Albanië met kinderen: onze ervaring en vakantie tips!

0
432

Albanië als vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen is een onverwachte verrassing. Hoewel het misschien niet de eerste bestemming is die bij je opkomt, heeft dit prachtige land mij, Melvin, in mei 2024 enorm verrast met zijn veelzijdigheid en charme. Albanië biedt een perfecte mix van cultuur, natuur en avontuur. Van historische steden en adembenemende stranden tot avontuurlijke activiteiten en heerlijk eten, Albanië heeft voor ieder wat wils. En het beste van alles? Het is nog steeds zeer betaalbaar, wat het ideaal maakt voor gezinnen. Hieronder vertel ik, Melvin, je meer over mijn ervaring in Albanië met kinderen.

Bekijk hier direct de prijzen voor de vakantie in Albanië!

Albanië met kinderen: onze ervaring
Kruja kasteel

Waarom Albanië met kinderen?

Met het gezin ontdekte ik dat Albanië een uitstekende keuze is voor een gezinsvakantie. De prachtige stranden langs de Albanese Rivièra, de historische bezienswaardigheden in UNESCO-steden zoals Berat, en de avontuurlijke mogelijkheden zoals raften op de Vjosa-rivier en wandelen in de Albanese Alpen maakten onze reis onvergetelijk.

Albanië met kinderen: onze ervaring van Melvin
Uitzicht over Jale Beach

Een van de grote voordelen van Albanië is dat het nog niet overspoeld is door massatoerisme. Dit geeft het land een authentieke charme en zorgt ervoor dat je echt kunt genieten van de lokale cultuur en bezienswaardigheden zonder de drukte die je in andere vakantiebestemmingen vaak tegenkomt. De prijzen zijn ook zeer gunstig, wat betekent dat je met het hele gezin kunt genieten van een geweldige vakantie zonder dat het een fortuin kost.

Hoe reis je naar Albanië?

Reizen naar Albanië met kinderen is eenvoudig en biedt verschillende mogelijkheden. De meest gebruikelijke en snelste manier om Albanië te bereiken is met het vliegtuig. Vanaf Amsterdam en Eindhoven zijn er regelmatig vluchten naar de hoofdstad Tirana. Wij kozen voor een vlucht met Transavia, en binnen drie uur stonden we op Albanese bodem. Vooral onze pakketreis via TUI bleek handig, omdat alles goed geregeld was.

Albanië met kinderen: onze ervaring

Als vliegen niet jouw voorkeur heeft, zijn er ook andere opties. Je kunt met de auto of bus naar Albanië reizen, hoewel dit een stuk langer duurt. De rit biedt echter een mooi avontuur met onderweg prachtige landschappen, vooral als je via de Balkan reist. Wij overwegen zeker een roadtrip voor een volgende keer, want de reis door de verschillende landen lijkt ons een prachtige ervaring.

Aangezien ik een pakketreis had geboekt was ons vervoer met de bus. De wegen zijn over het algemeen goed begaanbaar, en de bewegwijzering is duidelijk, waardoor het rijden met de eigen auto of een huurauto ook goed te doen is.

Bekijk hier direct de prijzen voor de vakantie in Albanië!

Albanië met kinderen: onze ervaring

Mijn hoogtepunten van Albanië met kinderen

Durrës met kinderen

Albanië met kinderen: onze ervaring

Onze eerste stop in Albanië was Durrës, de op een na grootste stad van Albanië, gelegen aan de Adriatische Zee. Deze stad is ideaal voor gezinnen met kinderen, dankzij de kilometerslange zandstranden en de levendige boulevard vol met restaurants en cafés. We hebben genoten van het verkennen van historische bezienswaardigheden zoals het grootste amfitheater van Albanië, dat teruggaat tot de Romeinse tijd.

Voor een comfortabele overnachting kan ik het FaFa Premium Resort aanbevelen, met zijn uitstekende faciliteiten en directe toegang tot het strand.

Ook het Melia Durrës Resort, iets verder van het stadscentrum, bood een luxe verblijf en veel ruimte voor kinderen om te spelen.

Vlorë met kinderen

Albanië met kinderen: onze ervaringVlorë, een zonovergoten kuststad in het zuiden, combineert de charme van een oude havenstad met moderne toeristische voorzieningen. We genoten van de prachtige stranden, de gezellige boulevard, en het indrukwekkende Onafhankelijkheidsmuseum.

Voor de avonturiers in ons gezin bood het nabijgelegen Karaburun-Sazan Marine Park geweldige mogelijkheden voor snorkelen en duiken.

Albanië met kinderen: onze ervaring
Standbeeld Skanderberg bij Vlorë Old Town

Onze favoriete verblijfplaats was het Oricon Coast Luxury Resort, dat vanaf 2025 volledig operationeel zal zijn en een gigantisch zwemparadijs en een privéstrand biedt.

