Naar het Wereldmuseum met kinderen: een ontdekkingsreis naar verre landen

0
571

Aan de Maas in Rotterdam staat het Wereldmuseum. Saskia is er jaren geleden een keer zonder kinderen geweest en was er toen redelijk snel uitgekeken. Hoe zou het zijn om het Wereldmuseum met kinderen te bezoeken? Er is maar een manier om daarachter te komen en dat is erheen gaan.

Wereldmuseum Rotterdam

“Het Wereldmuseum in Rotterdam is een museum over culturen in het heden en verleden” aldus Wikipedia. Tot 2000 was het museum bekend onder de naam ‘Museum voor Land- en Volkenkunde’, daarna kreeg het museum na een grondige verbouwing de huidige naam. In het Wereldmuseum maakt de bezoeker kennis met verschillende culturen uit Azie, Oceanie, Afrika, Amerika en de Islamitische landen.

Het Wereldmuseum bestaat al sinds 1885, toen de gemeente het huidige gebouw kocht. Er was inmiddels al een indrukwekkende verzameling van exotische voorwerpen. De samenstelling van de collectie heeft een nauw verband met de plekken waar de Nederlandse missionarissen, zeelieden, militairen en kooplieden kwamen.

Het Wereldmuseum heeft een vaste tentoonstelling en altijd een vrij grote wisselende tentoonstelling. Tijdens ons bezoek is dat ‘Afrika010’, over de band tussen de havenstad Rotterdam en Afrika. Deze tentoonstelling is inmiddels niet meer te bekijken. Onze ervaring geeft echter wel een goede indruk hoe het is om het Wereldmuseum met kinderen te bezoeken.

Het Wereldmuseum met kinderen in Rotterdam bezoeken.
Het Wereldmuseum in Rotterdam.
De tijdelijke tentoonstelling Afrika010.
De tijdelijke tentoonstelling Afrika010.

Een bezoek aan het Wereldmuseum met kinderen

Het Wereldmuseum is gevestigd in een oud pand aan de Maas. Daarvan zie je er niet zoveel meer in Rotterdam. Bij binnenkomst staat er een medewerker in de hal om de bezoekers te begroeten en ze richting de informatiebalie te wijzen. Bij de balie vraagt dochter M. (9 jaar): “Is er hier een speurtocht?”. Ja, die is er voor kinderen vanaf 7 jaar. “Hoe oud ben jij?” wordt er aan zoon C. gevraagd. Hij is niet zo groot, maar wel al 7,5. “Als jullie straks het potlood inleveren en de speurtocht hebben gemaakt, dan krijgen jullie een verrassing” vertelt de aardige dame achter de balie. Twee blije kinderen lopen met de speurtocht in de hand naar de garderobe. Jassen en tassen worden ingeleverd en dan kunnen we aan de slag gaan.

Met een speurtocht Afrika010 ontdekken

De speurtocht is speciaal gemaakt voor de tijdelijke tentoonstelling Afrika010. Hier beginnen we ons bezoek aan het museum. Bij de entree van dit gedeelte valt het alweer op hoe vriendelijk de medewerkers zijn. Als M. en C. op de grond in hun speurtochtboekje schrijven komt er een medewerker aan. “Jullie mogen je boekje op de vitrine leggen hoor, dat schrijft wat makkelijker”. Zo he, dat is een verschil met ons eerdere bezoek aan een ander Rotterdams museum waar ik op m’n vingers werd getikt toen ik een kunstwerk aanzag voor een statafel. “En daar liggen boekjes met meer informatie over de tentoonstelling” krijgen wij als tip.

Prachtige tentoonstellingsruimte.
Prachtige tentoonstellingsruimte.

Als de kinderen even later een masker moeten zoeken verklapt de medewerker hen: “Goed zoeken hoor, want het masker is heel klein”. Dit bevestigt voor mij dat de kindvriendelijkheid van een museum niet eens zozeer in het aanbod van activiteiten zit, maar ook voor een groot deel in de houding van de medewerkers. We voelen ons echt welkom tijdens ons bezoek aan het Wereldmuseum met kinderen.

