Deventer met kinderen, met tips van locals voor een dagje weg of stedentrip

0
731

Een stedentrip naar Deventer met kinderen, dat kunnen we van harte aanraden! Deze eeuwenoude mooie en vrolijke stad is een (meerdaags) bezoek namelijk meer dan waard. Een deel van ons blogteam woont in deze mooie stad. Karijn vertelt je over haar ideale dagje Deventer met kinderen.

Dit blog is geschreven in 2017 en in 2020 voorzien van een update

Deventer met kinderen, met tips voor een stedentrip

Deventer is een Hanzestad, gelegen aan de IJssel, nog net in de provincie Overijssel. De rivier de IJssel is de scheidslijn tussen – what’s in a name- Overijssel en Gelderland. Voor het leukste dagje Deventer met kinderen begin je aan de andere kant van de IJssel. Aan de overkant van de rivier kan je bij het Worpplantsoen gratis je auto parkeren.

Met het pontje varen

Vanaf de parkeerplaats loop je richting de IJssel, waar je de aanlegsteiger van het pontje vindt. Dit voet- en fietsveer vaart dagelijks talloze keren heen en weer. Je hoeft eigenlijk nooit lang te wachten om de oversteek te maken.

Vanaf het pontje heb je een fantastisch zicht op de skyline van Deventer. En ook op het water is genoeg aan vracht- en pleziervaart te zien. Wij wonen aan deze kant van de rivier en onze kinderen vinden het elke keer weer een feest om met het pontje naar het centrum te gaan.

Een retourtje met het pontje kost 1,60 (prijspeil 2020). De pont vaart doordeweeks van 7.30 tot 23.00 uur en in het weekend van 9.45 tot 23.00. Voor kinderen tot en met drie jaar is het pontje gratis.

Uitzicht op Deventer en links het pontje
Uitzicht op Deventer en links het pontje

Beklimming toren Lebuïnuskerk met kinderen

Aan de kade aangekomen steek je de Welle over en bevind je je aan de rand van het centrum, in het Noordenbergkwartier. Dit deel van de stad is het oudst. De hele wijk is de moeite waard, maar als je maar één dag hebt met je kinderen, zou ik de beklimming van de toren van de Lebuïnuskerk aanbevelen. Deze staat op het Grote Kerkhof.

De van oorsprong Romaanse kerk stamt uit de vijftiende eeuw. Deventer was ooit een bisdom en toen deed de kerk dienst als kathedraal. Inmiddels wordt de kerk gebruikt voor concerten, feesten, voorstellingen, maar ook voor protestantse vieringen.

Deze toren gaan we beklimmen
Deze toren gaan we beklimmen

Wij wonen inmiddels twaalf jaar in Deventer, maar de toren hebben we deze zomer pas voor het eerst beklommen. En dat was een belevenis.

Met onze twee dochters van zes en vier jaar stonden we om 14 uur in de kerk. Bij de balie kijkt een oudere man ons grijnzend aan. “Voor twee volwassenen en één kind?” vraagt hij. “Nee,” zegt mijn oudste dochter, terwijl ze wijst op onze jongste. De man buigt zich over de balie. “Ach, er is er nog eentje. Nou, daar hoef je niet voor te betalen hoor, die kon ik niet eens zien, zo klein is ze”.

De vrouw naast hem is het er niet mee eens. “Alles voor de kerk, denk ik altijd maar”. Maar de oude man is niet te vermurwen. We mogen niet betalen voor onze jongste.

Het kleine deurtje naar de toren hebben we al gespot. We moeten even bukken om de toren in te kunnen. 220 spiltreden staan ons te wachten. Daar gaan we. Onze oudste sprint naar boven. Ik moet mijn best doen om haar bij te houden. De jongste doet het rustiger aan en betreedt samen met papa één voor één de treden.

Op tweederde van de toren stopt de trap. We moeten via een balkon oversteken om het bovenste deel van de toren te kunnen beklimmen. We klimmen weer verder. De stenen treden zijn hier flink uitgesleten, waardoor ik me besef hoelang en hoeveel mensen deze toren al beklommen hebben.

De trap naar boven
De trap naar boven

Eenmaal boven kunnen we aan alle vier de kanten van de toren over Deventer kijken. Adembenemend is het zicht op de IJssel en het groene landschap er achter.

