Vakantie in de Ardeche met kinderen: de mooiste gites en leukste uitjes voor gezinnen

0
616

De Ardeche is een van de populairste Franse vakantiebestemmingen. Maar hoe vind je in het gigantische aanbod van accommodaties net dat ene pareltje? Saskia vroeg tips aan Judith, een echte Ardeche-kenner die op Villardeche kleinschalige en sfeervolle gites, appartementen en vakantiewoningen verhuurt. Judith komt meerdere keren per jaar met haar gezin in deze regio en weet alles over een geslaagde vakantie in de Ardeche met kinderen.

De leukste uitjes voor gezinnen in de Ardeche

Voordat ik de favoriete gites voor gezinnen van Judith laat zien, wil je misschien eerst weten wat er in de Ardeche te doen is. Mijn laatste keer in de Ardeche was ik hoogzwanger van dochter M., dus wel met kind daar, maar qua tips voor jullie kan ik er niet veel mee. Gelukkig wilde Judith hierbij helpen en deelt ze haar  beste tips voor uitjes tijdens een vakantie in de Ardeche met kinderen.

Een ritje met de stoomtrein

Een tochtje met een stoomtrein is een belevenis op zich voor kinderen. Voor ouders is het een makkelijke manier om meer van de omgeving te zien. De stoomtrein rijdt langs steile bergen en kastanjebossen. De ‘Train de Marché’ en ‘Le Mastrou’ gaan naar Lamastre en de ‘Train de Gorges’ rijdt door de Gorges du Doux.

Fietsen op een oude treinrails

In Frankrijk zie je het best veel: fietsen op een oude treinrails. Voor gezinnen is dat een leuke manier om samen actief bezig te zijn. Zowel in het noorden als het zuiden van de Ardeche is dit mogelijk. Kies je voor de Gorges du Doux in het noorden van de Ardeche dan ga je terug met de historische diesel-trein.

Kanoën met kinderen

Als je naar de Ardeche gaat hoort een kanotochtje er zeker bij. De bekendste plek om te kanoën is bij de beroemde Pont d’Arc. Een stuk rustiger en zeker ook erg mooi is het kanoën op de rivieren Chassezac, Eyrieux en Doux.

Kanoen in de Ardeche.
Kanoen in de Ardeche.

Net als prinsessen en ridders: een kasteel bezoeken

Een bezoek aan een kasteel valt bij veel kinderen in de smaak. Het is de plek om je even een prinsesje of ridder te voelen. Vlakbij Largentière ligt Chateau Montréal. Een burcht uit de twaalfde eeuw waar je de Middeleeuwen echt kan beleven door de acteurs die de kinderen leren volksdansen, pijl en boog schieten, zwaardvechten en kalligraferen. Er zijn ook rondleidingen in het Nederlands.

Een echte chocoladefabriek

Iedereen kent het boek ‘Sjakie en de Chocolade-fabriek’. Hoe gaaf is het dan om een echte chocoladefabriek te bekijken? In de Ardeche kan dat bij de Valrhona Chocoladefabriek. Voor kinderen van 5 tot 12 jaar is er een leuke kids-tour. Je leert daarbij alles over cacao en chocolade. Niet allen voelen en ruiken, maar ook proeven.

Uitzicht over de Ardeche

Uitzicht over de Ardeche

Ruige rotsen en slingerende rivieren.
Ruige rotsen en slingerende rivieren.
Typsich Ardeche, dit soort foto's maakt tijdens een vakantie in de Ardeche met kinderen.
Typisch Ardeche, dit soort foto’s maakt tijdens een vakantie in de Ardeche met kinderen.

Vakantie in de Ardeche met kinderen: sfeervolle gites en vakantiewoningen

Zeker in toeristische gebieden is het lastig om net die ene bijzondere accommodatie te vinden. Onze eigen voorkeur gaat vaak uit naar kleinschalige en sfeervolle overnachtingsadressen, maar voor de kinderen is het wel fijn als er andere kinderen zijn om mee te spelen. Judith selecteerde daarom speciaal voor ons kindvriendelijke gites: meerdere huisjes die samen op een terrein staan, vaak voorzien van speeltoestellen en altijd een groot zwembad.

Le Bouquetin

Vlakbij de beroemde Gorges de l’Ardeche ligt het domein Le Bouquetin dat gerund wordt door de Belgische Luc en zijn vrouw. In 2016 hebben ze het braakliggende terrein naast hun eigen huis verbouwd. Nu staan er vier gites die allemaal uitzicht hebben over de vallei van de rivier Ibie. Le Bouquetin is gebouwd op twee niveaus en op elk niveau staan twee gites. Elke gite heeft 2 slaapkamers en is geschikt voor 4 tot 5 personen. Het terras is voorzien van een elektrische luifel en alle vertrekken in de gite beschikken over airco. De auto kan je zelfs koel parkeren in de overdekte parkeergarage. Maar de fijnste plek om verkoeling te zoeken is natuurlijk het gemeenschappelijke zwembad!

