Raften in Schotland met kinderen, onze ervaring met Splash White Water Rafting

0
512

Raften in Schotland met kinderen, is dat leuk en is dat niet te koud? Dit vraagt Gemma zich af tijdens hun vakantie in Schotland. Ze besluit het raften te proberen bij Splash White Water Rafting op de rivier Tay in Aberfeldy.

Raften in Schotland op de rivier Tay in Aberfeldy

“Gaan we vandaag raften?” vragen de kinderen. We kijken er allemaal ontzettend naar uit om te gaan raften in Schotland. Dit staat al een tijdje op ons verlanglijstje om een keer te doen. 

We parkeren onze camper in het dorpje Aberfeldy, waar onze tocht op de Tay begint. Achter de Coop supermarkt is een groot parkeerterrein waar we gratis parkeren. Vanaf hier is het maar 3 minuten lopen naar Splash White Water Rafting aan de rivier Tay, de organisatie waarmee wij gaan raften in Schotland met kinderen.

Raften kan het hele jaar

Bij de camper verzamelen we onze spullen: zwemkleding, handdoeken en extra schoenen. Het is vandaag bewolkt met heel af en toe een zonnetje, maar ook een buitje. We zijn benieuwd of we het warm genoeg hebben op het water. Op de website hebben we gelezen dat Splash White Water Rafting het raften het hele jaar door aanbiedt, dus we gaan er vanuit dat we lekker warme pakken aankrijgen.

Bij Splash White Water Rafting aangekomen maken we kennis met de crew. Stuk voor stuk super aardige mensen en we merken gelijk dat ze precies weten wat ze doen. 

Kleding tijdens het raften in Schotland

We krijgen wetsuits, een extra jas, een zwemvest, helm en peddels. Ik krijg er vertrouwen in dat we het niet koud gaan krijgen. “Trek geen katoen aan onder je wetsuit” wordt ons verteld, dit blijft lang nat en daardoor krijg je het koud. Het liefst alleen je zwemkleding of eventueel iets van wol. Nu hebben wij geen wolletjes bij ons, dus het wordt alleen zwemkleding.

Eerst even plassen en dan hijsen we ons in de wetsuits. Er is een kleedkamer voor heren en één voor dames. Onze dochter en ik doen ons best om het strakke pak aan te trekken, dat valt niet mee.

Mijn man heeft geen oude schoenen mee naar Schotland. Volgens de jongens van Splash White Water Rafting ligt er een heel kerkhof aan oude schoenen achter het gebouw, dus dat is geen probleem.

Nog even de juiste peddels uitzoeken.
Nog even de juiste peddels uitzoeken.

Verschillende niveau’s

Eenmaal omgekleed krijgen we de peddels en wandelen we richting de rivier. Met Splash White Water Rafting kun je op diverse plekken raften. Wij raften op de Tay bij Aberfeldy, de stroomversnellingen hebben hier een grade 2/3. Grade staat voor de heftigheid van stroomversnellingen, grade 1 is rustig/vlak en dit loopt op tot grade 5, avontuurlijk/wild.

Grade 2/3 is prima geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. De hoogte van de grade hangt ook af van de waterstand. 

Veiligheidsinstructies: safety first

We komen aan bij de rivier, waar de rafts al klaar liggen. Allereerst krijgen we veiligheidsinstructies over wat doen wanneer je overboord valt of de raft omslaat. De instructeurs hebben een EHBO doos en telefoon mee en zijn getraind om veilig met ons het water op te gaan.

Rustig begin van het raften in Schotland

Ben is vandaag onze instructeur tijdens het raften in Schotland. Samen met hem gaan we de Tay op. De rivier begint rustig waardoor er tijd is voor Ben om ons wat commando’s bij te brengen. De kinderen pikken het snel op en luisteren goed naar Ben. Omdat Ben Engels spreekt moeten we af en toe even vertalen, maar de commando’s zijn kort en duidelijk dus dat komt goed. 

Let’s Splash!

We dobberen op het water en af en toe moeten we even bijsturen. Wanneer de andere groep dichterbij komt, fluistert Ben de kinderen toe: “We heten niet voor niets ‘Splash’, ga die naam maar even waarmaken.” Er barst direct een watergevecht uit, waarbij er flink ‘gesplasht’ wordt met de peddels. 

Yoga op het water

Dan is het tijd voor een balans oefening. We moeten allemaal op de rand van de raft gaan staan. Als dat goed gaat moeten we een rondje over de rand lopen. De kinderen hebben er weinig moeite mee, mama iets meer of misschien is het ook de angst om in het koude water te vallen. Bij de andere groep vallen de eerste deelnemers in het water. De kinderen worden steeds enthousiaster en we lachen wat af. 

Welke groep heeft de meeste balans?
Welke groep heeft de meeste balans?

