Op vakantie in Europa tijdens corona: waar mogen we heen en wat zijn daar de regels?

4
690

Hoera! We mogen weer op vakantie in Europa tijdens corona in de zomervakantie. Het reisadvies vanuit Nederland is aangepast van oranje naar geel. Dit betekent dat we in ieder geval weer naar veel Schengen- en/of EU-landen kunnen reizen. Waar kunnen we nu weer naar toe in de zomervakantie en welke coronaregels gelden daar? KidsErOpUit zocht het uit.

Dit blog is geupdate op 22 juli. Hou altijd de actuele stand van zaken in de gaten, de situatie kan veranderen! Je kunt geen rechten ontlenen aan dit blog. 

Inhoudsopgave

In de zomervakantie op reis in Europa tijdens corona

Hoe zit het nu met vakantie in Europa tijdens corona? Waar mag je heen en wat zijn in dat land de regels? Je leest het hier specifiek voor gezinnen.

Waar mag je heen en wat zijn daar de regels?

De afgelopen maanden zag het er uit alsof we tijdens COVID-19 (corona) helemaal niet zouden kunnen reizen in de zomervakantie. Langzaamaan gooien verschillende landen de grenzen weer open. Maar omdat in Nederland het reisadvies nog op oranje bleef en reizen dus alleen voor noodzakelijke doeleinde toegestaan was, leek het een zomervakantie in Nederland te worden voor iedereen.

Op de persconferentie van 3 juni werd aangekondigd dat het Nederlandse reisadvies vanaf 15 juni voor veel Europese landen is bijgesteld naar geel, wat betekent: ‘let op: veiligheidsrisico’s. Daarna volgden nog meer landen. 

Vakantie in Europa tijdens corona mag dus weer naar die landen.

De regels veranderen continue en steeds meer landen gaan ‘op geel’. Sommige landen veranderen ook weer terug naar oranje. Waar mogen we in de zomervakantie weer heen? En welke coronaregels gelden er in die landen?

In veel landen zijn mondkapjes in sommige situaties verplicht
Uitjes nieuwe stijl: In veel landen zijn mondkapjes in sommige situaties verplicht

De beperkingen en regels door corona

We hebben het in dit blog handig op een rijtje gezet, met de beperkingen en regels per land erbij vanaf 1 juli. Voor de duidelijkheid: dit zijn de maatregelen en regels hoe ze nu aangekondigd worden. Mocht de situatie met betrekking tot het coronavirus veranderen, kunnen ook de regels of het reisadvies weer aangepast worden. Hou dus altijd de actualiteit in de gaten en overweeg of je het risico wilt nemen.

Op 17 juli hebben we de laatste uitgebreide update gedaan. Omdat de zomervakantie vanaf deze datum voor alle regio’s is begonnen, zal iedereen zijn vakantie vast al geboekt hebben. Daarom verwerken we vanaf 17 juli alleen nog de grootste veranderingen. Op de website https://www.nederlandwereldwijd.nl/ wordt het laatste nieuws voor wat betreft reizen naar het buitenland bijgehouden. Hou deze website dus goed in de gaten.

Voor het vakantieland zelf is het handig om het lokale toeristenbureau of verkeersbureau in de gaten te houden. Daar wordt meestal het coronareisnieuws up-to-date gehouden. Voor steeds meer landen is er inmiddels aan app verkrijgbaar waarin je de coronauitbraken in de gaten kunt houden. Je krijgt dan bericht wanneer je in contact bent geweest met een besmet persoon. Handig om te downloaden! 

Ga je in de zomer op vakantie in een van de gele landen? Lees dan eerst ons blog: Reizen tijdens een pandemie, met deze 7 tips kan je op pad.

Deze landen mogen we weer bezoeken

De Europese landen waar we heen mogen op het moment van schrijven zijn: België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Coronamaatregelen in België

In België was er lang onduidelijkheid over versoepelingen en het opengaan van de grenzen. Op de persconferentie van 3 juni kwam het hoge woord er uit: we mogen weer naar onze zuiderburen. De grenzen zijn weer open voor Nederlanders, maar het is mogelijk dat er aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd.

De coronamaatregelen die daar van kracht zijn lijken sterk op die in Nederland. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en worden aangeraden op drukke openbare plekken. Samenscholingen mogen met maximaal 15 mensen + gezinsleden. Ook in België geldt: houdt 1,5 meter afstand. Kan dat niet, dan moeten mondkapjes gedragen worden vanaf 12 jaar. 

Update 10-07: Mondkapjes zijn vanaf deze datum verplicht te dragen tijdens een bezoek aan alle winkels!

Campings, hotels en B&B’s

Campings, hotels en B&B’s zijn vanaf 8 juni weer open en vanaf 15 juni zijn ze ook weer toegankelijk als je niet Belgisch bent. De sanitairgebouwen zijn open, maar bezoekers moeten zich aan strenge hygiëneregels houden.

Restaurants en cafés

De horeca is weer open sinds 8 juni, je mag met maximaal tien personen aan een tafel. Er moet tenminste 1,5 meter tussen de tafels zitten en obers dragen mondkapjes. Er moet van te voren gereserveerd worden. 

Dagje weg

Dierentuinen en musea zijn al open sinds 18 mei, met maatregelen om er voor te zorgen dat afstand kan worden gehouden en het nergens te druk wordt. Vooraf kaartjes reserveren kan dus verplicht zijn. Binnen kan het dragen van mondkapjes verplicht zijn.

