Het vernieuwde Naturalis: een geweldige museumervaring voor kids

0
1000

Het vernieuwde Naturalis is open! Een jaar nadat de deuren van het museum tijdelijk dicht gingen, kunnen grote en kleine bezoekers sinds 31 augustus 2019 weer terecht bij het Biodiversity Center in Leiden. Blogger Kirsten en haar zoon stonden te trappelen om een kijkje te nemen. En waren diep onder de indruk van het vernieuwde Naturalis.

Voor het eerst naar Naturalis

Mijn zoon en ik zijn nog niet eerder bij Naturalis in Leiden geweest. Sowieso beginnen we net met museumbezoeken. M. is vijf jaar en kan zijn aandacht er dus nog niet zo lang bij houden. Maar hij interesseert zich steeds meer voor dieren, natuur en dino’s. Dus ik heb goede hoop voor Naturalis. Zeker nadat ik de blogs heb gelezen, die Iris S., Jolinda, Lineke en Saskia eerder over het museum schreven. Ze zijn alle vier zo enthousiast over het museum. We zijn heel benieuwd!

Zien, doen én beleven

Het vernieuwde Naturalis belooft op de website dat we gaan zien, doen én beleven. En met zeven tentoonstellingen, een live sciencecenter en workshopruimtes maakt het museum die belofte zeker waar. We willen natuurlijk nog niet teveel verklappen. Want het verrassingseffect van het onbekende draagt juist bij aan dat beleven bij het vernieuwde Naturalis. Maar we vertellen jullie wel graag waarom we zo onder de indruk zijn van het museum.

Bijzondere architectuur

Zodra we de auto uitstappen valt ons oog direct op het bijzondere gebouw van het vernieuwde Naturalis. Een architectonisch hoogstandje als je het mij vraagt. Vervolgens valt vooral mijn mond nog verder open van verbazing als we het museum binnen stappen. Wauw! Het licht, de vormen, de hoogte. Zo mooi.

Eerlijk toegegeven, M. is minder onder de indruk en trekt meteen een sprintje de trappen op naar de hoogste verdieping. En het uitzicht is op deze hoogte minstens zo speciaal.

De enorme hal met bijzondere architectuur
De enorme hal met bijzondere architectuur

Tentoonstellingen in het vernieuwde Naturalis

Ik heb begrepen dat het Naturalis maar liefst 42 miljoen objecten in de verzameling heeft. De topstukken hiervan zijn de te zien in zeven verschillende tentoonstellingen: Leven, De aarde, Dinotijd, De vroege mens, De Dood, De verleiding en de IJstijd. En vrijwel elke zaal waar M. binnenstapt krijgt een “wauw, mam moet je dit zien!”.

In de grote en ruim opgezette zalen van het vernieuwde Naturalis kijk je je ogen uit. Links, rechts, onder, boven. Overal gebeurt wat en overal is iets te zien. Grote museumstukken, zoals het skelet van T-rex Trix, de opgezette dieren van de tentoonstelling Leven en de enorme maquette in de zaal IJstijd. En als je goed oplet zie je ook de kleinste collectie-items. Vooral M. is hier een kei in. Hij ontdekt zoveel details.

De tentoonstelling Leven laat ons grote en kleine museumstukken zien
De tentoonstelling Leven laat ons grote en kleine museumstukken zien
M. ontdekt een spiegel waarmee we in een ooievaarsnest kunnen kijken
M. ontdekt een spiegel waarmee we in een ooievaarsnest kunnen kijken

Zelf doen in het vernieuwde Naturalis

Een museum waar je alleen kunt kijken, is aan de meeste kinderen en ook aan mijn zoon niet besteed. Dan is hij er heel snel klaar mee. Het vernieuwde Naturalis (en ook het oude museum) begrijpt dat en weet met geuren, geluiden en texturen bijna alle zintuigen te prikkelen.

Mijn zoon vindt dit een van de allerleukste onderdelen van het museum. Hij maakt kastjes open, hangt aan pluizige bollen, bouwt een nest, voelt aan stenen, maakt een puzzel en leert met een filmpje over een avocado hoe de platentektoniek van de aarde werkt. En ondertussen drukt hij op elke knop die hij tegenkomt. “Deze rode ook, mama?” Euhhh nee, we zullen deze noodknop even overslaan. Haha!

