Een stedentrip naar Zadar met kinderen? Blogger Fieke verbleef met haar gezin 10 dagen in deze regio en vertelt over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in en rondom Zadar met kinderen.
Dit blog is in 2018 geschreven en in 2024 voorzien van een update
Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Zadar met kinderen
Zadar, stad met een verleden tot aan de Romeinse tijd
De stad Zadar ligt in Midden-Dalmatië in Kroatië, direct aan de Adriatische zee. De stad kent een lange en bewogen geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd. Sinds die tijd is ZadarByzantijns, Hongaars, Venetiaans, Frans, Oostenrijks en Italiaans geweest. In 1920 werd de stad met een aantal eilanden toegewezen aan Italië.
Toen in WOII de stad flink gebombardeerd werd, vertrokken de Italiaanse inwoners. In 1947 werd Zadar aan Joegoslavië toegevoegd. Dit duurde tot de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog in 1995. Ook toen werd de stad flink onder vuur genomen.
Sindsdien heeft de stad zich goed hersteld. Bouwwerken zijn gerestaureerd en in 2002 kreeg de stad een universiteit. Zadar is nu een stad met kenmerken uit alle tijden, met de levendigheid van een universiteitsstad. Door deze kenmerken en de prachtige ligging op een schiereiland in de Adriatische zee, is een bezoek aan Zadar en de omliggende regio zeker de moeite waard.
Ligging
Vakantie in Zadar en omgeving: wat kun je er allemaal doen met kinderen?
Ons lijstje met leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Zadar en omgeving:
#1 Maak een rondwandeling langs de historische monumenten in Zadar
Het oude centrum van Zadar ligt, omringd door een oude stadsmuur, op een schiereiland in de Adriatische zee. Wij parkeren de auto net buiten de muur en lopen het centrum in. Zodra we onder de boog doorlopen wanen we ons terug in de tijd. Kleine straatjes met prachtige gebouwen aan weerszijde. “Hé mama, hier hebben ze op straat de tegels liggen die wij binnen gebruiken,” roept Teun als hij de grote eeuwenoude straatstenen ziet.
We lopen bij de Tourist Information naar binnen om een plattegrond van het centrum te halen waarmee we de stad kunnen verkennen.
Om de hoek van de Tourist Information ligt een plein met daaraan het stadhuis en het voormalige politiebureau. Een sfeervol plein met verschillende koffiebarretjes. Wat bijna niemand weet is dat binnen bij het koffiebarretje tussen het stadhuis en het oude politiebureau overblijfselen zijn van een tweeduizend jaar oude kerk.
In Nederland zou op deze plek nooit een koffiebarretje gebouwd mogen worden. Maar hier zie je dat in tijden van wederopbouw soms andere keuzes gemaakt moeten worden. Gewoon even naar binnen lopen dus.
We lopen vanaf het plein naar het oostelijk gelegen plein. Het stratenplan van het oude centrum dateert ook nog uit de Romeinse tijd. We komen op een plein bij de Kapiteins Toren met vijf waterbronnen. Deze bronnen waren voor de bewoners van de stad. Rijke inwoners hadden hun eigen bron bij huis. Op enkele plekken in de stad kom je deze nog tegen.
Net voor het plein liggen glazen platen in de bestrating. Hieronder zie je nog de oude fundamenten van de stad. Deze werden ontdekt toen de stad na de onafhankelijkheidsoorlog zich moest herstellen van de bombardementen. Als je goed kijkt zie je ook nog panden die vol zitten met kogelgaten uit die oorlog.
Als we vanaf hier richting het westen lopen komen we langs het gerechtsgebouw, een klooster en eindigen we bij het Forum, het Romeinse centrum van Zadar. De overblijfselen zijn niet afgeschermd.
We lopen overal tussendoor en de kinderen mogen zelfs klimmen op de muurtjes en pilaren. We vertellen ze dat deze plek meer dan 2000 jaar oud is en dat hier vroeger winkeltjes waren.