Bioscopen zijn per 1 juli weer open, met maximaal 200 mensen per zaal. Ook de meeste pretparken verwachten vanaf 1 juli weer open te zijn. Ook hier geldt: reserveren vaak verplicht en binnen moeten mondkapjes gedragen worden.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 10-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Klimmen in de Ardennen, het voelt echt als ver weg!
Ook de mooie stranden van onze zuiderburen zijn binnenkort weer bereikbaar
We mogen snel weer slenteren door de gezellige oude straatjes in België

Coronamaatregelen in Cyprus

Cyprus prijst zichzelf met de resultaten van het coronabeleid: er zijn hier maar weinig besmettingen geweest en de situatie is onder controle. Het land is dan ook voor ons weer op geel in de zomervakantie. Vakantie in Europa tijdens corona kan dus naar Cyprus.

Reizigers uit een aantal landen moeten een negatieve coronatest van niet ouder dan 72 uur kunnen laten zien, of ter plaatse een test afnemen (kosten: 60 euro). Op dit moment geldt deze regel voor landen in de B-categorie, waar Nederland nu ook toe behoort.

Verklaring invullen

Voor het reizen in zomervakantie naar Cyprus moeten reizigers voor aankomst op Cyprus een verklaring invullen in de vorm van een digitale vragenlijst, de zogenaamde Cyprus Flight Pass. Daarin staan onder andere vragen over de gezondheid van de reiziger, of de reiziger geen symptomen van corona vertonen en of er niet gereisd is naar landen waarvan de inwoners nog niet welkom zijn in Cyprus. Bovendien teken je er voor dat je zelf het risico neemt en de regering er niet verantwoordelijk voor is als er toch besmettingen plaatsvinden.

In de buitenlucht moet er 2 meter afstand gehouden worden tussen niet-gezinsleden. Binnen geldt 3 meter afstand houden. Als dat niet mogelijk is, is een gezichtsmasker verplicht. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, in liften en op de luchthaven.

Hotels, zwembaden en toeristische attracties zijn open. Ook daar geldt: hou buiten tenminste 2 meter afstand en binnen 3 meter. Tussen ligbedden moet 2 meter zitten en tussen parasols 4 meter voor mensen die niet tot een gezin behoren. In hotels is het mogelijk dat gasten binnen of bij verplaatsingen in restaurants gevraagd worden om mondkapjes te dragen.

Een reisgezelschap mag bestaan uit maximaal tien personen. Dit is ook het maximum aantal mensen dat aan een tafel mag zitten. Voor het Turkse gedeelte van Cyprus kunnen andere regels gelden. Lees dus van te voren goed te reisinformatie door!

Vervoer

Tijdens de vliegreis kun je verplicht worden om de temperatuur op te laten meten of mondmaskers te dragen. Ook bij de douane op het vliegveld kan de lichaamstemperatuur opgemeten worden. Hiernaast is het ook mogelijk dat de douane je steekproefsgewijs vraagt je te laten testen op corona. In dat geval betaalt de regering de test.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 22-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Denemarken

Denemarken is weer open voor Nederlanders! Vanaf 27 juni heeft de Deense regering Nederland toegevoegd aan de landen die het land mogen bezoeken. Inmiddels heeft ook de Nederlandse regering Denemarken op geel gezet in plaats van oranje.

Om toeristen aan te trekkken, heeft de Deense regering het ‘zomerpakket’ ingevoerd met diverse voordelen voor bezoekers. De ferry naar de kleine Deense eilanden is bijvoorbeeld gratis voor voetgangers en fietsers en is het goedkoper per auto. Bovendien geldt er tussen 27 juni en 9 augustus vijftig procent korting voor culturele uitjes, zoals musea en dierentuinen.

Alle stranden, natuurgebieden en recreatiegebieden zijn weer geopend. Ook culturele instellingen, pretparken, dierentuinen en zwembaden zijn inmiddels weer open. Overal gelden wel regels voor afstand en hygiëne, mensen buiten een huishouden moeten minstens 1 meter afstand houden in openbare ruimten.

Mondkapjes zijn niet verplicht, alleen in het openbaar vervoer. Er geldt een minimum verblijfsduur van zes dagen in Denemarken. Deze dagen hoeven niet op hetzelfde adres te zijn, als ze maar aaneengesloten zijn. Je moet een boekingsbevestiging kunnen tonen.

In Denemarken is de app Smittestop actief. Download de app in de Play Store of in de App Store.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 07-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Duitsland

Sinds 15 juni is Duitsland weer open voor vakantiegangers uit Nederland. Alleen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen is het district Gütersloh nog in lockdown tot en met 6 juli. De regels worden per provincie bepaald en kunnen dus per provincie verschillen.

In het algemeen gelden deze regels: Hou afstand: 1,5 meter of 2 meter. In de meeste deelstaten geldt een groepvormingsverbod van meer dan 10 personen. mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en bij verplaatsingen in restaurants. Ook bij tankstations zijn mondkapjes verplicht, dus hou deze bij de hand tijdens het reizen. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes ook verplicht. 

Bovendien is het in restaurants en sommige winkels verplicht om je te registreren met je naam en adres. Dit is om eventuele besmettingen en verspreiden bij te kunnen houden. Tip: print stickers met je adres uit of bestel een stempel met deze gegevens. Dit scheelt veel schrijfwerk!

Let op: drukke plekken kunnen per dag gesloten worden voor dagtoeristen, zoals de Noordzee-eilanden.

Op campings en hotels zijn mondkapjes vaak gewenst of zelfs verplicht in de gemeenschappelijke ruimtes. Winkels en horeca zijn open, met aanpassingen.

Dierentuinen, musea, natuurparken en de meeste pretparken zijn op de meeste plaatsen ook open. Soms is het in binnenruimtes verplicht om mondkapjes te dragen.