De stroomversnellingen in de Tay

Na nog wat gespetter en oefenen met de commando’s komt de eerste stroomversnelling in zicht. Met de juiste coaching van Ben varen we er soepeltjes doorheen. De kinderen willen meer!

Al na de eerste stroomversnelling en onze verhalen over het canyoning wat wij vrijwel ieder jaar doen, heeft Ben in de gaten dat deze rivier wellicht niet geheel de uitdaging biedt waar we naar opzoek zijn. De stroomversnellingen zijn leuk en we hebben veel lol, maar onze kinderen zijn echte adrenaline-junks en hopen op iets meer actie. 

De tocht is in totaal zo’n 9,5 km. De omgeving is prachtig groen en we zien watervogels en jonge eendjes in de rivier spelen.

The grande finale

Wanneer het einde in zicht komt, volgen er een paar leuke stroomversnellingen, met als klapper ‘The Grandtully Rapid’. Hier krijgen we duidelijke instructies, want Ben hoopt door de stroming goed mee te pakken er wat extra spanning in te brengen.

“Hold on!” roept Ben en terwijl we ons goed vasthouden stuiteren we over het water. Dan moeten we super snel onze peddels pakken om de stroming te slim af te zijn, maar helaas, we redden het net niet om de stroomversnelling nog eens mee te pakken. Desondanks was dit wel de leukste stroomversnelling van allemaal.

Daar gaan we, de Grand Tully door.
Daar gaan we, de Grand Tully door.
'Hold on!'
‘Hold on!’
Wij houden het droog, de groep na ons helaas niet.
Wij houden het droog, de groep na ons helaas niet.

Een frisse duik

Omdat de kinderen reuze benieuwd zijn of het water echt zo koud is, mogen ze op het einde er in springen. Dat het koud is, is wel duidelijk aan de snelheid waarmee ze vervolgens de kant op klimmen. Onze oudste zoon vraagt later waarom hij zo moeilijk kon ademhalen in het water, hij kreeg gelijk een lesje anatomie.

Tijdens de tocht hebben we het geen moment koud gehad, de wetsuits zijn van prima kwaliteit. Onze angst bleek ongegrond, wat ook wel te verwachten is van zo’n ervaren bedrijf.

Foto’s maken tijdens het raften

De rafts worden op de trailers gelegd en met busjes rijden we terug naar het ‘hoofdkwartier’ van Splash White Water Rafting. Het uitkleden blijkt nog iets lastiger te zijn dan het aankleden, door de strakheid van de pakken. Lekker warm leveren we de spullen in en binnen krijgen we alvast de foto’s te zien die gemaakt zijn tijdens de tocht. 

Dit is een erg leuke aanvulling vinden wij. Tijdens het raften heb je zelf geen tijd om foto’s te maken. Splash White Water Rafting zorgt ervoor dat er altijd een fotograaf mee vaart in een kano. Die maakt onderweg foto’s van het avontuur. En dit zonder extra kosten. Wij genieten even na en nemen dan afscheid van de crew. 

Raften in Schotland is geschikt voor jonge avonturiers

Ons is duidelijk dat wij bij een volgend avontuur op zoek moeten naar een grade 3 tocht als we gaan raften in Schotland. De laatste stroomversnelling was een grade 3 en hier willen we meer van! Liefst zouden we zelfs al richting de 4 gaan, maar Ben vertelt dat je daarvoor vaak 16 jaar moet zijn. Daar moeten we een paar jaar op wachten. 

Heb je wat minder ervaring met outdoor sporten of zijn de kinderen wat jonger, dan is deze tocht een absolute aanrader. Je kunt Splash White Water Rafting altijd benaderen om te overleggen welke tocht het beste bij je gezin past.

Praktische informatie raften in Schotland

Enthousiast geworden en wil jij ook raften in Schotland met kinderen? Wij kijken terug op een geslaagde dag, mede dankzij de ontzettend gezellige inzet van alle teamleden van Splash White Water Rafting! Wij verheugen ons op een volgend avontuur.

Hebben jullie ook zin gekregen om te raften in het prachtige Schotland? De prijs voor deze 3 uur durende activiteit is ongeveer 35 euro per kind en 52 euro per volwassene (prijspeil mei 2019). Bij deze prijs zitten alle benodigdheden voor het raften in, zoals je wetsuit, zwemvesten, helm, maar ook al het materiaal, gecertificeerde instructeurs en super leuke foto’s.

Naast het raften is het mogelijk om bij Splash White Water Rafting andere activiteiten te doen zoals canyoning en ‘River Bugging’. 

Uitgebreidere informatie is te vinden op de website van Splash White Water Rafting.

Zou jij willen raften in Schotland met jouw gezin?

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een vakantie in Schotland met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Splash White Water Rafting. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.