Wandelen in de bergen met kinderen is voor veel ouders de eerste keer best spannend. Misschien heb je al bergwandel ervaring uit de periode dat je nog geen kinderen had,maar wandelen in de bergen met kinderen is toch anders. Nieuwsgierig waar je op moet letten? Lees dan onze 10 tips.
Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’
Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.
Koop ‘Wandelen met kinderen’
#1 Hou rekening met de leeftijd van je kinderen
Of eigenlijk: hou rekening met de wandelervaring van je kinderen. Het ene kind van 4 loopt prima, terwijl het andere kind van 4 niet vooruit te branden is. Toch zijn er wel wat algemene leeftijdsfase gebonden tips te geven.
Wandelen in de bergen met een baby is nog relatief makkelijk. Je draagt de baby op je rug, neemt voldoende drinken mee en zorgt ervoor dat je baby beschermd is tegen weersinvloeden. Collega-blogger Tikva van Gezinopreis.nl schreef al een uitgebreide blogpost over wandelen in de bergen met een baby. Je kan kiezen voor een ergonomische drager of een frame-drager. Wij gaven de voorkeur aan de laatste omdat je er extra bagage in kan doen én omdat we het prettig vonden dragen.
Zodra je kind zelf gaat lopen en te zwaar wordt om tijdens een langere wandeling continu te tillen wordt het lastiger. Wandelen in de bergenis dan niet onmogelijk, maar het kiezen van de wandelroute wordt dan wel erg belangrijk. Deze mag niet te lang zijn en bij voorkeur is er onderweg van alles te doen en te beleven. Laat ik eerlijk zijn: met een peuter is wandelen in de bergen niet de meest leuke bezigheid. Helemaal niet als ze onderweg een typische peuterbui hebben en geen stap meer zetten… Ja, been there, done that!
Vanaf de kleuterleeftijd wordt het weer leuker. Ze beginnen te begrijpen dat ze soms door moeten lopen en ze zijn te verleiden c.q. om te kopen om verder te lopen. Maar wees niet te overmoedig, als een kleuter niet meer wil, dan neem je die minder makkelijk onder je arm dan een peuter…
Met kinderen vanaf een jaar of 6 kan je echt wandelen. Je begint te merken wat voor bergwandelaar je kind is. Zo zien we in ons gezin een duidelijke tweedeling ontstaan: G. en C. zijn goed in het klim- en klauterwerk en M. en ik lopen liever via een pad geleidelijk naar boven. Hou rekening met ieders voorkeur en kies een wandeling waar iedereen plezier aan kan beleven.
#2 Begin rustig, wees niet te overmoedig
Ik ben niet vies van een beetje ambitie, maar heb dat in de bergen al een keer flink moeten bekopen toen ik persé naar een gletsjer wilde lopen. Deze bleek verder weg dan het leek en toen moesten we ook nog eens terug… Uiteindelijk hebben we die dag 10 uur gelopen en was ik helemaal kapot. Bij het naar beneden wandelen bleken m’n bergschoenen ook nog eens te klein. De rest van de vakantie had ik nodig om weer bij te komen. Dat wil je met kinderen echt niet. Begin dus rustig met een wandeling waarvan je denkt: da’s een makkie. Daarna kan je geleidelijk gaan opbouwen.
#3 Voor 12 uur op het hoogste punt van je wandeling
Bij de meeste bergwandelingen ga je eerst naar boven en daarna naar beneden. Onderschat naar beneden wandelen niet, ook dat vraagt inspanning. Op warme dagen kan je daarom als uitgangspunt hanteren dat je om 12 uur op het hoogste punt moet zijn van je wandeling, daar kan je dan pauze houden en dan heb je voldoende tijd om terug te wandelen. Geen idee waar deze wijsheid vandaan komt, maar het schijnt algemeen bekend te zijn bij ervaren wandelaars. Dit uitgangspunt valt of staat natuurlijk niet met een half uurtje eerder of later, maar als je pas om 14 uur aan je afdaling begint dan kan het je flink gaan tegenvallen.