Soms is die beleving ook wel spannend. Als hij op een pedaal drukt en een hert begint te burlen, of als de geluiden bij de dino’s wel echt lijken, of als hij een aardbeving in Japan ervaart. Maar als M. van de eerste schrik bekomen is, neemt de stoere jongen in hem het snel weer over. “Wooow dit was echt vet cool!”

Hoogtepunt bij LiveScience

Als we denken dat we alle zalen gehad hebben, keren we terug naar de begane grond. Maar voordat we onze jassen weer uit de garderobe halen, spotten we nóg een zaal in de hoek: LiveScience. Deze zaal kun je ook zonder toegangskaartje bezoeken. Je maakt hier kennis met het werk van het onderzoeksinstituut van Naturalis.

En gelukkig hebben we deze zaal niet eerder ontdekt. Want ik ben bang dat we dan de rest van het vernieuwde Naturalis niet gezien hadden. M. kan rustig een hele dat bij LiveScience doorbrengen. Eerst zetten we een olifant op papier aan de tekentafel. Vervolgens maken we een praatje met de medewerker die zaden onderzoekt. Hij legt uit dat vakantiegangers met hun tent soms per ongeluk zaden meenemen naar Nederland. Naturalis onderzoekt vervolgens om welke plant het gaat.

Ook wonen we Naturalis Nu bij. Dat is een korte voorstelling waarin we de laatste update van Naturalis onderzoeken krijgen.

We eindigen bij Erwin en Martijn. Deze vriendelijke medewerkers prepareren botten van een triceratops (een dino, voor de niet kenners onder ons). En voor M. brengen deze heren het hele museum tot leven. Terwijl zij hun werk doen, leggen ze ons het verschil uit tussen reptielen en dinosaurussen, vertellen ze over de botten en pakken ze mijn kleine man helemaal in. Hij wil alleen nog maar luisteren en vragen stellen. Dit gesprek is het hoogtepunt van zijn dag. Zo leuk om te zien!

Uiteindelijk lukt het me mijn zoon los te weken van dit vrolijke duo en na een lange en intensieve dag, is het tijd om naar huis te gaan. Uiteraard niet voordat we de allerlaatste collectie van het vernieuwde Naturalis hebben bekeken; die van de souvenirshop. In de auto naar huis vraagt M. wanneer we weer teruggaan. Hij wil nog wat vragen aan de dinobottenmannen!

Naturalis Nu geeft ons een update van de onderzoeken van Naturalis
Naturalis Nu geeft ons een update van de onderzoeken van Naturalis

Conclusie over het vernieuwde Naturalis

Het zal jullie niks verbazen, het vernieuwde Naturalis krijgt van ons twee dikke duimen! We hadden hoge verwachtingen van het museum en deze zijn meer dan waar gemaakt. De bijzondere collectie, de vriendelijke medewerkers, de beleving van biodiversiteit. Ik ben echt onder de indruk van de wijze waarop Naturalis de connectie met kinderen maakt.

En ik ben ook onder de indruk van het museum als een geheel. Grote zalen, ruime gangen, de enorme hal, voldoende toiletten, een restaurant, twee koffiecafés, een grote garderobe. Aan alles is gedacht. Het is een prachtige plek waar je je gerust een hele dag kunt vermaken. En als je mij niet gelooft, ga dan vooral zelf een keer kijken en verwonder je!

Praktische informatie over het museum

Het vernieuwde Naturalis is elke dag geopend van 10 tot 17 uur. Kinderen vanaf vier jaar en volwassenen betalen 16 euro voor een ticket (prijspeil 2019). Parkeren kan naast het museum of bij een van de parkeergarages in de buurt. Liever met het openbaar vervoer? Naturalis Biodiversity Center ligt op loopafstand van het station van Leiden.

Meer lezen

Benieuwd welke musea wij nog meer bezocht hebben en aanraden om met kids te bezoeken? Klik en kijk voor meer informatie.

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Naturalis. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.