Review: oppompbare gezinstent San Pablo van Eureka

0
691

Steeds meer outdoormerken brengen oppompbare tenten op de markt. Er is nu echt iets te kiezen voor gezinnen die een oppomptent zoeken. We testen de oppompbare gezinstent San Pablo, de nieuwe vis-a-vis familietent van Eureka. Een ding kan ik al verklappen: deze tent kan je in je eentje op zetten. Binnen 15 minuten. Echt.

Het merk Eureka bestaat inmiddels niet meer. Kijk op de website van Kampeerwereld voor vergelijkbare alternatieven voor deze gezinstent.

Oppompbare gezinstent San Pablo van Eureka

Voordat ik ga vertellen hoe ik de San Pablo in m’n eentje heb opgezet, eerst eens wat feitjes over deze familietent op een rij.

De San Pablo van Eureka is een vis-a-vis tent. Dat betekent dat er twee slaapcabines zijn met daartussen een leefruimte. De entree is in het midden. De tent heeft geen tentstokken maar is voorzien van een oppompsysteen. Vier bogen worden gevuld met lucht door middel van het Aeris opblaas systeem. Daarnaast zijn er twee kleine oppompbare buizen boven de entrees. Bij de tent wordt een pomp geleverd, die samen met de tent in de opbergzak past. Ook zitten er haringen bij die geschikt zijn voor kamperen op gras. Kampeer je op een stenige ondergrond of zand? Dan is het aan te raden om andere haringen mee te nemen.

Voor de volledigheid ook de materialen die zijn gebruikt voor de oppompbare gezinstent San Pablo:

  • Buitentent: 150D Armatech® Oxford Polyester, min. 4000mm PU coating
  • Binnentent: 75D Breathable Polyester
  • Vloer: 75D Polyester, min. 4000mm PU coating
  • Footprint: 150D Oxford Polyester, min. 6000mm PU coating

Al het materiaal is brandvertragend. Wil je meer specificaties lezen? Kijk dan even op de website van Eureka.

De oppompbare gezinstent San Pablo van Eureka.
De oppompbare gezinstent San Pablo van Eureka.
Het plattegrond van de San Pablo.
Het plattegrond van de San Pablo.

Opzetten van de San Pablo oppomptent

Tijd om de tent op te zetten, eh op te pompen natuurlijk. We kamperen een weekendje in de buurt. Ik haal zoon C. om 12 uur uit school en rij alvast met hem naar de camping. Dochter M. is pas om 15 uur uit en G. werkt die dag. Wij gaan dit klusje dus met z’n tweeën doen.

Het hele pakket van de tent weegt 17 kilo. De tas heeft twee grote hengsels. Ik til de tent makkelijk in m’n eentje uit de auto en breng ‘m naar de plek waar we gaan kamperen. Rits open, tent uit de tas rollen, even kijken waar de korte en lange kant is. Ik leg de tent eerst op de grond en tik op elke hoek een haring in de grond. Dan is het tijd om de luchtbuizen op te pompen.

C. helpt mij al goed en heeft de slang aan de pomp gemaakt. Het is even uit proberen hoe de slang op het ventiel van de luchtbuis past. Het blijkt een eenvoudig klik-systeem te zijn. Ik pomp, maar dat gaat reuze zwaar. Ik snap niet hoe dat kan. Ik check de handleiding. Die is kort en duidelijk. Ik check alles nog een keertje. Dan zie ik het. C. heeft de slang aan de verkeerde kant van de pomp vast gemaakt. In plaats van lucht er in blazen, zuig ik het er nu uit. Tja, dat schiet niet op…. Slang van de pomp aan de goede kant vast klikken en in de herkansing.

Handleiding checken.
Handleiding checken.

Wow, dat gaat snel. Binnen een paar minuten hebben we alle buizen vol met lucht en staat de tent! Nu alleen de andere haringen er nog in. Aan de voorkant 6, aan de achterkant 6 en aan beide korte zijdes 1. Samen met de haringen op de hoeken zitten we nu op 18 haringen. Mocht je een hele lastige bodem hebben en stabiel weer, dan zou je met minder haringen prima uit kunnen.

