De Achterhoek, een gebied in Gelderland dat blogger Marije niet zo goed kent en ook niet direct associeert met activiteiten voor kinderen. Dat ze er helemaal naast zit heeft ze al snel door. Ben jij ook nieuwsgierig wat er in de Achterhoek met kinderen te doen is? Lees dan zeker verder.
Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’
Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.
Koop ‘Wandelen met kinderen’
Er is zoveel te beleven in de Achterhoek met kinderen
De voorpret begint als we de vrolijke website van Kidsgeluk in de Achterhoek bekijken en verstelt staan van de vele activiteiten. Met twee meiden van 10 en 5 jaar is het altijd zoeken wat voor hen beide leuk is om te doen. Omdat de leeftijden zo ver uit elkaar liggen is dit weleens een puzzel. Ik zie zoveel verschillende activiteiten in de Achterhoek met kinderen dat ik zeker weet dat we hier een geweldig weekend gaan beleven.
Klimbos Achterhoek: klauteren, klimmen en angsten overwinnen
Ons weekend in de Achterhoek met kinderen start in de bossen bij het plaatsje Ruurlo. Klimbos Achterhoek ligt op een prachtige plek in het bos. Wij zijn er om 10 uur en worden hartelijk ontvangen. We krijgen allemaal een klimgordel aan en uitleg over het klimmen. I. mag met haar vijf jaar toch mee in het junior klimbos.
Klimbos Achterhoek houdt 7 jaar aan als adviesleeftijd. Een kind mag meedoen als het zelfstandig alle handelingen van het klimmen, zoals het zekeringssysteem en tokkelen, kan uitvoeren en als het met de armen gestrekt tot de lifeline op 1.30 meter reikt. In het demo gedeelte laat I. zien dat ze zit allemaal kan en zo starten we dus met zijn vieren met onze eerste route.
Wat een ervaring en wat gaaf om te doen. Daarover in een ander blog later een uitgebreider verhaal.
Pannenkoekenrestaurant De Heikamp
Na een hele ochtend klimmen krijgen we trek. Wij strijken neer bij het gezellige pannenkoekenrestaurant De Heikamp, naast Klimbos Achterhoek. Dit is de startplek van veel activiteiten zoals het klimbos, het kabouterpad speciaal voor peuters en kleuters, een aantal wandel- en fietsroutes met opdrachten, het doolhof en binnenkort kun je in de omgeving van De Heikamp ook het Liefdespad gaan beleven. Een plek die je dus niet mag missen tijdens je bezoek aan de Achterhoek met kinderen.
De Heikamp heeft dit jaar de prijs gewonnen voor ‘Nederlands Kampioen Pannenkoeken Bakken’. Wij zijn daarom extra nieuwsgierig naar de pannenkoeken in dit restaurant. De kinderen spelen heerlijk in de speeltuin en wij genieten van wat drinken om daarna gezamenlijk te smullen van onze pannenkoeken. Een echte aanrader want wat zijn ze lekker!
Dolen en dwalen in doolhof in Ruurlo
Als ik ergens niet van houd dan zijn het doolhoven… De controle verliezen en niet precies weten waar je uitkomt, brrr… Toch proberen we het doolhof in Ruurlo uit. De meiden vinden het wel een heel leuk idee om de weg te gaan zoeken. Bij de ingang ontvangen ze beide een speurtocht om alles nog lastiger te maken. Dit doolhof van haagbeuken is het grootste doolhof van Nederland is en echt goed onderhouden. “Mama, komen we hier ooit weer uit?” hoor ik I. na een kwartier dolen in het doolhof vragen waarop E. gelukkig al snel antwoord dat we de weg echt wel gaan vinden.
De Cactusoase
Heeeeeel veeeeeel cactussen, een modeltrein die erdoorheen rijdt, cowboys en indianen en het ouderwetse boeren leven… Een echt belevenispark zo kan de Cactusoase zich zeker noemen. We worden bij binnenkomst enthousiast onthaald door Anny Cactus. We worden gelijk aan het werk gezet om potjes te beschilderen voor onze eigen mini cactussen. Daarna hebben we alle tijd om een heuse cactusspeurtocht te lopen door de oase. Ik kon mij vooraf geen voorstelling maken van deze plek, het is echt een unieke plek om een keer heen te gaan.
