Stedentrip Bremerhaven met kinderen, de Duitse stad met de leukste musea!

4
654

In Duitsland zijn ze erg goed in het ontwikkelen van echte belevingsmusea en twee van deze top-musea zijn te vinden in Bremerhaven. Tijd dus voor een stedentrip Bremerhaven met kinderen. Saskia ging met haar kinderen op ontdekking in deze bijzondere Duitse havenstad en bezocht onder andere het Klimahaus en het Deutsche Auswandererhaus.

Dit blog is geschreven in 2017 en in 2020 voorzien van een update

Stedentrip Bremerhaven met kinderen

Bremerhaven is pas in 1827 gesticht en dus een vrij nieuwe stad. Bremen was op zoek naar een haven aan zee en kocht een stuk land waar een haven aangelegd kon worden. Dat was het begin van de stad Bremerhaven en de haven die steeds verder werd uitgebreid. Bremerhaven is niet alleen een zee- en vissershaven, het belangrijkste was in het verleden de zeeverbinding met New York. Miljoenen emigranten zijn vanuit Bremerhaven naar Amerika gegaan.

Deze maritieme geschiedenis is nu op allerlei manieren terug te vinden in de bezienswaardigheden die wij bezoeken tijdens onze stedentrip Bremerhaven met kinderen.

Havenwelten

Sinds 2009 is het gigantische project Havenwelten klaar in Bremerhaven. Rondom de oude en de nieuwe haven is het nieuwe centrum van Bremerhaven gemaakt, met volop bezienswaardigheden. Hier komen jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers om het Klimahaus, Deutsche Auswandererhaus en de vele andere attracties te bezoeken.

Havenwelten, het nieuwe gedeelte van Bremerhaven.
Havenwelten, het nieuwe gedeelte van Bremerhaven.
Elke dag even bij de sluizen kijken.
Elke dag even bij de sluizen kijken.
Voor 'Zoo am Meer' staat een leuke speeltuin.
Voor ‘Zoo am Meer’ staat een leuke speeltuin.

Ligging Bremerhaven

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Bremerhaven met kinderen

Onze stedentrip Bremerhaven met kinderen heeft vooral plaatsgevonden in Havenwelten. Zie je op tegen een drukke stad met je kinderen maar wil je wel een keer een stedentrip doen? Dan is Havenwelten in Bremerhaven een goede keuze. In dit kleine gebied is genoeg te doen om je meerdere dagen te vermaken en het is er op straat rustig en overzichtelijk. Als je kiest voor dezelfde accommodatie als wij hadden, dan is zelfs bijna alles op loopafstand.

Tijdens een stedentrip Bremerhaven met kinderen zijn er twee bezienswaardigheden die je niet mag missen: Zoo am Meer en Klimahaus. Daarnaast kan je een keuze maken uit de overige bezienswaardigheden, afhankelijk van de leeftijd en interesses van je kinderen. Klimahaus en het Deutsche Auswandererhaus zijn wat mij betreft echt unieke musea die niet te vergelijken zijn met musea in Nederland of elders in Europa.

Zoo am Meer

“Het is de kleinste dierentuin van Duitsland” hoor ik na ons bezoek aan Zoo am Meer. Dat de dierentuin van Bremerhaven niet groot is hebben we al snel door, toch is deze zeker de moeite waard. Wandelend door de dierentuin is het net alsof we door een rotsachtig landschap lopen.

Zoo am Meer heeft vooral dieren die in de zee of aan de kust leven. Als we bij de ijsberen staan moet ik echt een paar keer goed kijken, grenst het verblijf direct aan zee? Het is net alsof er alleen een stevige doorzichtige plaat tussen het verblijf van de ijsbeer en de zee zit. Later lopen we een rondje om de dierentuin en zien we dat het gezichtsbedrog is, wat knap gemaakt!

Wat is een ijsbeer groot!
Wat is een ijsbeer groot!
Het is net alsof het verblijf direct aan zee grenst.
Het is net alsof het verblijf direct aan zee grenst.
Bijzonder: een ijsbeer zelfs onder water kunnen bekijken.
Bijzonder: een ijsbeer zelfs onder water kunnen bekijken.

