Louwman Museum in Den Haag: een automuseum met 130 jaar auto historie

4
790

Een bezoek aan het Louwman Museum in Den Haag mag niet ontbreken met één grote en twee kleine autofans in huis. Dus toen Suzanne met haar gezin naar een film in het Omniversum ging, combineerden ze datmet een uitje naar het Louwman Museum, een automuseum met 130 jaar auto historie en honderden klassieke en antieke auto’s.

Louwman Museum in Den Haag: de meeste indrukwekkende collectie auto’s ooit

“Willen jullie een museum vol met mooie oude auto’s zien?” vraag ik aan mijn kinderen als we een bezoekje aan het Omniversum in Den Haag plannen. Mijn jongens zijn dol op auto’s dus ik weet het antwoord al. Ze reageren dolenthousiast. Het is duidelijk, na de film in het Omniversum gaan we naar het Louwman Museum in Den Haag, een automuseum met 130 jaar auto historie. Op de website zie ik de meest indrukwekkende autoverzameling die ik me kan voorstellen. Ik lees dat dit volgens kenners één van de mooiste collecties ter wereld is met ruim 250 antieke en klassieke automobielen. Liefhebbers vanuit alle landen komen hier om de enorme collectie te zien. Echt iets voor mijn jongens. Die vinden dat vast geweldig.

Een bijzonder en gezellig museumrestaurant

We komen aan het begin van de middag aan bij het Louwman Museum. Sinds 2010 is het automuseum gevestigd in een mooi architectonisch vorm gegeven gebouw. We beginnen ons bezoek met een drankje in het gezellig ingerichte museumrestaurant. Terwijl mijn oudste zoon direct de speurtocht voor kinderen via een app op zijn telefoon zet, kijkt de jongste zijn ogen uit. Aan het plafond hangt een echte Zeppelin, die we nog kennen van onze vakantie in Zuid-Duitsland. Aan de andere kant van het restaurant hangt een vliegtuig aan het plafond, met een echt werkende propellor.Elk heel uurgaat de propellor ronddraaien en hoor je motorgeluid van een vliegtuig, alsof die echt over vliegt. Daarnaast zien we een oude werkplaats met de eerste klassieke auto. We zijn net binnen en nu al is er heel veel te zien.

Het nieuwe moderne gebouw van Louwman Museum in Den Haag,
Het nieuwe moderne gebouw van Louwman Museum in Den Haag,
Een imponerende hal met prachtig plafond.
Een imponerende hal met prachtig plafond.

De oudste auto’s eerst bekijken in het Louwman Museum

Enthousiast geworden gaan we snel naar de tweede verdieping. Hier begint de route door het museum en de speurtocht. We zien de oudste auto’s die ooit, eind 19e eeuw, hebben rondgereden. Met één cilindermotor of stoomketel en drie of vier wielen. In het museum is één van de oudste overgebleven automobielen ter wereld te zien: De Dion-Bouton et Trépardoux uit 1887. De jongens kunnen zich amper voorstellen dat dit heeft rond gereden. En wij ook niet. Bij elke auto staat uitleg in het Nederlands en Engels. Makkelijk te begrijpen zodat wij de bijzonderheden van elke auto goed kunnen uitleggen aan de kinderen. En dat is nodig. Want elke auto in de collectie heeft een verhaal, een unieke eigenschap of bijzondere elementen.

Eén van de allereerste automobielen ter wereld.
Eén van de allereerste automobielen ter wereld.

Speurtocht “Louwman Museum Mysterie”

De speurtocht geeft een extra dimensie aan de rondgang langs de vele auto’s. Het Louwman Museum Mysterie is een interactieve game voor kinderen van 8 tot 12 jaar die via een app op de telefoon gespeeld wordt. Spelenderwijs leren de kinderen aan de hand van filmpjes en meerkeuzevragen meer over allerlei bijzondere auto’s in de collectie van het Louwman Museum. Tijdens de game moeten de kinderen zes voorwerpen vinden. De eerste letters van deze voorwerpen vormen samen een woord. Dit woord is de oplossing van de game. Vind je het juiste woord, dan ontvang je bij de receptie een leuk aandenken aan het bezoek. Onze oudste is erg fanatiek met de game en wil elke vraag goed beantwoorden, hoewel dat soms best moeilijk is. Dat komt ook omdat hij onderweg langs alle mooie auto’s niks wil missen.