Hapas bij speeltuin en eetcafé de Veldhoek
Wij sluiten onze dag af met een etentje bij een gezellig eetcafé in het dorpje Hengelo (Gdl). Helaas regent het ontzettend hard en zoeken we voor het eten toch een plaatsje binnen. Jammer, want buiten is een leuke speeltuin.
We eten hier heerlijke hapas, een soort Nederlandse tapas. Kleine hapjes en zeer veel keuze dus voor ieder wat wils. Na het toetje is het droog en kunnen we alsnog naar buiten. De meiden genieten van de speeltuin, de grote familieschommel is echt hun favoriet.
Overnachten op camping Tamaring
In de Achterhoek zijn echt heel veel campings, hotels, B&B mogelijkheden en andere plaatsen om te slapen. Wij slapen deze nacht een nachtje in een stacaravan op camping Tamaring. Het is een prachtige ruim opgezette camping met verschillende velden en flink wat speelmogelijkheden voor kinderen.
Camping Tamaring richt zich op twee doelgroepen namelijk ‘de rustzoekers’ en ‘gezinnen met jonge kinderen tot een jaar of tien’. Deze twee doelgroepen kunnen hier beiden hun hart ophalen. Voor rustzoekers zijn er ruime rustige velden met volop mogelijkheden om te wandelen en fietstochten te maken. Voor jonge kinderen is er op deze camping veel te spelen en te beleven.
Wandelen met een ezeltje vanaf de Vetweide in Almen
De volgende ochtend spelen de meiden in het speelbos van de camping. Daarna rijden wij naar het kleine plaatsje Almen om te gaan wandelen met een ezel. Bij de Vetweide maken we kennis met onze ezel Janne. We krijgen hier een picknick mee voor onderweg. Janne is een super schattige ezel die, voordat we gaan wandelen, fijn geborsteld wordt door E. en I.
We lopen een wandeling van zo’n 5 kilometer. Al tijdens de eerste meters komen we erachter dat het ezeltempo wel een ander tempo is dan ons normale wandeltempo. We slenteren dus door het prachtige landschap. I. zit stralend op Janne haar rug. We lopen langs het riviertje en snoepen ondertussen de snoepjes op. Midden in het dorp lunchen we.
Wat ik erg leuk vind om te merken is dat de meiden zo genieten van de ezel. I. aait Janne zachtjes door haar manen terwijl ze boven op haar rug zit. E. zorgt ervoor dat Janne de focus op het wandelen houdt en niet tussentijds gaat grazen want dan duurt onze wandeling nog een uur langer.
Wat een super leuke manier van wandelen is dit!
Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak
Ons weekendje in de Achterhoek met kinderen sluiten wij af in het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. Hier kruipen we in de huid van de archeoloog en maken we kennis met kunstenares Henriette Polak.
De meiden krijgen in het Stedelijk Museum Zutphen een scherf mee die gevonden is in de bodem van de stad Zutphen. Ze moeten op onderzoek gaan waar deze scherf vandaan komt. Al snel leren ze wat een bodemarchief is, uit welke tijd welke scherven komen en hoe Zutphen een echte stad geworden is. Ik vind het leuk hoe ze de link naar archeologie gemaakt hebben in dit museum. Het prikkelt de meiden om echt alles te bekijken.
Na onze archeologische tocht gaan we bewapend met een koffertje vol potloden en een heus invulboekje kennis maken met de kunstenares Henriette Polak. In het boekje staan heel wat opdrachten. Figuratieve kunst is natuurlijk voor kinderen een vrij abstract gegeven. In dit museum wordt het al snel heel tastbaar en echt. Ik vind de opdracht ‘een kleurenschilderij’ het leukste en sta ervan versteld hoe I. het kaartje ‘bord met eten’ uitvoert, zo leuk om te zien.
Na dit museumbezoekje eten we lekker een ijsje in het centrum om na een onvergetelijk weekend in de prachtige Achterhoek weer naar huis te vertrekken.
Ben jij al eerder in de Achterhoek met kinderen geweest? Wat was jouw favoriete activiteit met je gezin?
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke uitjes in de Achterhoek met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Kasteel huis Bergh
- Erve Brooks
- Waterfietsen in natuurgebied de Leemputten
- Speel- en kinderboerderij Strubbert
- Kristalmuseum
- Direct naar alle blogs over Gelderland
KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en X (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Achterhoek. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Bewaren