De kinderen hebben beide een fotocamera mee en zijn de hele tijd druk bezig met foto’s maken van de dieren. Vooral de plekken waar je door een raam onder water in een verblijf kan kijken zijn favoriet. En terecht, het is zo mooi om te zien hoe de dieren in het water zwemmen en zich soepel bewegen.

Maar er zijn meer dieren. We kijken bij de apen, zoeken een vogel en kijken naar de leuke wasbeertjes. Halverwege de wandelroute komen we een speeltuin tegen. C. (8) vermaakt zich hier erg goed met klimmen en klauteren. “Deze speeltuin is voor mij te klein hoor, ze hebben dat klimtoestel veel te laag gemaakt” zegt M. (bijna 10), terwijl ze ondertussen ergens anders omhoog klimt.

We raken hier niet uitgekeken.
We raken hier niet uitgekeken.
De wasbeertjes zijn zo leuk.
De wasbeertjes zijn zo leuk.
Er is zelfs een poema.
Er is zelfs een poema.
Klimmen en klauteren in de speeltuin.
Klimmen en klauteren in de speeltuin.
Wat een fijn uitzicht vanaf het dakterras van het dierentuinrestaurant.
Wat een fijn uitzicht vanaf het dakterras van het dierentuinrestaurant.

Voordat we Zoo am Meer verlaten gaan we naar het dakterras van het restaurant. Vanaf hier kijken we over de dierentuin. Nog een keer wijzen we de dieren aan die we het leukste vinden en kijken we naar de boten die voorbij varen.

We zijn een kleine twee uur binnen geweest bij Zoo am Meer. Meerdere keren per dag zijn er voedermomenten waar je kan kijken, bekijk de exacte tijden bij de kassa als je hierheen wilt.

Klimahaus

Alleen al voor Klimahaus is een stedentrip Bremerhaven met kinderen meer dan de moeite waard. Ik probeer vooraf aan de kinderen uit te leggen wat voor een museum het is.

“Bremerhaven ligt op 8 graden oosterlengte, dat is een denkbeeldige lijn op de wereldbol. In Klimahaus lopen we via deze lijn een rondje om de wereld. We beginnen in Bremerhaven, komen in Zuid-Europa, Afrika en via de Zuidpool gaan we aan de andere kant van de wereld weer omhoog. Uiteindelijk komen we dan terug in Bremerhaven. Op elke plek waar we komen leren we meer over het leven daar en ervaren we hoe het klimaat daar is. Dus in Afrika is het warm en op de Zuidpool heel koud”. Ik zie dat het kwartje niet echt valt, het is ook lastig om je er een voorstelling van te maken.

Ik spoor ze aan om op tijd bij Klimahaus te zijn. We zijn de eerste bezoekers die naar binnen gaan en hebben daarom Klimahaus bijna voor onszelf. Een hele goede zet blijkt achteraf als we meerdere schoolklassen en veel dagjes mensen zien. Het kan hier druk zijn, dat is wel duidelijk.

M. en C. hebben tijdens ons bezoek niet het geduld om filmpjes te bekijken, de sfeer van Klimahaus is voor hen al indrukwekkend genoeg. Hierdoor gaan wij er best snel doorheen en zijn we er een halve dag zoet. Er zijn 2-daagse tickets te koop voor Klimahaus, dat is zeker te overwegen. Je kan dan de tweede dag meer tijd nemen voor de achtergrondverhalen. Alles tijdens 1 bezoek uitgebreid bekijken is te veel en te indrukwekkend voor de meeste kinderen.

Klimahaus is zo bijzonder, dat is een apart blog waard. Lees hier het blog over Klimahaus.

