Het TU Delft kamp, een wetenschapskamp, is dat niet vreselijk saai? Als je het aan de zoon van blogger Jolinda vraagt kom je er al snel achter dat dit absoluut niet het geval is. “Je mag elke dag hele vette spellen doen met virtual reality!”Naast gamen doen kinderen nog veel meer tijdens het TU Delft kamp van Vinea.
Kiezen voor het TU Delft wetenschapskamp
Na de eerste positieve ervaring met het WNF kamp in Beekse Bergen van Vinea wist onze zoon snel dat hij nog wel een keer op kamp zou willen. In het voorjaar nemen we samen het aanbod op de website door. Wil hij weer iets met dieren gaan doen? Of misschien zijn Engels bijspijkeren voordat hij naar de middelbare school gaat? We scrollen door het uitgebreide aanbod. Als ik het TU Delft kamp aanklik, zie ik een twinkeling in zijn ogen. Bingo, het wordt een wetenschapskamp!
“Misschien ga ik daar later wel studeren.” Hij heeft zijn plan om bioloog te worden laten varen, sinds hij een middag proeflessen op het technasium heeft gevolgd. Na de zomer begint hij in een technasium brugklas, een kamp op de TU Delft is een mooie voorbereiding. Alles met techniek heeft zijn interesse, hij gaat dan ook enthousiast met ons mee richting Delft. Was hij vorig jaar nog stikzenuwachtig, nu heeft hij er vooral veel zin in. Zelf voel ik de bekende knoop in mijn maag.
Locatie: de sportvelden van de TU Delft
Die gaat niet weg als ik onze zoon help met het zoeken van zijn tent. Vinea heeft op een van de sportvelden naast de TU Delft een tentenkamp ingericht. Compleet met een toiletwagen en afwasmogelijkheden. Douchen mogen de kinderen bij de kleedkamers van de sporthallen van de TU. Goed geregeld.
We helpen met het installeren van de spullen en het opmaken van een veldbed. Het eerste praatje met tentgenootjes wordt gemaakt. Na een welkomstwoord van de leiding maakt onze zoon duidelijk dat wij wel mogen gaan. Of liever eigenlijk moeten gaan, hij redt zich prima verder zonder ons.
Dat blijkt wel als we ’s avonds een eerste whatsappje van hem krijgen. “We hebben pasta gegeten en spellen gedaan. Ik moest afwassen en toen werd ik nat.” Uiteraard vragen we hoe dat kwam. “Grappige tentgenootjes.” De stemming zit er goed in, gelukkig maar. “Maar nu moet ik gaan, doei!”
Telefoons inleveren bij de leiding voor het slapen
We horen verder niks meer van hem, maar dat is ook logisch. De kinderen leveren allemaal voordat ze naar bed gaan hun telefoons in bij de leiding. Zodat iedereen kan genieten van een ongestoorde nachtrust. Na het ontbijt de volgende dag, komen ze weer uit de kluis tevoorschijn, en horen we dat de eerste nacht goed is gegaan.
Als we vragen wat hij gaat doen, krijgen we als antwoord, naar het ACT-lab (Arts, Crafts & Technology).Dit blijkt de plek te zijn waar ze het grootste gedeelte van de week lekker bezig zijn. Ze krijgen allerlei workshops en gaan ook zelf aan de slag. Op het programma op de website staat dat 3D deze week centraal zal staan. En laat dat nu net iets zijn waar mijn zoon graag meer over wil weten.
Zelf aan de slag gaan met een 3D printer zit er niet om deze week. En hoewel mijn zoon dat wel jammer vindt, begrijpt hij ook wel dat dit te kostbaar is en te veel tijd kost om met alle kinderen een eigen project te printen. Hij vindt het al lang gaaf om te zien hoe zo’n apparaat werkt.
