Vakantie naar Harz met kinderen: leuke activiteiten & meer!

0
43

De Harz is een hooggebergte en regio centraal in Duitsland. Het is een van de meest populaire bestemmingen voor een korte vakantie dichtbij. Niet zo gek want je kunt er wandelen in de natuur en er zijn leuke stadjes om te ontdekken. Ook zijn er veel activiteiten voor kinderen van jong tot oud. Zo is er een zipline, kun je de hoogste berg van noord-Duitsland bezoeken, een ritje maken in een stoomtrein en over de langste hangbrug van Duitsland lopen. Genoeg te doen dus in Harz met kinderen.

Harz met kinderen

Over de Harz

De Harz ligt in de deelstaten Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Thüringen, in het midden van Duitsland. Vanaf Utrecht is het ongeveer 5 a 6 uur rijden, net voorbij Hannover. De Brocken is de hoogste berg van Noord-Duitsland, met een hoogte van 1.141 meter.

Vakantie naar Harz met kinderen

Sprookjes in de Harz

De Harz is doordrenkt van mythes, legendes en sprookjes. Al eeuwenlang is het gebied decor van volksverhalen vol heksen, spoken en magische wezens. Dit maakt de regio tot een bijzonder interessante plek voor kinderen én volwassenen.

Sprookjes in de HarzEr zijn verschillende sprookjesparken in de Harz, zoals het Märchenwald in Bad Harzburg, waar je door een betoverend bos kunt wandelen en klassieke sprookjes kunt ontdekken door middel van interactieve scènes. De Harzer Hexen-Stieg is een (lange) wandelroute langs magische plekken en heksenbeelden.

Restaurant in de Harz

Hexentanzplatz Thale

De Hexentanzplatz (Heksendansplaats) bij Thale is een bergplateau waar veel activiteiten voor kinderen zijn. Zo is er een sprookjesbos met dieren, een themapark en bobsleebaan. De Hexentanzplatz is misschien wel het beroemdste sprookjesachtige en mythische oord in de Harz. Volgens de legende kwamen heksen hier samen om op Walpurgisnacht (30 april) op de bergtop te dansen en hun magie te beoefenen.

Deze nacht markeerde de overgang van winter naar zomer. Tegenwoordig wordt Walpurgisnacht nog steeds gevierd met heksenkostuums, dansen en vuur. Je vindt er ook de Harzbob Thale, een leuke rodelbaan voor kinderen die door de bomen gaat.

Stoomtrein

De Brockenbahn is een van de meest iconische attracties in de Harz-regio, en zeker een aanrader voor gezinnen en treinliefhebbers. Het is een historische smalspoorlijn die je naar de top van de Brocken brengt. De trein rijdt door de dichte bossen van de Harz en wordt nog steeds aangedreven door traditionele stoomlocomotieven. Er zijn nog maar weinig plaatsen in Europa waar je nog met een echte stoomtrein een berg op kunt reizen!

Langste hangbrug van Duitsland en zipline

Langste hangbrug van Duitsland en zipline

De Titan RT midden in de Harz is de langste hangbrug van heel Duitsland. Deze voetgangershangbrug, geopend in 2017, strekt zich uit over de Rappbodetalstuwdam, een van de grootste stuwdammen van Duitsland. De Titan RT heeft een lengte van maar liefst 458,5 meter en heeft een adembenemend uitzicht over het Rappbodetal.

Hangbrug in Harz

De brug hangt op een hoogte van ongeveer 75 meter boven de grond en boven het water. Naast het lopen over de brug, kunnen avonturiers ook een sprong wagen aan een zipline, of zelfs een bungeejump maken vanaf de brug, maar alleen geschikt voor oudere kinderen.

Teufelsmauer

De Teufelsmauer – Duivelsmuur – is een opvallende rotsformatie dat door een groot gedeelte van de Harz loopt. Op veel plaatsen zie je het niet maar op andere plekken steken er enorme stenen uit de grond.

Teufelsmauer

Dit zie je het best bij Teufelsmauer, tussen Thale en Neinstedt. Bij ‘Großvaterfelsen HWN 76’ kun je een toffe wandelingen met kinderen doen die wat ervaring hebben met klimmen en hoogtes.