Albanië met kinderen: onze ervaring

Tirana met kinderen

Tirana ontdekken

Tirana, de bruisende hoofdstad van Albanië, bood een verrassende mix van cultuur en geschiedenis. We bezochten het iconische Skanderbegplein, het Nationaal Historisch Museum en het fascinerende Bunk’art museum. De wijk Blloku, met zijn hippe cafés en trendy winkels, was perfect voor een gezellige avond uit.

Albanië met kinderen: onze ervaring
Piramide van Tirana

Een kabelbaantocht naar Mount Dajti was een hoogtepunt, waar we genoten van een prachtig uitzicht en leuke wandelroutes. Tirana bleek een dynamische stad die zeker een bezoek waard is tijdens een gezinsvakantie.

Albanië met kinderen: onze ervaring
Het is mogelijk om een kijkje te nemen in deze nucleaire bunker!

Dhërmi met kinderen

Albanië met kinderen: onze ervaring

Dhërmi, met zijn prachtige zandstranden en azuurblauwe zee, was een idyllische bestemming aan de Albanese Rivièra. De kinderen genoten van het zwemmen en snorkelen in het heldere water, terwijl wij ontspanden bij een van de vele beachclubs. Het dorp, verdeeld in een lagergelegen kustgebied en een hoger gelegen dorpsdeel in de heuvels, bood zowel ontspannen stranddagen als interessante wandelingen door smalle straatjes met traditionele huizen.

Dhermi beach

Een verblijf in Gogo’s Boutique Hotel maakte de ervaring compleet, dankzij de moderne faciliteiten en het prachtige uitzicht op zee.

Jale Beach met kinderen

Albanië met kinderen: onze ervaring

Jale Beach, een klein kustplaatsje aan de Albanese Rivièra, was een verborgen parel die vooral door lokale bewoners wordt bezocht. Het kristalheldere water en de schone stranden waren perfect voor een ontspannende stranddag. De gezellige beachclubs en restaurants langs het strand maakten het plaatje compleet.

Hotel Soleil, op slechts een paar minuten lopen van het strand, bood een comfortabele en moderne accommodatie, ideaal voor gezinnen.

Berat met kinderen

Albanië met kinderen: onze ervaring
Berat kasteel van boven

Berat, ook wel bekend als de “stad van duizend ramen,” was een van de hoogtepunten van onze reis. Deze historische stad, gelegen aan de oevers van de Osum-rivier, bood een unieke mix van Ottomaanse architectuur en prachtige uitzichten. We verkenden het imposante kasteel van Berat, de historische wijk Mangalem en de vele kerken en moskeeën.

Het Muzaka Hotel, gelegen naast de rivier en dicht bij het stadscentrum, was de perfecte uitvalsbasis voor onze verkenning van deze charmante stad.

Bekijk hier direct de prijzen voor de vakantie in Albanië!

Albanië met kinderen: onze ervaring
Berat kasteel van boven
Albanië met kinderen: onze ervaring
Speeltuin bij de boulevard van Berat
Albanië met kinderen: onze ervaring in Berat
Boulevard van Berat

Avontuurlijke activiteiten in Albanië met de kinderen

Voor gezinnen die van avontuur houden, biedt Albanië talloze spannende mogelijkheden. Een van de hoogtepunten van onze reis was het wandelen in de Albanese Alpen. De bergen zijn adembenemend mooi en bieden wandelroutes voor verschillende niveaus. We genoten van het prachtige uitzicht en de frisse berglucht. Een andere geweldige ervaring om te doen was het raften op de Vjosa-rivier, een van de laatste wilde rivieren van Europa. Het is een spannende en veilige activiteit die perfect was voor ons gezin.

Bunkers in Tirana
Door heel het land vind je nog nucleaire bunkers

Daarnaast is er de mogelijkheid om te paragliden in het Llogara National Park. Tandem paragliden vanaf de Llogara-pas biedt een spectaculair uitzicht over de kustlijn en wordt een onvergetelijke ervaring. Voor gezinnen met oudere kinderen is dit zeker een aanrader.

Albanië biedt ook mogelijkheden voor speleologie en het verkennen van grotten. Een van de meest indrukwekkende grotten is de Pirrogoshi-grot in het Skrapar-gebied. De grotten zijn avontuurlijk en bieden een unieke kans om de ondergrondse schoonheid van Albanië te ontdekken.

Bekijk hier direct de prijzen voor de vakantie in Albanië!

Culturele bezienswaardigheden in Albanië

Albanië biedt een schat aan culturele bezienswaardigheden die perfect zijn voor gezinnen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur. Een van de meest indrukwekkende plekken die we bezochten was de UNESCO-stad Berat, ook wel bekend als de “stad van duizend ramen.” De Ottomaanse architectuur en de historische wijk Mangalem met zijn smalle straatjes en karakteristieke witte huizen waren fascinerend om te verkennen. Het imposante kasteel van Berat, met zijn kerken, moskeeën en prachtige uitzichten, was een absoluut hoogtepunt.

