Een uitje voor tieners is niet altijd makkelijk te vinden. Blogger Lineke neemt haar 2 tienerzoons mee naar JetBrains Techlab in Amsterdam. Een educatieve galerie voor mens en technologie.
Naar JetBrains Techlab in Amsterdam
Als ik onderweg ben naar Amsterdam probeer ik aan de jongens uit te leggen wat we gaan doen en waar we heen gaan. Maar eigenlijk kan ik het zelf niet zo goed omschrijven. Het is een soort museum waar ze robots hebben en Virtual Reality. Maar of die uitleg de lading dekt? We gaan het meemaken.
Ik parkeer de auto in parkeergarage de Markenhoven in Amsterdam. Vanaf daar is het 5 minuten lopen naar het Techlab. We navigeren ernaartoe en dan ineens staan we ervoor. Er staat een robot in de etalage met een lief gezichtje die direct de aandacht van de jongens weet te vangen. Dat is een goed begin.
Om 10 uur mogen we naar binnen, we scannen onze toegangscode bij de kassa en lopen daarna door naar de kluisjes om onze spullen op te bergen. Nog snel een toiletbezoek en dan gaan we de experience ruimte in.
Welkom bij JetBrains Techlab, een educatieve galerie voor mens en technologie
We worden welkom geheten door een van de bevlogen medewerkers. Zij neemt ons vandaag mee langs alle technologie waar we kennis mee gaan maken. Maar eerst vertelt ze wat meer over de achtergrond van JetBrains Techlab.
De missie van JetBrains
JetBrains is een softwarebedrijf dat zich richt op de toekomst. Waarin mens en technologie op een duurzame manier gaan samenwerken. De hoofdmissie van de organisatie is om ‘elk kind ter wereld de kans te geven om een ontwikkelaar van de toekomst te worden: om zich bewust te zijn van technologie, te leren hoe je het kan besturen en beheren, en geïnspireerd te zijn om te creëren.’ Het spreekt me enorm aan.
Om vooral jongeren hiervoor te enthousiasmeren is het JetBrains Techlab opgezet. Daarbij faciliteert het bedrijf JetBrains het Techlab en zo ontstaat Jetbrains Techlab. Een educatieve galerie waar mens en technologie elkaar ontmoeten. Hier kan je ervaren hoe technologie de wereld een betere plek kan maken. Volgens mij zit ik hier helemaal goed met mijn tieners.
Starten met een VR beleving, de wereld in de toekomst…en nu
Ondertussen zijn we allemaal gaan zitten in een stoel achter een VR bril. We mogen de bril opzetten, krijgen de koptelefoon op en duiken de VR wereld in.
Nu heb ik zelf al best wat VR ervaring opgedaan, maar deze ervaring is bijzonder indrukwekkend. Ik word echt meegezogen in een compleet andere wereld terwijl ik hier eigenlijk gewoon op een stoeltje in Amsterdam zit. De medewerkster blijft er steeds bij staan om te helpen waar nodig, dan wel te ondersteunen als de VR te heftig voor je is.
Officieel is deze activiteit toegankelijk vanaf 13 jaar, maar met toestemming en aanwezigheid van ouders mag het vanaf 8 jaar.
Van Virtual Reality naar Augmented Reality
Na de VR belevenis willen de jongens naar de AR experience. AR staat voor Augmented Reality, ‘aangevulde realiteit’ in het Nederlands. Er worden dus met behulp van een computer, beelden toegevoegd aan het werkelijke beeld dat je ziet.
In de experience ziet dat er als volgt uit. Een grote ronde tafel met een abstracte landkaart erop. En hier en daar een lichtgevende pilon. Zo zie ik er vrij weinig in. Dan pakt mijn jongste een van de tablets die eromheen staan. Hij drukt op start en richt de tablet op de tafel. Ineens zie ik op het scherm een heuse stad verschijnen, met torenflats en al.
Deze experience is een spel, de kinderen kunnen kiezen om de stad op te ruimen en recyclen van afval dat in de vele rivieren in de stad drijft. Of ze gaan de stad verduurzamen door het plaatsen van zonnepanelen. Eerst spelen ze solo, maar dan ontdekken ze de mogelijkheid van multiplayers. De competitie is AAN!