#4 Hou het weer in de gaten
In Nederland zie je regen- en onweerswolken van verre aankomen, maar in de bergen is dat anders. Ze kunnen zomaar opeens over de berg heen komen en daar sta je dan in je zomerse hemdje… Check daarom ’s ochtends het weerbericht. Dit kan je doen via een weer-app, maar vaak zijn deze onvoldoende gedetailleerd. Meestal vind je de beste informatie bij de receptie van je camping of hotel en bij de Tourist Office.
Denk je dat het weer in jouw dal niet geschikt is om te wandelen? Kijk dan eens een dal verder, daar kan het weer echt anders zijn.
#5 Goede wandelschoenen voor kinderen
Kinderen lijken zo makkelijk te lopen op de meest eenvoudige en goedkope schoenen. Maar deze zijn niet meteen geschikt voor de bergen. Vooral als je oneffen terrein hebt of veel kiezels op het pad, dan zijn stevige schoenen echt onmisbaar. Maar het allerbelangrijkste is profiel onder de zolen. Daarnaast is het een pré als ze waterdicht zijn, zokan je met een gerust hart door een beekje lopen (en dat vinden kinderenleuk!). Wandelschoenen voor in de bergen koop je een maat groter dan je gewone maat schoenen, anders komen je tenen tegen de voorkant als je naar beneden loopt. Dat kan behoorlijk zeer gaan doen. Naadloze wandelsokken maken het compleet.
De oplettende kijker ziet ook ander schoeisel voorbij komen op de foto’s. Tja, ook wij zijn door schade en schande wijs geworden….
Je hebt voor kinderen nieuwe bergschoenen van de goede (en dure) outdoor merken. Dat zijn prima schoenen en als je het er voor over hebt moet je ze vooral kopen, maar er zijn goedkopere mogelijkheden. Vorig jaar kocht ik tweede hands wandelschoenen van een outdoor merk op Marktplaats. Zo goed als nieuw. Zo gaat dat met bergschoenen voor kinderen, ze dragen ze een paar keer en een jaar later zijn ze te klein. Wil je liever nieuwe bergschoenen dan kan je ook naar goedkopere outdoorketens zoals de Decathlon. Hier kochten we dit jaar de bergschoenen voor de kinderen. Ik merk wel dat ze hier eerder zweetvoeten in krijgen, zelf hebben ze hier geen last van. Bij Decathlon verkopen ze ook naadloze wandelsokken voor kinderen.
#6 Kleding voor een bergwandeling met kinderen
Laagjes, laagjes en laagjes. Had ik al gezegd dat ze laagjes aan moeten? Aan het begin van de dag kan het nog aardig fris zijn, maar ’s middags in het zonnetje heerlijk warm. Afhankelijk van de voorspellingen dragen ze bij ons een leuk hemd, shirt met korte mouwen, vest en waterdichte zomerjas. Ook handig is de combinatie effen shirt met lange mouwen, een leuk shirt met korte mouwen erover en de waterdichte zomerjas.
De zon kan in de bergen fel schijnen en als je op hoogte loopt moet je je goed beschermen. Dat begint met insmeren, maar een petje of zonnehoedje is geen overbodige luxe.
#7 Pauze en de inwendige mens
Hou regelmatig pauze op plekken waar kinderen even leuk kunnen spelen. Dit kan bij een beekje zijn of een plek met veel stenen. Zorg er altijd voor dat het een veilige plek is en ze niet al spelenderwijs ergens naar beneden kunnen vallen.
Neem genoeg eten en drinken mee. Vaak kan je onderweg je flesjes water weer vullen, maar ga hier niet klakkeloos van uit. Ook een deel van de bergrestaurants is zomers gesloten. Ben je van plan naar een restaurant te lopen bekijk dan van tevoren of deze zomers open is. Je neemt natuurlijk je lunch mee, maar denk ook aan mueslirepen, fruit en snoepjes. Deze kunnen kinderen net een energie oppepper geven als ze aan het einde van de wandeling echt niet meer kunnen lopen.