Superleuke speurtocht voor de kinderen.
Superleuke speurtocht voor de kinderen.

Vooral heel veel mooie auto’s

De eerste auto uit de collectie van Louwman is een Dodge uit 1914, één van de oudste Dodges ter wereld. De aankoop van deze auto in 1934 leidt tot het begin van de collectie. De klassieke collectie is uitgebouwd met allerlei bijzondere modellen van over de hele wereld. De bovenste verdieping (van de totaal drie verdiepingen) bestaat vooral uit oude automobielen. Onze oudste zoon (11 jaar) vindt het allemaal reuze interessant en wil alles weten. De jongste (8 jaar) loopt continu vooruit om alvast te zoeken naar de volgende speurtochtvraag en om te zien welke auto’s er om de hoek staan. Hij wil het liefst zo snel mogelijk naar de race-auto’s en de Ferrari’s en kan wat moeilijker geduld opbrengen om de grote hoeveelheid informatie die gegeven wordt af te wachten.

Om een indruk te krijgen van de veelzijdigheid van de collectie aan oude auto’s zie je hierbij een kleine selectie van de antieke auto’s in het Louwman Museum in Den Haag.

Vroeger was elektrisch rijden al mogelijk.
Vroeger was elektrisch rijden al mogelijk.
Een Lamborghini uit 1965.
Een Lamborghini uit 1965.
Een Maseratis Spider, waar er slechts 9 van zijn gebouwd.
Een Maseratis Spider, waar er slechts 9 van zijn gebouwd.
Eén van de topstukken uit de collectie: een Pegaso uit 1952.
Eén van de topstukken uit de collectie: een Pegaso uit 1952.
Een knalpaarse ArtDeco Lincoln met Harley Davidson.
Een knalpaarse ArtDeco Lincoln met Harley Davidson.

Allerlei (beroemde) race-auto’s

Na heel veel antieke auto’s komen we aan bij de mooiste afdeling waar vele kleine jongensharten misschien wel sneller gaan kloppen. Die van onze jongste in ieder geval wel. We komen bij de Maserati’s en Ferrari’s met het topstuk de Maserati uit 1933 waarmee diverse Grand Prixs zijn gewonnen. “Mama, die is echt supercool!” roept hij enthousiast bij een klassieke Ferrari raceauto (Ferrari 750 Monza Scaglietti Spider Works). Verder zien we nog de klassiekers uit Le Mans, waaronder de onverslaanbare Jaguar-C uit de jaren ’50 en de formule-1 auto van Jarno Trulli. We zijn diep onder de indruk. Wat een prachtige collectie auto’s, de ene nog mooier dan de andere.

De favorieten van mijn jongste zoon: klassieke race-auto's van Maserati.
De favorieten van mijn jongste zoon: klassieke Grand Prix raceauto’s van Maserati.
Een klassieke Ferrari raceauto.
Een klassieke Ferrari raceauto.
De winnende auto's van Les Mans met het topstuk Jaguar in het midden.
De winnende auto’s van Les Mans met het topstuk Jaguar D-type in het midden.
De Formule-1 auto van Jarno Trulli.
De Formule-1 auto van Jarno Trulli.

Beroemde auto’s van de televisie

Behalve de vele race-auto’s zijn er ook diverse beroemde auto’s in het museum te vinden. We zien onder andere de Cadillac Fleetwood die eigendom is geweest van niemand minder dan Elvis Presley. Een bijzondere auto uit de collectie van Elvis. Deze Cadillac heeft onder andere dikke treeplanken aan de zijkant met een lichtorgel dat gaat spelen als je de deur open doet. Een stukje verderop staat de Aston Martin uit 1964 van James Bond’s Sean Connery.De twee mitrailleurs die uit de koplampen steken, uitschuifbare messen in de wielenen de draaibare nummerplaten zijn goed te zien. En hoewel de naam James Bond mijn kinderen niet zoveel zegt, maakt dat wel indruk. Zeker als we vertellen dat deze auto van een geheim agent is geweest in een beroemde film.

De Cadillac Fleetwood uit 1976 van Elvis Presley.
De Cadillac Fleetwood uit 1976 van Elvis Presley.
De Aston Martin van James Bond uit Goldfinger.
De Aston Martin van James Bond uit Goldfinger.