Natuurlijk heeft de San Pablo ook scheerlijnen. We maken er een paar vast. Gewoon om te kijken of dat makkelijk gaat. Voor de tent zelf is het niet nodig, zonder de scheerlijnen staat alles al strak genoeg. Maar verwacht je flinke wind, dan is het wel fijn om je tent extra stevig vast te zetten. Met behulp van de scheerlijnen kunnen ook twee ‘ventilatieflapjes’ aan de korte zijdes zodanig worden gespannen dat er altijd lucht door de tent waait. Een fijne bijkomstigheid bij warmer weer. Extra handig: de scheerlijnen zijn van oranje koord gemaakt, hierdoor vallen ze goed op.

Even samengevat:

  • De San Pablo familietent kan je echt in je eentje opzetten
  • Het aantal haringen is in vergelijking met andere gezinstenten beperkt
  • De tent staat heel snel. Ik heb het getimed. Mijn eerste keer opzetten (incl haringen en scheerlijnen) duurde 23 minuten. Daar kan je 5 minuten afhalen in verband met ons geklungel met de pomp. En, hoe vaker je een tent op zet, hoe sneller het gaat.
De oranje scheerlijnen zijn goed zichtbaar.
De oranje scheerlijnen zijn goed zichtbaar.
Mijn grote hulp! Achter hem zie je de korte kant van de tent met de 'ventilatieflapjes'.
Mijn grote hulp! Achter hem zie je de korte kant van de tent met de ‘ventilatieflapjes’.

Kamperen met de San Pablo vis-a-vis tent

Onze oppompbare gezinstent San Pablo staat. Wat ziet zo’n vis-a-vis model er gezellig uit. Tijd om de tent in te richten. Tot onze verrassing hangen de slaapcabines er al. In elke slaapcabine zijn twee slaapplaatsen. Er is voldoende ruimte om aan het voeteneinde van de slaapmatjes een weekendtas neer te zetten. Ik ontdek twee zijvakjes. Ideaal om kleine spullen in te bewaren als je gaat slapen.Als ik ’s avonds ga slapen leg ik mijn bril en mobiel er in.

De leefruimte is ruim genoeg voor 4 personen. Ik zet de koelbox erin. Twee kratjes met keukenspullen en een krat met etenswaren. Aangevuld met wat losse spullen en speelgoed van de kinderen. ’s Avonds zetten we ons tafeltje en vier stoelen binnen. Dat blijkt heel goed te passen. Stel dat het een hele dag regent en je wil meer leefruimte, dan kan je ervoor kiezen om een van de slaapcabines los te maken. Alle slaapspullen leg je dan in de andere slaapcabine. Zo verdubbel je de leefruimte heel makkelijk.

Er is voldoende plek om met z'n vieren in de leefruimte te zitten.
Er is voldoende plek om met z’n vieren in de leefruimte te zitten.
Extra bergruimte voor kleine spullen.
Extra bergruimte voor kleine spullen.
Handig, een kleine rits om je elektra kabel van buiten naar binnen te laten komen.
Handig, een kleine rits om je elektra kabel van buiten naar binnen te laten komen.

We kamperen een paar dagen met de San Pablo. Elke dag ontdekken we nieuwe handigheidjes. Zo blijken er opbergvakken voor kleine spullen in de leefruimte te zitten. Het vaste grondzeil is dankzij een rits eenvoudig naar beneden te klappen, hierdoor lopen we makkelijk de tent in en uit.

Het vaste grondzeil is eenvoudig naar beneden te klappen. Dit punt is extra verstevigd om inscheuren te voorkomen.
Het vaste grondzeil is eenvoudig naar beneden te klappen. Dit punt is extra verstevigd om inscheuren te voorkomen.

