Een weekend of dagje naar Trier met kinderen, in de voetsporen van de Romeinen

2
1035

Een weekend of dagje naar Trier met kinderen? Dan kan je de Romeinen niet missen. Ooit was Trier een van de hoofdsteden van het Romeinse rijk en de restanten hiervan zijn duidelijk terug te vinden in de stad. Met de ‘Antiek-card’ in onze hand gingen we op pad.

Dit blog is geschreven in 2016 en in 2024 voorzien van een update

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Trier:

Een weekend of een dagje naar Trier met kinderen?

De meeste Nederlandse gezinnen zullen Trier bezoeken als dagje weg tijdens een vakantie in het Moezelgebied. Maar wij ontdekten dat je ook prima een weekend kan doorbrengen in Trier met kinderen. Kies bijvoorbeeld voor Trier als tussenstop op weg naar een meer zuidelijk gelegen vakantiebestemming en blijf er twee nachten slapen.

Als je een dagje naar Trier met kinderen gaat, dan zal je keuzes moeten maken. Alles bekijken gaat je niet lukken. Tenzij je kinderen nog fanatieker zijn dan die van ons, maar dat kan bijna niet…. Wil je alle highlights echt bekijken, dan heb je zeker 1,5 dag nodig. Een weekend naar Trier is dus een goede beslissing.

Ligging Trier


Antikencard

We willen veel Romeinse overblijfselen bekijken en schaffen de Antikencard Premium aan. Met deze kaart kunnen we de vier Romeinse gebouwen in Trier bezoeken, maar ook het Landesmuseum. Net buiten Trier is het mogelijk om Villa Otrang en Klause Kastel te bekijken. Deze laatste twee slaan we over. De Antikencard Premium kost 18 euro voor volwassenen en je mag dan tot 4 kinderen onder de 18 jaar meenemen (prijspeil 2020).

Ben je minder fanatiek? Dan is de Antikencard Basic een goede optie. Je kan dan twee van de vier Romeinse bouwwerken en het Landesmuseum bezoeken. Deze kaart kost 12 euro.

Wil je de Romeinse overblijfselen zonder Antikencard bezoeken? Dan betaal je 8 euro per bezienswaardigheid voor een familiekaartje.

De Antikencard is te koop bij de bezienswaardigheden waar deze kaart geldig is. Meer info is hier te vinden.

Romeinse geschiedenis bekijken met kinderen

Trier was in het Romeinse rijk een belangrijke stad en dat is goed terug te zien. Wij bekijken het amfitheater, de Kaiserthermen, Porta Nigra, thermen am Viehmarkt en het Landesmuseum. De grote Domkerk schijnt ook een bezoek waard te zijn, helaas moeten wij keuzes maken.

Amfitheater Trier

Op weg naar het amfitheater pakt C. zijn geschiedenis-atlas erbij. Hij kan inmiddels zelf lezen en leest ons voor: “Vechten voor leven of dood in het amfitheater”. M. heeft er op school meer over geleerd en vertelt dat het publiek met boe-geroep of gejuich mocht aangeven of iemand mocht blijven leven.

Inmiddels zijn we bij het amfitheater en zie ik een poster van een gladiatorenvoorstelling die ’s avonds wordt gegeven. Leuk denk ik. Maar M. en C. denken er anders over: “We gaan echt niet kijken hoe iemand dood wordt gemaakt, ook al is het nep. Ik wil gewoon kunnen slapen”. Ok, punt is duidelijk. We houden het dus bij de oude stenen en de verhalen uit de geschiedenislessen.

In het amfitheater beklimmen we eerst een van de hoogste punten. Nu kunnen we goed over het hele terrein heen kijken. Via kleine trappetjes lopen we naar beneden. Al snel zien we een donkere gang en nog een gangetje. Opeens staan we op de theatervloer en zien we de met gras begroeide tribunes om ons heen.

Nog een trap naar beneden brengt ons naar de ruimtes onder de vloer. We hadden niet verwacht dat het amfitheater onder de grond zo groot zou zijn.

Kijkend over het amfitheater.
Kijkend over het amfitheater.
In de arena.
In de arena.

Kaiserthermen

De Kaiserthermen liggen vlakbij het amfitheater. We lopen er langs en zien de meeste mensen door het hek naar de thermen kijken. Met onze Antikencardkunnen we het terrein betreden. Ook hier beginnen we met een blik van bovenaf op het terrein. Tekeningen van de vroegere situatie geven een beeld van de grootsheid van het complex.

