Junior Survival Tocht: een boswandeling met survivalopdrachten

0
817

Houden jouw kinderen van ontdekken, uitdagingen en avontuur? Dan is de Junior Survival Tocht bij het Klim- en Avonturenbos van Rocks ’n Rivers geweldig om te lopen. Blogger Iris D. liep met haar kinderen (4 en 6 jaar) deze boswandeling met survivalopdrachten.

Junior Survival Route bij het Klim- en Avonturenbos van Rocks ’n Rivers

In de meivakantie ga ik met mijn kinderen een dag op pad naar het Klim- en Avonturenbos van Rocks ’n Rivers. Ik beloof ze avontuur en survival. “Is dat een soort expeditie, net als Freek altijd doet?” vraagt de jongste zich af. “Inderdaad, net zoiets” beloof ik.

Als we vanaf de parkeerplaats richting de grote schuur van Rocks ’n Rivers lopen zien we al een heleboel kinderen en volwassenen met klimtuigjes lopen. Van enthousiasme beginnen er twee kinderen te rennen en juichen. Als ik ze uitleg dat wij niet naar het klimbos gaan, zijn ze enigszins teleurgesteld.

Gelukkig is dat snel voorbij als een van de instructeurs ons komt uitleggen wat wij dan wel gaan doen. We gaan de Junior Survival Tocht lopen in het bos rondom het klimpark. We krijgen een rugzak vol handige spullen mee: zoals een kompas, pennen, verrekijker en nog veel meer. Als we weten welke pijlen we moeten volgen, wanneer we opdrachten moeten uitvoeren en hoe we de puzzel kunnen oplossen, mogen we op pad.

Meer dan een boswandeling

Trappelend van ongeduld rennen mijn kinderen voor mij uit het bos in. Meteen spotten ze allemaal klimtoestellen en willen ze beginnen. Het is maar goed dat ik even meekijk en ze vertel dat deze toestellen alleen toegankelijk zijn met een instructeur. Wij moeten toch echt de pijlen volgen.

De pijlen leiden ons dwars door het bos. Het lijkt zo op een gewone boswandeling. Al snel blijkt dit echt niet zo te zijn. We gaan op ontdekking, op avontuur. Het bos wordt door alle gave klim- en kleutertoestellen een nog grotere speelplaats dan dat het al is.

We hoeven telkens maar een klein stukje te lopen voor we bij een opdracht aankomen. De opdrachten zijn duidelijk herkenbaar aan het boomblaadje met een nummer erop. Daaronder zit een letter verstopt die je nodig hebt bij het oplossen van de puzzel. De opdrachten zijn niet verplicht om te doen, maar wij doen ze natuurlijk wel allemaal.

Bij de opdrachten spullen uit de rugzak halen.
Bij de opdrachten spullen uit de rugzak halen.
Klimmen en klauteren over het net op zoek naar verstopte vogels op de bomen.
Klimmen en klauteren over het net op zoek naar verstopte vogels op de bomen.
Balanceren als een eekhoorn over een steeds smaller wordende boom.
Balanceren als een eekhoorn over een steeds smaller wordende boom.

Klimmen en klauteren in het bos

Alle opdrachten zijn uitdagend en tof bedacht. Het leven en overleven in de natuur staat daarbij centraal. Zodra we het bos inlopen komen we de eerste opdracht al tegen. Als een mier over een touwladder klimmen met daaronder een valnet. Aan het einde van de ladder hangt het bordje met de letter. Mijn jongste vindt dit meteen een behoorlijk enge opdracht en teleurgesteld slaat hij over.

Gelukkig kan hij bij de volgende opdrachten wel meedoen. De leukste opdracht vindt hij het slingeren aan de touwen van boomstronk naar boomstronk over denkbeeldige sloten. De spannendste opdracht vindt hij het kruipen als een mol door de donkere tunnel en voelen hoeveel mollen hij onderweg tegenkomt.

Mijn dochter vindt de opdracht om 10 vogels te zoeken in de vogelhuisjes hoog in de boom erg leuk. Om in die huisjes te kijken zijn er allemaal klimmogelijkheden neergezet: een touwladder, een klimwandje, losse palen, een uitgehakte tak. Maar met stip op 1 staat de opdracht klimmen als een aap. Hier is een klimparcours uitgezet, waarbij ze laag boven de grond echte klimhindernissen mag nemen. Banden, touwen, klimmuren, het is echt je best doen.