De start van onze reis bij Klimahaus. Met de trein naar Zwitserland.
De start van onze reis bij Klimahaus. Met de trein naar Zwitserland.
Op elke plek waar we komen kunnen we op een wereldbol zien waar we 'zijn'.
Op elke plek waar we komen kunnen we op een wereldbol zien waar we ‘zijn’.
In de woestijn is het echt net zo heet en droog als in een echte woestijn.
In de woestijn is het echt net zo heet en droog als in een echte woestijn.
Tropisch strand en direct de toegang tot het aquarium.
Tropisch strand en direct de toegang tot het aquarium.
Lopen onder de sterrenhemel.
Lopen onder de sterrenhemel.
En hier is het dus echt heel koud!
En hier is het dus echt heel koud!

Deutsche Auswandererhaus (emigratiemuseum)

Vooraf ben ik benieuwd hoe de kinderen het Deutsche Auswandererhaus gaan vinden. Emigratie zegt hen niet zoveel. Ik praat ze daarom vooraf bij over de belangrijkste emigratie- en immigratieperiodes van Nederland. Ik vertel waarom mensen emigreren en we krijgen een mooi gesprek over vrijwillige emigratie om er economisch beter van te worden en onvrijwillige emigratie, zoals bijvoorbeeld oorlogsvluchtelingen. Ik hoop dat ze met deze basis een Duits museum over emigratie beter begrijpen.

Bij het Deutsche Auswandererhaus ontdekken we dat het museum uit twee gedeelten bestaat. In het eerste gedeelte maak je als bezoeker dezelfde reis als de emigranten naar Amerika. Het tweede deel gaat over wat immigranten ervaren op het moment dat ze in Duitsland aankomen. Voor deze twee reizen krijgen we een paspoort met twee personages.

De verhaallijnen van deze migranten kunnen we volgen tijdens ons bezoek. Wij hebben dit half gedaan, de verhalen zijn in het Duits of Engels en ik kan niet in m’n eentje voor twee kinderen alles vertalen. Ik heb hen daarom vooral meegenomen in de algemene informatie op de borden en op basis van mijn eigen kennis meer verteld over wat we zien.

Emigreren

We beginnen ons bezoek in het eerste deel van het museum met de emigratie naar Amerika. Bremerhaven was een belangrijke vertrekhaven voor emigranten en op de plek van de vroegere vertrekhal staat nu het Auswenderhaus.

We starten in de wachtkamer, hier krijgen we groepsgewijs een korte toelichting op het museum. Dan begint onze reis. We staan opeens op een kade tussen mensen met ouderwetse kleding en allerlei bagage. Voor onze neus een gigantische scheepswand met een trap.

We zijn alle drie onder de indruk van wat we hier zien. M. en C. blijven daarom elke keer bij mij in de buurt. Ik zie het al helemaal voor me hoe kinderen vroeger ook zo onder de indruk waren van het grote schip en zich achter moeders rokken verborgen voor dat grote ding.

Even wachten voordat we aan onze emigratie kunnen beginnen.
Even wachten voordat we aan onze emigratie kunnen beginnen.
En dan staan we op de kade bij het schip dat ons naar New York brengt.
En dan staan we op de kade bij het schip dat ons naar New York brengt.

We lopen verder en leren meer over het inschepen. Dan staan we opeens onderaan de trap van het schip. We gaan omhoog en komen echt aan boord. Allerlei ruimtes uit het schip zijn nagebouwd en zo krijgen we een indruk van het leven op een emigratieschip. Als we aankomen in New York moeten we eerst naar Ellis Island.

Als derde klas passagiers worden we uitgebreid gescreend of we Amerika wel in mogen. Gelukkig, we doorstaan de test en mogen verder. Daarna leren we meer over hoe het de emigranten verging in hun nieuwe thuisland.

We zoeken de personages uit onze paspoorten op en nu heb ik wel de gelegenheid om van al onze personages de levensverhalen te vertalen. Dat maakt indruk op de kinderen, vooral als ik vertel dat het verhalen van echte mensen zijn. “Mama, wil je alle andere verhalen ook vertalen?” vraagt C.. Eeh, dat zou ik wel willen, maar dat is een hele klus…. We houden het dus bij onze drie personages.