Campings

Campings zijn in alle provincies geopend. Op sommige campings zullen er minder gasten mogen verblijven om de afstand te kunnen waarborgen. Check van te voren bij de camping of het gedeelde sanitair weer open is. Dit kan per camping en per deelstaat verschillen. 

Zwembaden

In de meeste provincies gaan de zwembaden voor de zomervakantie weer open, maar met een beperkt aantal bezoekers. Reserveren kan verplicht zijn.

In Duitsland is de app Corona-Warn-App actief. Download de app in de Play Store of in de App Store.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 02-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Duitsland heeft ook prachtige hoge bergen
Duitsland heeft ook prachtige hoge bergen
We mogen weer van dit soort uitzichten gaan genieten!
We mogen weer van dit soort uitzichten gaan genieten!
Wandelen in de uitgestrekte Duitse bossen
Wandelen en fietsen in de uitgestrekte Duitse bossen
Ook de Duitse stranden zijn in de zomervakantie weer bereikbaar
Ook de Duitse stranden zijn in de zomervakantie weer bereikbaar

Coronamaatregelen in Estland

Vanaf 1 juni zijn toeristen weer welkom in Estland. De douane behoudt zich wel het recht voor om personen met corona-symptomen te weigeren of te testen. Positief geteste reizigers worden uitgezet naar eigen land of twee weken in quarantaine gezet.

Algemeen geldende coronaregels in Estland zijn: hou afstand, zowel buiten als binnen (behalve van je eigen gezin). Dit geldt ook in winkels en op stranden. Zoek drukte niet op. De 2+2-regel die eerst gold (maximaal twee personen met 2 meter tussenruimte) is inmiddels vervangen door een algemeen geldende regel om afstand te houden.

Mondkapjes

Mondkapjes zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden in het openbaar vervoer en op drukke plekken. Op internationale reizen zullen vervoersmaatschappijen het misschien wel vereisen. De overheid raadt reizigers uit risicogroepen aan zelf de verantwoordelijkheid te nemen en mondkapjes te dragen.

Publieke plaatsen

Speeltuinen en zwembaden zijn weer open voor vijftig procent van de capaciteit. Ook musea openen de deuren weer. Restaurants, musea, atttracties en winkels zijn ook weer open, maar vragen om afstand te houden van andere huishoudens.  

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Finland

Ook Finland heeft de grenzen weer opgesteld voor reizigers vanuit Nederland. De lokale maatregelen in het land zijn versoepeld. 

De Finnen houden een afstand van 2 meter aan. Mondkapjes dragen is niet verplicht, ook niet in het openbaar vervoer, waar ze wel worden aangeraden. Wel op het vliegveld en in vliegtuigen. Verder gelden de algemene regels van vermijd drukte en nies in de elleboog. 

Attracties, restaurants, hotels en dergelijken zijn allemaal weer open. Kijk op de website van de attractie wat de daar geldende beperkingen of regels zijn.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 14-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Frankrijk

Reizigers vanuit Schengenlanden zijn welkom sinds 15 juni. De basisregels zijn: blijf thuis als je je ziek voelt, was je handen vaak, in je elleboog niezen, papieren zakdoekjes gebruiken en geen handen schudden. In Frankrijk geldt 1 meter afstand houden in plaats van 1,5 meter. 

Vanaf 1 augustus (mogelijk eerder) zijn mondkapjes verplicht in alle afgesloten gebouwen. Dat geldt dus ook voor winkels, supermarkten, overheidsgebouwen, postkantoren etc. Mogelijk ook in restaurants en café’s. 

Vakantiehuizen, hotels en campings

Natuurlijk gelden er in vakantiehuizen, hotels en campings de algemene coronamaatregelen. Bovendien gelden er voor de accommodaties strengere hygiëne- en schoonmaakmaatregelen. Voor de samenstelling van het reisgezelschap in vakantiehuizen gelden geen regels. Je mag dus met meerdere gezinnen een accommodatie delen. Wel geldt er nog een verbod op groepen die groter zijn dan 10 mensen.

Zwembaden hanteren vaak gedoseerde toegang met een maximum aantal personen, alleen toegang bij inschrijving vooraf of aangepaste openingstijden. 

Recreatiemeren, stranden en parken zijn open, maar daar geldt: je mag (buiten je familie) niet op handdoeken naast elkaar liggen. Afstand houden dus! In parken geldt dat het gezelschap niet groter dan tien man mag zijn. 

Cafés, winkels en musea

De cafés zijn in de zomervakantie weer open. Wel moet er een meter tussen de tafeltjes zijn en mogen er maximaal tien mensen per gezelschap aan een tafel zitten. Bediening en mensen die zich verplaatsen in het restaurant moeten mondkapjes op. Alle winkels zijn weer open.

De meeste musea zijn weer open, met enkele uitzonderingen. 

Vervoer

Er zijn geen regels voor met wie je in de auto zit. Reizen met mensen van buiten je gezin mag dus. Wegrestaurants en parkeerplaatsen zijn open. Picknicken onderweg mag met maximaal tien personen. In het OV zijn mondkapjes boven de 11 jaar verplicht, ook al in de stationshallen.

In Frankrijk is de corona-app StopCovidFrance actief. Je kunt deze hier downloaden in de Play Store of in de App Store.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 16-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Waarschijnlijk gaat Frankrijk binnenkort ook op geel
Hoera! Reizen naar Frankrijk mag ook weer!
Dat wordt weer lekker varen en in de Franse rivieren spelen!
Dat wordt weer lekker varen en in de Franse rivieren spelen!
Genieten van de mooie Franse landschappen
Genieten van de mooie Franse landschappen

Coronamaatregelen in Griekenland

Vanaf juni vonden in Griekenland gefaseerd veel versoepelingen plaats. Daardoor zijn sinds eind juni alle openbare plaatsen, zoals winkels, restaurants en hotels, weer geopend. De regering heeft aangekondigd dat vanaf 1 juli toeristen uit het buitenland weer welkom zijn. Ook Nederlanders mogen vanaf die datum het land weer in. 

