Reizen tijdens een pandemie vraagt wat aanpassingen. Nog maar kort zijn de grenzen van veel Europese landen open gegaan voor Nederlandse toeristen. De landen gingen van oranje ‘dicht voor vakantiegangers’, naar geel ‘grotendeels toegankelijk voor vakantiegangers’.
Al eerder schreven we het blog ‘Op vakantie in Europa tijdens corona: waar mogen we heen en wat zijn daar de regels?‘ Deze proberen we nog steeds bij te houden, maar de informatie verandert vaak.
Echter betekent ‘grotendeels toegankelijk’ niet per definitie dat alles weer als vanouds is. Elk land heeft zijn eigen regels, maatregelen en voorwaarden voor een verblijf als toerist. Lineke gaat een weekend met haar man naar Duitsland en doet daar haar eerste ervaringen op met ‘reizen tijdens een pandemie’.
Reizen tijdens een pandemie, hoe gaan we dat doen?
Voor we op reis gaan lees ik me goed in wat de regels zijn om vakantie te kunnen vieren in Sauerland, Duitsland. Ik koop een doos mondkapjes, hygiënedoekjes, handgel en een doos tissues. Alles wat ik denk nodig te hebben op de plek van bestemming maar ook onderweg.
Eenmaal in ons hotel loop ik tegen meer zaken aan waar ik niet op voorbereid ben. Deze ervaringen heb ik omgezet in tips en die deel ik graag met je.
Disclaimer: dit is een momentopname. Zoals bekend veranderen de regels rondom de Corona pandemie regelmatig. Hou dus altijd de overheidswebsites in de gaten, zowel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken als die van de toeristenbureaus op jouw vakantiebestemming. Aan dit blog kun je geen rechten ontlenen.
#1 Het dragen van mondkapjes
Het wel bekende mondkapje. Ik neem zowel een doos wegwerp mondkapjes mee, als ook twee wasbare mondkapjes. In Duitsland moet je overal mondkapjes dragen. In de winkels, restaurants, bij attracties, in het openbaar vervoer. Maar ook bij de benzinestations als je gaat betalen voor tanken of gebruik wilt maken van de WC. Dat laatste is goed om te onthouden, ook als je Duitsland alleen maar doorreist op weg naar een ander land. Moet de hele familie naar het toilet? Dan draagt de hele familie een mondkapje. En zonder kapje kom je er echt niet in!
Het is handig meerdere mondkapjes bij je te hebben. Zowel in de auto, in het hotel en in je tas. Het gebeurt ons in dit korte weekend regelmatig dat we ze in de auto laten liggen als we even een boodschap willen halen of een uitzichtpunt wilt bezoeken. Dan kan je echt weer terug om ze te halen. We zitten in een hotel met ontbijt, om het restaurant te mogen betreden, mondkapje op!
Ik moet zelf even wennen en een drempel over met mijn mondkapje, maar iedereen loopt er mee en dat maakt het minder opvallend natuurlijk. Je ziet kapjes in allerlei vormen, maten en kleuren. Ze zitten voor de mond, hangen onder neuzen, kinnen en soms aan één oor. Duidelijk is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het op de juiste manier dragen van je mondkapje.
#2 Het gebruik van handgel/sanitizer
Op alle plaatsen waar we binnen komen staan zuilen met desinfectiemiddel voor de handen en bij de grote supermarkten voor de boodschappenkarretjes. Zelf ben ik blij dat ik ook een flesje handgel in mijn tas heb en in de auto. Uiteraard was ik veelvuldig mijn handen, maar soms is er geen kraan of geen gelegenheid en dan vind ik het toch prettig om iets te kunnen reinigen.
#3 Stickers met je naam en adres gegevens
Een ander fenomeen is registratie. In het kader van contactonderzoek moet je jezelf en je reisgezelschap overal registreren. In Duitsland moet dat tenminste. Dat begint voor ons al bij het broodje dat we gaan halen bij de bakker. Maar ook bij het ontbijt in het hotel. Bij het terras waar we een bak koffie drinken. Op dat formulier moet je je naam en adres invullen, datum en tijd van je bezoek. Op die manier kan men registreren wie er gewaarschuwd moeten worden bij een eventuele nieuwe besmetting op die en die datum.
Omdat deze registratiemomenten in enkel een weekend al behoorlijk oplopen tot soms wel 9 keer per dag, geef ik je graag de tip om stickers met je naam, adres en telefoonnummer mee te nemen. Gaat vele malen sneller en is makkelijker voor een registratie. Op sommige plekken kan je registratie ook digitaal met behulp van een QR code. Ook handig dus om even een QR-code lezer te downloaden op je telefoon.