De tent staat stevig. Helaas geen storm tijdens onze testperiode, maar wel een paar kinderen die niet altijd even voorzichtig zijn. De luchtbuizen staan stevig, ik heb zelfs de indruk dat ze meer stevigheid bieden dan gewone tentstokken. Stel dat je het voor elkaar krijgt dat een van de buizen lek gaat, dan kan je deze gewoon plakken. De buizen zijn makkelijk toegankelijk via een rits als dat nodig is.

De met lucht gevulde buizen zijn stevig en indien nodig kan je er dankzij de rits makkelijk bij.
De met lucht gevulde buizen zijn stevig en indien nodig kan je er dankzij de rits makkelijk bij.

Opvallend zijn de vele ventilatiemogelijkheden. Op verschillende plekken is er gaas aangebracht. Hierdoor komen er geen beestjes binnen, maar kan je wel luchten. De wind kan er zowel op de korte als op de lange kant doorheen waaien. Op warme dagen is de warme lucht zo sneller uit de tent.

In de leefruimte zijn er naast de gaasvensters ook ramen met doorzicht polyester. Zo heb je altijd daglicht in de tent, ook als de gaasvensters vanwege regen dicht zijn.

Gaas om te luchten aan alle kanten en zelfs het plafond is er van voorzien.
Gaas om te luchten aan alle kanten en zelfs het plafond is er van voorzien.
Ook de slaapcabines zijn aan twee kanten voorzien van gaas. Frisse lucht binnen krijgen zonder beestjes binnen te laten.
Ook de slaapcabines zijn aan twee kanten voorzien van gaas. Frisse lucht binnen krijgen zonder beestjes binnen te laten.
Genoeg licht in de tent door de ramen.
Genoeg licht in de tent door de ramen.

Ik ben onder de indruk van het afwerkingsniveau van de San Pablo van Eureka. Overal is aan gedacht en de ruimte is heel efficiënt te benutten. Uiteindelijk ontdek ik toch een minpunt en dat is de luifel. Boven de entree is een kleine luifel die in regenen moet voorkomen. Dat doet ie ook. Maar het is makkelijker als de luifel groter is. Dat je er even onder kan staan om schoenen aan of uit te doen, je natte jas uit te trekken of bij warm weer voor extra schaduw te zorgen. Nu kan je dit oplossen door een tarp te plaatsen, heel functioneel natuurlijk. Ik vind het echter mooier en handiger als tent en luifel een geheel vormen.

Erg tevreden over de oppompbare gezinstent San Pablo van Eureka!
Erg tevreden over de oppompbare gezinstent San Pablo van Eureka!
De kleine luifel boven de entree.
De kleine luifel boven de entree.

Tot slot een tip bij het afbreken. Dit gaat ook razendsnel. Waar je alleen op moet letten, is dat alle lucht uit de buizen is. De meeste lucht gaat eruit als je het ventiel open draait. Zit er nog lucht in? Dan kan je dit met de pomp eruit halen. Echt op letten, want anders krijg je de tent niet in de opbergzak.

Praktische informatie

De oppompbare gezinstent San Pablo van Eureka is verkrijgbaar in polyester en in katoen. Over het algemeen kan je zeggen dat een katoenen tent prettig is als je naar een warme bestemming gaat. Een polyester tent is meer geschikt voor vakantiebestemmingen met wisselvalliger weer. Katoen houdt de warmte langer buiten maar droogt langzaam. Polyester wordt sneller warm, maar droogt na een regenbui ook sneller. Bedenk dus goed wat voor jou handig is. Wij hebben de polyester variant getest.

De adviesprijs van de polyester variant van de San Pablo is 949,95 euro en voor de katoenen versie betaal je 1349,95 euro (prijspeil 2016). Als je de San Pablo wil kopen, dan kan dit rechtstreeks via de webshop van Eureka. In Utrecht heeft Eureka een showroom op Kanaleneiland (vlakbij Ikea), daar kan je alle tenten bekijken.

Zou de oppompbare gezinstent San Pablo van Eureka iets voor jou zijn?

Meer lezen

Meer weten over tenten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Wij kregen de oppompbare gezinstent San Pablo te leen van Eureka. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.