Wandelen met kinderen in Oostenrijk bij de Milstätter See

2
833
Bij een vakantie in Oostenrijk denk je meteen aan wandelen in de bergen. Maar is dat ook wel leuk met kinderen? Blogger Fieke vindt van wel en deelt haar ervaringen. Wandel je mee?

Wandelen met kinderen in Oostenrijk

‘Hoe lang moeten we nog lopen?’ Een uitspraak die alle ouders kennen. Ook wij horendeze uitspraak tijdens het wandelen met kinderen in Oostenrijk meerdere malen. En toch, als je aan onze kinderen vraagt wat het leukste aan onze vakantie in Oostenrijk is, dan is het antwoord ‘wandelen in de bergen!’. Wij genieten als gezin van de prachtige wandelgebieden in Oostenrijk. Zeker de wandelingen rondom de Milstätter See in Karinthie zijnzeer geschikt voor kinderen.

Wandelen bij de Milstattersee, de H20 gaat het eerste stuk over onverharde wegen.
Wandelen bij de Milstattersee, de H20 gaat het eerste stuk over onverharde wegen.

Wandelen bij de Milstätter See

De Milstätter See is het één na grootste meer in Karinthië, het is zo’n 12 kilometer lang en maximaal 1,5 kilometer breed. Het ligt vlak aan de A10 van Salzburg naar Italië, net boven Villach. Het klimaat in Karinthië is goed, het meer is één van de warmere meren in Oostenrijk en er is veel in de directe omgeving te doen. Dit alles maakt het tot een geliefde vakantie bestemming. Er zijn dan ook genoeg overnachtingsmogelijkheden (campings, hotels, huisje) in de omgeving en het is zeker de moeite waard om hier op zijn minst een week door te brengen.

Twee wandelingen aan de oostzijde van de MillStätter See die geschikt zijn om met kinderen te wandelen zijn de H2O-Höhenweg en Arnika Jufen Steig. Kinderen vanaf een jaar of 4 die regelmatig lopen kunnen beide wandelingen doen.

De twee wandelingen die goed te doen zijn met kinderen, links de H20 route, rechts Erika Jufen Steig.
De twee wandelingen die goed te doen zijn met kinderen, links de H20 route, rechts Erika Jufen Steig.

Wandeling H2O-Höhenweg

Vanuit Millstatt rijden we via de bochtige en steile Milstätter Almstrasse naar de Schwaigerhütte, hier is voldoende ruimte om de auto te parkeren. Tegenover de hut begint de mooie H2O-Höhenweg rondwandeling van berghut naar berghut. De wandeling start op een hoogte van 1625 meter. Tijdens de wandeling klim je tot een kleine 2000 meter. Er wordt aangegeven dat de route geschikt is voor kinderwagens. Wij twijfelen aan dit advies. Je moet een flink aantal hoogtemeters afleggen en de route is ook best lang. Een kinderwagen voortduwen lijkt dan niet ideaal. Onze zoon van 3,5 loopt goed maar voor de zekerheid nemen wij de rugdrager mee.

Vanaf de parkeerplaats is de route prima aangegeven. Het is vooral belangrijk om de namen van de berghutten te onthouden die op de route liggen. Wij kiezen, op advies van de lokale bevolking, voor de route Schwaigerhütte (1625 m), Alexanderhütte (1786 m), Millstätter Hütte (1876 m) en daarna weer terug naar het begin punt. De route is ook in omgekeerde volgorde te lopen.

Onderweg komen we koeien tegen die we al van ver af hoorden vanwege hun bellen.
Onderweg komen we koeien tegen die we al van ver af horen vanwege hun bellen.

Het stuk naar de Alexanderhütte gaat over onverharde, bochtige wegen, tussen de bossen door. Er moet direct al aardig geklommen worden. Omdat de omgeving tijdens dit stukje van de route het minst mooi is moeten alle drie de kinderen even in een wandelritme komen. Het ‘hoe ver is het nog?’ en ‘Ik kan niet meer’ krijgen we dus direct te horen. Gelukkig is dit snel voorbij als we net voor de Alexanderhütte de alpenweide voor ons zien.

De ezels boven op de berg.
De ezels boven op de berg.
De paden zijn breed en makkelijk te volgen.
De paden zijn breed en makkelijk te volgen.
De prachtige alpenweide waar je door loopt.
De prachtige alpenweide waar je door loopt.

Vanaf een rustplek langs het pad hebben we prachtig uitzicht op de Millstätter See. We besluiten niet te stoppen bij deze hut omdat het tempo er net lekker in zit. We vertellen dat we bij de volgende hut stoppen die ruim over de helft van de route ligt. We lopen over kleine paden door het Alpen landschap. Je hoort water van de berg af stromen, koeienbellen klingelen en de vergezichten zijn prachtig. We komen langs een water spugende draak waar de kinderen zich prima mee vermaken. Voordat we het weten zien we de Millstätter Hütte voor ons liggen. We passeren nog een paar ezels en dan bereiken wede omheining van de hut.

De hut is in zicht.
De hut is in zicht.

Spelen met mooi uitzicht

De kinderen duiken direct de speelhoek in de tuin van de hut in. Een zandbak met oude potten en pannen, stromend water en van boomstammen gemaakte varkens bieden heel veel speelplezier. Wij besluiten direct een lange pauze in te lassen om de kinderen de tijd te geven om lekker te spelen. De menukaart van de hut biedt voor ieder wat wils dus ook qua eten een prima plek om te blijven hangen. Wij genieten op het terras in de zon met prachtig uitzicht.

Bij de hut kun je water krijgen.
Bij de hut kun je water krijgen.
Lekker spelen.
Lekker spelen.