We lopen over het terrein en ontdekken dan een trap naar beneden. Dan blijkt er een gigantisch gangenstelstel onder de grond te zijn. We dwalen rond en de fantasie van de kinderen zorgt ervoor dat we van alles zien wat er waarschijnlijk niet was. Elk klein gat is een toilet en grotere gaten zijn een put.

Voordat we de Kaiserthermen verlaten bekijken we de kleine tentoonstellingsruimte. Er wordt een film vertoond over Trier in de tijd van de Romeinen. In het Duits, maar de animaties zijn door onze kinderen goed te volgen. We bekijken nog een maquette en dan staan we weer buiten.

Kaiserthermen.
Kaiserthermen.
Boven de grond is al van alles te zien.
Boven de grond is al van alles te zien.
Paardenbloemen blazen is overal leuk.
Paardenbloemen blazen is overal leuk.
Goed kijken hoe het er vroeger echt uit zag.
Goed kijken hoe het er vroeger echt uit zag.
De ondergrondse gangen.
De ondergrondse gangen.

Porta Nigra

Helemaal aan de andere kant van het centrum van Trier is Porta Nigra te vinden. Via de winkelstraten slenteren we er in een kwartier heen. Gerard vertelt dat de poort vroeger niet zwart was, maar omdat deze al zo lang bestaat uiteindelijk zwart is geworden.

Natuurlijk kan je Porta Nigra van buiten bekijken, maar wij gaan ook naar binnen. We kijken op elke verdieping door de open ramen naar buiten. Het regent inmiddels en vanuit de droge poort kunnen we mooi over de stad kijken.

Porta Nigra.
Porta Nigra.
Via de poortjes naar buiten kijken.
Via de poortjes naar buiten kijken.

Thermen am Viehmarkt

Onze timing is goed. Thermen am Viehmarkt is overdekt en het buitje houdt aan. Ik ben eigenlijk wat Romeinen-moe aan het worden, maar de rest van het gezin wil deze thermen wel bekijken. Achteraf een goede keuze, want de Thermen am Viehmarkt zijn duidelijkanders dan de Kaiserthermen.

Over de opgravingen is een grote glazen kubus geplaatst. Hier gaan we naar binnen. Via een trappetje komen we bij de thermen. Dan blijkt er onder de grond een hele wirwar aan muurtjes en andere Romeinse bouwsels te zijn. Voor we het weten zijn we M. en C. uit het oog verloren. Af en toe schieten ze voorbij. Ondertussen glurend in allerlei gaten en hoeken.

Thermen am Viehmarkt van bovenaf gezien.
Thermen am Viehmarkt van bovenaf gezien.
Je kan hier goed rondrennen.
Je kan hier goed rondrennen.

Landesmuseum

Tijdens onze tweede dag in Trier bezoeken we het Landesmuseum. Dit museum staat in het teken van de lokale geschiedenis. Ik ben benieuwd wat het museum voor kinderen te bieden heeft. Dat blijkt weinig te zijn. Er is een audiotour in het Nederlands, maar gezien het taalgebruik en de lange teksten is deze echt op volwassenen gericht.

Geef onze kinderen nummertjes om te volgen en knopjes om op te drukken en ze zijn blij. C. wil alle nummertjes afluisteren. Eh, dan zijn we hier aan het einde van de dag nog niet weg…. We spreken af dat ze per ruimte een nummer mogen kiezen van de audiotour.

M. ziet mij regelmatig aantekeningen maken voor KidsErOpUit en wil dat voor haar blog ook. IJverig loopt ze met haar notitieblok rond. Alles wordt opgeschreven en wat niet duidelijk is wordt aan ons gevraagd. We weten dat onze kinderen zich meestal goed vermaken in zelfs de saaiste musea, maar dat ze zo serieus en geïnteresseerd hiermee bezig zijn verwonderd ons toch.

Bijna drie uur brengen we door in het Landesmuseum. Ik schat in dat een gemiddeld gezin hier in een half uur uitgekeken is. Zelf had ik het na twee uur echt wel gezien!

Aantekeningen maken.
Aantekeningen maken.
Maureen neemt er alle tijd voor.
M. neemt er alle tijd voor.
In het Landesmuseum zijn veel historische resten te bewonderen.
In het Landesmuseum zijn veel historische resten te bewonderen.
Prachtig mozaïekwerk.
Prachtig mozaïekwerk.