Het is verplicht voor een reis naar Griekenland om uiterlijk 48 uur voor vertrek het Passenger Locator Form online in te vullen. De verplichte test en quarantaineregels gelden niet meer. Wel worden er op de vliegvelden steekproefgewijs coronatesten afgenomen.

Indien je getest wordt, moet je 24 uur op een adres naar keuze verblijven. Is de test dan negatief, dan kun je je reis voortzetten. Bij een positieve test is een 14-daagse quarantaine verplicht in een door de overheid betaald hotel.

Restaurants en hotels zijn open, zowel binnen als buiten. Er is gezorgd voor minstens 1,5 meter ruimte tussen de tafeltjes. Verder zijn alle activiteiten zoals duiken, snorkelen en fietsen weer toegestaan. Stranden, spa’s, openbare archeologische plekken en musea zijn ook weer open, net zoals dierentuinen, winkelcentra en openluchtbioscopen. Er kan wel een maximaal aantal bezoekers gelden op die plekken. 

In het OV is het dragen van mondkapjes verplicht. In drukke gebieden worden ze aangeraden.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Waarschijnlijk kan dit in de zomer weer: wandelen op Kreta
Waarschijnlijk kan dit in de zomer weer: wandelen op Kreta
De witte typisch Griekse stadjes kunnen we snel weer zien
De witte typisch Griekse stadjes kunnen we snel weer zien

Coronamaatregelen in Hongarije

In Hongarije was corona snel onder controle door strenge maatregelen. Het land zegt de besmettingen onder controle te houden. Het is dus in principe veilig om naar Hongarije te reizen en de grens is inmiddels ook voor Nederlanders weer open.

In auto’s mag je niet reizen met mensen van buiten je eigen huishouden. Mondkapjes zijn dan niet verplicht. Wel is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en op markten. 

Ook in Hongarije geldt: 1,5 meter afstand houden. Restaurants, hotels, campings en toeristische attracties zijn weer open, met aangescherpte hygiënemaatregelen. In restaurants mogen er tot 4 volwassenen aan 1 tafel zitten met hun kinderen. Groepsvorming is nog verboden.

Stranden en zwembaden zijn open. In zwembaden is aan de kant het dragen van slippers vaak verplicht.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in IJsland

Vanaf 15 juni is IJsland weer te bezoeken voor toeristen, ook vanuit Nederland. 

De regering eist dat reizigers verplicht een coronatest doen bij aankomst. De test mag niet gedaan worden in het eigen land en moet ter plaatste afgenomen worden. Deze is eerst nog gratis, maar kost vanaf 1 juli 15.000 ISK (ongeveer 100 euro). Kinderen geboren in 2005 of jonger hoeven geen test te doen.

Een andere mogelijkheid is om twee weken in quarantaine te gaan. Na de test mogen de reizigers naar hun vooraf geboekte accommodatie gaan. Bovendien moeten reizigers voor vertrek een registratieformulier invullen om IJsland in te komen.

Verder geldt ook hier: afstand houden en extra aandacht aan hygiëne. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 15-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Italië

Italië staat momenteel bekend als een van de landen die het zwaarst getroffen is door het coronavirus. Maar omdat het ook een van de eerste getroffen landen was en er drastisch werd ingegrepen, was de piek al eerder voorbij en is het land al vanaf midden mei begonnen met versoepelingen. We kunnen dus op vakantie naar Italië!

Check wel van te voren even hoe de actuele situatie is bij de grenzen, er kunnen extra grenscontroles zijn. Bovendien kunnen de coronaregels verschillen per regio, het is dus handig om hier van te voren naar te informeren.

In het land geldt dat er ten alle tijden een meter afstand moet worden gehouden van mensen die niet tot het gezin behoren. Binnen in openbare ruimtes is het verplicht om mondkapjes te dragen en buiten moet dat wanneer de afstand van een meter niet gegarandeerd kan worden. Ook door kinderen die ouder zijn dan zes jaar. Dit geldt ook in winkels en tankstations. In sommige winkels is het verplicht om handschoenen te dragen. 

Ook in het openbaar vervoer geldt: draag mondkapjes en hou zo veel mogelijk afstand. 

Campings, hotels en B&B’s

Veel campings en toeristische accommodaties zijn weer open, maar niet allemaal. Informeer dus goed van te voren of de camping open is. Reserveren is verplicht. Er geldt overal dat de 1-meter-regel gehandhaafd moet worden. Het is dus mogelijk dat er een maximum aantal bezoekers naar binnen mag.

Restaurants, zwembaden en toeristische attracties

Alle recreatie en toeristische attracties zijn weer open. Ook hier geldt: vermijd drukte en hou altijd een meter afstand. De regio’s hebben het recht om zelf de regels per dag aan te passen, dus bij drukte zouden sommige attracties afgesloten kunnen worden. Er moet van te voren gereserveerd worden en vaak wordt de lichaamstemperatuur gemeten.

Zwembaden zijn open, maar moeten de afstand kunnen garanderen. In veel zwembaden zijn badmutsen verplicht.

