Wolfsburg: Science center Phaeno met kinderen

2
553

Blogger Suzanne bezocht met haar gezin Wolfsburg in Duitsland. Natuurlijk ging ze naar Autostadt, maar Wolfsburg biedt meer voor kinderen. Bezoek vooral ook science center Phaeno met kinderen, maar lees eerst wat Suzanne en haar gezin daar allemaal hebben gedaan.

Science center Phaeno met kinderen

Aan de rivier, naast Autostadt en tegenover de Volkswagenfabriek, vind je het Phaeno Science Center. Een centrum waar je kunt leren over de wetenschap en techniek. Phaeno is bijzonder en leuk voor kinderen en vooral ideaal voor kinderen die altijd graag overal aan willen zitten zoals de mijne. Want bij Phaeno mogen kinderen plezier maken, alles aanraken, beetpakken, uitproberen en actief beleven wat de wetenschap brengt! Van vuurtornado’s tot magnetisme, van zwaartekracht tot visueel bedrog. Phaeno heeft zo’n 350 fenomenen waar kinderen plezier aan beleven. Een walhalla voor nieuwsgierige kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Voor kinderen van het voortgezet onderwijs is het een herkenning om alle theorie over natuur- en scheikunde hier in de praktijk te beleven.

Bijzondere architectuur: het Phaeno gebouw

Het gebouw van Phaeno doemt al van verre op als we naar Wolfsburg rijden. Dit bouwwerk met een bijzondere architectuur doet denken aan een ruimteschip. Het indrukwekkende gebouw is ontworpen door architecte Zaha Hadid en behoort wereldwijd tot de twaalf belangrijkste bouwwerken van de moderne tijd. Het gebouw ligt 7 meter boven de grond en wordt gedragen door tien enorme betonnen kegels die overal in het gebouw terug te vinden zijn. We parkeren de auto naast één van de betonnen kegels in de parkeergarage en lopen direct door naar boven. Aan de binnenkant is het gebouw nog imponerender dan aan de buitenkant.

Het gebouw van Phaeno.
Het gebouw van Phaeno.
De mooie binnenkant van het gebouw.
De mooie binnenkant van het gebouw.
Nog een keer de binnenkant van Phaeno.
Nog een keer de binnenkant van Phaeno.

Lunchen bij Phaeno

Bij de receptie worden we ontvangen door een medewerkster van Phaeno die ons enthousiast begroet en vertelt dat we eerst kunnen lunchen in één van de twee restaurants. De jongens kiezen voor de pizzeria, waar heerlijke verse pizza’s worden gemaakt. Terwijl we zitten te wachten op de pizza worden de jongens nieuwsgierig door alle drukte van schoolkinderen die enorm veel lol hebben op een attractie vlak naast onze tafel in het restaurant. Het wordt onmogelijk om ze, na een autoreis van ruim 4 uur, aan tafel te laten wachten, dus al snel verdwijnen ze op ontdekkingstocht. Met enorm enthousiasme en een smile van oor tot oor komen ze na een kwartier naar het restaurant om te vertellen hoe leuk het allemaal is. Snel eten ze hun pizza op, maar het kost moeite. Ze willen snel verder kijken.

Rondleiding Phaeno

Al snel daarna gaan we het restaurant uit en krijgen we een rondleiding door Phaeno. De kinderen luisteren amper naar onze vertaling en willen alleen maar alles zelf ervaren. Alles ziet er geweldig leuk uit. Voor ons is de rondleiding interessant en leerzaam, maar de kinderen zijn continu afgeleid door alles wat we tegen komen en hebben amper het geduld om te luisteren. Bovendien is het erg druk door de vele schoolklassen met kinderen die uit de verre regio (tot wel 250 km van Wolfsbrug) met bussen naar Phaeno komen. Als de rondleiding is afgelopen, wordt het al rustiger omdat de schoolkinderen vertrekken. Hierdoor kunnen we vanaf 14.30 uur in alle rust een uitgebreide ronde langs alle “fenomenen” maken.

Experimenteerlandschap

Bij Phaeno worden bewust geen routes aangegeven. Alle bezoekers mogen hun eigen weg kiezen in het experimenteerlandschap en kunnen zo zelf kiezen welke delen het leukste zijn om te ervaren. Onze jongens willen heel graag klimmen in een draadstalen bouwwerk (“Innen oder drauβen”) en spelen met een bouwwerk dat op een grote knikkerbaan lijkt. Alles wordt uitgeprobeerd en er is zoveel te zien en te beleven dat het lastig is om hen alles te laten zien.

Klimmen in het draadstalen bouwwerk.
Klimmen in het draadstalen bouwwerk.
De grote knikkerbaan.
De grote knikkerbaan.
Ontmoeting met de robot.
Ontmoeting met de robot.

Thema’s

Overal zijn afdelingen ingericht met experimenten uit een bepaald thema. Met verlichte letters aan het plafond wordt aangeduid wat er te beleven is. Het leuke is dat er niets met computers en tv’s wordt verteld. Alles wordt ervaren door de dingen fysiek uit te proberen. Zo zijn er thema’s “mathe”, “leben”, “energie” en “dynamik”. Bij de afdeling “leben” doen we eenvoudige DNA testjes, zien we hoe een baby in de buik groeit en hoe planten zich voeden, etc. Bij “dynamik” zien we dat het schijnbaar onmogelijke toch mogelijk is door bewegingen. Balanceren, ballen van banen rollen, door beweging allerlei muziekjes creëren. Fysieke achtergronden van natuurkundige verschijnsels ontrafelen door te ervaren. Het thema “energie” laat weer hele andere dingen zien. We maken geluidsgolven in het water zichtbaar en ervaren magnetische velden en krachten. Enorm leuk.