Kinderen kunnen hun eigen eten en drinken dragen in een speciale rugzak voor kinderen. Over de aanschaf van een kinderrugzak schreef ik al eens een uitgebreide blogpost.
#8 Hou je kind altijd in het zicht
Misschien vinden sommige mensen dit overdreven. Ik wil dat beide kinderen in ons zicht lopen. Je weet nooit of er net om het hoekje een afgrond is, ze hoeven maar te struikelen en je weet niet meer waar ze zijn…. Hier ben ik echt heel streng in.
We proberen het wandelen ook af te stemmen op het tempo van de kinderen. Soms splitsen we dan en loopt een van ons vooruit met 1 kind. We spreken af waar we op elkaar wachten en op die plek krijgt het langzame duo ook de tijd om uit te rusten.
#9 Loop rustig naar beneden
“Niet zo snel! Doe rustig aan!” roepen we als we bergaf gaan. Zodra kinderen bergaf gaan rennen gaat het mis. Ze gaan steeds sneller en kunnen zelf niet meer stoppen. De val-garantie is ongeveer 100%. Niet doen dus. Rustig naar beneden lopen en niet rennen. C’est simple!
#10 Pleisters mee!
Dan heb je de 9 voorgaande tips opgevolgd en toch krijgt een van de kinderen het voor elkaar om te vallen of een blaar te krijgen. Dan heb je pleisters nodig. Niet met zo’n leuk printje, maar van die fijne saaie degelijke van Hansaplast. Of speciale blaren pleisters. Het weegt niets in je rugzak, je moet er alleen even aandenken om mee te nemen….
Wandelen in de bergen met kinderen:route tips
Met deze 10 tips voor wandelen in de bergen met kinderen ben je goed voorbereid. Alleen nog een leuke kindvriendelijke wandelroute vinden…. Het gaat te ver om hier concrete tips te noemen voor elk gebied, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij beginnen altijd met een bezoek aan de Tourist Office en informeren daar naar korte en/of kinderroutes. Vaak zijn er speciale ‘Walderlebnis’ paden met extra activiteiten en ook panoramapaden zijn geschikt voor kinderen. Een aanrader is om met een kabelbaan of bergtreintje omhoog te gaan (vaak inclusief als je een regio pas koopt) en daar direct op hoogte te gaan wandelen. Soms is het ook mogelijk om meerdere haltes omhoog te gaan en dan op de terugweg halverwege weer in te stappen.
Bij de Tourist Office of de receptie kan je een wandelkaart kopen. Hier staan hoogtelijnen op. Hoe dichter de lijnen bij elkaar staan, hoe steiler het is. Generaliserend kan je zeggen: hoe steiler, hoe minder geschikt voor kinderen.
Bergwandelpaden zijn voorzien van routebordjes. Hier kan je zien hoe lang het lopen is naar een bestemming. Onze ervaring in de Alpen is dat we er met kinderen minimaal 2x zo lang over doen dan dat er op het bordje staat (en dochter M. en zoon C. zijn best goede lopers!). In de Pyreneeën klopte de tijdsindicatie beter. Je ontdekt vanzelf hoe jullie wandelsnelheid is t.ov. de tijdsduur op de bordjes. Wees in ieder geval niet te optimistisch!
De routebordjes zijn niet alleen voorzien van een tijdsindicatie, maar ook van kleuren. Deze kleuren kom je onderweg ook tegen op paaltjes of geschilderd op stenen. Gele wandelpaden zijn goed te doen. Bij wit-rode paden loop je over echte bergpaden (wandelschoenen noodzakelijk!) en blauw-witte paden zijn alpine paden (niet geschikt voor kinderen). Hou altijd in gedachten bij je route: bij twijfel niet doen. Je bent samen met kinderen en meestal ook niet bekend in het gebied. Neem geen onnodig risico.