In de zwaarst getroffen gebieden in Italië is de corona-app Immuni actief. Je kunt deze app hier downloaden in de Play Store of in de App Store.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 02-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Italië is weer te bezoeken, maar vermijd drukke plekken, zoals de Spaanse trappen
Siena is een prachtige stad om in Italië te bezoeken
Siena is een prachtige stad om in Italië te bezoeken
We mogen weer mooie Toscaanse stadjes bezoeken, zoals Lucca
We mogen weer mooie Toscaanse stadjes bezoeken, zoals Lucca

Coronamaatregelen in Letland

In Letland geldt geen anderhalve meter afstand houden, maar twee meter.  Om drukte te voorkomen, moedigt het Lets verkeersbureau reizigers aan om eens verder te kijken dan de populaire, bekende plekken en te gaan voor de onbekendere plaatsen en attracties.

In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. Restaurants, hotels en publieke plaatsen zijn inmiddels weer open. In restaurants mogen binnen niet meer dan vier mensen van een verschillend huishouden bij elkaar zitten. Buiten zijn dat er acht. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 15-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Ook Letland gaat binnenkort weer Nederlanders toelaten
Ook Letland gaat binnenkort weer Nederlanders toelaten
We kunnen weer de mooie middeleeuwse steden van Letland bekijken
We kunnen weer de mooie middeleeuwse steden van Letland bekijken, zoals Riga

Coronamaatregelen in Litouwen

Ook Litouwen opent haar deuren weer voor Nederlandse reizigers. Onze zuiderburen zijn overigens nog niet welkom in dit land zonder quarantaineperiode van 14 dagen. Alle publieke plaatsen, hotels, restaurants en dergelijken zijn weer open.

Mondkapjes dragen is buiten niet meer verplicht, binnen wel. Voor alle publieke plaatsen geldt een maximum aantal bezoekers. Zorg wel dat je een boekingsbevestiging kan laten zien van een (vooraf gereserveerd) verblijf. Hier kan om gevraagd worden bij de grens.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 15-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Luxemburg

Sinds half mei worden de regels in Luxemburg versoepeld. Inmiddels zijn bijna alle campings weer open, ook voor mensen die geen eigen sanitair hebben. De regels en beperkingen kunnen per camping verschillen. Neem vooraf dus even contact op met de camping, of check de website op nieuws.

Restaurants, musea en winkels zijn ook weer geopend. Wel geldt in het hele land: hou ten minste twee meter afstand. Wanneer dit niet mogelijk is in een openbare ruimte zijn mondkapjes verplicht. In restaurants mogen maximaal 4 personen aan een tafel zitten. Mondkapjes zijn bij binnenkomst verplicht. 

De meeste zwembaden zijn weer open, maar mogen met een beperkt aantal mensen tegelijk bezocht worden. Reserveer dus van te voren. Sommige attractieparken zijn weer geopend, check voor de zekerheid de website van het betreffende park. Ook hier geldt: als afstand houden (2 meter) niet mogelijk is, zijn mondkapjes verplicht.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Malta

Malta heeft alle beperkingen door het coronavirus inmiddels opgeheven. Alles is weer open. De grens is ook weer open voor Nederlanders, maar tot 15 juli moesten we nog 14 dagen in quarantaine als we naar Malta wilden reizen. Sinds 15 juli is dit aangepast. Nu is het reisadvies vanuit Nederland ook naar geel gegaan. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 17-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Noorwegen

In Noorwegen zijn sinds 15 juni de grenzen weer open voor de noordelijke landen, behalve Zweden. Sinds 15 juli zijn bezoekers uit andere landen, waaronder Nederland, weer welkom. 

Het is mogelijk dat er aan de grenzen op symptomen wordt gecontroleerd. In Noorwegen geldt afstand houden van tenminste 1 meter. Reizen in 1 auto is alleen toegestaan binnen een huishouden. Voor de meeste winkels, supermarkten en tankstations geldt dat ze wel open zijn, maar dat cashgeld niet aangenomen wordt. 

Het openbaar vervoer rijdt, maar gebruik er van wordt afgeraden. Let op: niet alle veerboten varen. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 16-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Het is nog onzeker of we dit jaar de fjorden van Noorwegen kunnen bekijken
Het is nog onzeker of we dit jaar de fjorden van Noorwegen kunnen bekijken

Coronamaatregelen in Oostenrijk

Het hoge woord is er in Oostenrijk uit: sinds 16 juni zijn toeristen uit 31 Europese landen weer welkom, ook Nederlanders! Inmiddels is het advies vanuit Nederland ook aangepast van oranje naar geel. 

In Oostenrijk geldt de regel: hou 1 tot 2 meter afstand van niet-gezinsleden. Sinds 15 juni is het in supermarkten en restaurants niet meer verplicht om mondkapjes te dragen. In restaurants wordt wel geadviseerd vooraf te reserveren.

Hotels, campings en B&B’s zijn weer open. Oostenrijkers die werken in de toerismesector worden op grote schaal getest op corona. De meeste musea, dierentuinen, pretparken en zwembaden zijn ook weer open. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. De meeste attractieparken zijn weer geopend.

In Oostenrijk wordt de corona-app Stopp Corona actief bijgehouden. Je kunt deze hier downloaden in de Play Store of in de App Store.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 02-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Polen

Goed nieuws! De Poolse regering heeft aangekondigd dat vanaf 13 juni de grenzen weer open gaan voor alle inwoners van de EU. Nederlanders zijn ook weer welkom. Bij doorreizen naar een naastgelegen land kan het verplicht zijn om een coronatest af te moeten nemen bij de grens. 

Polen is langzaamaan de regels aan het versoepelen. Hotels, restaurants, winkels, natuurparken, stranden en toeristische attracties zijn weer open. Ook zwembaden zijn weer open. 