Als we bij de schandpaal komen vertellen we T. dat als mensen vroeger stout waren ze hier aan de paal opgehangen werden. Als ze heel stout waren geweest moesten ze zelfs twee dagen blijven hangen. Als we een paar dagen later nog een keer door de stad lopen moet deze pilaar weer gevonden worden. Het verhaal heeft blijkbaar indruk gemaakt.
De St. Donatus Kerk op dit plein is dicht als wij er zijn. Mocht het open zijn dan schijnt het een bezoek meer dan waard te zijn.
We lopen verder door de stad en bezoeken de St. Anastasia Kerk die gebouwd is in de 12de eeuw. Heel bijzonder om te zien hoeveel prachtige gebouwen er hier zo dicht bij elkaar staan. De afstanden zijn prima te lopen, ook voor kleine kinderen.
Prijs: de stadsplattegrond is gratis op te halen bij de Tourist Information in Zadar. Er zijn ook mogelijkheden voor een stadswandeling met gids.
#2: Slenter overdag en ’s avonds door de eeuwenoude straatjes van Zadar
De oude gebouwen in Zadar zijn prachtig maar kinderen hebben niet altijd zin om echt iets te bekijken. Slenter dan gewoon door de straatjes van Zadar. Geniet van de sfeer en de levendigheid in de stad. Laat de kinderen bepalen waar jullie naar toe gaan. Verdwalen is geen optie. Op een warme dag is het heerlijk koel in deze smalle straatjes.
Bezoek Zadar ook een keer ’s avonds, de straatjes en gebouwen zijn mooi uitgelicht en de stad komt dan tot leven.
Prijs: gratis.
#3: Geniet van een Kroatisch ijsje bij Donat
Het weer in Kroatië is over het algemeen vrij warm en zonnig. Een lekker ijsje op zijn tijd is dan van harte welkom. Je komt op veel plekken ijskramen tegen. Het schepijs ziet er overal heerlijk uit.
We krijgen van meerdere lokale bewoners de tip dat het lekkerste ijs van Zadar te verkrijgen is bij Donat. Tijdens onze rondwandeling lassen we een pauze in als we langs de ijssalon bij de St. Anastasia Kerk lopen.
Het Kroatische schepijs is wat zachter dan het Nederlandse. R. vindt het op een combinatie lijken van schepijs met een beetje softijs er doorheen. We bestellen allemaal een andere smaak en genieten op het mooie historische pleintje van de heerlijk smaak. Wij snappen direct waarom lokale mensen hier een ijsje halen. Aanrader dus!
Prijs: vanaf 1 euro per bolletje (prijspeil 2018).
#4: Laat je voor de gek houden in het Museum van Illusies
Aan de rand van het oude centrum van Zadar ligt het Museum van Illusies, oftewel Muzej Iluzija Zadar. Onze kinderen houden van trucs en kijken graag naar Mind F*ck. Ze zijn erg benieuwd naar dit museum en rennen naar binnen als we aankomen.
Door het museum heen hangen verschillende visuele illusies. Bij iedere illusie staat beschreven wat je moet doen. Wij vertalen de Engelse teksten voor de kinderen. Zodra een opdracht klaar is, vliegen ze naar de volgende. Welk van de lijnen is het langst? Hoe kan je een foto maken van je hoofd op een bord die op een tafel staat?
Er zijn verschillende ruimtes waarin je dingen kunt ervaren. Hoe kan een volwassene kleiner lijken dan een kind? De kinderen proberen samen met hun vader van alles uit. Er is één kamer waarin het lijkt of alles beweegt. R. wordt er misselijk van en gaat snel zitten en hoopt dat het dan minder wordt.
Dan komen we bij het hoogtepunt van het museum. In een donkere ruimte met lampjes moeten de kinderen over een brug lopen. Als de kinderen gaan lopen krijgen ze het gevoel dat de brug ronddraait. Op handen en voeten proberen ze de overkant te halen. Het nodige geschreeuw komt hier bij kijken. In werkelijkheid hangt de brug gewoon stil en draaien de wanden om de brug heen.