Teufelsmauer

Goslar met kinderen en de mijnen van Rammelsberg.

de mijnen van Rammelsberg

Goslar is een charmant middeleeuws stadje in de Harz en bovendien een leuke plek om te verblijven. Je kunt wandelen langs de vakwerkhuizen in Goslar, het Keizerpalts paleis bezoeken en een sprookjesstadtour doen. Het Marktplein is een gezellige plek met historische bouwwerken en leuke terrasjes.

Wat kinderen vooral leuk zullen vinden, is het beroemde klokkenspel van Goslar, dat zich op de gevel van het oude stadhuis bevindt. Meerdere keren per dag wordt er een korte voorstelling gehouden met bewegende poppen die een mijnwerkersverhaal vertellen. Ook het Mijnbouwmuseum Rammelsberg is een bezoek waard.

Zum tier park in Harz

Een bezoek aan de Rammelsberg, de oude mijn net buiten Goslar, is een avontuurlijke en leerzame ervaring. Dit museum (UNESCO-werelderfgoed) biedt interactieve rondleidingen door de oude kopermijnen, waar je met een echte mijnwerkerslift naar beneden gaat. Er zijn speciale kindertours waarin jonge bezoekers alles leren over de ondergrondse mijnwerkerswereld en hoe mineralen werden gedolven. De tunnels, mijnwagentjes en ondergrondse avonturen maken dit tot een onvergetelijke ervaring voor kinderen.

3 Leuke hotels in Harz die leuk zijn met kinderen

AKZENT Hotel Villa Saxer 

AKZENT Hotel Villa Saxer 

AKZENT Hotel Villa Saxer ligt perfect in het historische Goslar, en biedt een fijne plek voor gezinnen die de rijke cultuur en natuur van de Harz willen ontdekken. Naast ruime kamers en een heerlijk ontbijt, ligt het hotel op korte loopafstand van het gezellige centrum, waar kinderen zich kunnen vermaken met het beroemde klokkenspel en een bezoek aan de oude mijnen van Rammelsberg.

Bovendien kunnen gezinnen genieten van wandelingen in de omliggende natuur, ideaal voor avontuurlijke uitstapjes zoals fietsen of winteractiviteiten zoals skiën.

Bekijk meer info en de prijzen van het hotel

LIONO BoutiqueHotel

LIONO BoutiqueHotel

Het LIONO BoutiqueHotel in Goslar biedt een intieme sfeer voor gezinnen die houden van rust en comfort. Dit kleinschalige hotel ligt net buiten het stadscentrum, waardoor het een rustig toevluchtsoord is, maar toch dicht bij kinderactiviteiten zoals het Märchenwald (sprookjesbos) en de Rammelsberg-mijnen.

De ruime familiekamers en persoonlijke service maken het een fijne plek voor gezinnen. Na een dag vol avontuur in de natuur, zoals wandelingen langs de Hexen-Stieg of een bezoek aan de Hexentanzplatz, kunnen gezinnen hier ontspannen in een comfortabele en huiselijke setting.

Bekijk hier meer info en de prijzen van het hotel

StrandBerg’s Designhotel Viktoria 

StrandBerg's Designhotel Viktoria 

StrandBerg’s Designhotel Viktoria, gelegen in Braunlage, biedt luxe accommodaties voor gezinnen die houden van avontuur en stijl. Het hotel ligt ideaal voor families die willen genieten van zowel de zomer- als winteractiviteiten in de Harz. In de winter is het een paradijs voor skiërs en snowboarders, terwijl het in de warmere maanden perfect is voor wandeltochten en mountainbiken.

Het hotel biedt ruime appartementen, perfect voor gezinnen, en kinderen kunnen zich uitleven op de rodelbaan of een spannende zipline-ervaring beleven in de buurt. Ook de wellnessfaciliteiten zorgen voor de nodige ontspanning na een dag vol avontuur.

Bekijk hier meer info en de prijzen van het hotel

Meer lezen?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.