Zelf vliegen met een drone
Het volgende station is het vliegen met een drone. De drone is zo geprogrammeerd en uitgerust dat hij bediend kan worden met de tablet die de kinderen op hun beurt kunnen bedienen. Door de stippen aan te raken op de tablet wordt het parcours gemaakt, zoonlief drukt op ‘lancering!’, de drone stijgt op en vliegt exact de route die mijn zoon heeft uitgestippeld. De kinderen vinden het indrukwekkend.
Robots, het zijn net mensen…
Dan wordt er opgeroepen om plaats te nemen op de bescheiden tribune. Tijd voor de robotica show. Op het podium staat een allerliefste robot te wachten tot ze ons meer kan vertellen over robotica.
Verbazingwekkend dat een robot zoveel menselijke trekjes kan hebben en betiteld wordt als schattig. Maar ik begrijp mijn jongste goed als hij vraagt of we er een voor thuis kunnen kopen. Ook het kleine robotje dat een tango voor ons danst is allerliefst.
Zelf een robotarm bedienen
Na de robotica show mogen de kinderen werken met een robotarm. Het verplaatsen van blokjes in het juiste vakje met behulp van een robotarm. De besturing doen de kinderen met een game controller, dus daar hebben ze geen uitleg over nodig.
Birdly VR, het klapstuk van deze educatieve galerie
En dan volgt iets waar ik de jongens al meerdere keren naar heb zien kijken, nee lonken zelfs. We gaan naar de Birdly VR. We gaan vliegen! De medewerker vertelt ons wat de bedoeling is. Hij vraagt waar we naar toe willen. Vliegen boven Time Square in New York, naar Jurassic om te vliegen tussen de dino’s of zwemmen met schildpadden in de oceaan?
Mijn oudste zoon gaat eerst. Er staat een stellage in het midden waar hij op zijn buik op mag gaan liggen. Hij mag zijn armen spreiden en op de daarvoor behorende ‘vleugels’ leggen. Natuurlijk kiest hij voor Jurassic en hij krijgt de VR headset opgezet. Op de schermen achter hem kunnen wij meekijken met wat hij ziet. Door de ‘vleugels’ te bewegen kan hij ‘vliegen’ in de film. De stellage waar hij op ligt beweegt ook, de waaier in het apparaat creëert de wind in zijn gezicht en daarmee is de ervaring compleet en echt!
Natuurlijk wil ik dit zelf ook graag ervaren, dus na twee keer dino’s kies ik ervoor om te zwemmen met schildpadden in de oceaan. Als je er van een afstandje naar staat te kijken is het bijna niet voor te stellen hoe levensecht dit voelt als je zelf vliegt in de Birdly VR.
JetBrains Techlab in Amsterdam, een ultiem uitje met tieners.
Het vliegavontuur zit erop en daarmee ons bezoek ook. Ik denk aan het hoofddoel dat JetBrains Techlab op zijn website heeft staan: ‘Het doel van JetBrains Techlab is het bijbrengen van liefde voor leren, een gevoel van verwondering, en een verlangen om de toekomst van technologie te creëren en vorm te geven.’ Ik kijk naar mijn jongens en kan alleen maar bedenken dat dit doel met glans behaald is bij mijn kinderen.
Terug in de auto vraag ik ze wat ze nu het allerleukste hebben gevonden aan ons bezoek. Vliegen in Birdly VR is de unanieme winnaar van vandaag. Met de AR stad als goeie tweede. Het bezoek aan JetBrains Techlab is super geslaagd. Een zeer geschikt uitje voor gezinnen met tieners.
Praktische informatie:
- Via de website van JetBrains Techlab koop je tickets voor de gewenste entree tijd, men werkt met tijdssloten.
- Toegangstickets zijn 17,99 euro voor volwassenen en 15,99 euro voor kinderen van 8-17 jaar, studenten van 18-26 jaar krijgen korting en gaan ook naar binnen voor 15,99 euro (prijspeil 2021)
- Trek voor je bezoek ongeveer 2 uur uit, dus goed te combineren met andere uitjes in Amsterdam.
Zouden jouw tieners hiervoor te porren zijn?
Meer lezen
Benieuwd welke musea wij nog meer bezocht hebben? Klik en kijk voor meer informatie.
- De leukste openluchtmusea in Nederland
- De leukste uitjes voor tieners: 20 leuke tieneractiviteiten op een rij!
- De leukste musea voor peuters
- Museum met kinderen? Dit zijn de 20 leukste kindermusea!
- Direct naar alle blogs over musea
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met JetBrains Techlab. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Museum is jammer genoeg permanent gesloten.