Albanië met kinderen: onze ervaring
Berat

Een andere must-see is de UNESCO-stad Gjirokastër, met zijn goed bewaarde Ottomaanse huizen en het imposante kasteel dat hoog boven de stad uittorent. De stad heeft een rijke geschiedenis en biedt een unieke blik op het verleden van Albanië.

In Tirana bezochten we museum: Bunk’art, een voormalige nucleaire bunker die nu dienst doet als museum. Hier kregen we een fascinerend inzicht in het communistische verleden van Albanië.

Krujë kasteel
Krujë kasteel van boven

Een uitstapje naar het Krujë kasteel, ten noorden van Tirana, was ook zeer de moeite waard. Dit middeleeuwse kasteel biedt niet alleen een prachtig uitzicht over de omgeving, maar ook een interessant museum gewijd aan de nationale held Skanderbeg. Het was een educatieve en leuke ervaring voor zowel ons als de kinderen.

Bekijk hier direct de prijzen voor de vakantie in Albanië!

Albanië met kinderen: onze ervaring
Toren bij Krujë kasteel

Praktische tips voor je vakantie naar Albanië met de kids

Een vakantie naar Albanië met kinderen is een geweldige ervaring, maar een goede voorbereiding is essentieel. Hier zijn enkele praktische tips die onze reis soepel en aangenaam maakten.

Beste reistijd voor Albanië

De beste tijd om Albanië te bezoeken is van mei tot en met september. In deze periode is het weer meestal warm en zonnig, perfect voor stranddagen en buitenactiviteiten. Wij bezochten Albanië in mei en genoten van de aangename temperaturen en de bloeiende natuur.

Melia Durrës in Albanië
Melia Durrës in Albanië

Kindvriendelijke accommodaties

Albanië biedt veel kindvriendelijke accommodaties. In Durrës verbleven we in het FaFa Premium Resort, dat uitstekende faciliteiten voor gezinnen biedt, zoals een groot zwembad en een all-inclusive optie. In Vlorë is het Oricon Coast Luxury Resort een geweldige keuze, terwijl Gogo’s Boutique Hotel in Dhërmi en Hotel Soleil in Jale Beach comfortabele en gezinsvriendelijke verblijven bieden.

Fafa Premium
Fafa Premium

Eten en drinken

De Albanese keuken is gevarieerd en heerlijk, met veel verse ingrediënten en lokale specialiteiten. Probeer zeker traditionele gerechten zoals byrek (hartige taart) en tavë kosi (lamsvlees met yoghurt). De meeste restaurants zijn kindvriendelijk en bieden ook internationale gerechten aan voor kieskeurige eters. Drinkwater uit flessen is aan te raden.

Vervoer in Albanië

Het huren van een auto is de beste manier om Albanië te verkennen. De wegen zijn over het algemeen goed, en het geeft je de vrijheid om op je eigen tempo te reizen. Houd er rekening mee dat verkeersregels niet altijd strikt worden nageleefd, dus wees alert tijdens het rijden. Openbaar vervoer is ook een optie, vooral in steden zoals Tirana.

Gezondheid en veiligheid in Albanië

Albanië is over het algemeen een veilig land om te bezoeken. Neem wel de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen en houd waardevolle spullen goed in de gaten. Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt en neem een basis EHBO-kit mee. Het is ook verstandig om zonnebrandcrème en insectenafweermiddel bij je te hebben, vooral als je veel tijd buiten doorbrengt.

Bekijk hier direct de prijzen voor de vakantie in Albanië!

Dus: is een vakantie in Albanië leuk met kinderen?

Mijn vakantie in Albanië met kinderen was een onvergetelijke ervaring vol verrassingen. Dit prachtige land biedt een unieke combinatie van adembenemende natuur, rijke geschiedenis en warme gastvrijheid. Van de bruisende stad Tirana tot de serene stranden van Dhërmi en van het historische Berat tot de levendige kustplaats Vlorë, elke bestemming had iets bijzonders te bieden.

Albanië met kinderen: onze ervaring
Uitzicht bij het kasteel van Berat

Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur of cultuur, Albanië biedt het allemaal. De betaalbaarheid van het land maakt het extra aantrekkelijk voor gezinnen, waardoor je volop kunt genieten zonder je zorgen te maken over hoge kosten. De combinatie van prachtige natuur, rijke cultuur en vriendelijke mensen maakt Albanië een ideale vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. Na deze reis kan ik met zekerheid zeggen dat Albanië een geweldige keuze is voor je volgende gezinsvakantie.

Ik hoop dat mijn ervaring en tips je inspireren om Albanië te ontdekken met je gezin tijdens je volgende vakantie en dat je net zo’n geweldige tijd zult hebben als wij hadden.

Bekijk hier direct de prijzen voor de vakantie in Albanië!

Meer lezen: 

Op zoek naar meer inspiratie voor een hotel met familiekamer? Lees dan hier verder:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.