Saskia werd aangenaam verrast door techniekmuseum HEIM.
Terug in de tijd
In blog over ‘Wetenschap voor kinderen’ vertelde ik over Museumjeugduniversiteit en techniekmuseum HEIM. Afgelopen zondag was het zover en reed ik met M. en C. naar Hengelo.
“Ontdek, speel en geniet” is het motto van Techniekmuseum HEIM. In een opgeknapt historisch pand stappen we op de begane grond eerst terug de tijd in. Mij hebben ze meteen bij de les met een oude naaimachine waarvan je het binnenwerk kan zien, erg interessant als je andere hobby kleding naaien is. M. en C. zijn weg van het oude weefgetouw en vragen of we er ook eentje voor thuis kunnen kopen. Dus… iemand toevallig een klein weefgetouw over?
We lopen verder en komen in een grote lichte ruimte vol met machines. Gelukkig, er zijn knopjes om op te drukken. M. en C. weten van gekkigheid niet op welk knopje ze als eerste willen indrukken. De een na de andere machine begint te draaien en te stampen. C. houdt z’n handen voor zijn oren terwijl hij naar de volgende machine loopt en het knopje gaat zoeken. Als het kabaal mij teveel wordt neem ik ze mee naar de volgende ruimte. Hier staat elektriciteit centraal en kijken ze opnieuw hun ogen uit.
Telecommunicatie en duurzaamheid
Op de eerste verdieping vinden we de onderwerpen telecommunicatie en duurzaamheid. Voor dat laatste onderwerp kan je met een apart verkrijgbaar pasje allerlei dingen ontdekken, we besluiten dit deel te bewaren voor een volgende keer. In de ruimte over telecommunicatie vinden we een oude telefooncentrale, zo eentje van nog voor mijn tijd. Afkomstig uit de jaren dat je een centrale moet bellen om je door te laten verbinden. Dat is natuurlijk ontzettend leuk speelgoed. Nog leuker zijn de typemachines en telexen. M. vindt het geweldig: typen en daarna kan je direct je papiertje met getypte tekst afscheuren en meenemen. Je hebt geen printer of beeldscherm nodig!
Nog meer technisch vermaak
De tweede verdieping van Techniekmuseum HEIM biedt nog meer technisch vermaak. We hebben niet eens alles bekeken, zoveel was er te ontdekken. Favoriet was een wand met gaten waar je een balletje in kan laten vallen door aan touwtjes te trekken, klinkt vast wat vaag, wie weet maakt de foto meer duidelijk. C. was niet weg te krijgen bij een stoel waarbij je jezelf omhoog trekt met behulp van katrollen. De volgende keer gaan we meer ontdekken op deze verdieping.
Meer Techniekmuseum HEIM
In de schoolvakantiesworden er doe-middagen georganiseerd bij HEIM. Je kiest je eigen doe-pakketje, betaalt een paar euro en kan aan de slag in het doe-atelier. Hier horen we goede verhalen over. Voor ons nóg een reden om een keer terug te gaan.
De entreeprijzen va HEIM zijn vriendelijk: 6,50 euro voor volwassenen en kinderen vanaf4 jaar (prijspeil 2014). Met de Museumjaarkaart heb je gratis toegang. De openingstijden zijn hier te vinden. Op de eerste verdieping is er een Museumcafé waar je een drankje kan kopen en iets te eten. Wij genoten voor 1,50 euro per portie van poffertjes, tosti en worstenbroodje.
Meer lezen
Zin in nog meer wetenschap en techniek met kinderen? Klik & kijk hier voor meer inspiratie:
- Wetenschap met kinderen, over het Wetenschapsweekend, Zabuki en Museumjeugduniversiteit
- Innovatum, het geweldige science center in Trollhattan
- Rijksmuseum Boerhaave met kinderen: voor wie wil spelen met wiskunde en wetenschap
- Museum met kinderen? Dit zijn de 20 leukste kindvriendelijke musea!
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).