Science Centre Delft, vol met techniek en wetenschap voor kinderen

0
824

Het Science Centre in Delft staat al een tijd op ons lijstje om eens te bezoeken. Daphne brengt samen met haar dochter een bezoekje aan dit museum vol met techniek en wetenschap.

Science Centre Delft

Wanneer ik een dagje met alleen de middelste op pad kan, besluiten we naar het Science Centre Delft te gaan. Een museum waar van alles te ontdekken is op het gebied van techniek en wetenschap, vol met onderzoeksopstelllingen van de TU Delft onderzoekers en studenten. N. is vooral benieuwd naar de workshops, ze is namelijk dol op alles wat met knutselen te maken heeft.

Een museum vol met techniek

Zodra we binnen komen zien we een fiets met hele grote wielen, daar wil mijn dochter meteen opzitten natuurlijk. Vervolgens wil ze graag naar binnen toe om te ontdekken wat er verder te zien is.

Bij de balie laten we onze Museumkaart zien en kiest N. een workshop uit om aan mee te doen. Kinderen vanaf 6 jaar oud mogen mee doen aan de workshop en je betaalt een bijdrage van een paar euro, meestal tussen de 3,50 euro en 6,50 euro. Ze kiest de workshop waarbij ze een LED-figuur kan maken, al lijkt het werken met piepschuim haar ook erg leuk. Dat bewaren we dan voor een volgende keer.

We krijgen een kaartje mee, met de tijd van de workshop erop, wat we mogen afgeven bij de workshop. We hebben gelukkig eerst tijd om het Science Centre Delft te gaan bekijken.

Vliegen, racen en een aardbeving

Als we binnenkomen in het museum is er aan alle kanten wel iets te zien. Allereerst doet de dame een poging zoveel mogelijk ballen te vangen in een kooi. Enorm grappig vindt ze zelf, ze gaat meteen voor een tweede poging.

Daarna vervolgen we onze weg naar de straaljagerssimulator. Dan is het mijn beurt om te lachen, na een aantal neergestorte pogingen komt ze er weer uit. Vliegen blijkt toch best moeilijk te zijn! Dan wordt het tijd om te racen, met wel drie schermen voor haar neus moet ze een parcours afleggen.

Vervolgens bouwen we samen een zo’n stevig mogelijk gebouw. De platen waarop we bouwen gaan namelijk straks schuiven, zodat het lijkt op een aardbeving. Het is een beetje behelpen omdat er meerdere kinderen aan het bouwen zijn, dus echt stevig wordt ons gebouw niet. Bij de eerste paar schokken stort het dan ook al in, helaas.

Zoveel mogelijk ballen vangen
Racen maar!

Werken in een lab

Met een labjas aan en een bril op haar neus is het daarna tijd voor het laboratorium waarbij de kwaliteit van water wordt onderzocht. Met pipetjes, reageerbuisjes, water uit verschillende buizen en diverse meetapparatuur wordt het water onderzocht op onder andere temperatuur. De gegevens worden allemaal bijgehouden om later te kunnen vergelijken. Helaas begint onze workshop, waardoor ze de proefjes niet helemaal af kan maken. Volgende keer iets beter plannen.

Workshop LED figuur maken in Science Centre Delft

Allereerst moet er weer een keuze gemaakt worden: “Wat wil je gaan maken?” Dat blijkt een lastige keuze te zijn, er zijn zoveel leuke figuren. Na wat wikken en wegen besluit ze dat het een konijntje gaat worden.

Met een houten konijntje, een lampje en een beschrijving gaat ze aan de slag. De beschrijving is duidelijk en voor deze 9-jarige is de opdracht goed zelfstandig uit te voeren. Ik mag meedenken over de kleuren en hier en daar iets knippen, verder is ze lekker zelf aan de slag. Na het kiezen, knippen en plakken is het resultaat een schattig, gekleurd konijntje met een lampje erin. Ze is blij met het resultaat.

Het konijntje laten we achter in de ruimte van de workshop om te drogen, dan gaan wij het Sience Centre Delft weer in.

De beschrijving
Aan de slag maar!

LEGO en knikkers

In het museum kan je ook naar boven toe. Daar zien we overal witte LEGO. Er staan prachtige kunstwerken en de kinderen kunnen zelf aan de slag met de LEGO-steentjes die in bakken klaarliggen. Voor wat inspiratie kunnen ze kijken naar wat er al gemaakt is of gewoon lekker zelf aan de slag. Mijn dochter gaat aan de slag. Wat een fijn museum is Science Center Delft, overal is iets te doen voor de kinderen.

Wij zetten het gemaakte kunstwerk tussen de andere kunstwerken en dan is het bijna tijd om te gaan. Beneden komen we nog een enorme knikkerbaan tegen, waar we bij moeten kijken. En dan is het helaas tijd om te gaan.

Heleboel witte lego kunstwerken
Wat een grote knikkerbaan!

Praktische informatie

Science Centre Delft is op dinsdag tot en met vrijdag open van 10-17 uur in in het weekend van 11-17 uur. Met vakanties en feestdagen zijn er soms gewijzigde openingstijden, dus neem voor je het Science Centre Delft bezoekt altijd een kijkje op de website.

Kinderen tot en met zes jaar mogen gratis naar binnen, tot en met zeventien jaar betaal je 4,50 euro en voor volwassenen 7,50 euro. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen. Wanneer je mee wilt doen aan een workshop kan dat vanaf 3,50 euro (prijspeil 2020).

Bij de kassa zijn plekjes waar je kunt zitten om iets te eten. Het museum zelf verkoopt verschillende drankjes en koeken, echter geen broodjes of andere lunchgerechten.

Meer lezen

Benieuwd welke musea wij nog meer bezocht hebben? Klik en kijk voor meer informatie.

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.