Niet alleen auto’s

Behalve auto’s is er nog veel meer te vinden in het museum. Dat Louwman gek is van auto’s blijkt wel uit de collectie kunst en schilderijen. Een groot deel van de twee verdieping is ingericht als galerie. Enalle schilderijen laten wel iets zien over autosport. We lopen hier snel doorheen. Dit is niet wat mijn kinderen willen zien. Maar aangezien er een aantal speurtochtvragen over de schilderijen gaan, kijken we toch even vlug naar alles wat er hangt.

Mijn jongste zoon vliegt erdoorheen en wordteven later getriggerd door vitrines vol met modelautootjes.Het Louwman Museum kent niet alleen een uitgebreidecollectie oldtimers, maar ook nog eens een indrukwekkende hoeveelheid miniatuurauto’s. “Oh, kijk die is cool mama!” roept de jongste enthousiast, snel gevolgd door “En die is nog gaver!” Het liefste zou hij ze meenemen. Het is maar goed dat ze achter glas staan.

"Oh, die is cool mama!"
“Oh, die is cool mama!”

Verderop komen we bij een aantal antieke brandweerwagens. Een enorme grote lange ladderwagen uit 1922 en een Ahrens Fox uit 1924 zijn twee topstukken. Maar we zien ook een aantal fraaie exemplaren van de failliete Nederlandse autobouwer Eijsink.

Wauw, die is groot! Een klassieke Amerikaanse ladderbrandweerauto.
Wauw, die is groot! Een klassieke Amerikaanse ladderbrandweerauto.

Een bizarre Zwaan-auto

Tenslotte komen we nog langs een aantal bijzondere exemplaren auto’s. “Kijk mama, die auto is wel heel gek!” roept de jongste. Ik kan hem geen ongelijk geven. Dit is werkelijk de meest bizarre auto die we ooit hebben gezien. De Brooke Swan-car is dan ook de meest bijzondere auto uit de collectie en het enige exemplaar ter wereld. De carrosserie stelt een zwaan voor die in het water zwemt. De auto heeft zeer unieke details zoals lampjes achter de ogen en stoom vanuit de snavel. Onze oudsteligt in een deuk als hijleest dat er zelfs “zwanenpoep” uit de auto komt.

De Swan-car, de meest vreemde auto's uit de hele collectie.
De Swan-car, de meest vreemde auto uit de hele collectie.

Verlekkeren in de museumwinkel

Aan het eind van het museum passeren we de museumwinkel. Reken er maar niet op dat het ons lukt om de jongens hier zomaar doorheen te loodsen. De winkel staat vol met (speelgoed)auto’s, boeken, posters, etcetera. Nadat de jongens zich hebben staan verlekkeren bij al dat moois heeft onze jongste zijn zinnen gezet op een Ferrari. De prijzen vallen ons reuze mee, duswij hebben uiteindelijk een heel blij jongetje achterin de auto zitten. De uitgezochte Ferrari is nu, een paar maanden later, nog steeds de meest favoriete auto van zijn eigen enorme collectie autootjes.

Onze oudste hoeft geen auto meer. Hij levert de oplossing van de speurtocht in bij de kassa in. Hij heeft de goeie oplossing ontrafelt en ontvangt een poster. En we hebben maar één conclusie. Het is een geweldig en vooral bijzonder indrukwekkend museum, zelfs voor moeders…

Ligging van het Louwman Museum

Het Louwman Museum is goed bereikbaar via de N44.

Wat je verder nog moet weten over het Louwman Museum

Het museum is vrij toegankelijk met een Museumkaart, Rotterdampas of Ooievaarspas (Den Haag). Als je die niet hebt betaal je 5 euro (kinderen van 5 t/m 12), 7,50 euro (tot 18 jaar) of 15 euro (volwassenen). Onder het Louwman Museum is een parkeergarage aanwezig, waarvoor je ook nog eens 6 euro betaalt. Voertuigen ouder dan 40 jaar mogen gratis voor het museum worden geparkeerd. Tickets kun je vooraf bestellen via de website van Louwman Museum.

Meer lezen?

Er is ontzettend veel te doen in Den Haag en omgeving. Klik & kijk hier voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

4 COMMENTS

  1. Leuk! Het is helemaal niet zo bekend, zelfs onder ouders hier in Den Haag niet valt me altijd op, dus leuk dat het hier nu ook staat. Mijn kinderen zijn er wel eens met school geweest.

  2. Leuke reportage!
    Een opmerking: voor zover bekend is de Eysink 10/12 pk, 4-cilinder uit 1912 uit het Louwman Museum de laatste overgebleven Eysink-auto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.