Stedentrip Zwolle met kinderen: tips voor bezienswaardigheden en verblijf

2
713

Een stedentrip Zwolle met kinderen? Karijn verbleef er in meivakantie met man en drie kinderen en was onder de indruk van de statige maar toch hippe stad. Ben je ook zo’n fan van het bezoeken van oude steden met je gezin? Denk dan ook eens aan een stedentrip Zwolle met kinderen.

Dit blog is geschreven in 2018 en in 2020 voorzien van een update

Wat is leuk in Zwolle voor kinderen?

Laten we maar met de deur in huis vallen: een stedentrip Zwolle met kinderen is een dikke aanrader. Ook als het niet zulk mooi weer is, zo hebben we gemerkt. De stad is leuk voor een dagje weg, maar in combinatie met alle andere activiteiten die Zwolle en omgeving bieden, kun je er een weekend of zelfs langer verblijven.

In dit blog noem de ik highlights die we in het oude centrum hebben bezocht en geef ik tips voor andere bezienswaardigheden én voor een hotel met superfijne familiekamer in Zwolle.

Zwolle: wat weten we er ook al weer over?

Zwolle is de thuisbasis van eredivisie-voetbalclub PEC Zwolle, de woonplaats van zanger Typhoon en ooit ook die van Herman Brood. De hoofdstad van Overijssel ontstond in de Middeleeuwen en groeide hard in de Hanzetijd, wanneer er samengewerkt wordt tussen handelaren en steden op handige plekken langs de aan-en doorvoerroutes op de wateren.

De historie zie je terug in de stad. Het charmante centrum met daaromheen de stervormige grachten herbergt pakhuizen, eeuwenoude panden en statige pleinen.

Waanders in de Broeren

We starten onze tour door Zwolle met kinderen bij Waanders. In de kerk de Broeren huist deze prachtige boekenwinkel. We hadden op internet gevonden dat hier een speurtocht door de stad te koop is, speciaal voor kinderen. Bij navraag bij de VVV, die een balie heeft in de winkel, blijkt de speurtocht niet meer te verkrijgen. Jammer, maar dan maken we onze eigen tour. Eerst nog even de winkel bekijken.

Langs de muren van de kerk zijn drie etages gebouwd. Op de begane grond is een hoek voor de kinderen. In een luie stoel gaat onze jongste zoon een boekje lezen. De middelste bekijkt alle cadeautjes die uitgestald liggen. En de oudste dochter probeert ons nog een boek van Geronimo af te troggelen. Helaas, dat doen we vandaag niet.

We nemen nog even een kijkje op de andere verdiepingen. Vooral de tweede is in trek. Hier is de muziekafdeling, waar ook muziek geluisterd kan worden. Onze dochters wanen zich echte DJ’s, compleet met koptafel achter de draaitafel.

Eenmaal buiten nemen we een kijkje om de hoek. De Librije van Jonnie Boer is daar, naast theater de Spiegel gevestigd in een oud pand. Prachtig. Verder zien we een luxe bloemenwinkel en designkeukens, het is duidelijk dat we hier in het chique gedeelte van Zwolle zijn.

Expositie van Sacha de Boer
Naast Waanders is op straat een bijzondere expositie van Sacha de Boer te vinden
Waanders in de Broeren is een boekwinkel in de kerk
De boekwinkel is gevestigd in deze kerk, hoe gaaf?!
Binnen bij Waanders in de Broeren
Het orgel staat nog in de kerk!

De Stadkamer

We bezoeken Zwolle op een regenachtige dag. We halen een nat pak en dat verhoogt de stemming niet. We gaan voor een bezoekje aan de droge Stadkamer.De Stadkamer is uitgeroepen tot de beste Bibliotheek van 2018 en daar zijn we natuurlijk benieuwd naar. De Stadkamer ligt net buiten de grachten.

Als we naar de trap lopen naar de kinderafdeling in de kelder, snappen we dat dit veel meer is dan een bibliotheek. Je hoeft niet niet via de trap naar beneden, je kunt ook via een glijbaan. Zoonlief van 2,5 heeft dikke pret. “Nog een keer?” vraagt hij als hij beneden is.