De woorden aan het plafond geven aan welke thema waar te vinden is.
De woorden aan het plafond geven aan welk thema waar te vinden is.
Hoe groeit een baby in de buik? Dat zie je bij het thema 'Leben'.
Hoe groeit een baby in de buik? Dat zie je bij het thema ‘Leben’.
Geluid.
Geluidsgolven in geluid zichtbaar maken bij het thema Energie.

Bij het thema “opticks” zijn visuele experimenten aanwezig. Alles wat ook maar met optica te maken heeft zien we daar: spiegels, oog, brandpunten, holografie, prisma’s etc. De kinderen vinden deze afdeling erg leuk, met name omdat ze regelmatig visueel “bedrogen” worden. Ook de visuele holografische effecten werken aanstekelijk.

Beweegt dit beeld of niet?
Beweegt dit beeld of niet?
Schaduwprojectie op de muur met verschillende kleuren.
Schaduwprojectie op de muur met verschillende kleuren.
Schaduw wordt een kunstwerk.
Schaduw wordt een kunstwerk.
Spiegels en lichtstralen geven een bijzonder schouwspel.
Spiegels en lichtstralen geven een bijzonder schouwspel.

Ook is er een thema gericht op allerlei aspecten rondom het weer. Hier kunnen we zelf rooksignalen maken, door een windtornado lopen, een watertornado zien, leren hoe wolken ontstaan en voelen hoe koud vrieskou echt is.

Van dichtbij zien hoe wolken ontstaan.
Van dichtbij zien hoe wolken ontstaan.

Highlights van Phaeno

Phaeno heeft in totaal zo’n 350 experimenten/fenomenen tentoongesteld staan. Regelmatig wisselen de exposities elkaar af en worden nieuwe dingen toegevoegd. Onze kinderen vinden heel veel dingen leuk, maar de echte toppers noem ik hieronder nog even (in willekeurige volgorde).

  • Elektrostaticiteit: door een hand op een elektro statisch geladen bol te leggen gaan haren overeind staan. Dit leidt tot grote hilariteit bij de kinderen, die het natuurlijk supergaaf vinden om te zien.

    Hilariteit bij de kids!
    Hilariteit bij de kids!

  • Scheve huis: in dit huis is niets recht. Als we hier in staan en doorheen proberen te lopen raken onze evenwichtsorgaan volledig in de war en zijn we onze oriëntatie compleet kwijt! Onze kinderen lijken hier weinig moeite mee te hebben, maar ik word overvallen door duizeligheid.
  • Vuurtornado: Een 6 meter hoge tornado van vuur die ontstaat door petroleum tot ontbranding te laten komen en met een wervelwind ontstaat een indrukwekkend hoge vlam, de hoogste van Europa.

    De vuurtornado.
    De vuurtornado.

  • Spijkerbed: voel hoe het is om op een echt spijkerbed te liggen. We beginnen op een houten bed en langzaam komen de spijkers omhoog. Na een aantal seconden is een spijkerbed met spijkers van 5 cm hoog ontstaan. Dat ligt raar.

    Op een spijkerbed liggen...
    Op een spijkerbed liggen…

  • Kantelhuis: stap in het huis, ga zitten en ervaar hoe de hele wereld op de kop staat. Bijzondere ervaring, die voor Efteling gangers zeker bekend is.

Praktische informatie Phaeno

In Phaeno zijn regelmatig allerlei shows te zien. Deze staan genoemd op de website van Phaeno.

Een bezoek aan Phaeno is niet duur. Dankzij de familiedagkaart kun je voor 34 euro (prijspeil 2018) met een gezin (2 volwassenen, 2 kinderen) naar binnen. Eenoudergezinnen met 2 kinderen betalen 24 euro. Voor elk kind extra betaal je 2,50 euro. De consumpties in de restaurants zijn prima betaalbaar, maar in Phaeno is ook een gedeelte ingericht waar je zelf meegebrachte consumpties mag eten en drinken. Voor de parkeergarage betaal je een dagtarief. Maar heb je een hotel in het centrum van Wolfsburg, dan kun je prima te voet.

Ben jij al eens in Wolfsburg geweest en heb je toen ook Phaeno bezocht?

Ligging van Phaeno in Wolfsburg

Meer lezen?

Wist je dat er in binnen- en buitenland verschillende Science-musea te vinden zijn? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook, Instagram enX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersburea en Phaeno. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 COMMENTS

  1. Nou Suzanne dankzij jouw enthousiaste verhaal gaan wij eind november naar phaeno. Zaterdag heen al heel vroeg. Dan dagje phaeno, overnachting in een hotel en volgende dag naar de kerstmarkt Hanover. Schijnt je van het voor kids te zijn??!!… Dat gaan we uittesten. Heb er nu al zin in!

  2. Leuk om te lezen, wij zijn gek op science musea. Papa vindt het al niet zo leuk als onze dochter. Wel jammer dat ze niet iets hebben voor jongere kinderen zoals peuters.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.