We gaan de boot in.
We gaan de boot in.
De stationshal waar vandaan de emigranten verder Amerika in gingen.
De stationshal waar vandaan de emigranten verder Amerika in gingen.
De levensverhalen van de personages uit onze paspoorten lezen we in deze hal.
De levensverhalen van de personages uit onze paspoorten lezen we in deze hal.
Op deze kaart is te zien welke Amerikaanse steden zijn vernoemd naar Duitse steden.
Op deze kaart is te zien welke Amerikaanse steden zijn vernoemd naar Duitse steden.

Immigranten

Dan komen we in het tweede deel van het Deutsche Auswandererhaus. Nu staat het verhaal van de Duitse immigranten centraal. Heel geïnteresseerd luisteren M. en C. via een koptelefoon naar het verhaal van hun personage. Ik heb toch de indruk dat ze meer verstaan van Duits en Engels dan ik verwacht.

We zijn daarna vrij snel door dit gedeelte heen. Ik denk dat het deel over immigratie leuker is voor de oudere doelgroep, die toch meer zal herkennen uit de tijd van hun eigen jeugd.

Op dit moment zijn de verhaallijnen alleen in het Duits en Engels te volgen. Het Deutsche Auswandererhaus heeft plannen om het audioprogramma aan te passen waardoor er meer talen mogelijk zijn. Mocht Nederlands hierbij komen, dan wordt het Deutsche Auswandererhaus nog indrukwekkender met kinderen.

Wij zijn ongeveer 2 uur binnen geweest bij het Deutsche Auswandererhaus. Mocht het audioprogramma er in de toekomst in het Nederlands zijn, dan kan je hier zeker meer tijd doorbrengen (mits je kinderen geïnteresseerd zijn in het onderwerp).

Rondvaart Bremerhaven

In een havenstad mag een rondvaart toch niet ontbreken? Niet dat M. en C. staan te trappelen om te gaan varen. Vonden ze een paar jaar geleden een rondvaart nog het einde, nu vinden ze het saai. Jammer dan, ik vind het leuk. Dus na een kleine preek van mij over ‘geven en nemen tijdens een vakantie’ en ‘rekening houden met elkaar’ stappen ze toch in de rondvaartboot.

Wij doen de rondvaart op een doordeweekse dag en dus is de haven volop in bedrijf. We zien vooral veel auto overslag. Hele parkeerplaatsen staan er vol met nieuwe auto’s. “Kijk, daar rijden ze de auto’s op de boot!” roept C.. Hij begint enthousiast te worden. Ik geef Maureen de camera en ze begint heel fanatiek alles vast te leggen. “Zie je wel dat een rondvaart leuk is” zeg ik. Als blikken konden doden dan had ik dit blog niet meer kunnen tikken….

Halverwege de rondvaart gaat het regenen. Geen probleem, het dak wordt zo dicht geschoven en we zitten droog. We vinden het alle drie erg indrukwekkend om vlak langs de grote vrachtschepen langs te varen. Wat is onze rondvaartboot dan klein! Na een uur zijn we terug bij de kade, en ja, stiekem vonden M. en C. het ook leuk, maar he, dat gaan ze nu natuurlijk niet meer bekennen.

We varen langs de jachthaven waar ook onze accommodatie te vinden is.
We varen langs de jachthaven waar ook onze accommodatie te vinden is.
Hele grote boten waar auto's worden ingeladen.
Hele grote boten waar auto’s worden ingeladen.

Phänomenta Science Centrum

Het Phänomenta Science Centrum ligt niet in Havenwelten, maar op een kwartier rijden daar vandaan. Omdat M. en C. zo dol zijn op sciencemusea willen we hier heen. In eerste instantie rij ik zo het museum voorbij. Maar volgens Google Maps zou ik er toch moeten zijn. Dan blijkt Phänomenta Science Centrum in een oude loods te zitten. Ik ben benieuwd wat we binnen gaan aantreffen.

Phänomenta Science Centrum ziet er niet erg futuristisch uit, na Klimahaus en Auswandererhaus is het schakelen. Phänomenta Science Centrum valt meer in de categorie klein & kneuterig. Je moet echt door het gebrek aan aankleding en sfeer heenkijken.