Tot slot: kinderen houden van een doel, iets waar ze heen kunnen wandelen. Dit kan een top van een (lage) berg zijn, een waterval of iets anders. Beloof ze alleen niet dat ze in dat ene meertje mogen gaan zwemmen. Dat wordt een grote teleurstelling want bergmeren zijn koud. Heel koud.
Wandel jij weleens in de bergen met je kinderen? Hoe vinden ze dat? Als je aanvullende tips hebt dan zien we deze graag in een reactie hieronder.
Meer lezen
Nieuwsgierig wat voor wandelingen wij al gedaan hebben met de kinderen? In bergachtig of minder bergachtig gebied? Klik & kijk verder voor meer inspiratie:
- Sprookjespad in Oostenrijk
- Wandelen in de Spaanse Pyreneeën
- Wandelen in Zwitserland in de omgeving van Interlaken
- Wandelen langs de Cote Granit Rose in Bretagne
- Wandelen in N.P. Tiveden in Zweden
- Wandelen in N.P. Stenshuvud in Zweden
- Stenen verzameld tijdens een wandeling? Dan kan je ze daarna schilderen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook en X (voorheen Twitter).
Superleuk dit! Ik heb zelf geen kids, maar ben vroeger door mijn ouders jarenlang mee de bergen in genomen en zodoende heb ik het wandelvirus overgenomen. Ik zou het zelf nog lastig vinden wat je met kinderen kunt doen in de bergen, hoe ver, hoe zwaar etc. Maar dan kom ik gewoon weer even terug bij dit stuk 😉
Haha, je bent welkom als het zo ver is (en eerder ook hoor) ;-). Je groeit er ook als ouder vanzelf in mee en weet dan vanzelf wel wat goed kan en wat nog niet.
De tekst is nuttig, de foto’s zetten mensen misschien op het verkeerde been:
In de bergen is wandelen op sandalen gewoon vragen om problemen. Ze geven onvoldoende steun aan voetzolen en enkels. Ook gewone sportschoenen zijn op stenige paadjes al snel niet stevig genoeg. Je voelt na verloop van tijd elk steentje.
En dan op blote voetjes spelen bij een riviertje of watervalletje? Houd de schoenen gewoon aan, of gebruik desnoods waterschroeven. De stenen kunnen gemeen scherp (en glad) zijn en ook daar geven de schoenen meer steun.
Het aanbevolen pleistertje zal niet helpen bij een gemene snee in de voeten!
Het kindje in de rugzak heeft blote beentjes. Zijn die goed ingesmeerd?
Daarom heb ik ook in de tekst vermeld dat er op de foto’s voor een deel ander schoeisel te zien is. Ook wij zijn door ervaring wijs geworden ;-). Met deze tips probeer ik andere ouders niet dezelfde fout te laten maken als wij gedaan hebben.
En ja, met blote voeten op stenen spelen is ook niet verstandig en ze hebben daarna de schoenen aan moeten doen van ons. Overigens stond in dit geval de auto erg vlakbij, hadden ze nog geen waterproof bergschoenen en was het ruim 30 graden. We kozen er dus voor dat ze heel eventjes mochten afkoelen. Een risico afweging die elke ouder voor zich maakt en dit specifieke geval namen wij even dit risico.
Wat betreft de foto met de rugdrager: ja, de benen waren goed ingesmeerd. Omdat ze geen hoedje op wilde en alleen nog maar dunne babyhaartjes had die geen bescherming bieden hebben we de zonnekap als extra opgezet. We hebben op de plek waar deze foto is gemaakt ook niet uren gewandeld, maar de rugdrager gebruikt om vanaf de parkeerplaats naar een uitzichtpunt te lopen. Dat zal niet meer dan 10 minuten zijn geweest.
