Bezoek Dresden met kinderen – Onze ervaring!

0
267
Dresden-met-kinderen

Dresden is de prachtige hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. Het is een leuke bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en de geschiedenis van de stad. Veel gebouwen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan, maar veel zijn ook weer gerestaureerd. Met zijn verschillende kindvriendelijke activiteiten biedt Dresden een mooie mix van educatie en plezier. In dit artikel neem ik, Nicky, je mee in mijn bezoek aan Dresden met kinderen.

Onze reis naar Dresden met kinderen

Dresden met kinderen

Wij gingen met de European Sleeper van Amsterdam Centraal naar Dresden Neustadt. Dit was een nieuwe manier van reizen voor ons en was dus wel even wennen, maar uiteindelijk een prima alternatief voor de auto of het vliegtuig.

Ik raad wel aan om oordoppen en een slaapmasker mee te nemen om zo goed mogelijk te kunnen slapen. Lees hier onze ervaring over de European Sleeper.

Accommodatie in Dresden met kinderen

Hotel Bilderberg Bellevue

Hotel Bilderberg Bellevue

Wij verbleven 1 nacht in hotel Bilderberg Bellevue. Het is een groot hotel, maar al snel weet je je weg te vinden. Het hotel beschikt over ruime kamers en zelfs familiekamers wat natuurlijk erg fijn is voor een verblijf met kinderen. Op de kamer heb je een koelkastje, tv, zitje en een comfortabel bed. Ook de badkamer is erg ruim. In de badkamer vind je een bad en douche en toiletartikelen. Verder had ik vanuit mijn kamer uitzicht op de Elbe en op de Augustus Bridge. Dit is heerlijk wakker worden!

Verder beschikt het hotel over een heerlijk ontbijtbuffet met yoghurt, broodjes, sapjes, vers fruit en allerlei beleg. Verder vind je in het hotel een binnenzwembad van 120 m2 en een gym met een aantal sportattributen.

Zwembad Hotel Bilderberg Bellevue

Verder ligt het hotel om 2 minuutjes wandelen van de tramhalte Neustädter en op ongeveer 10 minuten lopen van station Dresden Neustadt. Daarnaast liggen verschillende bezienswaardigheden op loopafstand van het hotel.

Bekijk hier meer info en de prijzen van het hotel.

De Altstadt

Onze eerste stop is de Altstadt oftewel de oude stad van Dresden. In de Altstad vind je vele historische gebouwen en pleinen. Wij maakten een stadswandeling met een gids en bezochten meerdere musea en kerken. Ons hotel lag op loopafstand dus wij liepen binnen enkele minuten over de Augustus Bridge naar de Altstads.

Je kan echt uren lopen door de stad. Als je dit met kleine kinderen gaat doen, kan het handig zijn om een wagen mee te nemen waar zij in kunnen uitrusten of extra stops inplannen. Door de stad vind je verschillende bankjes en terrasje om even te ontspannen.

Altstadt Dresden

Zo liepen wij over de Neumarkt. Dit is een plein tussen de Altmarkt en de Elbe en waarschijnlijk het bekendst plein van het centrum van Dresden. Hier vind je de onder andere het Martin Luther standbeeld en verschillende musea.

Wij liepen langs de Fürstenzug. Dit is een 102 meter lange muurdecoratie waarop een optocht van vorsten is te zien. Je vindt het kunstwerk op het voormalige koninklijke gebouwen.

Furstenzug

Uiteraard brachten wij ook een bezoek aan de Frauenkirche. Dit is een indrukwekkende barokke kerk die na de Tweede Wereldoorlog volledig is herbouwd. Hoewel de kinderen wellicht niet heel geïnteresseerd zullen zijn in de geschiedenis, kunnen ze wel de prachtige kunst op de muur bewonderen. Het is ook mogelijk om met de lift naar het uitkijk platform voor een panoramisch uitzicht over de stad te gaan. Het is ook mogelijk om met de trap naar het uitkijk platform te gaan, maar dit zijn wel ontzettend veel treden. 😉

Dresden met kinderen frauenkirche

Musea bezoeken

In Dresden brachten wij een bezoek aan de Albertium, een kunstmuseum gevestigd in een 19e-eeuws gebouw en aan de Old Master’s Picture Gallery die gevestigd is in het Zwinger Paleis.

Het Albertinum is een kunstmuseum dat zich richt op moderne kunst en beeldhouwkunst. In het museum vind je een indrukwekkende collectie kunstwerken uit de 19e tot de 21e eeuw, met werken van kunstenaars zoals Caspar David Friedrich, Max Liebermann en Gerhard Richter. Een van de hoogtepunten van het museum is de uitgebreide verzameling van beeldhouwwerken die door de jaren heen is opgebouwd. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige marmeren en bronzen beelden die de evolutie van de beeldhouwkunst illustreren.