Het leuke is dat de opdrachten over de natuur gecombineerd worden met survivaluitdagingen. Dus slingeren aan touwen, klimmen en klauteren over netten, tijgeren door tunnels. Ouders komen ook aan bod, want samenwerken hoort ook bij survivallen natuurlijk. Een handje helpen betekent dat dus, letterlijk en figuurlijk. Mijn kinderen proberen alles uit en vinden alle opdrachten even leuk. Zo leuk zelfs dat ze vergeten om de letters op te schrijven, het klimmen en klauteren is toch echt veel en veel leuker!

Welke vogel woont er in dit vogelhuisje?
Welke vogel woont er in dit vogelhuisje?
Kan ik het al zien of moet ik nog wat hoger klimmen?
Kan ik het al zien of moet ik nog wat hoger klimmen?

Het blote voeten pad

Er zijn 12 survivalopdrachten verstopt in het bos en de route voert je langs het hoge klimparcours. Tussen de bomen door zie je de klimmers in de bomen bezig zijn met het klimparcours. De laatste opdracht is op het veld voor de grote schuur waar we ook vertrokken zijn.

Hier ligt een blote voetenpad, maar ook daar is een mooie uitdaging van gemaakt. Het thema is hier ‘voelen’. Eerst met je handen in een kast proberen te raden wat je precies voelt. En daarna met een blinddoek om het blote voetenpad lopen. Om te kijken of je met je voeten ook zo goed kunt voelen. Hand in hand begeleiden ze elkaar.

De laatste bak is een modderbak met een waterpomp. Lachend staat de jongste te pompen terwijl de oudste er doorheen ploetert. ‘Ieh, dit is vies’ zegt ze mopperend, maar toch ook lachend.

Voelen met je handen: weet jij wat er in het kastje zit?
Voelen met je handen: weet jij wat er in het kastje zit?

Kers op de taart: marshmallows roosteren

Na dik twee uur lopen en spelen zijn we klaar. Maar het toetje van deze gave Junior Survival Route moet dan nog komen. Als je de puzzel hebt opgelost en alle letters hebt gevonden, krijg je als ‘prijs’ een krat. Daarin zitten alle benodigdheden om zelf een vuurtje te maken. In een van de vele vuurkorven op het terrein mag je aan de slag om te kijken of dit je lukt. Als beloning zitten er ook marshmallows bij, die je lekker mag roosteren en opeten. Dat is pas een smakelijke beloning!

Praktische informatie

De route is qua afstand niet ver, maar als je alle opdrachten uitvoert ben je al snel twee uur bezig. Je kunt de lange lus ook uit de route halen. Alleen opdracht 11 zit in deze lange lus en dat is een kijkopdracht met de verrekijker. Van opdracht 10 kun je oversteken naar opdracht 12.

De route duurt ongeveer even lang als het lopen van het gehele klimparcours. Je kunt als gezin of gezelschap dus makkelijk splitsen als er veel leeftijdsverschil is. Iedereen zal ongeveer even lang onderweg zijn. Onderweg kun je elkaar zien en dus ook naar elkaar kijken.

Alle opdrachten zijn geschikt voor kleinere kinderen (vanaf ongeveer 4 jaar). Sommige zijn wellicht wat hoog, maar samenwerken is hierbij een mooi middel om grenzen te verleggen.

De Junior Survival Route is echt survivallen en buiten spelen. Je kinderen en jijzelf zullen zeker vies worden, doe dus niet je beste kleding aan en trek ook goede, dichte schoenen aan. Mijn kinderen droegen sandalen, en dat ging prima, maar dan zitten er wel telkens takjes en steentjes in.

De route is ook toegankelijk voor minder validen. De opdrachten zijn aangepast en soms net iets anders uitgezet, zodat ook kinderen en volwassenen in een rolstoel deze kunnen uitvoeren.

De route wordt uitgegeven door Rocks ’n Rivers. Kosten voor de route zijn 9,95 euro per kind tot 13 jaar (prijspeil 2019). Hiervoor krijg je de route, opdrachten en de rugzak met materialen. Ook de spullen om vuur te maken en de marshmallows horen hierbij. Volwassen begeleiders doen gratis mee.

Zonder te betalen kun je ook prima door het klim- en speelbos wandelen. Dan kun je wellicht de route niet vinden, maar kriskras door het bos lopen en de opdrachten uitvoeren is ook leuk. Bij veel opdrachten staat een bord met daarop uitgelegd wat de bedoeling is.

Even een slootje oversteken.
Even een slootje oversteken.
En weer terug over de greppel natuurlijk.
En weer terug over de greppel natuurlijk.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor actieve uitjes met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Rocks ’n Rivers. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.