We krijgen gedurende de week regelmatig foto’s van de ontwerpen. Hij leert van alles over Glowforce. Dit is digitaal iets ontwerpen en met een lasersnijmachine wordt het ontwerp helemaal automatisch uitgesneden uit plexiglas. Hij heeft al een lynx, een wolf en het logo van fortnite bedacht. “Ik mag wel drie dingen maken!”
Hij is hier enthousiast over, maar als ik vraag of dat ook het leukste is van het kamp, krijg ik als antwoord: “nee dat zijn de VR- spellen.” Ook daarvan hadden we al een foto via de app gekregen. Mijn zoon die met een grote Virtual Reality bril op allerlei bewegingen maakt. Helemaal in zijn element.
Fijne sfeer in de groep
Hij is blijkbaar lekker druk met alle workshops en de andere activiteiten, want hij belt ons opvallend weinig. Een goed teken. Hij heeft een goede klik met zijn tentgenoten en vermaakt zich prima zonder ons. Ook vanuit de begeleiding krijgen we aan het begin van het kamp niet veel informatie via de speciale Vinea app. Als nieuwsgierige ouder zit ik natuurlijk te hopen op foto’s, zodat ik toch een beetje om het hoekje kan kijken.
Ik ben erg blij dat we aan het begin van de week als er onweer is voorspeld al vroeg op de dag een bericht in de app krijg. “Beste ouders, gezien de weersverwachtingen vanavond en vannacht hebben we besloten vanavond te slapen in de sportzaal.”
Mijn zoon vindt dit achteraf maar niks. “Weet je wel hoe ver we moesten sjouwen met alle spullen?” Dat zijn tent niet echt regenproof is, maakt hem niet zoveel uit. “Ik vind het leuker in de tent dan in de sportzaal en probeer gewoon alles op een droge plek te zetten.”
Geen last van heimwee
Had hij vorig jaar nog halverwege het kamp het moeilijk en een moment dat hij eigenlijk wel even naar huis zou willen, daar heeft hij nu helemaal geen last van. “Ik vind het ook wel jammer dat het straks weer is afgelopen. Thuis kan ik niet elke dag VR spellen doen.”
Dat onze gamer niet alleen maar interesse heeft in spellen spelen blijkt gelukkig na een bezoek aan de TU dreamhall op de laatste dag. We krijgen heel veel foto’s van hem via de app. Hij is duidelijk onder de indruk van wat er op de TU Delft allemaal bedacht en ontworpen is.
Studeren in Delft
Als we hem aan het einde van de week weer ophalen blijkt dan ook dat het hopelijk niet zijn laatste keer in Delft is geweest. “Ik zou hier later wel willen gaan studeren. Delft is een mooie stad en ik zou graag nuttige dingen willen bedenken en ontwerpen. Bijvoorbeeld om mensen met een handicap te helpen.”
Praktische informatie
De kinderen verblijven op de campus van de Technische Universiteit Delft. Tussen de sportvelden in een eigen kampement. In één van de gebouwen naast het kampement bevindt zich het ACT-lab, waar de kinderen alles leren over onder meer 3D.
De kinderen slapen in 6 tot 12 persoons bungalowtenten. Er is gescheiden sanitair.
De ontwerpen die de kinderen maken met Glowforce mogen mee naar huis.
Er is een TU Delft kamp voor kinderen van 10-12 en van 12-15 jaar. De activiteiten worden gezamenlijk gedaan, slapen doen de kinderen met leeftijdgenoten.
Check alle kampen en vakanties voor kinderen en jongeren op de website van Vinea. Gebruik je code KEOU190, dan krijg je 35 euro korting bij je boeking.
Locatie van het TU Delft kamp:
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor vakantiekampen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Deze vooroordelen over vakantiekampen kloppen NIET
- 7 redenen om je kind op kamp te laten gaan
- Help, mijn kind gaat voor het eerst op kamp!
- Direct naar alle blogs over de verschillende vakantiekampen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vinea Vakanties. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.