Kamperen op Terschelling, blogger Suzanne lijkt dat hartstikke leuk. Ze hebben tenslotte een eigen vouwwagen om mee te nemen. Totdat ze de prijs ziet van de overtocht…. Een goede aanleiding om eens te kijken hoe dat zit met kamperen op de Waddeneilanden. Nieuwsgierig wat de overtocht voor kampeerders kost? Lees dan verder.
Dit blog is voor het eerst geschreven in 2016 en aangepast in 2021.
Vakantieplannen: kamperen op Terschelling
Wij willen heel graag een keer met onze kinderen naar de Waddeneilanden. Daarom besluiten we in de Kerstvakantie een leuke camping op Terschelling te reserveren voor de meivakantie. Die duurt voor ons dit jaar maar een weekje, dus een korte kampeervakantie in eigen land heeft dan onze voorkeur.
Een paar weken later komt de reserveringsbevestiging van de camping al per mail binnen. Lekker snel. Wel zo handig, want de overtocht moet ook nog gereserveerd worden. En omdat er een beperkt aantal vaarten zijn, is het belangrijk op tijd te boeken.
We besluiten direct ook de reservering voor de overtocht te maken. Er is slechts één rederij (Doeksen) die het traject Harlingen – Terschelling vaart. We kiezen voor een auto met lage aanhanger (vouwwagen) en fietsen op het dak en 4 personen (twee volwassenen en twee kinderen). In stap 4 blijkt dat we keuze hebben uit drie tijdstippen (8 uur, 13 uur en 18 uur). We besluiten te kiezen voor 13 uur.
Direct daarna verschijnt de totaalprijs in beeld. Maar liefst 388,42 euro betalen we voor een retourtje Terschelling! We schrikken enorm van deze prijs. Dit is meer dan twee keer zo duur als de camping. In totaal zijn we dan voor een week kamperen op Terschelling zo’n 85 euro per nacht kwijt. We kijken nog naar het prijsverschil als we geen fietsen op het dak meenemen. Dat scheelt 30 euro. Nog steeds erg duur, plus dat je dan fietsen moet gaan huren. Niet de moeite waard. Met een gevoel van een enorme kater besluiten we de camping maar weer te annuleren.
Wat nu?
Geen Terschelling maar Texel!
We willen nog steeds naar de Waddeneilanden. Ons vizier richt zich nu op Texel. We vinden een leuke camping. Ditmaal kijken we direct naar de kosten van de overtocht. Een ezel stoot zich immers geen tweede keer aan dezelfde steen.
De veerdienst tussen Texel en Den Helder wordt verzocht door Teso (Texels Eigen Stoomboot Onderneming). Wederom worden we stap voor stap door een overzichtelijk boekingsscherm heen geloodst. De lengte van de auto (al dan niet met aanhanger) is maatgevend. Er geldt geen toeslag voor fietsen op het dak en tot 9 personen per voertuig is een vast tarief zonder extra kosten.
Voor een retourtje met vouwwagen en vier personen komen we uit op 78 euro. Wat een verschil met de overtocht naar Terschelling. Het scheelt 310 euro! Snel besluiten we de camping op Texel te reserveren. Die boottocht komt wel goed.
Kamperen op de Waddeneilanden? Dit kost de overtocht voor kampeerders
Nieuwsgierig geworden door de enorme prijsverschillen besluit ik een vergelijkend onderzoek te doen. Wat kost de overtocht voor kampeerders die met eigen kampeermiddel naar de Waddeneilanden gaan? Hieronder zien jullie het resultaat.
Uitgangspunten voor het onderzoek:
- Auto met caravan of vouwwagen (maximaal 5 meter lang) en auto zonder aanhanger
- Vier personen, waarvan 2 volwassenen en 2 kinderen (basisschoolleeftijd)
- Prijspeil 2021
- Hoogseizoenprijzen
- Retourtje (heen en terug), zowel heenreis als terugreis in het weekend*
*De overtocht kan doordeweeks voordeliger zijn.
Overtocht naar Texel voor kampeerders
Rederij Teso. Duur overtocht: 20 minuten.
- Auto met aanhanger: 78 euro.
- Auto zonder aanhanger: 37 euro.
Een ticket is altijd een retourticket en geldig voor maximaal 9 inzittenden per voertuig. Zie voor meer informatie www.teso.nl.
Overtocht naar Vlieland voor kampeerders
Rederij Doeksen. Op Vlieland zijn auto’s niet welkom. Je kunt dus niet met eigen kampeermiddel naar Vlieland, tenzij je met een tent en handbagage te voet of per fiets gaat. Zie voor meer informatie www.doeksen.nl.
Overtocht naar Terschelling voor kampeerders
Rederij Doeksen. Duur overtocht: 2 uur.
- Auto met caravan: 339,90 Euro.
- Auto met aanhanger of vouwwagen: 276,16 Euro
- Fietsen achterop de auto of op het dak: 22,22 Euro.
Zie voor meer informatie www.doeksen.nl.
Overtocht naar Ameland en Schiermonnikoog voor kampeerders
Rederij Wagenborg Passagiersdiensten. Duur overtocht naar Ameland vanaf Holwerd: 50 minuten. Duur overtocht naar Schiermonnikoog vanaf Lauwersoog: 45 minuten.
- Auto zonder aanhanger: 108,45 Euro
- Auto met aanhanger, per strekkende meter: 25,55 Euro
- Fietsendrager: 19,15 Euro
Zie voor meer informatie www.wpd.nl.
Eindconclusie onderzoek “Overtocht voor kampeerders naar de Waddeneilanden”
Wil je met eigen auto en eigen kampeermiddel kamperen op de Waddeneilanden, dan is Terschelling het duurst. Texel is het goedkoopst. Niet zo’n wonder dus dat Texel verreweg de meeste campings heeft en zo in trek is bij veel mensen voor een vakantie met eigen kampeermiddel.
Terschelling wordt pas aantrekkelijk om te kamperen met eigen kampeermiddel als je meer dan twee weken verblijft of een seizoensplaats neemt en het kampeermiddel tussentijds laat staan. Vlieland doet niet mee in het overzicht. Hier zijn auto’s niet toegestaan.
Behalve voor Texel loont het dus voor de andere waddeneilanden om de oversteek te voet te maken. Dit is veel goedkoper. De eilanden waar je naar toe reist zijn klein en makkelijk te verkennen per huurfiets of bus.
Op zoek naar handige kampeerspullen?
Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?
Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten.
Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:
Meer lezen
Met de boot naar je vakantiebestemming gaan is leuk. Klik & kijk voor meer inspiratie:
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Heel herkenbaar. Gaan naar Terschelling zonder kampeermiddel, maar schrok heel erg van de prijzen.
Bij de overtocht naar Texel is alleen de lengte maatgevend. Onze auto met bagagewagen zit qua lengte net in de goedkoopste categorie. Op een doordeweekse dag zijn we dus voor euro 25 aan de overkant.
Is ook wel logisch dat Texel het goedkoopste is. Combinatie van groot volume en een korte overtocht.
Een bagagewagentje is meestal kleiner dan een vouwwagen of een caravan, daar heb je mooi geluk mee. En ja, doordeweeks gaan scheelt echt.