Natuurlijk is afstand houden verplicht, minimaal 2 meter. Mondkapjes waren eerder overal in Polen verplicht, maar inmiddels alleen nog maar in winkels, in kerken, bioscopen, theaters en in het openbaar vervoer en op plaatsen waar de afstand niet gegarandeerd kan worden. In restaurants zijn mondkapjes ook verplicht, alleen niet tijdens het eten en drinken. De tafels staan 2 meter uit elkaar.

In het openbaar vervoer geldt een maximum capaciteit van 30%. 

In Polen wordt de corona-app ProteGO Safe bijgehouden. Je kunt deze downloaden in de Play Store of in de App Store.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 02-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Portugal

Portugal heeft als eerste Europese land het ‘safe travel’ keurmerk ontvangen van het WTTC. Dit betekent dat het land voldoet aan alle gezondheids- en hygiëne-eisen om veilig te reizen. Het land heeft de grenzen geopend voor toeristen uit Nederland. 

In sommige delen van Lissabon zijn de regels opnieuw verscherpt vanwege een stijging van het aantal besmettingen. De regio rondom de stad heeft daarom vanuit Nederland weer de code oranje gekregen. Eerder gold dat ook voor de regio rondom Porto, maar daar is het aantal besmettingen inmiddels weer onder controle. Daar geldt weer een geel advies.

Er gelden de volgende regels: hou afstand, binnen en buiten minstens 2 meter. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in gesloten ruimtes en worden aangeraden op publieke plekken, ook buiten.

Winkels, restaurants, musea en toeristische attracties zijn open met beperkingen en meestal voor minder bezoekers per dag dan normaal. Op al deze plaatsen geldt: hou 2 meter afstand.

Stranden

Sinds 6 juni zijn de stranden weer open, maar wel met afstandsbeperkingen. Bovendien gelden op de stranden extra maatregelen, zoals verplicht minstens 3 meter tussen parasols. Bij een parasol, strandhut of tentje mogen maximaal vijf personen bij elkaar zitten.

Let op de borden bij de stranden, rood geeft aan dat het maximum aantal mensen bereikt is en je het strand niet meer op mag, geel geeft aan dat 2/3e van de capaciteit aanwezig is en groen betekent dat het rustig is.

Er is ook een app waarmee je kunt checken of het druk is op het strand. Deze app heet INFO-PRAIA (info-beach) en is te downloaden via de app-store of Google Play.

Campings en hotels

Campings zijn weer open, maar mogen maar 2/3e van de normale capaciteit ontvangen. Hotels zijn ook weer open, met extra hygiënemaatregelen.

Coronaregels in Madeira en Azoren

Bij een bezoek aan Madeira of de Azoren gelden strengere regels. Reizigers zijn verplicht om een negatieve coronatest die niet langer dan 72 uur geleden is afgenomen te laten zien, anders moeten zij ter plekke een test afnemen. Bij een positieve test geldt dan 14 dagen quarantaine. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 14-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Geniet weer van de uitzichten over het mooie Lissabon
Geniet weer van de uitzichten over het mooie Lissabon
De Portugese stranden zijn ook weer te bezoeken, maar houd afstand!
De Portugese stranden zijn ook weer te bezoeken, maar houd afstand!
Wat een mooi uitzicht over het dorpje Sitio!
Wat een mooi uitzicht over het dorpje Sitio!

Coronamaatregelen in Slovenië

Eerder in juni werd aangekondigd dat Nederlanders het land mogen bezoeken als ze een bewijs laten zien van verblijf in het land, bijvoorbeeld een boekingsbevestiging van de accommodatie. Daarna werd deze uitzonderingsregel geschrapt voor Nederland en België. Inmiddels zijn de beperkingen weer opgeheven en is Slovenië weer op geel voor ons. Het kan wel zijn dat er op de grens op symptomen wordt gecontroleerd.

Slovenië heeft grotendeels dezelfde regels als Nederland. Anderhalve meter afstand houden en mondkapjes in het OV boven de 12 jaar. Het is verder verplicht om mondkapjes te dragen op alle publieke plaatsen binnen waar 1,5 meter niet aangehouden kan worden.

Hotels, restaurants, campings en musea zijn aan het heropenen. Ook zwembaden mogen weer open, met extra beperkingen qua capaciteit. Mogelijk zijn nog niet alle toeristische attractie geopend in de zomervakantie. Bekijk dit dus van te voren op de website van de attractie.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 07-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Slowakije

Slowakije prijst zichzelf als een van de landen waar corona het minst heeft geheerst, dankzij de snelle reactie en drastische maatregelen. Vanaf mei is het land de maatregelen gaan versoepelen en vanaf 3 juni is er een nieuwe versoepelingsfase ingegaan. Begin juli is het land daarom ook op geel gegaan voor reizigers vanuit Nederland.

In Slowakije gelden de algemene regels: hou minimaal 1 meter afstand. Vermijd drukke plekken. Was of ontsmet regelmatig de handen. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 07-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Het meer van Liptov is prachtig
Op vakantie in Europa tijdens corona: Het meer van Liptov is prachtig
Genoeg ruimte en weinig mensen in het Tatra gebergte
Genoeg ruimte en weinig mensen in het Tatra gebergte

Coronamaatregelen in Spanje

Vanaf juli zijn toeristen weer welkom in Spanje. Ook voor Nederlanders is het land weer op geel gegaan. Het land heropent in fases. Als alles naar verwachting loopt, zal fase 4 van toepassing zijn in de zomervakantie. Alleen voor het gewest Segrià in Catalonië en voor de kuststrook van La Mariña-Lugo in Galicië geldt opnieuw code oranje, omdat daar lokaal het aantal besmettingen steeg.