Albertinum

De Old Master’s Picture Gallery is gelegen in het Zwinger Paleis en nam ons mee op een reis door de kunstgeschiedenis. Deze galerie is beroemd om zijn uitgebreide collectie van meesterwerken uit de renaissance en barokperiode. Bezoekers kunnen hier werken bewonderen van kunstenaars zoals Rembrandt, Vermeer en Titiaan.

Old Master's Picture Gallery

Hoewel musea misschien niet het favoriete uitje van elk kind zijn kunnen ze er wel onwijs veel leren en kennis maken met een andere tijd. Bovendien zijn in beide musea kinderen tot 17 jaar gratis.

Hop On Hop Off bus

Hop On Hop Off bus Dresden

Een activiteit die de kinderen misschien leuker vinden is de Hop On Hop Off. Op verschillende plekken door de stad kan je op- en afstappen om zo de highlight van de stad te ontdekken. Vergeet ook niet op oortjes bij de buschauffeur te vragen, zodat je kan luisteren naar de audiogids. Je kan de audiogids in eigen taal instellen, zodat de kids het ook gemakkelijk kunnen volgen. Wij kozen ervoor om de hele route te blijven zitten en ons te laten verrassen met de mooie plekjes waar bij langs kwamen.

Reserveer hier je tickets

Fietstour door de stad

Op onze tweede dag in Dresden stond een lange fietstour op de planning. Onze fietstocht begon bij het hotel, door een mooi natuurgebied, richting Graupa, verder naar Pirna en Pillnitz, om de route af te sluiten over de Elberadweg. In totaal is deze route ongeveer 50 km.

Fietstour door de stad in Dresden met kinderen

Wij hadden de fietsen gehuurd bij Roll On Dresden. Hier kan je fietsen naar wens huren, zoals een e-bike, kinderfiets of zelfs een kinderzitje. Zo kunnen kinderen van alle leeftijden gemakkelijk mee.

Wij fietsten eerst door de Neustadt. Dit is het moderne en trendy deel van Dresden. We beginnen met een bezoek aan het Kunsthofpassage. Dit is een creatieve en kleurrijke buurt met winkels, cafés en kunstinstallaties. Je vindt hier onder andere een muur met allerlei regenpijpen die muziek maken als het regent. Vooral de kinderen vonden dit leuk!

Dresden met kinderen muziekmuur

Vervolgens fietsten we een tijdje door de bossen wat heerlijk ontspannend was met alleen het gezang van de vogels op de achtergrond. Na een tijdje kwamen wij aan bij het Wagner Museum Pirna Graupa. Richard Wagner was een Duitse componist, dichter en librettist. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de vernieuwing van de muziek in zijn tijd. In het museum kom je meer te weten over het leven van Wagner en kan je het huis bezoeken waar hij vijf weken heeft gewoond om zijn opera Lohengrin te componeren. In het museum vind je ook muziek elementen van Wagner om naar te luisteren. Dit zal het voor de kids ook een stukje leuker maken.

Fietsroute in Dresden

Voor de lunch stopten wij bij Weingut Klaus Zimmerling. Dit is een prachtige wijngaard waar je kan genieten van verse producten. Bij de wijngaard zie je ook prachtige kunst die gemaakt is door de vrouw van de eigenaar. Er is zelfs een hele ruimte waar je de kunst kan bewonderen.

Weingut Klaus Zimmerling

Vervolgens fietsen wij langs Slot Pillnitz. Dit is een gerestaureerd Barokken Paleis aan de oevers van de Elbe. Vroeger kwamen vele heersers van Saksen tijdens de zomer naar het paleis.

Uiteraard kan je ook kiezen voor een kortere fietsroute of een route langs andere plekken die je interesse wekken.

Leuke culturele stad voor het hele gezin!

Dresden is een fantastische bestemming voor een gezinsvakantie. De stad biedt een perfecte mix van geschiedenis, cultuur, natuur en kindvriendelijke activiteiten. Van de historische bezienswaardigheden en musea tot de prachtige parken en interactieve tentoonstellingen, Dresden heeft voor elk gezinslid iets te bieden. Behalve Dresden bezochten wij ook nog de stad Leipzig. Lees hier onze ervaring in Leipzig.

Vakantie met kids naar Dresden

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een toffe vakantie in Duitsland. Klik & kijk voor meer inspiratie:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.