Salzwelten: de zoutmijn van Hallein
De bekendste en misschien wel de leukste zoutmijn om te bezoeken is de zoutmijn van Hallein. Eerlijk: ik heb ze niet met elkaar vergeleken, maar na het bezoek aan Salzwelten in Hallein durf ik toch deze uitspraak te doen. Reis met ons mee en ontdek zelf waarom de zoutmijn van Hallein een bezoek waard is.
Een bezoek aan Salzwelten vraagt een klein beetje voorbereiding. Je moet stevige schoenen aan en warme kleding, in de mijn is het maar 10 graden dus een jas is geen overbodige luxe. Salzwelten is toegankelijk voor kinderen vanaf 4 jaar, een terechte leeftijdsgrens omdat kinderen zelf een stuk moeten lopen in een donkere gang. Tillen is vanwege de oneffen ondergrond geen veilige optie. Als je met jongere kinderen op vakantie bent moet je dus opsplitsen of een oppas zoeken. Klaar met de voorbereiding? Dan kunnen we nu naar de mijn gaan.
Op vaste momenten vertrekt er een groep bezoekers naar beneden. Je koopt een kaartje voor een vast tijdstip. Moet je even wachten? Geen probleem, je kan je tijd doorbrengen in het naastgelegen Keltische dorpje.
Voordat je de zoutmijn in mag krijg je beschermende kleding. Niet in de categorie “leuke vakantiekleding”, maar hele functionele beschermende kleding. Mijn tip: gewoon aantrekken en je outfit foto niet op internet plaatsen….
De tocht door de zoutmijn begint met een treinritje. Geen suf toeristendingetje, maar een lange smalle trein waar je achter elkaar zit en die flink door rijdt om je naar binnen te brengen. Het treintje brengt ons naar een ruimte waar we een film te zien krijgen, op meerdere plekken tijdens de tocht door de zoutmijn wordt er een vervolg aan deze film gekeken. Erg leuk gedaan! We vertalen elke keer snel waar de film overgaat, zo kunnen M. en C. het verhaal ook goed volgen. Voordat we verder gaan krijgen we glijbaan instructies, ja echt, want om onze route te kunnen vervolgen gaan we twee keer met een glijbaan.
De eerste glijbaan komt al snel. We gaan twee aan twee naar beneden en begrijpen direct waarom we beschermende kleding hebben gekregen. Niet vanwege het zout, maar vanwege de wrijving op de glijbaan. We zoeven supersnel naar beneden en zouden het liefst nog een keer willen, helaas gaat dat niet. Gelukkig komen we later nog een glijbaan tegen, deze is zelfs nog langer. Wow, wat een gave ervaring.
Voor de zoutwinning zijn de ondergrondse zoutmeren erg belangrijk. We varen een klein stukje over zo’n meer en worden getrakteerd op een lichtshow. Aan afwisseling geen gebrek tijdens de rondleiding.
Ondertussen zijn we ook de grens tussen Oostenrijk en Duitsland gepasseerd, met zelfs een echt ondergronds grensbordje. Leuk dat ze aan dat soort details aandacht geven. Dat gevoel voor detail en aandacht voor historie komt de hele rondleiding terug. We zijn echt onder de indruk van de mix van fun en educatie bij Salzwelten. Dit is een van de leukste ondergrondse bezienswaardigheden die ik tot nu toe gezien en ervaren heb.
Praktische informatie Salzwelten
Je weet nu dat warme kleding en stevige schoenen geen overbodige luxe zijn en dat de minimale bezoekleeftijd 4 jaar is. Als je een tas bij je hebt en je wil deze niet meenemen de mijn in, dan kan je deze achter laten op de plek waar je je beschermende kleding krijgt. Bezoek je met twee volwassenen en een kindSalzwelten, dan kan je een familieticket kopen voor 38euro. Met de SalzburgCard krijg je hier iets korting op en voor elk extra kind betaal je een 8,50 euro extra. Uitgebreidere informatie over de toegangsprijzen en openingstijden is te vinden op de website van Salzwelten. Wil je ook zo’n actie-foto van je glijbaanafdaling? Dan betaal je 7 euro per foto. Ik vind dat nogal prijzig, maar ja, de foto is wel erg gaaf…
Ben jij al eens in de zoutmijn van Hallein geweest?
Meer lezen
Wil je meer lezen over Salzburg en omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:
KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).
Ons bezoek aan Salzwelten is mogelijk gemaakt door het toeristenbureau van Salzburgerland. We geven altijd onze eigen en eerlijke mening op KidsErOpUit.