Na het herhalen van de brug en het doen van de andere illusie-opdrachten verlaten we het museum met drie dolenthousiaste kinderen. Het museum heeft hetzelfde effect als een speeltuin. De kinderen hebben zich even heerlijk uit kunnen leven en hebben zich verbaasd over hoe je visueel voor de gek gehouden kan worden.
Het museum is niet groot, met een klein uurtje ben je er doorheen. Zo is het ideaal te combineren met een bezoek aan het oude centrum van Zadar.
Prijs: een familieticket kost zo’n 20 euro (prijspeil 2020), of boek tickets van tevoren bij Get Your Guide.
#5: Kom tot rust bij de klanken van het grootste zee-orgel ter wereld
De stad Zadar wordt gekenmerkt door oudheid. Maar net buiten de stadsmuur aan de Adriatische zee oogt de boulevard een stuk moderner. Dit is de plek waar overdag en ’s avonds de mensen samen komen. Aan de kade vind je het grootste zee-orgel ter wereld.
Als we vanuit het oude centrum naar het water lopen proberen we het orgel al te horen. R. hoort het als eerste. Zachte lage klanken komen vanaf de rand van de boulevard. Het orgel bestaat uit 35 orgelbuizen die zich onder de trappen van de boulevard bevinden. De golven zorgen ervoor dat er water in de buizen gestuwd wordt. Dit zorgt voor de klanken. Door gaten in de trappen komt het geluid naar boven.
Het kunstwerk is 70 meter lang. De trappen nodigen uit om te gaan zitten. Te genieten van de klanken en het uitzicht over zee. Heerlijk zo’n pauze. De kinderen zijn vooral geïnteresseerd in waar het geluid vandaan komt en liggen vooral met hun oor op de grond bij de gaten.
De zee is rustig dus de klanken zijn zacht, als een boot langs vaart horen we gelijk dat de klanken luider worden. Met storm schijn je de klanken zelfs aan de andere kant van de stad te kunnen horen.
Prijs: Gratis.
#6: Sluit je dag af bij de mooiste zonsondergang ter wereld
Alfred Hitchcock heeft ooit geroepen dat de zonsondergang bij Zadar de mooiste zonsondergang ter wereld is. Dat willen we meemaken. Vanaf de boulevard kijken we recht over zee in westelijke richting. De zon zakt hier iedere dag de zee in.
Op zonnige dagen zakt de zon echt als een bal in zee. Is het wat meer bewolkt, dan kleurt de lucht tijdens de zonsondergang mooi geel, rood, roze! Of dit de mooiste zonsondergang ter wereld is kunnen we niet zeggen, maar mooi is het wel.
Prijs: Gratis.
#7: Laat je verbazen door het mooie kleurenspel van Greetings of the Sun
Naast het zeeorgel ligt een modern kunstwerk: ‘Greetings of the Sun’. Op de boulevard ligt een cirkel van zonnepanelen met een diameter van 22 meter. Overdag laadt het kunstwerk zich op om ’s avonds alle energie om te zetten in een prachtige lichtshow. Tijdens ons eerste bezoek aan Zadar besluiten we bij het zien van de cirkel dat we ’s avonds terug moeten komen.
De zon gaat in de meivakantie rond 21 uur onder, dus we zijn er net iets eerder. Het is echter niet gelijk donker en de kinderen zijn teleurgesteld dat het kunstwerk niet aan gaat. Als de eerste panelen opkleuren rennen de kinderen dol over de cirkel heen. “We willen echt blijven tot het helemaal aan is” roept J. enthousiast.
Er gaan steeds meer panelen aan en ze veranderen continue van kleur. Je kunt er naar blijven kijken. Ook fijn zijn de zee-orgel-geluiden op de achtergrond. Maar na een uur vinden wij het mooi geweest. Met tegenzin lopen de kinderen met ons mee terug naar de auto.
Prijs: Gratis.
Wat is er te doen in de directe omgeving van Zadar met kinderen?
De directe omgeving van Zadar heeft gezinnen nog veel meer te bieden. Naast cultuur staat de omgeving vooral in het teken van natuur, fun en water.