Midden in de ruimte liggen enorme knuffelkussens. Oudste dochter ploft met een handstand overslag in de kussens: even chillen. Kinderen kunnen zich verkleden en we zien knutseltafels. Onze zoon blijft bij de glijbaan, de oudste dochter vermaakt zich bij de kussens.

De jongste dochter heeft de spelletjes op de computer ontdekt. En als ze daarmee klaar is, speelt ze in het winkeltje. Ook ontdekt ze in een nis een lessenaar met magnetische letters. Trots legt ze haar eigen naam.

Voor oudere kinderen is er een gamezone. En er zijn natuurlijk heel veel boeken te vinden. Wat zo prettig is aan deze bibliotheek is dat kinderen kunnen vrij rondlopen en mogen (een beetje) geluid maken. Echt een aanrader voor een regenpauze tijdens een stedentrip Zwolle. Boven kun je trouwens ook wat drinken en eten.

chillplek in de Stadkamer met kinderen
Onze dochter probeert eerst de chillplek maar eens
Spelletje doen op computer bij de Stadkamer
Onze dochter is druk met haar spelletje
Verkleden kan zelfs ook in deze bijzondere bibliotheek
Verkleden kan zelfs ook in deze bijzondere bibliotheek
Knutselen in de Stadkamer
Knutselen maar!
De Stadkamer met kinderen
Oefenen met letters vindt onze 5-jarige reuze interessant

De Sassenpoort

Hoewel de kinderen helemaal niet weg willen in de Stadkamer, gaan we toch. Het is inmiddels weer droog en we willen meer van de stad zien. We lopen via de Sassenpoort de stad weer binnen. De poort is een imponerende toegang tot de stad.

Onderweg naar ons volgende doel, het Zwolse balletjeshuis, ontdekken we verschillende toffe winkels. Een speelgoedwinkel en winkels met leuke woonaccessoires (ook voor kinderkamers), kinderkleding. Ook lopen we langs Thuis bij Molletje, een kindertheater. Het ziet er heel gezellig uit, maar is helaas niet open als wij er langs komen.

Onder de Sassenpoort met kinderen
Best wel indrukwekkend als je zo onder de Sassenpoort staat
Kleurrijke spullen bij Kunst en Klieder
Kleurrijke spullen bij Kunst en Klieder

Zwolse balletjes snoepen

Net als voor de derde keer “is het nog ver” klinkt, hebben we het Zwolse balletjeshuis in het vizier. Eenmaal binnen, gaan we terug in de tijd. We zijn beland in een ouderwetse snoepwinkel. Stopflessen vol gekleurde balletjes, kaneelstokjes en salmiak. Aan het plafond hangen haken met papieren zakjes.

Maar wat zijn nou de Zwolse balletjes? De verkoopster doet een doosje open en laat ze zien. Het zijn oud Hollandsche snoepjes, ook wel ulevellen genoemd. Ze werden vroeger niet als snoep verkocht maar gebruikt om de koffie mee te zoeten. Omdat suiker duur was, ging het niet met scheppen tegelijk in de koffie, zo legt de verkoopster uit.

Het balletje ging in een holte in de wang tijdens het koffiedrinken. Na de koffie ging het balletje er weer uit. “In sommige huizen deed het hele gezin met één bal”, besluit de verkoopster haar verhaal. Mijn dochter trekt een vies gezicht. We proeven de Zwolse balletjes en nemen een zakje met toverballen en andere snoepjes mee.

Zwollse balletjes kopen met kinderen
De Zwolse balletjes gaan mee naar huis!
Toverballen bij het Zwolse balletjeshuis
Vooral de toverballen oefenen grote aantrekkingskracht uit op onze kinderen

De Peperbus beklimmen met kinderen

De Onze Lieve Vrouwentoren, zoals de Peperbus eigenlijk heet is een begrip in Zwolle. Hij toren met zijn 75 meter hoog boven de andere gebouwen in het centrum uit. Het kan niet anders dan dat je een weids uitzicht hebt bovenop de toren en daar zijn we natuurlijk nieuwsgierig naar.