De derde en laatste etappe van de route begint met nog een klein stukje stijgen, maar daarna is het vooral afdalen. Het eerste stuk daal je af in de alpenweide, het laatste stuk gaat opnieuw over onverharde wegen. Doordat we dalen en de stemming bij iedereen meer dan uitstekend is zijn we bij de auto voor we er erg in hebben.

Onderweg zie je het meer steeds liggen.
Onderweg zie je het meer steeds liggen.
Heerlijk rustpunt onderweg.
Heerlijk rustpunt onderweg.

Formeel staat er 1,5 – 2 uur voor deze route. Wij doen er ruim een halve dag over doordat we onderweg alle tijd nemen om even te rusten en uitgebreid te stoppen bij de Millstätter Hütte.

Arnika Jufen Steig

We hebben de smaak van het wandelen te pakken. Vanuit Lammersdorf rijden we via de Lammersdorfer AlmStrasse de bergen in. Ook hier ontkom je niet aan de haarspeldbochten, het klimmen en de mooie vergezichten over het meer die steeds mooier worden. De weg eindigt bij de Lammersdorfer Hütte op 1644 meter hoogte. Bij de hut zijnvoldoende parkeerplaatsen voor de auto.

De wandeling staat duidelijk aangegeven.
De wandeling staat duidelijk aangegeven.
Klimmen en klauteren.
Klimmen en klauteren.

Vanaf deze hut vertrekken drie wandelroutes, namelijk Arnika Jufel Steig, Almbrunn Steig en Enzian-Granat-Steig. Wij kiezen voor de eerste omdat we een korte wandeling willen doen. De andere twee zijn ook prima wandelingen om met kinderen te lopen. Ze worden aangegeven als licht en middel zwaar. Dit komt vooral door de extra hoogtemeters en de duur van de route. De Arnika Jufel Steig is niet geschikt om met een kinderwagen te doen.

Prachtig uitkijkpunt

De route is een rondweg met halverwege een uitkijk- en rustpunt op het hoogste punt (1802 meter) van de wandeling. Het uitzicht over de Millstätter See is prachtig. Zowel de heen- als terugweg zijn zeer divers. Je loopt door weilanden en bossen, de paden zijn klein en kronkelig en dan weer breed, en een enkele keer is het klimmen en klauteren over omgevallen bomen heen. We komen onderweg koeien en paarden tegen die verkoeling zoeken onder de bomen. De route is goed te volgen via duidelijke bordjes. Doordat de route zo divers is en de kinderen de bordjes zelf kunnen volgen wordt er lekker doorgelopen. Al met al lopen we 1,5 uur en maken we een stop van 30 minuten bij het rust- uitzichtpunt boven op de berg. Een prima wandeling voor een halve dag zodat er bijvoorbeeld nog voldoende tijd is om ’s middags lekker te gaan zwemmen in het meer.

Heerlijk lopen door de weilanden.
Heerlijk lopen door de weilanden.
Genieten van het uitzicht.
Genieten van het uitzicht.
Gezellig druk in de Lammersdorfer Hutte.
Gezellig druk in de Lammersdorfer Hutte.

Bij de Lammersdorfer Hütte is het ’s middags gezellig druk met wandelaars. Wij genieten van een heerlijke lunch van lokale specialiteiten. Bij de hut vind je diverse producten op de kaart die gemaakt zijn van de eigen koeienmelk.

Praktisch

Naast deze twee wandelingen zijn er nog veel meer routes te lopen. Rondom de Millstätter See kan je bij de VVV, of bij campings/hotels het gratis boekje ‘Tourguide, Wanderen, Laufen, Kletteren & Biken’ krijgen waarin ruim 30 wandelingen rondom de Millstätter See staan.

Goed schoeisel is het allerbelangrijkste tijdens het wandelen. Ook al zijn de paden goed, bergschoenen zijn geen overbodige luxe. De kinderen ondervinden goede steun aan de schoenen waardoor ze minder snel vermoeid raken. Eerder verscheen al een blog over wandelen met kinderen in de bergen, vol met praktische tips.

Karinthië kent over het algemeen een warme zomer. Op dagen dat de temperatuur rond de 30 graden is, is het in de bergen een graad of 6-8 koeler. Prima momenten dus om juist op deze dagen de bergen in te gaan. Je goed insmeren tegen de zon is ook dan geen overbodige luxe.

Mocht je een kinderwagen mee willen nemen tijdens de wandeling, controleer dan van te voren goed of de wandeling daarvoor geschikt is. Kijk niet alleen naar het advies in de folders, maar kijk ook goed naar de afstand en hoogte meters die je af moet leggen.

Natuurlijk is het altijd verstandig om voldoende drinken en eten bij je te hebben. Onze kinderen lopen met hun eigen waterfles en wij dragen de versnaperingen met ons mee. Onderweg zijn voldoende rustplekken. In de berghutten vind je vaak goede wandelgerechten op het menu staan, van simpel tot uitgebreid. Alle hutten beschikken ook over toiletten.

Meer lezen

Ben je benieuwd wat er nog meer te beleven is met kinderen in Oostenrijk? Klik & kijkvoor meer inspiratie.

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Wat een leuke blog, dit! Wij hopen 24 juni op vakantie te gaan naar Karinthie, naar de Ossiachersee, en van huis uit ben ik wandelen ook gewend, van jongs af aan. De man niet, maar dit lijken me toch mooie wandelingen om te doen met onze kinderen (dan 2j9m en bijna 1). De draagzak en rug(frame)drager staan al klaar om mee te gaan.

    Omdat ik verwacht dat de oudste nog veel gedragen zal worden, betwijfel ik tot het aanschaffen van officieel wandelschoeisel. Wat adviseren jullie?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.