In het algemeen geldt: hou afstand, draag binnen op openbare plaatsen mondkapjes, ook in het OV. Mondkapjes zijn ook verplicht op plaatsen buiten waar de afstand van 2 meter niet gegarandeerd kan worden. Reis je met het vliegtuig? Dan moet er een vragenformulier in het vliegtuig ingevuld worden. Op het vliegveld is een arts aanwezig die naar symptomen kijkt en de temperatuur kan opgemeten worden.

Fase 4

In fase 4 van de versoepelingen zijn alle restaurants weer open, maar wel met afstand tussen de tafels en met vijftig procent capaciteit, 75 procent voor terrassen. Ook winkels zijn weer open, op vijftig procent van hun capaciteit. Hotels en andere toeristenfaciliteiten mogen weer open zijn, alleen in de openbare ruimtes mag de capaciteit maar dertig procent zijn. In zwembaden geldt ook dat er maar dertig procent capaciteit mag zijn.

Toeristische attracties

Verder zijn alle toeristische activiteiten weer toegestaan als er afstand wordt gehouden. De stranden zijn weer open, musea ook. Natuurparken laten maar twintig procent van het normale aantal bezoekers toe, maar zijn wel geopend. Toeristenactiviteiten worden in groepen van maximaal dertig mensen toegestaan. Door de restricties is het nuttig om vooraf te checken of er gereserveerd kan worden.

Balearen en Canarische Eilanden

Voor de eilanden van de Balearen en de Canarische Eilanden gelden andere regels. Vanaf 15 juni mogen toeristen uit bepaalde landen de Spaanse eilanden weer bezoeken, maar Nederland hoort daar vooralsnog niet bij. Het is nog niet bekend wanneer dit wel weer mag.

Ook in Spanje is er een corona-app. Deze bevindt zich nog in de testfase, maar is wel al hier te downloaden in de Spaanse Play Store

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 07-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

De Catalaanse Pyreneeën zijn prachtig en vrij rustig
De Catalaanse Pyreneeën zijn prachtig en vrij rustig
Geniet van de Spaanse stranden, maar let op dat het niet te druk wordt
Geniet van de Spaanse stranden, maar let op dat het niet te druk wordt
Bergen, stranden en gezellige steden, Malaga is Spanje op zijn best
Bergen, stranden en gezellige steden, Malaga is Spanje op zijn best

Coronamaatregelen in Tsjechië

Op 12 juni kondigde Tsjechië aan dat reizigers vanuit landen met een laag corona-risico en een medium risico vanaf 15 juni weer het land in mogen zonder een negatieve coronatest of quarantaine. Nederland valt onder de landen met een medium risico. 

In Tsjechië gaan steeds meer faciliteiten open voor toeristen. Hier geldt dat 2 meter afstand houden buiten verplicht is. In openbare gebouwen is een mondkapje dragen verplicht, terwijl ook 1,5 meter afstand aangehouden moet worden. Ook in het openbaar vervoer, dat de normale dienstregeling aanhoudt, zijn mondkapjes verplicht.

Zwembaden zijn weer open. Ook winkels, tankstations, musea en toeristische attracties zijn weer open, net als restaurants. Uiteraard geldt daar ook: afstand houden. Musea, theaters en concertzalen zijn open met een maximum van 300 bezoekers.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 10 juli is het Verenigd Koninkrijk op geel voor reizigers vanuit Nederland. We mogen dus weer naar Engeland, Noord-Ierland en Schotland op vakantie! Alleen voor de Kanaaleilanden gelden nog andere regels, daar is een 14-daagse quarantaine of het laten zien van een recente negatieve coronatest nog verplicht. Reizigers moeten vooraf dit document invullen

Rondom de stad Leicester geldt een lockdown vanwege het toegenomen aantal besmettingen.

Vanaf 24 juli wordt het dragen van mondkapjes in alle winkels en supermarkten verplicht. In Engeland geldt dat voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar, in Schotland vanaf 5 jaar. In Noord-Ierland is de leeftijd waarop mondkapjes gedragen moet worden 13 jaar. In Wales is er geen minimum leeftijd bekend.

In het Verenigd Koninkrijk is het dragen van mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Ook in de ferry en op de luchthavens. De Britse overheid adviseert iedereen om een afstand van minimaal twee meter aan te houden. 

Bij alle grenzen is er controle. Er wordt gecheckt op symptomen en de temperatuur kan worden opgemeten. Bij symptomen die op corona lijken, mag de reiziger het land niet in. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 16-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Zwitserland en Liechtenstein

Zwitserland en Liechtenstein hebben sinds 15 juni de grenzen weer geopend. Ook het reisadvies voor Nederlanders naar deze landen is van oranje naar geel veranderd.

Beide landen verwijzen naar de zelfde regels. Vanaf 6 juni gelden er flinke versoepelingen. Van kracht blijven de regels: hou afstand (anderhalve meter) en denk aan de hygiëne. Mondkapjes dragen wordt aangeraden in het openbaar vervoer en bij klachten. 

Verder mogen alle hotels, campings en vakantieverblijven weer open. Ook dierentuinen, restaurants, pretparken en zwembaden zijn weer geopend. In restaurants moeten per gezelschap de contactgegevens opgeschreven worden in verband met het opsporen van besmettingen. Het OV rijdt normaal en ook de kabelbanen zijn weer toegankelijk.

In Zwitserland is de corona-app SwissCovid nog in de testfase. De app is wel al te downloaden in de Play Store.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

De landen die nu nog oranje zijn, maar waar we (hopelijk) in de zomervakantie weer heen mogen

Van een aantal Europese landen geldt, dat het reisadvies nog oranje is. Alleen voor noodzakelijk reizen dus en niet voor vakanties. Deze landen hebben corona op het moment nog niet voldoende onder controle, of het land accepteert nog geen Nederlandse toeristen.