In de kerk kopen we kaartjes voor de toren. Volwassenen betalen 3 euro, kinderen tussen de 4 en 12 jaar 1,50 (prijspeil 2020). Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar boven. We kunnen tot 50 meter klimmen.

Zoals gewoonlijk spurt de oudste naar boven. Een half jaar geleden beklommen we de Lebuinustoren in Deventer, toen moest onze middelste een flink stuk gedragen worden. Maar nu beklimt ze dapper alle treden.

Eenmaal boven is het even wennen aan de wind om onze oren, maar zien we ook meteen de schoonheid van de stad. We kijken ver uit over de stad en ontdekken Waanders en ook de Fundatie waar we nog naar toe gaan. De Peperbus beklimmen is absoluut de moeite waard tijdens een stedentrip Zwolle met kinderen.

De Peperbus is 75 meter lang
De Peperbus is 75 meter hoog
De kerk bij de Peperbus
De kerk is van binnen prachtig
Beklimmen Peperbus
Onze kleuter vindt het maar gek, al die ongelijke traphoogtes!
Het uitzicht over Zwolle vanaf de Peperbus
Het uitzicht over Zwolle is prachtig

De Fundatie

“Wat is dat voor ruimteschip?” vroeg mijn oudste al toen we op de Peperbus stonden. Ze wijst naar museum de Fundatie. Als ik vertel dat we het museum straks gaan bezoeken, wordt ze blij. Nieuwsgierig naar wat er in het ei op het dak te ontdekken valt. Met onze Museumkaart kunnen we zo doorlopen. Er blijkt in het museum geen speurtocht of andere activiteit voor kinderen te zijn. Nouja, we doen het zonder. Onze kinderen zijn vooral geïnteresseerd in het gebouw zelf.

De Fundatie is een museum voor beeldende kunst. Tijdens ons bezoek is er een grote tentoonstelling van Neo Rauch, een Duitse kunstenaar die intrigerende schilderijen maakt. De kinderen vinden het nogal veel allemaal. Het helpt als we ze vragen naar wat gekke dingen in de schilderijen. Hondjes die op gekke plekken staan. Mensen met armen zonder handen. Ze bedenken wat er gaande is op het schilderij.

Toch vervliegt de concentratie snel. Ze willen door, naar de bovenste verdieping. Met de lift komen we in het ‘ei’ terecht. “Hé, de wanden zijn allemaal rond.” De oudste is verbaasd. Ook hier hebben we een mooi uitzicht over de stad. De Fundatie heeft dus geen speciale kinderactiviteiten, waardoor het niet heel geschikt is voor kinderen. Maar heb je een museumkaart, dan is het zeker een bezoekje waard, alleen al vanwege de bijzondere vorm van het gebouw.

We sluiten ons bezoek aan Zwolle af in een koffietentje naast de Fundatie. Villa Suikerberg huist in een oud statig wit pand. De villa bestaat uit twee delen. In beide delen kun je wat drinken.

We zien er de heerlijkste high tea’s voorbijkomen. Wij houden het bij warme choco, koffie en een overheerlijk Zwollenaartje! Dit typisch Zwolse gebakje is gemaakt van hazelnootschuim met mokkacrème. Het smaakt heerlijk.

Het ei op de Fundatie imponeert
Het ei op de Fundatie imponeert

Andere bezienswaardigheden in Zwolle

Als het mooi weer is, kun je Zwolle per boot bekijken. Vlakbij de Fundatie worden sloepjes en waterfietsen verhuurd waarmee je over de grachten kan.

Doepark Nooterhof

Naast het bekijken van de stad, is er voor kinderen nog veel meer te doen tijdens een dagje uit naar Zwolle of een weekendje weg. Blogger Marije was al eens in Doepark Nooterhof. Hier is een natuurspeeltuin, waterspeeltuin en trekpontje te vinden waar kinderen zich kunnen uitleven. In het bijzondere theehuis kan je wat eten en drinken.