#4 Gebruik sites en apps
Als je eenmaal op je vakantiebestemming bent is het wel handig om in deze tijd de berichtgeving rondom de pandemie goed in de gaten te houden. Daar waar ik in Nederland de RIVM site graag raadpleeg, ga ik in Duitsland op zoek naar de ‘Duitse RIVM’. Ook check ik regelmatig de reiswijzer op de site van de ANWB.
Op mijn telefoon heb ik de ‘Reisapp’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken geïnstalleerd. En sinds kort kunnen Duitse inwoners, maar ook toeristen de ‘Corona warn app’ van het Robert Koch Institut downloaden op de telefoon. Die laatste app registreert anoniem via bluetooth of je in de buurt van iemand geweest bent die een geregistreerde besmetting heeft.
#5 Op de plaats van bestemming
Naast de sites en apps is het natuurlijk ook handig om op locatie informatie te halen. Bij de receptie van je hotel, bij de eigenaar van het restaurant of een willekeurige local vragen naar de situatie. Naast dat een praatje vaak prettig is, zeker in deze tijd, kan een local je ook heel goed informeren over de pandemie situatie in de regio. Zij kennen de regels en weten bijvoorbeeld ook vaak wat wel en niet open is.
Verder kan je het lokale journaal kijken, een krant lezen of de regels bij de voordeur goed lezen. Zorg in ieder geval dat je goed op de hoogte bent en blijft van de lokale regels, maar ook van de pandemie ontwikkelingen in het gebied waar je bent.
#6 Uit eten in een restaurant of op een terras
Zomaar even een restaurant binnen wandelen en kijken of er plek is, gaat in de tijd van een pandemie net even anders. Bij sommige restaurants kun je alleen eten door vooraf online te reserveren. Vaak gaat dat met tijdslots.
In Duitsland mag je een terras/restaurant alleen oplopen met een mondkapje op. Vaak moet je bij binnenkomst je handen al gedesinfecteerd hebben bij een daarvoor bestemde zuil.
Als je eenmaal aan tafel zit mag je het mondkapje afdoen en naast je neerleggen. Ook de bediening draagt mondkapjes. De volgende handeling is dan meestal het registreren zoals genoemd bij tip 2. En daarna kan je gewoon bestellen en eten zoals je gewend bent. Let wel, moet je tijdens het eten naar het toilet? Zet dan ook je mondkapje weer op.
#7 Attracties bezoeken en uitstapjes maken
Wil je wat ondernemen tijdens je vakantie in het buitenland? Check dan vooral eerst de website van de attractie waar je heen wilt. Veel musea, parken en zwembaden zijn dicht geweest. Gaan nu weer open maar met aangepaste voorwaarden. Soms moet je toegangsbewijzen online kopen, een tijdsslot reserveren, sommige attracties zijn deels open of hebben aangepaste openingstijden. De wachtrijen kunnen wat langer zijn en ook hier moet je je vaak registreren.
Meestal vind je online of bij de attractie zelf ook de regels die van toepassing zijn. Bijvoorbeeld vanaf welke leeftijd kinderen een mondkapje moeten dragen, met hoeveel personen je tegelijk gebruik mag maken van bijvoorbeeld een kabelbaan cabine. Wees voorbereid en voorkom teleurstelling.
Goed voorbereid reizen tijdens een pandemie
Deze tips zijn gebaseerd op ervaringen van een weekend Duitsland. In andere landen en zelfs in andere regio’s binnen hetzelfde land kan het geheel anders zijn. Zo begrijp ik van mijn collega blogger dat zij in Oostenrijk niets hoeven dragen, registreren of wat ook. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels op jouw bestemming.
Je ziet, reizen en vakantie tijdens een pandemie is anders. Voor sommigen zal dit reden zijn om af te zien van een vakantie in het buitenland. En voor diegenen die wel naar het buitenland zullen afreizen, hoop ik dat je wat hebt aan de tips. Wij hebben er in ieder geval ontzettend van genoten om er even uit te zijn, de maatregelen hebben dit plezier niet bedorven.
Mocht jij nog tips hebben of ervaringen willen delen? Laat het me gerust weten in een reactie hieronder.
Meer lezen
Wil je meer lezen over vakantie in landen die geel reisadvies hebben? Kijk dan eens naar deze blogs:
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.
In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.