Leuk en handig stuk! Wij gaan deze zomer voor het eerst met kinderen op vakantie in de bergen, benieuwd hoe ze dat gaan vinden! Een wandeling in de bossen in NL is vaak al een feestje voor ze, dus ze zullen hun ogen uitkijken in de bergen. Ik zie hier nog een paar handige tips voorbij komen qua aanschaf. Zo heb ik nog niet voor iedereen waterschoentjes en wandelsokken gekocht… Maar eens snel doen! En een ergonomische rugzak voor de kinderen zelf is ook wel handig, maar twijfel of ik zoiets aan ga schaffen voor een vakantie… Al zijn ze bij ons ook grote verzamelaars… In ieder geval bedankt voor je tips!
Heel veel plezier in ieder geval!
Vorig jaar de eerste keer in de bergen gewandeld met zoonlief. Hij vond het fantastisch! Het zijn goede tips… wandelen in de bergen kan verraderlijk zijn, maar de tips zetten je op de goede weg. Wat wij wel doen is op logeerplaats of aan de hut even aangeven welke route we gaan doen… je weet maar nooit! In de bergen kan je niet altijd rekenen op bereik!
Zeker een goede tip om ergens te laten weten waar je heen gaat!
Herkenbaar stuk! Inmiddels kunnen we met onze zoon van drie tochtjes maken van ongeveer 6 km. Op makkelijk terrein gaat hij mee op de loopfiets. Dat is erg fijn. Het tempo ligt dan wat hoger. Hij kan goed zijn balans houden. Draagrugzak mee voor als hij moe wordt. Hij is bijna 16 kilo, dus lange stukken in de rugzak is voor ons niet meer te doen.
Komende zomer naar Noorwegen!
6 km is al een knappe afstand voor een 3-jarige. Petje af!
Waar logeerden jullie? Op een camping? Super leuke foto’s
Hoi Karen,
Deze foto’s zijn op verschillende plekken en gedurende meerdere jaren gemaakt. Maar ja, meestal verbleven we op een camping. Met eigen kampeermiddel of in een huuraccommodatie.
Wij ervaren dat het heel belangrijk is om een doel voorop te stellen. Een huttentocht vonden onze kinderen geweldig,elke keer een verassing wat de volgende slaapplaats is. In Frankrijk kan je ook vaak gebruik maken van een ezel zodat je ook met kleinere kinderen op stap kan. De onze waren 5 en 7.
Jaaaa, met een ezel wandelen vonden onze kinderen ook erg leuk 🙂
Handige tips! Persoonlijk vond ik de ergonomische drager beter toen mijn jongste nog baby was. Hij zat fijner, viel er in slaap en kon door het slaapkapje zijn hoofdje niet naar achteren laten vallen. Hij droeg toen altijd wel een lange broek. Niet alleen voor de zon, maar ook voor bv een tak die langs hem kon gaan of een smalle pasage in de berg met risico op een kras van een steen oid. Nadeel is idd at je niet echt wat mee kunt nemen.
De oudste zat toen al wel in de framedrager omdat papa hem droeg en die dat fijner vind zitten. Hij was toen 3, en liep al heel grote stukken van de wandeling zelf. Op wandelpaden bv bovenop een alm met weinig hoogteverschillen vaak de loopfiets mee.
Inmiddels zijn ze bijna 3 en bijna 6, ben benieuwd hoe het komend jaar gaat!
Laat jij tijdens een wandeling je kinderen zelf wat eten en drinken meedragen in een rugzakje of draag je dit zelf voor ze?
Met baby zal een ergonomische drager zeker prettiger zijn.Toen onze kinderen baby waren, waren er nog niet zoveel ergonomische dragers, alleen van die lange doeken met lastige knopen ;-). De framedrager is ons in ieder geval altijd goed bevallen tijdens het wandelen.
Onze kinderen zijn inmiddels 9 en 10 en dragen al een paar jaar een klein rugzakje met iets eten en drinken erin. Volgens mij ben ik daarmee begonnen toen de jongste 4 was.