“Als je durft, mag je wel op de zonnewijzer komen zitten. Dan kan je wat meer zien”. De torenwachter staat naast ons en kijkt onze dochters vragend aan. Dat vinden ze wel fijn, want zij kunnen nauwelijks over de reling kijken. “Je kunt vanaf hier kijken tot Lochem, Raalte, Zwolle”. De torenwachter wijst kenmerkende gebouwen voor deze plaatsen aan.

En als we onze blik verschuiven naar het centrum van Deventer, brandt de wachter los. “Kijk daar was de brandweerkazerne van de stad”. Hij wijst naar een pand vlakbij de kerk. “En kunnen jullie het kleinste huisje van Deventer vinden?”. De meisjes turen en wijzen verschillende huisjes aan. Het huisje blijkt voor een ander huisje gebouwd te zijn en is inderdaad piep- en piepklein.

We vermaken ons wel een tijdje, zo turend over Deventer. We zoeken ons huis, maar dat is door de bomen nu niet zichtbaar. “Zullen we weer gaan?” hoor ik achter me. Onze dochters hebben er genoeg van. Prima, we gaan de tocht naar beneden maken.

Uitzicht over het Grote Kerkhof
Uitzicht over het Grote Kerkhof
Uitzicht op de IJssel
Uitzicht op de IJssel

De entree voor de beklimming bedraagt 2,50 voor volwassenen, 1 euro voor kinderen t/m 12 jaar (prijspeil 2020). De toren is van 1 april t/m 31 oktober op zaterdagmiddag tussen 13 uur en 16 uur te beklimmen. In schoolvakanties zijn er ruimere openingstijden.

Tijd voor een ijsje in Deventer

Aan de voet van de Lebuïnuskerk vind je een plein vol terrassen. Met kinderen is een ijsje bij Gio’s aan te bevelen. Hier hebben ze heerlijk ijs, maar je kan er ook koffie of iets fris drinken. Deventer heeft trouwens nog een hele fijne ijssalon: Talamini’s. Die vind je vlakbij de Brink, het centrale plein van Deventer.

Winkelen in Deventer met kinderen

Vanaf het Grote Kerhof loop je via het nieuwe Stadhuis (ga even op het binnenplein kijken, het is echt de moeite waard) het echte centrum in. Hier kan je kiezen om de grote winkelstraat in te lopen, de Lange Bisschopsstraat. In deze straat en in de Korte Bisschopsstraat zijn de grote winkelketens te vinden.

Wij geven er de voorkeur aan om via Lange Poot in de Kleine en de Grote Overstraat te winkelen. Sowieso zijn dit heerlijke slenterstraatjes met allerlei zijsteegjes. Alleen maar oude panden en unieke winkels. Deze twee winkels mag je met je kinderen niet overslaan:

  1. De Hoge Ramen. Niet één maar twee winkels vol mooie spullen voor je interieur, kookboeken en grappige cadeautjes. Als je voor de winkels staat, is de linker de echte kinderwinkel. Je vindt hier kleurrijk speelgoed, kinderkleding, feestslingers etc. De kinderen kunnen kleuren aan een tafeltje. Liever nog gaan ze met mij mee de winkel rond en kijken ze hun ogen uit. Een prachtige winkel, bomvol mooie spullen.
  2. Koning Willem. Dit is de spellenwinkel van Deventer. Zelfs voor tweejarigen heb je keuze uit verschillende spellen. Wij komen er niet alleen voor bordspellen, maar hebben er ook al vele keine breinbrekers gekocht en buitenspellen zoals Kubb. In de winkel staat een speltafel waar altijd iets op te vinden is dat je kan uitproberen.
Het nieuwe stadhuis van Deventer
Het nieuwe stadhuis van Deventer
Spellenwinkel Deventer met kinderen
Voor je het weet ben je uren zoet bij Koning Willem
De Hoge Ramen doet zijn naam eer aan
De Hoge Ramen doet zijn naam eer aan

Lunchen in Deventer met kinderen

Na een tijdje krijg je vast en zeker trek. De keuze is reuze als het gaat om leuke kindvriendelijke lunchtentjes. Favoriet bij ons zijn:

  • Taste of Honey. Over the top kitsch gestyled, ranja met een kikker onderin het glas voor de kinderen, in de tuin een speelplekje
  • Brood van Joop. Geen kinderhoek maar hele fijne kindvriendelijke bediening en lekkere koffie en warme choco met een spekkie.
  • Het Volkshuis. Met tuin en speelhoek. In de bediening staan mensen met een verstandelijke uitdaging. Altijd huisgemaakte taarten.