Doepark Nooterhof heeft een binnen-en een buitengedeelte
Doepark Nooterhof heeft een binnen-en een buitengedeelte

Dinoland

Voor dinofans is Dinoland een walhalla. Tussen de levensgrote dino’s kunnen kinderen klimmen, schatgraven, een speurtocht doen, lasergamen en nog veel meer. Blogger Suzanne schreef een enthousiast blog over Dinoland.

Dinoland ligt net buiten het centrum en is een bezoek waard
Dinoland ligt net buiten het centrum van Zwolle en is een bezoek waard.

Bakkerijmuseum in Hattem

In het stadje Hattem, net naast Zwolle vind je het Bakkerijmuseum. Het museum zelf is knus en laat zien hoe bakkers vroeger werkten. Maar de bakkers zelf stelen de show in het museum.

In de weekenden en schoolvakanties kunnen kinderen onder leiding van een bakker zelf iets lekkers maken. Ook zijn er dan voorstellingen in het theatertje, waarin een bakker demonstraties geeft van het bakken van seizoen- of feestgerelateerde producten. Ondertussen voert hij een hele show op die leuk is voor jong en oud. Lees in het blog van Saskia meer over het Bakkerijmuseum.

Kindvriendelijk hotel in Zwolle? Van der Valk!

Wat is een fijn hotel met kinderen voor een nachtje Zwolle? Van der Valk is een prima antwoord op deze vraag, zo merkten wij tijdens onze stedentrip Zwolle. Op een kleine tien minuten rijden van het centrum logeren we in een familiekamer.

Onze mond valt even open als we de kamerdeur opendoen. Zo’n grote kamer hebben we nog niet eerder gezien. En dan hebben we nog niet om het hoekje gekeken waar nog een apart vertrek is voor de kinderen. Ook de badkamer blijkt ruim en luxe, met bad, twee wastafels en een regendouche.

We logeren bij Van der Valk, buiten het centrum van Zwolle
We logeren bij Van der Valk, buiten het centrum van Zwolle
Grote hotelkamer Zwolle met kinderen
Wauw, wat groot. Om het hoekje is nog een kamer

Restaurant Van der Valk Zwolle

’s Avonds willen we niet meer de stad in en eten we in het restaurant in het hotel. Ook hier valt de kindvriendelijkheid op. Direct bij binnenkomst staat een ober voor onze neus om de drankjes op te nemen. Voordat die arriveren zijn de kleurplaten met potloden al gebracht. En het door ons gevraagde broodje met smeersels staat binnen mum van tijd op tafel.

Onze kinderen zijn voorlopig even zoet. De kinderen hebben keuze uit verschillende kindermenu’s. Wij genieten van zeebaars en eend. De kinderen eten een ijsje toe. De beker waarin die geserveerd was, mag mee naar huis. De ober wast hem voor ons af.

De volgende dag is het ontbijtbuffet een nog groter feest. Er is een overvloed aan keuze. Broodjes, muesli, sapjes, eieren, pannenkoeken, puddingbroodjes, muffins. Waar onze oudste zich tegoed doet aan al dat lekkers en haar bord opschept met alles waar ze nieuwsgierig naar is, gaat onze middelste voor wat ze kent. Een broodje en een boterham. Prima.

Praktische informatie voor een stedentrip Zwolle met kinderen

Parkeren is op verschillende plekken in Zwolle mogelijk maar is wel prijzig. De stad is ook prima met de trein te bezoeken. Het station van Zwolle ligt op tien minuten lopen van het centrum.

Ligging

Meer lezen

Zin om meer Hanzesteden te bezoeken? Klik en kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Van der Valk Exclusief. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Wij waren afgelopen mei vakantie ook in Zwolle met kids. Inderdaad leuke stad. Bij de snoepwinkel is ’n speurtocht “blauwvingerspoor” verkrijgbaar voor kinderen. Erg leuk. Je komt op verrassende plekken van de stad.
    Bezoek aan sassenpoort is ook aan te raden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.