Betaalbaar op vakantie in het hoogseizoen? Het kan!

2
706

Al jaren zitten we vast aan het hoogseizoen van de vakantie. Zelfs voordat we kinderen hadden. We willen graag zoveel mogelijk vakantieplezier voor zo min mogelijk geld en dus zijn we inmiddels echte experts op dit gebied. Hoe we dat doen? Check onze5 tips voor betaalbare vakanties in het hoogseizoen.

Boek vroeg

Wil je voldoende keuze hebben en/of heb je een lange wensenlijst waar je vakantiebestemming aan moet voldoen? Dan is vroeg boeken noodzaak. En met vroeg bedoel ik oktober en november. Dit geldt vooral als je een betaalbare accommodatie wil huren (zie tip 3). Met eigen kampeermiddel (zie tip 2) kan je ook wachten tot de kerstvakantie, maar de meest geliefde en de kleinere campings zitten daarna echt vol.

Vis je elke keer achter het net en is jouw favoriete accommodatie al vol? Lees dan ook tip 5 over flexibel blijven.

Wil je voordelig op vakantie in het hoogseizoen, dan is vroeg boeken een aanrader.
Wil je voordelig op vakantie in het hoogseizoen, dan is vroeg boeken een aanrader.

Schaf een eigen kampeermiddel aan

Kamperen met kinderen is heerlijk. Je kan natuurlijk een accommodatie huren (zie tip 3), maar de aanschaf van een eigen kampeermiddel maakt je vakantie nog voordeliger. Ik reken het even voor:

  • Een accommodatie huren kost gemiddeld tussen de 500 en 1000 euro per week. Drie weken zomervakantie kost dan zomaar tussen de 1500 en 3000 euro voor het overnachten.
  • Bij de aanschaf van een kampeermiddel kan je het zo gek maken als je wil. In de special “Zo kampeer ik” van vorige zomer was te lezen wat lezers van KidsErOpUit betaalden voor hun kampeermiddel en waarom ze juist hiervoor kozen. Laten we voor het voorbeeld uitgaan van een aanschafprijs van 2.500 euro. Daar kom je een eind mee. Overnachten op een camping lukt je gemiddeld voor 35 euro per nacht. Voor drie weken kamperen betaal je dan 735 euro.

Conclusie: de aanschafkosten van je eigen kampeermiddel heb je na twee vakanties terug verdiend! Deze terugverdientijd kan iets langer zijn als je een stalling nodig hebt (wij betaalden 200 euro per jaar, maar de regionale verschillen zijn groot), je kampeermiddel extra wil verzekeren, er onderhoud nodig is, omdat je meer brandstof verbruikt en soms meer tol moet betalen.

Het voordeel van een eigen caravan, vouwwagen of tent is dat je ook voordeliger weg kan tijdens de korte schoolvakanties in mei. Wil je de kosten helemaal drukken, dan deel je je kampeermiddel met familie (zoals Mandy met haar caravan doet) of je verhuurt je caravan of camper via Camptoo. Bij die laatste website kan je ook terecht om een kampeermiddel te huren en zo eens te bekijken of het je bevalt.

Toen de kinderen klein waren gingen we jarenlang met onze eigen caravan op vakantie. Nu hebben we een tent of huren we accommodaties.
Toen de kinderen klein waren gingen we jarenlang met onze eigen caravan op vakantie. Nu hebben we een tent of huren we accommodaties.

Huur een accommodatie op een kleine camping

Op Facebook zie ik het regelmatigvoorbij komen: ruim 1000 euro per week voor een stacaravan in de zomervakantie. Die stacaravan staat ook nog eens ‘gezellig’ bijna bovenop de stacaravan van de vakantieburen. Smaken verschillen, maar ik vind dat veel geld voor weinig kwaliteit. Wil je wel het comfort van een stacaravan, huurtent of vakantiewoning? Ga dan op zoek naar kleinere campings die enkele accommodaties verhuren. Deze zijn een stuk voordeliger, ruimer opgezet en persoonlijk vind ik de sfeer op een kleine camping gezelliger.

Een paar voorbeelden:

Betaalbare accommodaties vinden vraagt wel wat speurwerk. Zelf zoek ik graag via de website van Vekabo. Hier zijn heel veel campings te vinden en een deel daarvan verhuurt ook accommodaties (wisselende prijzen). Mooie campings met huurtenten zijn ook te vinden bij Greencamp(circa 100 euro p/n). Van anderen hoor ik goede verhalen over Flower Campings(tussen de 50 en 140 euro p/n voor huurtent of stacaravan) en Juliette Tentvakanties(tussen de 500 en 700 euro p/w).

Hier slaap je prima voor 52 euro per nacht!
Hier slaap je prima voor 52 euro per nacht!