M. en C. vermaken zich uitstekend met de speurtocht en ze kunnen deze heel goed zelfstandig doen. Hierdoor hebben wij tijd om wat meer over de achtergrond van Afrika010 te lezen. Als ze moeten zoeken naar bepaalde voorwerpen helpen we ze. Samen is dat zo voor elkaar. De tentoonstelling zelf bevat geen interactieve elementen, maar omdat de speurtocht zo goed in elkaar zit is dat geen gemis.

In het trappenhuis bekijken we de muziekinstrumenten.
In het trappenhuis bekijken we de muziekinstrumenten.
Op zoek naar maskers.
Op zoek naar maskers.

De vaste tentoonstelling in het Wereldmuseum

Nadat we uitgekeken zijn bij Afrika010 en de speurtocht klaar is, besluiten we een korte ronde te maken langs de vaste tentoonstelling. M. heeft niet zoveel zin, ze wil het liefst naar de educatieve ruimte waar kinderen mogen knutselen. C. is het daar vooraf mee eens. Als we de vaste tentoonstelling binnenstappen verandert hij meteen van gedachten. Onze fan van LEGO Ninjago ziet opeens allerlei zaken die hij daaruit herkent. Hij kan helemaal op gaan in de wereld van Ninjago en nu opeens staan daar echte voorwerpen. “Oh, dat is Zenze” zegt hij vol bewondering als we in het buddha-gedeelte zijn. Ook de gebruiksvoorwerpen en zwaarden herkent hij. Nu is C. diegene die het tempo bepaald. Met respect praat hij over voorwerpen en figuren uit Ninjago en legt steeds de relatie met wat hij in het Wereldmuseum ziet. Ik kan af en toe geen touw vast knopen aan zijn verhalen. “Ik wil hier kijken, niet weggaan hoor” zegt hij een paar keer. Nee hoor, we wachten wel op jou. Prachtig om te zien hoe hij geniet van deze bijzondere wereld die voor hem echt tot leven komt. Ik ga LEGO Ninjago opeens waarderen.

Een kijkje bij de vaste tentoonstelling.
Een kijkje bij de vaste tentoonstelling.
Bijzonder geconcentreerd aan het kijken.
Bijzonder geconcentreerd aan het kijken.

Activiteiten in het Wereldmuseum met kinderen

Naast de speurtocht is er meer te doen in het Wereldmuseum met kinderen. Regelmatig zijn er speciale korte rondleidingen voor families waar je gratis aan kan deelnemen. Deze start precies als wij ons rondje door het museum al gedaan hebben en de educatieve ruimte is ontdekt. Mag jij raden wat onze kinderen wilden doen… Juist ja, knutselen! Regelmatig zijn er workshops waar je voor een kleine bijdrage aan mee kan doen. Wij kiezen ervoor om zelf te knutselen. Een van de tafels ligt vol met exotische postzegels en een papier met opdrachten. M. en C. vinden de postzegels erg mooi, maar zijn snel klaar met de opdracht. Op een andere tafel zien ze stroken papier. Hier kunnen kinderen hun eigen kleedje mee ‘weven’. Zo eenvoudig en zo leuk. Hier krijgen we ze bijna niet weg!

Er wordt voorgelezen in de educatieve ruimte.
Er wordt voorgelezen in de educatieve ruimte.

Handig om te weten over een bezoek aan het Wereldmuseum met kinderen

Ga jij ook naar het Wereldmuseum met kinderen? Tot en met 12 jaar is de entree gratis, net als met de Museumkaart. Volwassenen betalen 15euro als ze geen Museumkaart hebben (prijspeil 2017), dat is inclusief gratis audiotour. Het Wereldmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.30 uur tot 17.30 uur. Een overzicht van de actuele openingstijden, entreeprijzen en de leuke activiteiten is te vinden op de website van het Wereldmuseum.

Wist jij dat het zo leuk is om naar het Wereldmuseum met kinderen te gaan?

Meer lezen

Rotterdam heeft veel voor kinderen te bieden. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.