Prijzen per week: vanaf 660 euro in het laagseizoen tot 1590 euro in het hoogseizoen.

Vakantie in de Ardeche met kinderen

Vakantie in de Ardeche met kinderen

Domaine de Vincenti

Van een voormalige boerderij is het stijlvolle Domaine de Vincenti gemaakt. Nu zijn er zeven comfortabele vakantiehuizen te vinden, gelegen in een groot park met eeuwenoude bomen, uitgestrekte grasweiden en veel ruimte. Ieder huis heeft een grote woon- en eetruimte, een open keuken en meerdere slaap- en badkamers. De meeste meubels zijn afkomstig uit het klooster van Saint Claire uit Lyon. Elk huis is voorzien van comfortabele lounge-stoelen. parasols, tafels en stoelen, een gas-barbecue en een vuurhaard. Er is een overdekte speelruimte met allerlei buitenspeelgoed, schommels in de tuin en een houten klimhut met glijbaan. Tussen 1 mei en 30 september is het gezamenlijke zwembad geopend. Daarnaast is er een tennisbaan, een pingpongtafel en een basketbalnet.

Prijzen per week: van 690 euro in het laagseizoen tot 2250 euro in het hoogseizoen.

Gites in de Ardeche

Gites in de Ardeche

Chatus en Picholine

De eigenaar van Chatus en Picholine is van oorsprong architect en dat zie je, samen met zijn Zwitserse roots, terug in het ontwerp en de inrichting van de gites. De vakantiehuizen zijn ecologisch gebouwd en hebben prachtige vergezichten. Voor gezinnen met kleine kinderen zijn deze vakantiehuizen erg handig. Ze zijn gelijkvloers en het aangrenzende terras en het zwembad zijn afsluitbaar met een hek.

Prijzen per week: vanaf 350 euro in het laagseizoen tot 1000 euro in het hoogseizoen.

Vakantie in de Ardeche met kinderen

Vakantie in de Ardeche met kinderen

Domaine du Coulon

Domaine du Coulon is opgebouwd uit de rotsen en stenen van oude ruïnes. Er zijn acht nieuwe vakantiewoningen gebouwd, helemaal in de stijl van de regio. Domaine du Coulon ligt midden in de natuur en alleen met de juiste gps-coordinaten is dit kleine paradijsje te vinden. Het uitzicht vanuit de vakantiewoningen is onbetaalbaar: het dal van de Cèze met vooral in de vroege ochtenden een bijzonder sfeer door de optrekkende mistflarden. Domaine du Coulon is een perfect adresje als je een luxe vakantie in de Ardeche met kinderen zoekt. Alle woningen zijn van alle gemakken en faciliteiten voorzien die je maar kan bedenken. Het grote zwembad is voor gemeenschappelijk gebruik.

Prijzen per week: vanaf 1500 euro in het laagseizoen (4-persoons huis) tot 3900 euro in het hoogseizoen (12-persoons huis!).

Vakantie in de Ardeche met kinderen

Vakantie in de Ardeche met kinderen

Le Mas des Oules

Het landgoed van Le Mas des Oules was vroeger in gebruik als boerderij en wijnfabriek van het kasteel van het dorp Saint Victor des Oules. De zeven appartementen en gites hebben twee tot drie slaapkamers, een complete open keuken met eetkamer en toegang tot het terras. Op het terrein is voldoende ruimte om te relaxen en voor de kinderen om heerlijk te spelen. Zeker in de zomermaanden vind je hier bijna alleen maar gezinnen die genieten van hun vakantie in de Ardeche met kinderen. Er is een zwembad, een tennisbaan, jeu de boulesbaan en ook de pingpongtafel wordt op verzoek buiten gezet.

Prijzen per week: vanaf 850 euro in het laagseizoen tot 1600 euro in het hoogseizoen.

Vakantie in de Ardeche met kinderen

Vakantie in de Ardeche met kinderen

Mocht je niet vast zitten aan het hoogseizoen, dan is het zeker de moeite waard om een vakantie in de Ardeche met kinderen in het voor- of najaar te overwegen. Het is er dan niet zo heet als in de zomer en de gites en vakantiewoningen zijn een stuk voordeliger.

Naast deze gites heeft Villardeche ook vakantiehuizen in het aanbod waarbij alle faciliteiten privé zijn, dus ook het zwembad. Alle accommodaties zijn door Judith persoonlijk bezocht voordat ze op haar website zijn gekomen.

Nieuwsgierig naar meer van deze leuke gites en vakantiehuizen? Kijk dan op Villardeche.

Meer lezen

Op zoek naar meer ideeën voor Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Villardeche. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

De foto’s van de accommodaties zijn beschikbaar gesteld door Villardeche.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.