Blijf weg van entertainment

Je betaalt voor alle voorzieningen op een camping of bungalowpark. Ook als je ze niet gebruikt. Nu zijn wij wel hele ondernemende types tijdens onze vakanties, maar ik reis niet honderden kilometers om daarna niet meer van het terrein van de accommodatie af te komen. Wij maken dus nauwelijks gebruik van entertainment en ik heb er zelfs een lichte allergie op ontwikkeld (remember het verhaal over de Sprookjescamping?). Onze kinderen zijn trouwens wel dol op Bollo van Landal en Koos Konijn van Roompot, nou ja, die vind ik ook best sympathiek en ze drukken geen stempel op je hele vakantiedag.

Krijg jij stress van een accommodatie zonder animatieteam? Wees gerust, kinderen vermaken zich echt prima zonder. Gewoon met elkaar een balspel spelen, verstoppertje doen, bordspellen, voetballen, zwemmen of vinger breien. Overdag benut je je vrij gekomen tijd (en je bespaarde geld) om de omgeving te bekijken of naar het strand te gaan.

Een beetje animatie is best leuk, maar zorg dat je niet betaalt voor animatie en voorzieningen die je niet gebruikt.
Een beetje animatie is best leuk, maar zorg dat je niet betaalt voor animatie en voorzieningen die je niet gebruikt.

Wees flexibel

Als je betaalbaar op vakantie wil in het hoogseizoen moet je soms flexibel zijn. Qua periode is er weinig flexibiliteit, al kan het schelen om aan het begin of einde van de zomervakantie te gaan. Met eigen kampeermiddel zit je niet vast aan de vaakverplichte aankomst en vertrek op de drukke zaterdag. Dat bespaart sowieso tijd.

Je kan net zo’n fijne vakantie hebben als je wat water bij de wijn doet qua accommodatie, in warme landen bijvoorbeeld leef je vooral buiten en gebruik je de accommodatie alleen ’s nachts. Een huurtent kan je ook in minder hippe kleuren huren en het delen van sanitair hoeft ook niet onoverkomelijk te zijn (ja echt, de meeste campings hebben gewoon toiletpapier, dus je hoeft niet meer met je wc-papier onder je arm naar het toilet te lopen).

Als je naar de meest populaire bestemming in de meest populaire periode wil, dan betaal je de hoofdprijs. Als je flexibel bent in de vakantieregio waar je heen wilt, dan kan je vakantie een stuk voordeliger worden. Frankrijk kent bijvoorbeeld meer mooie gebieden dan alleen de Ardeche waar de rest van Nederland ook vakantie viert. Laat je dus eens verrassen door een ander gebied. Inspiratie hiervoor is natuurlijk te vinden op KidsErOpUit!

Betaalbaar op vakantie in het hoogseizoen

Naast deze 5 tips kan je je vakantie ook betaalbaar houden door:

  • Vooraf te bepalen hoeveel je uit wil geven aan de overnachtingen en de reis. Bij onze reis naar Zweden bleven we hierdoor keurig binnen ons budget van 1500 euro.
  • Zelf te koken (lees ook onze ervaringen met koken op de camping).
  • Gratis activiteiten te ondernemen, denk aan wandelen, een plaatselijke speeltuin bezoeken of zwemmen.
  • Bezoek de lokale VVV en ontdek wat er allemaal in de buurt wordt georganiseerd. Zo genoten we in Frankrijk een keer een hele dag van gratis straattheater.
  • Koop een toeristenkaart waarmee je voor een vast bedrag veel bezienswaardigheden kan bezoeken, wij deden dit in Stockholm.
  • Ga picknicken in plaats van op een duur terrasje zitten.
  • Goed na te denken over de reiskosten naar je bestemming: hoeveel kost de ferry? hoeveel tol betaal je in Frankrijk? of heb je een autobahnvignet nodig? Tel daarbij ook de benzinekosten op.
  • De website van Schoolvakantiedeals.nl goed in de gaten houden.

Betaalbaar is een rekbaar begrip en ik kan niet in andermans portemonnee kijken. Heb jij nog meer tips om betaalbaar op vakantie te gaan in het hoogseizoen? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat andere vakanties hebben gekost? Klik & kijk voor inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Ik kies vaak ook voor bestemmingen die niet populair zijn. Zo ga ik met kerst vaak naar het Midden-Oosten (dit jaar Iran) en in de zomer naar plekken in Azië waar niet veel toeristen komen. Komende zomer ga ik weer wat afgelegen plekjes in Indonesië ontdekken.

    • Gaaf zeg Iran, daar zie ik elke keer zulke mooie foto’s van… Valt me op dat de minder populaire bestemmingen vaak wel ontzettend mooi zijn (en een stuk rustiger, dat vind ik dan wel extra fijn!).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.