Van een aantal van deze ‘oranje’ landen wordt verwacht dat het advies deze zomer nog wordt aangepast naar geel. Dit zijn: Ierland en Roemenië.

Ben je toch van plan om naar een land te gaan met een oranje reisadvies? Hou er dan rekening mee dat de meeste reisverzekeringen dan geen dekking bieden. We raden reizen naar deze landen pas weer aan vanaf het moment dat het reisadvies is aangepast naar geel of groen.

Ierland

Ierland heeft de grenzen op het moment nog gesloten voor internationale reizigers. Ook de Ieren zelf wordt nog gevraagd niet te reizen. Het is nog niet bekend gemaakt wanneer dit zal veranderen en welke regels er op dat moment zullen gelden.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 15-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Roemenië

De verwachting is dat Roemenië veel restricties vanaf 15 juni zal versoepelen. Of de grenzen dan weer open zijn en welke regels er nog blijven gelden, is nog niet bekend.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 15-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Naar deze landen mogen we niet op vakantie

De landen waar we voorlopig niet naar toe kunnen op vakantie in Europa tijdens corona:  Ierland en Zweden blijven voorlopig op oranje, alleen noodzakelijke reizen dus. In deze landen is het coronavirus niet voldoende onder controle op het moment en de maatregelen verschillen te veel met de maatregelen in Nederland.

Tijdens de update van 17 juli is Bulgarije aan dit lijstje toegevoegd. Daar is het aantal besmettingen de afgelopen weken weer toegenomen. Daarom is het reisadvies aangepast van geel naar oranje.

Op 22 juli is ook Kroatië weer oranje geworden wegens een toegenomen besmettingsgraad. 

Helaas... die prachtige Zweedse meren kunnen we voorlopig niet bezoeken
Helaas… die prachtige Zweedse meren kunnen we voorlopig niet bezoeken

Tips voor onderweg

We moeten voor een vakantie in Europa tijdens corona natuurlijk ook naar de bestemming reizen. Plassen bij tankstations, mondkapjes bij wegrestaurants… om ons heen annuleren aardig wat mensen hun vakantie omdat ze de maatregelen te lastig vinden of de situatie te onveilig. Hoe hou je het zo veilig mogelijk?

Ten eerste geldt uiteraard: hou je aan de regels. Hou goed afstand en was of desinfecteer je handen na iedere aanraking van deurknoppen en dergelijke.

Koop van te voren een stapel mondkapjes, bijvoorbeeld een doos wegwerpmondkapjes. Deze zijn inmiddels bij veel winkels te koop. Het kan ook een goed idee zijn om een toiletbril onderweg schoon te maken met desinfectiemiddel. Bij drogisten zijn er (wegwerp) papieren covers te koop om op een toiletbril te leggen. Vermijd drukke plekken, rij verder wanneer er veel auto’s op een parkeerplaats staan. Ook bij uitstapjes: check of het niet druk is.

Extra hygiëne

Medewerkers van hotels, vakantiehuisjes en campings zijn verplicht om extra hygiënisch te werk te gaan en het sanitair, deurknoppen en andere meubels voor vertrek goed schoon te maken. Het kan natuurlijk geen kwaad om dit extra te doen. Denk ook aan sleutels en hotelpasjes!

Het is op het moment verstandig om openbaar vervoer en taxi’s te vermijden. Ga zo veel mogelijk lopend, fietsend of met de auto op pad. En natuurlijk geldt: heb je klachten, blijf dat ook op vakantie in het huisje, de hotelkamer of tent.

Bij het boeken

Moet je de reis nog boeken? Zorg dan voor een goede annuleringsverzekering. Bekijk ook goed de annuleringsvoorwaarden van de accommodatie, het reisbureau of de vliegtuigmaatschappij. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Ook op vakantie is hygiëne erg belangrijk. Daar geldt dus ook: vaak handen wassen
Ook op vakantie is hygiëne erg belangrijk. Daar geldt dus ook: vaak handen wassen

We zijn benieuwd: overweeg jij een vakantie in Europa tijdens corona deze zomervakantie? En naar welk land?

Meer lezen

Wil je meer lezen over de landen die geel reisadvies hebben? Kijk dan eens naar deze blogs:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

4 REACTIES

  1. In Nordrhein Westfalen zijn de Nederlanders al sinds 21 mei weer welkom. Vanaf 30 mei mogen 10 personen uit verschillende huishoudens bij elkaar staan cq in vakantiehuis en hotels overnachten.
    Het Sauerland is gewoon voor toeristen geopend, wel nog mondkapje in winkels et en 1,5 m afstand. Voor info : site land nrw en lokale toeristenbureaus cq rtlnieuws ( sinds 5 dagen aangepast).

    • Dank voor de info, maar Nederland heeft tot 15 juni nog een negatief reisadvies voor vakanties naar Duitsland. Als er dan iets gebeurd, dan is je reisverzekering niet geldig. Dus tot die tijd niet gaan!
      En volgens mij klopt het overige toch met wat wij schrijven?

  2. Je annulerings verzekering vergoed niks !! Mijn vakantie naar Kreta op 28 juni is geannuleerd terwijl alles op Kreta gewoon open is.

    volgens de annulerings verzekering is het overmacht.
    Dus betaal niet extra voor een annulering want je krijgt niks terug!!

    • Een pandemie valt inderdaad bij de meeste verzekeraars niet onder de dekking. Maar je zegt dat jouw vakantie is geannuleerd, dat betekent toch dat de reisorganisatie dat heeft gedaan? Dan krijg je een voucher van hen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.