeltje meer vrij voor ons.

Tijd over tijdens een stedentrip Mechelen met kinderen?

Bovenstaande tips zijn maar een beperkt deel van het totale aanbod. In het centrum vind je parkachtige binnenplaatsen met speelgelegenheden. Buiten het centrum vind je het Speelbos Geerdegem, waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten, klimmen en ontdekken. Maar ook bij Kinderboerderij Tivolipark, Vrijbroekpark en De Nekker kun je heerlijk spelen.

Oudere kinderen zullen Kazerne Dossin mogelijk interessant vinden omdat hier het Belgische verhaal van de Holocaust verteld wordt. Tevens wordt uitgebreid stilgestaan bij de actuele kijk op mensenrechten en massageweld.

Meer informatie

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is te starten met een bezoek aan de toeristische dienst van de stad Mechelen. Je kunt thuis de website bezoeken of ter plaatse het kantoor binnengaan. Hier vind je zoveel informatie dat je direct beseft dat je waarschijnlijk tijd te kort komt. Er zijn volop boekjes en folders beschikbaar en de medewerkers zullen je graag adviseren en verder op weg helpen.

Zoals gezegd is de binnenstad voor een belangrijk deel autovrij. Maar helaas niet fietsers-vrij. We hebben enkele malen ervaren dat fietsers gewoon doorfietsen, ook over pleinen en delen van de straat die je zou herkennen als stoep. Kinderen die alle kanten op rennen zouden makkelijk in botsing kunnen komen met een fietser, is onze inschatting.

Overnachten kan in Mechelen op verschillende plaatsen. Wij slapen hartje centrum, nabij de Dijle, de Haverwerf en de Vismarkt, bij Novotel Mechelen Centrum. We hebben twee 2-persoons kamers die met een tussendeur aan elkaar verbonden zijn. Ideaal voor onze kinderen die inmiddels al wat zelfstandiger zijn.

Ben je net als wij ook enthousiast geworden over een stedentrip Mechelen met kinderen?

Ligging

Meer lezen

Wil je meer ideeën voor stedentrips of uitjes in België? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met VisitMechelen en Toerisme Vlaanderen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.