Eten in Trier met kinderen

Zou het mogelijk zijn om in Trier Romeins te eten? Ik vraag me dit te laat af en heb geen gelegenheid meer omdat uit te zoeken. We dwalen wat door het centrum. We zoeken iets leuks voor ons, maar met op de menukaart ook gerechten die de kinderen lekker vinden. Best lastig. Totdat ik per toeval een bord zie van restaurant ‘Historischen Keller’. Ok, meer middeleeuws dan Romeins, maar he, sfeervol is het wel.

Half in het donker genieten wij van traditionele Duitse kost, terwijl de kinderen voor pasta en patat gaan. Ach ja, het is vakantie. Wat ons betreft een aanrader om met het gezin te eten!

Overnachten in Trier met kinderen

Er zijn volop mogelijkheden om te overnachten in Trier. Echter, als je met een gezin naar Trier gaat dan moet je beter zoeken. Wij besloten twee hele verschillende hotels te proberen: Nells Park Hotel aan de rand van Trier en Penta Hotel middenin het centrum.

Nells Park Hotel

Als we aan komen rijden vragen we ons af of we goed zijn. We zijn op een industrieterrein. Toch zie ik bordjes naar Nells Park Hotel. De voorkant van het hotel ziet er niet heel bijzonder uit. We worden vriendelijk welkom geheten bij de receptie en krijgen de sleutel van onze familiekamer.

Wauw, zo’n mooie familiekamer hebben we niet eerder gehad. De begane grond grond is een ‘gewone’ hotelkamer, maar met een ruim balkon met uitzicht op een mooi groen park. Een trap gaat naar boven. Voor de kinderen is er een vide met bedden en een speelgoedkist.

Ze vinden het fantastisch om hun eigen plekje te hebben. Wel dichtbij, maar uit het zicht. Meteen zijn de gebruikelijke broer-zus ruzietjes over. Ze regelen het samen wel op hun zolderkamer.

De volgende ochtend genieten we van een uitgebreid ontbijt. De ontbijtruimte is erg licht en we kijken het park in. Het is dat we Trier willen bekijken, maar anders zouden we de dag beginnen met een wandelingetje door het park. Vanaf Nells Park Hotel gaan we met de auto naar Trier. Met het openbaar vervoer is overigens ook mogelijk.

We boekten Nells Park Hotel via Hotelspecials. De kamerprijzen variëren.

Uitzicht vanaf ons balkon bij Nells Park Hotel.
Uitzicht vanaf ons balkon bij Nells Park Hotel.
De hotelkamer.
De hotelkamer.
Het zoldertje van de kinderen.
Het zoldertje van de kinderen.

Penta Hotel

Het Penta Hotel ligt in het centrum van Trier. Ook hier hebben we een kamer voor 4 personen geboekt. Het is wel even wennen na het vorige hotel. De hotelkamer is donker en er staan twee twijfelaars. Niet echt handig voor een gezin. We splitsen op, beide met een kind in een bed. Nou ja, we slapen hier alleen maar. Maar toch, voor de kinderen (en voor ons) is het fijn als iedereen iets meer ‘space’ heeft….

Voor het ontbijt moet apart worden betaald. We vinden de prijs hiervoor fiks, zeker omdat onze kinderen niet van die grote eters zijn. We gaan dus elders ontbijten. Vanuit het Penta Hotel lopen we zo de stad, dus dat is geen enkel probleem.

Via een actie lukte het ons om voor 65 euro onze kamer te boeken. Helaas is deze actie niet meer terug te vinden.

Penta Hotel Trier is inmiddels gesloten (2020)

De familiekamer in Penta Hotel.
De familiekamer in Penta Hotel.
De lobby ziet er wel erg mooi uit.
De lobby ziet er wel erg mooi uit.

En, al zin om een weekend of dagje naar Trier met kinderen te gaan?

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Trier:

Meer lezen

Op zoek naar meer leuks in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook, InstagramenX (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Dank voor de leuke tips. We hebben er onlangs gretig gebruik van gemaakt! Nog even een praktische tip voor degenen die met de auto een dagje naar Trier gaan. Wil je in het centrum van Trier voor langere tijd parkeren, dan ben je aangewezen op parkeergarages met een inrijhoogte van max 1.90 of 2.00 mtr. Parkeren op straat kan vaak maar voor max 1 of 2 uur. Mocht je dus bijvoorbeeld reizen met een dakkoffer op je auto dan kan het misschien handig zijn om die eraf te halen voor je naar Trier gaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.