#8: Waterpret, achtbanen en een hoge zweefmolen in Funpark Biograd
Ik weet niet hoe het bij andere kinderen is, maar die van ons zijn altijd te porren voor een dagje pretpark. Op een klein half uurtje van Zadar, in Biograd de Muro, ligt Funpark Biograd (voormalig Funpark Mirnovec). Volgens mij het enige echte pretpark in Kroatië. Dat moeten we uitproberen.
Het is rustig als we aankomen, de Kroaten zelf zijn niet vrij. Bij de ingang krijgen we een plattegrond en dan blijkt dat er voor verschillende leeftijden leuke attracties zijn. Het park is opgedeeld in drie gedeeltes, Space, Piraten en het Wilde Westen.
We beginnen met zijn allen in de draaimolen, want dat blijft leuk. We zijn met vrienden en de grote meiden gaan daarna de achtbanen in. De kleintjes vermaken zich in een priatenboot, draaiende theekopjes en een mini-achtbaan. Het reuzenrad en de mega-zweefmolen volgen.
Er is ook een spookhuis. We besluiten met zijn allen te gaan. Ik verwacht er niet zoveel van, zeker omdat het een spookhuis is waar je zelf doorheen moet lopen. Maar we zijn nog geen vier stappen of B. verliest al twee kids die terugrennen naar de ingang. De twee grote meiden grijpen mijn hand vast en knijpen behoorlijk hard. Wat is dit spookhuis cool gemaakt. Zelfs ik schrik behoorlijk vaak.
Tussen de attracties is er genoeg plek om ergens te gaan zitten. Er zijn ook diverse horecavoorzieningen.
Prijs: er zijn familie-tickets te koop voor gezinnen van 3, 4, en 5 personen. Voor vier personen betaal je ongeveer 63 euro in het laagseizoen en 80 euro (prijspeil 2020). Kinderen onder de 100 cm hebben gratis entree, jarige kinderen ook.
#9: Ontdek het buitenaardse eiland Pag
Op ongeveer 45 minuten rijden van Zadar ligt het eiland Pag. Dit eiland staat bekend om zijn bijzondere uiterlijk. Het is namelijk bijna niet begroeid, waardoor het iets buitenaards heeft. Als we, net voordat we per brug het eiland op rijden, even uitstappen kijken we uit over witte rotsen die uit de zee komen. Wat ziet dit er vreemd uit. Het eiland is vrij groot en kun je per auto ontdekken.
Wij toeren wat rond en brengen o.a. een bezoek aan het stadje Pag met zijn leuke haventje en brengen een bezoek aan een kaasmakerlij. Het eiland staat bekend om zijn speciale kaas. Ook staat het eiland bekend om zijn fijne haakwerk. In Pag zelf zien we vrouwen dit fijne handwerk maken.
Prijs: Gratis.
#10: Pak de boot en geniet van de honderden eilanden voor de kust
Kroatië staat bekend om zijn vele eilanden. Voor de kust van Zadar liggen er al een paar honderd! Een tocht naar of rondom de eilanden mag niet ontbreken bij een bezoek aan deze regio.
Wij kiezen voor een boottocht naar Nationaal Park Kornatvanuit Zadar. We vertrekken om 9 uur vanuit Zadar met de boot richting de Kornati Archipel. We genieten van de mooie vergezichten, het heldere blauwe water en de eilanden die aan ons voorbij trekken. Tijdens de lunch is er tijd om te snorkelen en te wandelen op een eiland net buiten het Nationaal Park. Dan vertrekken we weer richting Zadar met nog een tussenstop op het eiland Sali.
Vanuit Zadar worden er verschillende tochten georganiseerd.
Prijs: de dagtocht die wij maakten kost zo’n 35-40 euro per persoon (prijspeil 2020).
