De leukste musea van Groningen voor kinderen: Grafisch Museum en het Stripmuseum

0
605

Dat Groningen veel meer is dan een studentenstad ontdekte blogger Jolinda tijdens een citytrip naar het hoge Noordenmet haar gezin. Dankzij twee kindvriendelijke musea, het Grafisch Museum en het Stripmuseum, hadden haar kinderen een heerlijke tijd. Lees je mee?

Het stripmuseum is sinds 2019 gesloten. De strips zijn nog wel te bekijken in de Groninger Archieven. Een nieuw, vergelijkbaar museum in Groningen is Storyworld.

Grafisch Museum met kinderen bezoeken

Als je Groningen met kinderen bezoekt, dan moet je naar het Grafisch Museum, het GRID. Midden in het centrum in een mooi monumentaal pandaan de Sint Jansstraat, in het verleden het onderkomen van het Rijksarchief en krantenredacties, stappen we dit verrassend leuke museum binnen.We weten we niet meteen waar we moeten beginnen. Er staan verschillende indrukwekkende machines opgesteld in een ruimte. Als snel komt een vriendelijke medewerker naar ons toe om ons wegwijs te maken in de wereld van de grafische drukkunst.

Als je aan mijn kinderen vraagt hoe een tijdschrift of een boekwordt gemaakt, zullen ze zeggen: “Nou gewoon, met de computer.” Zij kunnen zich niet voorstellen hoe dit vroeger ging. Daar brengt de medewerker van GRID verandering in. Hij laat ons zien hoe de historische persen werken. “Kijk, daar stond een mevrouw die de blaadjes aan moest geven. Dat was haar werk. De hele dag door blaadjes aangeven. Lijkt je dat leuk?” Drie hoofden schudden driftig nee. Maar ze willen wel even doen alsof.

Waar is dat papier nou?
Waar is dat papier nou?

Kinderen mogen van alles zelf doen, dat is meteen het leuke aan het Grafisch Museum. Papier aangeven, met de inktroller in de weer, draaien aan de pers, letters zetten. Ze vinden het hartstikke leuk. De medewerkers zijn vakmensen, die tijdens hun rondleiding niet alleen hun kennis delen, maar ook hun passie. “Een letterzetter kon ongeveer 900 letters per uur zetten.” Als we zelf aan de slag mogen met loden letters beseffen we hoeveel dit eigenlijk is. Wat een werk! En als je een foutje maakte, was er geen deleteknop.

Even van dichtbij bekijken.
Even van dichtbij bekijken.
We maken snuf de hond.
We maken snuf de hond.
En mogen ook nog letters zetten.
En mogen ook nog letters zetten.

“Moest het dan allemaal opnieuw?” Mijn kinderen zijn duidelijk onder de indruk. Vooral als blijkt dat zo’n foutje snel gemaakt is. De naam van mijn oudste dochter is verkeerd gespeld. “Tja of iemand heeft de verkeerde letter in het verkeerde bakje gedaan, of ik heb niet goed gekeken.” De medewerker herstelt de fout en doet de juiste letter in de letterhaak.

Als we ook hebben bekeken hoe het boekbinden in z’n werk mogen we door naar boven, naar hetWerkmanatelier. Hier is een deel van deoorspronkelijke drukkerij opgesteld. Zo kunnen we zien, maar ook ervaren hoe de bekende Groninger drukker en kunstenaar Werkman zijn unieke ‘druksels’ maakte.

Alweer mogen we zelf aan de slag. Met verschillende kleuren en rollers en sjablonen maken we vrolijke kunstwerkjes. Jammer dat we niet zoveel tijd meer hebben, de kinderen vinden dit nog leuker dan het drukproces in de andere ruimtes. Wij willen ook nog naar het Nederlands Stripmuseum, dus met goed gevulde tasjes vol eigen drukwerk wandelen we verder.

Nederlands Stripmuseum met kinderen ontdekken

Het Nederlands Stripmuseum bevindt zich in hetzelfde pand als de MacDonalds, handig voor het geval je nog niet gegeten hebt en zin hebt in een snelle snack. Wij hadden onderweg een broodje gehaald bij de bakker, dus lopen meteen door naar het museum.

Even voelen...
Even voelen…
Zoveel te zien!
Zoveel te zien!
Daar word je moe van :-).
Daar word je moe van :-).

Wij zijn klaar om strip- en tekenfilmhelden van vroeger en nu te ontmoeten. Bij de kassa krijgen de kinderen een speurtocht, altijd leuk! Ze gaan eerst zelf aan de slag met tekenen in het atelier. De opdracht is om je buurman of buurvrouw te tekenen. Als stripfiguur. Er zijn hulpmiddelen aanwezig. Ik vinddit begin van de speurtocht niet logisch. Mij lijkt het leukerom eerst de tentoonstelling te bekijken en inspiratie op te doen om te tekenen. Mijn kroost heeft echter geen gebrek aan inspiratie. Als ze klaar zijn, gaan we dan bekijken hoe de echte striptekenaars hun werk doen.

Speurtocht door het Nederlands Stripmuseum

We hebben pech dat we net tussen twee tijdelijke tentoonstellingen in het museum bezoeken. Zo missen we helaas de tentoonstelling Tom Poes 75 jaar die vanaf 2 april 2016 te zien is. Gelukkig is de vaste tentoonstelling enorm uitgebreid. Wat een grote collectiemet originele striptekeningen, stripboeken, spelletjes, filmpjes en meer. De opdrachten van de speurtocht zijn niet te ingewikkeld en toch uitdagend genoeg voor zowel de wat jongere kinderen als de oudere. Mijn dochter van 10 doet de tocht zelfstandig, mijn zoon van 8 redt zich ook aardig, alleen mijn jongste dochter van 6 heeft begeleiding nodig. Soms moet je een stukje tekst lezen om een antwoord te vinden en dat kan zij nog niet. Een tip voor het museum, maak voor de kleinsten een leuke foto speurtocht.

Alle striphelden komen voorbij.
Alle striphelden komen voorbij.

In het Stripmuseum zien we hoe een stripverhaal tot stand komt. We zien echte tekeningen en schetsen, maar we kijken ook over de schouders van bekende tekenaars mee door middel van video-installaties.

Tijdens de speurtocht door het museum is er genoeg te zien en te doen. We zijner zo een paar uur zoet. Het leuke van dit museum vind ik dat je als ouders een beetje terug gaat in de tijd met oude strips, terwijl je kinderen ook genoeg te doen hebben. Een leuk museum dus voor het hele gezin!

Praktische informatieGrafisch Museum en het Stripmuseum

Het GRID is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen 7,50 euro, kinderen in de basisschoolleeftijd 3 euro, jeugd 5 euro, kinderen tot 4 jaar zijn gratis. Ook met een Museumkaart heb je gratis entree. Er zijn regelmatig speciale activiteiten. Meer informatie is te vinden op de website.

Het Nederlands Stripmuseum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag, van 12.30 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties zijn er ook andere tijden, kijk daarvoor op de website. Volwassenen betalen 8,95 euro, kinderen van 3 tot met 11 jaar 7,50 euro.

Zouden jouw kinderen een bezoek aan hetGrafisch Museum en het Stripmuseum in Groningen leuk vinden?

Meer lezen

Heb je ook zin om naar een kindvriendelijk museum te gaan? Wij hebben er al aardig wat getest. Klik & kijkvoor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Marketing Groningen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.