Dublin bezoeken met kinderen? Een leuke tip is dan een bezoekje aan Dublinia. In dit interactieve museum wordt op een spannende manier de geschiedenis van Dublin uitgebeeld. Tijdens haarweekendje weg keekblogger Irisof haarkinderen het interessant vonden.
Bezoek de Vikingen en middeleeuws Dublin in Dublinia
We nemen de hop-on-hop-off bus en stappen uit bij Christ Church, een erg mooie kathedraal waar het museum in gevestigd is. Althans, in een zijvleugel er van. De vriendelijke medewerkers laten ons gratis naar binnen met onze Dublinpassen en heten ons van harte welkom. We krijgen zelfs Nederlandse omschrijvingen en kaarten mee, handig voor de kids.
Vikingen in Dublin
Het museum is in drie gedeelten opgedeeld: de Vikingtijd, de middeleeuwen en het archeologiegedeelte. Elk gedeelte beslaat een hele verdieping. We beginnen bij de Vikingen, die flink hebben huisgehouden in Ierland. De eerste grondbeginselen van Dublin staan op naam van de Vikingen, die hier kwamen plunderen en handelen en een nederzetting begonnen. Dan hoefden ze met hun buit niet steeds terug naar Scandinavië te reizen.
Het museum is leuk opgezet. Er zijn hele straatjes en tafereeltjes nagebouwd en het lijkt soms net alsof je zelf in die tijd rondloopt. Een beetje a la Archeon in Nederland. Er lopen verklede medewerkers rond die vertellen over ‘hun’ tijd. We kijken een tijdje bij een muntenslager, die laat zien hoe zilveren muntjes worden geslagen.
De kinderen worden goed bezig gehouden. Er staan een soort planken met het rune-alfabet er op en de vertaling van de runetekens in moderne letters. Daarbij ligt een soort krijtje en blaadjes, waarop je je eigen naam kunt namaken in runetekens. E. (11), B. (9) en T. (6) schrijven allemaal hun eigen naam, de namen van papa en mama, opa en oma en nog veel meer. Volgens mij zitten we er bijna een half uur!
Dwalen door de middeleeuwen
Na heel veel Vikingen en Vikingobjecten gaan we door naar de middeleeuwen. Er zijn middeleeuwse straatjes en ook markten nagebouwd. Het ziet er leuk en sfeervol uit. We dwalen door de middeleeuwse scenes. Ook hier is er weer veel te zien en te doen. Zo kun je dingen wegen op een ouderwetse weegschaal, de kleding van die tijd aanpassen, remedies voor allerlei kwalen bekijken bij een kwakzalver en weer tekeningen overtrekken. E. en B. vermaken zich een tijdje met het gooien van neptomaten op een (namaak) man in het schavot. ‘Raak mijn neus en ik vertel je waarom ik hier zit’. Dat is een uitdaging natuurlijk! Uiteindelijk blijkt hij zijn brood te duur te verkopen. T. probeert zelf een kinderschavot uit, inclusief treurige blik. Net echt!
In het archeologiegedeelte ontdekken we hoe diep welke lagen van de geschiedenis liggen en hoe wetenschappers weten waar ze precies moeten graven. Er liggen ook enkele menselijke skeletten. Via bordjes wordt er precies uitgelegd hoe archeologen weten uit welke tijd het skelet komt, hoe oud het is en waaraan het persoon overleden is. Het lijkt een vrouw van rond de vijftig die aan de pest is overleden rond het jaar 1200. De jongens vinden het erg interessant.
We brengen een behoorlijke tijd door in de museum, want de kinderen willen elk bordje lezen, op elk knopje drukken en alle interactieve dingen uitproberen. Het is dat we nog meer willen bekijken van de stad, anders hadden we hier zo een hele dag kunnen doorbrengen. Zeker een aanrader dus!
Mummies in de kathedraal
Bij de uitgang van Dublinia leidt een gang naar Christ Church Cathedral, een mooie kathedraal waar je met de Dublin pas gratis in kunt. Aan de zijkant van de kathedraal leidt een geheimzinnige gang naar beneden, de catacomben in. Spannend! Die moeten natuurlijk verkend worden. We sluipen de donkere gangen in, en vinden daar mooie en spooky graven. De catacomben herbergen ook een lugubere vondst: twee echte mummies! Nee, niet van Egyptische koningen, maar van een rat en een kat. Die hadden zich in de middeleeuwen in een orgelpijp verstopt. Dat is weer eens wat anders.
Praktische info
Dublinia vind je middenin het centrum van de stad, naast Christ Church Cathedral. Er is een parkeergarage vlakbij (q-park Christ Church) en het is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij namen de hop-on-hop-off bus, die er vlak voor stopt. Dublinia kost 8,50 euro voor volwassenen, 5,50 euro voor kinderen en 24 euro voor een familie van twee volwassenen en twee kinderen. Met de Dublin pas krijg je gratis toegang. Meer informatie kun je vinden op de website van Dublinia.
Zou jij Dublinia bezoeken tijdens een vakantie in Dublin?
Meer lezen
Op vakantie naar Ierland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Hiken in Ierland met kinderen: top 3 mooiste wandelingen
- Dublin met kinderen in vogelvlucht? Ga mee met Viking Splash Tours
- Dursey Island met kinderen: alleen voor stoere kids zonder hoogtevrees
- Uniek uitje in Ierland: boottocht naar Skellig Michael met kinderen
- Direct naar alle blogs over Ierland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).