#11: Breng een bezoek aan Nin
Op slecht een paar minuten rijden van onze camping ligt het kleine plaatsje Nin. Het centrum van het stadje ligt op een eiland dat bereikbaar is via twee bruggen. Het gebied waar Nin ligt wordt al sinds de prehistorie bewoond. Ook in Nin komen we oude kerken en gebouwen tegen. Het is een fijn plaatsje om even door heen te lopen of ’s avonds een hapje te eten bij één van de restaurantjes in het plaatsje.
Net buiten Nin ligt de St. Nicholas Kerk op een terp. Dit kleine kerkje is in de 7de eeuw gebouwd. Het is niet opengesteld voor bezoek maar je kunt er omheen wandelen.
Prijs: Gratis.
#12 Ga zwemmen in het heldere water van de Adriatische zee
Hier kan ik kort en krachtig over zijn. Het zeewater in de Adriatische zee rondom Zadar is heel helder. Hier moet natuurlijk in gezwommen en gesnorkeld worden. Ondanks dat het mei is wagen de kinderen zich aan het frisse water. R. ziet tijdens het snorkelen verschillende vissen voorbij komen en duikt twee zee-egels op.
De meeste stranden rondom Zadar zijn kiezelstranden. Hierdoor is het zicht in het water nog beter omdat je geen opstuivend zand hebt. Wil je toch naar een zandstrand dan kan je terecht in de baai bij Nin. Hier is een natuurlijk zandstrand te vinden dat ook wel Queensbeach genoemd wordt.
Prijs: Gratis.
#13: Trek de natuur in rondom Zadar
Niet alleen de kuststreek rondom Zadar is de moeite waard. Wanneer je het binnenland in trekt kom je bij prachtige natuurgebieden.
Op driekwartier rijden van Zadar vind je National Park Paklenica. In dit park zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Wij maken een wandelingen door de kloof. We klauteren tussen de witte kalkrotsen omhoog en volgen het water het bos in richting het boshuis Lugarnica. Klimmers kunnen hier ook hun hart ophalen.
Trek je nog wat verder het binnenland in, dan kom je bij National Park Plitvice. Dit Nationaal Park staat bekend om zijn tientallen watervallen. In het park kun je verschillende wandelroutes volgen. Wij kiezen ervoor om wandelroute C vanaf ingang 1 te doen. Een acht kilometer lange wandeling langs de lager en hoger gelegen watervallen.
Als je van een actieve vakantie houdt mag een bezoek aan één of meerdere natuurparken niet ontbreken tijdens een vakantie in de Zadarregio.
Prijs Paklenica: Volwassenen 3 – 8 euro, kinderen 1,50 – 4 euro (prijspeil 2020).
Prijs Plitvice: Kinderen onder de 7 jaar zijn gratis, kinderen tussen de 7 – 18 jaar betalen 5 – 15 euro, volwassenen 7,50 – 35 euro (prijspeil 2020).
Praktische tips vakantie in Zadar met kinderen
Tijdens ons verblijf in deze regio overnachten wij het in het Zaton Holiday Resort op een kwartiertje rijden van Zadar. Deze grote familiecamping met verschillende overnachtingsmogelijkheden is een fijne uitvalbasis om Midden-Dalmatië met kinderen te ontdekken.
Zadar is natuurlijk gewoon bereikbaar met de auto. Maar Zadar heeft ook een vliegveld. Wij vlogen in de meivakantie vanaf Weeze met Ryanair. Check bij Cheaptickets de prijzen van vliegtickets en boek meteen. Onze auto huurden we bij Sunny Cars, ideaal vanwege het all-inclusive principe waardoor je nooit discussie krijgt over verzekeringen.
Meer informatie over de genoemde activiteiten en de regio Zadar is te vinden op de website van Zadar Region Tourist Board.
Zou een vakantie met kinderen in de omgeving van Zadar iets voor jou zijn?
Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Zadar met kinderen
Meer lezen
Ben je enthousiast geworden over Zadar en omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie.
- Camping Bijar op Cres, kindvriendelijke camping in kroatië
- De leukste tussenstops op weg naar Kroatie
- Plitvice Nationaal Park
- Alle blogs over Kroatië
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Tourist Information Zadar. Zoals jullie van ons gewend zijn delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.