Speelgoedmuseum

Na de lunch is het tijd voor het Speelgoedmuseum. Het is gelegen aan de rand van de Brink, achter de Waag. Verwacht geen high-tech snufjes en de nieuwste trends op speelgoed- of educatief gebied. Het museum is kneuterig, verdeeld over een paar panden, goed voor een paar uur vermaak met je kinderen. Vooral de speelgoedzolder wordt door onze kinderen gewaardeerd. Fieke schreef al eerder een blog over haar ervaringen.

Wandelen door het Bergkwartier

Na een uur of twee houd je het waarschijnlijk wel voor gezien in het museum. Misschien kan je nog even de Brink oversteken en het Bergkwartier inlopen. Dit middeleeuwse deel van de stad ligt rondom de Bergkerk. Het is prachtig wandelen langs de oude panden. Voor kinderen is het leuk om de bijzondere winkeltjes te bekijken.

Je vindt er bijvoorbeeld een ouderwetse borstelwinkel. Bedenken een type borstel en die winkel heeft het. In de Walstraat hangt een pop aan een laken, verwijzend naar de gevangenis die het ooit is geweest.

Eten in Deventer met kinderen

Ga je eten in Deventer? Wij eten graag bij La Cantina in de Vleeshouwerstraat. Een Italiaanse familie runt deze zaak op Italiaanse wijze. Veel drukte, de pizza’s zijn snel klaar en hebben zo’n fijne dunne en knapperige bodem. Geen speelplek voor de kinderen, wel de zekerheid dat je lekker eet en binnen een uur weer buiten staat. Ohja, pinnen is niet mogelijk, dus zorg voor genoeg contant geld.

Op de Brink is pannenkoekenhuis Ot en Sien te vinden. Verder zijn er diverse sushi-all-you-can-eat-formules. Op de Brink zijn sowieso veel kindvriendelijke restaurantjes te vinden.

Tips voor een weekend Deventer met kinderen.

Stel dat je een dagje Deventer met kinderen nou zo geweldig vindt dat je er graag nog eens terugkomt voor een weekend, dan hebben we nog wel wat leuke actieve tips.

Fieke ging al eens met haar gezin naar het blotevoetenpad in Twello. Saskia ging schaatsen in de Scheg en at in Fooddock, gelegen in het Havenkwartier. Suzanne bezocht wereldrestaurant A1 en Karijn wandelde net buiten Deventer in Diepenveen.

Deventer heeft meerdere leuke festivals. De echte toppers zijn het Dickens Festijn (altijd in december) en Deventer op Stelten (eerste weekend van juli). Saskia deelde eerder al tips voor een bezoek aan het Dickens Festijn met kinderen.

Zijn jullie sportief aangelegd? Dan kun je Deventer combineren met een fietstocht langs de Hanzesteden. Fiets met elkaar van stad naar stad en ontdek de mooie plekjes langs de IJssel.

Imposante silo van Fooddock
Imposante silo van Fooddock
Een van de optredens tijdens het Dickens Festijn.
Een van de optredens tijdens het Dickens Festijn.

Overnachten in Deventer met kinderen

Er zijn in Deventer beperkte overnachtingsmogelijkheden in familiekamers.

Middenin het centrum ligt Fletcher Hotel Gilde. Het hotel is gevestigd in een prachtig oud klooster. Er zijn kamers voor 2- en 3-personen en op basis van beschikbaarheid worden er maximaal 2 bedden bijgeplaatst voor kinderen (25 euro per stuk). De hotels van Fletcher zijn vaak een voordelige keuze.

Sandton IJsselhotel ligt prachtig aan de IJssel, maar heeft geen familiekamers. Het Postillion Hotel ligt direct aan de snelweg en heeft ook geen familiekamers. Zeker het IJsselhotel kan een erg goede keuze zijn als je gezin uit 1 kind bestaat of als je er een 1-op-1 weekendje van maakt met een van de kinderen.

Net buiten Deventer is Hotel Gaia een goede keuze. Er zijn familiekamers en daarnaast is het mogelijk om maximaal twee bedden per kamer bij te plaatsen, de meerprijs is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Hotel Gaia ligt in het bos en vanaf het hotel zijn er meerdere korte wandelroutes uitgezet.

Tot slot: Stayokay Gorssel. Ook buiten Deventer gelegen, maar met voordelige familiekamers en een informele setting. Deze Stayokay is gevestigd in een Noorse lodge, dat zorgt direct al voor een vakantiesfeertje.

Kom je Deventer gauw eens bezoeken?

Ligging Deventer


Meer lezen

Wat kun je allemaal doen in de omgeving van Deventer? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.