Gelukkig kunnen kinderen dat heel goed. Er wordt direct fanatiek gepuzzeld en geëxperimenteerd. Een aantal opstellingen kennen ze uit andere musea, maar er zijn ook experimenten die ze nog niet kennen. Zo goed en zo kwaad als het gaat vertaal ik het Duits. Als een van de medewerkers ziet dat we een proefje niet snappen, komt hij direct helpen.

Wat zakt sneller naar beneden: zand of grind?
Wat zakt sneller naar beneden: zand of grind?

“Als jullie de reis naar het binnenste van de aarde willen maken, dan kunnen jullie je bij de balie melden” vertelde een van de medewerkers toen we binnenkwamen. Dat doen we. De helmen gaan op en we stappen in. De ‘lift’ gaat de aarde in. Als we binnenin zijn gaat de deur open en komen we in en donkere wereld waar we stenen kunnen bewonderden. Sommige geven zelfs licht. Vooral C. raakt niet uitgekeken.

Hier begint onze reis naar het binnenste van de aarde.
Hier begint onze reis naar het binnenste van de aarde.
Lichtgevende stenen.
Lichtgevende stenen.

Na deze reis willen M. en C. verder spelen. Ik bedenk ondertussen dat het toch jammer is dat Phänomenta Science Centrum niet in een mooier of karakteristiek gebouw zit. Bij Bayerwald Experium hebben ze deels dezelfde experimenten, maar door de huisvesting in een oud klooster komt het allemaal anders over. Ik zou het de mensen die hier zo duidelijk met liefde voor Phänomenta Science Centrum aan het werk zijn zo gunnen.

We zijn ongeveer 1,5 uur binnen bijPhänomenta Science Centrum.

Nog meer leuke activiteiten en musea in Bremerhaven

Wij hadden ons best nog een dag (of twee) in Bremerhaven kunnen vermaken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een speciale gezinsfietstocht te maken. Hiervoor worden er fietsen verhuurd naast de tourist office in Havenwelten. Maar in m’n eentje met twee kinderen fietsen in een vreemde stad zag ik niet zitten.

Ook zijn er meer rondvaarten en musea. De volgende twee musea zou ik de volgende keer zeker willen bezoeken, deze zijn volgens mij ook leuk tijdens een stedentrip Bremerhaven met kinderen:

  • Duits Maritiem Museum
  • Historisch Museum Bremerhaven

Hotel met familiekamer in Bremerhaven

Tijdens onze stedentrip Bremerhaven met kinderen slapen we in een studio van Im Jaich, het havenkantoor van de passantenhaven in Bremerhaven. Op de begane grond is het havenkantoor en de bistro te vinden, op de verdiepingen daarboven zijn studio’s te huur.

We hebben een goed ingerichte complete keuken met eetkamertafel. De badkamer is eenvoudig maar ruim en netjes. In de zit-slaapkamer staat een 2-persoonsbed en een slaapbank. Je kan er dus met vier personen overnachten. Er is zelfs ruimte om aan een bureautje te werken.

Vanuit de zit-slaapkamer hebben we een fantastisch uitzicht over de passantenhaven. We zien bootjes varen, mensen lopen en meeuwen voorbij vliegen. In de kamer is zelfs een verrekijker naast het raam gezet. Wat een heerlijke plek!

Ontbijten doen we elke ochtend in de bistro. Er staat een goed ontbijtbuffet voor de gasten klaar. Een klein nadeel met kinderen is dat een deel van het buffet op de bar staat, te hoog voor hen om er zelf bij te kunnen. C. (8) heeft in ieder geval elke keer hulp nodig en M. (bijna 10) kan er net wel bij.

Het grote voordeel van Im Jaich Boardinghouse is de ligging. In 5 minuten lopen we naar Zoo am Meer, Klimahaus en Auswandererhaus. Hierdoor is het heel makkelijk om tussendoor in onze studio even uit te rusten.

Volgens Booking.com is de junior suite van Im Jaich Boardinghouse geschikt voor 2 volwassenen. Op de slaapbank kunnen echter ook twee kinderen slapen. Vermeld dit wel bij je boeking.

Andere mogelijkheid: betaalbaar hotel met familiekamers

Er is na ons bezoek ook een nieuw B&B Hotel gebouwd, dat zijn hele fijne en betaalbare hotels met familiekamers. Dit hotel ligt op loopafstand van de bezienswaardigheden die we in Bremerhaven hebben bezocht. Een heel goed alternatief dus voor Im Jaich Boardinghouse.

Im Jaich ligt op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Havenwelten Bremerhaven.
Im Jaich ligt op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Havenwelten Bremerhaven.
Onze keuken.
Onze keuken.
Bed en bureautje.
Bed en bureautje.
Slaapbankje.
Slaapbankje.
Het allerleukste: de verrekijker.
Het allerleukste: de verrekijker.

Kosten stedentrip Bremerhaven met kinderen

Nieuwsgierig wat een stedentrip Bremerhaven met kinderen kost? Ik heb hieronder de entreeprijzen en overnachtingskosten opgesomd (prijspeil 2020). Eten en drinken zal erg per persoon verschillen en heb ik daarom niet verder gespecificeerd.

  • Zoo am Meer: 24 euro voor een familieticket.
  • Klimahaus: 55 euro voor een familieticket.
  • Deutsche Auswandererhaus: 41,80 euro voor een familieticket.
  • Rondvaart door de haven: diverse mogelijkheden en tarieven.
  • Phänomenta Science Center: 17,50 euro voor een familieticket.
  • Overnachten bij Im Jaich Boardinghouse: circa 125 euro per nacht voor een junior suite en 11 euro per persoon voor ontbijt (dit kan je ook zelf meenemen en in je eigen keuken bereiden).

Parkeren is gratis bij deze accommodatie. De meeste musea verkopen combinatietickets, hiermee is het voordeliger om er meerdere musea te bezoeken. Bekijk hiervoor de diverse websites om de beste en actuele combinaties te vinden.

De prijzen voor eten en drinken zijn vergelijkbaar met Nederland of voordeliger. Klimahaus heeft een redelijk uitgebreid restaurant, maar je kan ook eten in het winkelcentrum achter Klimahaus of bij een soort snack-schip in de haven (vis en friet). Ook bij Zoo am Meer en het Deutsche Auswandererhausheb ik een restaurant gezien. Daarnaast is er een bistro bij de accommodatie waar we verbleven. Genoeg keuze dus voor ieder budget.

Handig om te weten over een stedentrip Bremerhaven met kinderen

Voor een stedentrip Bremerhaven met kinderen kan je je gerust beperken tot een bezoek aan het gebied bij Havenwelten. Daar is al zoveel te doen. Klimahaus en Auswenderhaus zijn beide belevingsmusea die veel indruk kunnen maken, we adviseren om deze twee niet op dezelfde dag te bezoeken.

Bremerhaven ligt op 3,5 uur rijden van Utrecht. Ook met de trein kan je er komen. Voor twee volwassenen en twee kinderen (met KidsVrij) betaal je circa 60 euro voor een enkele reis. Vanaf Utrecht is het dan een kleine 6 uur met de trein. Deze reistijd is een stuk korter als je direct kan instappen op de route van de intercity naar Berlijn, je hoeft dan maar 1x over te stappen. Kaartjes bestel je bij NS International.

We adviseren om er in ieder geval twee nachten te blijven. Een mogelijk dagschema zou kunnen zijn:

  • Dag van aankomst ’s middags naar het Deutsche Auswandererhaus, eventueel aansluitend een rondvaart (laatste vertrekt om 16.30 uur)
  • Tweede dag naar Klimahaus en Zoo am Meer
  • Dag van vertrek ’s ochtends naar Phänomenta of een van de andere musea

Heb jij een stedentrip Bremerhaven met kinderen al eens overwogen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in het noorden van Duitsland te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en het toeristenbureau van Bremerhaven. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.