35 tips voor virtuele tours en andere online uitjes met kinderen

2
775

Virtuele tours en online uitjes. Een actueel onderwerp nu de eerste musea hun virtuele deuren geopend hebben voor het publiek en er virtuele wandelingen worden gepromoot door Natuurmonumenten. Ideaal voor mensen die aan huis of bed gebonden zijn. Suzanne zocht de leukste virtuele tours en online uitjes voor kinderen en zette ze allemaal op een rij.

Virtuele tours en online uitjes

Toen ik afgelopen weekend las dat de natuurgebieden overstroomd raakten met mensen en Natuurmonumenten virtuele wandelingen deelde op hun social media ben ik aan het zoeken gegaan op internet. Ik was vooral benieuwd of er echt leuke online uitjes voor kinderen te doen te doen zijn. En wat blijkt? Er zijn al best veel leuke uitjes online beschikbaar, ook voor kinderen. Ik zet ze allemaal op een rij.

Virtuele tours door musea

Er zijn tal van initiatieven ontstaan van Nederlandse musea om hun collecties via een virtuele tour te tonen. Een aantal musea heeft zelfs voor kinderen leuke online activiteiten bedacht.

#1 Van Goghmuseum

Het Van Goghmuseum in Amsterdam heeft een deel van hun website ingericht met leuke activiteiten om online kennis te maken met Vincent van Gogh.

Zo kunnen kinderen kleurplaten downloaden en hun eigen Van Gogh meesterwerk maken. De avonturen van Bax, Toby en Pepper uit StoryZoo zijn via YouTube te volgen. En je krijgt online teken- en schildertips via YouTube en divers filmmateriaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar over het leven van Vincent van Gogh.

Virtuele tours
De workshops in het Vincent van Goghmuseum kun je gewoon thuis volgen.

#2 Online Rijksmuseum voor families

Het Online Rijksmuseum voor families heeft een Rijksstudio met kijk- en doetips beschikbaar. Bijna 700.000 kunstwerken staan online, van de Nachtwacht tot Nijntje. Met de tips en opdrachten leer je de kunstwerken kennen. Er staan magazines online waarmee je binnen no-time een Rembrandt expert bent.

De workshops die je normaal gesproken in het Rijksmuseum kunt volgen, zijn nu via kleurplaten en tekentips online te volgen. Speciaal voor kinderen zijn ook de Klokhuis-tour en de SchoolTV-tour met alle geheimen van de Nachtwacht op de website te vinden.

Het Rijksmuseum heeft een compleet online museum opgezet. Zelfs de workshops kun je thuis doen.

#3 Thuismuseum NEMO

Ontdek thuis de wereld om je heen met het thuismuseum van NEMO. Via “wist-je-dat”, “doe-het-zelf” en “test-jezelf” staat de website van NEMO boordevol leuke weetjes en experimenten die je thuis kunt lezen en doen.

Maak zelf een hagelslagzuiger of een bruisbal, wek energie op uit citroenen, meet je reactiesnelheid of film een slowmotion. Buig je over vragen als “waarom klinkt je eigen stem raar?”, “hoe knuffel je iemand aan de andere kant van de wereld?”, “hoe werkt energie?” en nog veel meer. Met het thuismuseum van NEMO kun je al je dagen vullen.

Virtuele tours
NEMO heeft talloze weetjes en proefjes op de website staan die je thuis kan doen.

#4 Het Scheepvaartmuseum ligt voor pampus

Je kunt aan de bak met je kinderen via een speciale pagina van het Scheepvaartmuseum. Hier kun je leren scheepsknopen leggen, luisteren naar fragmenten uit de junior audiotour of samen een periscoop maken.

#5 Thuismuseum Zaans Museum

Ook het Zaans Museum heeft een Thuismuseum geopend op de website. Er staan verhalen en vlogs op de website en er is een online workshop kamerplanten tekenen met instructies via YouTube en de website.

#6 Spoorwegmuseum

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd heeft het Spoorwegmusem de website techlabindeklas. Hier staan, gegroepeerd naar onderbouw, middenbouw en bovenbouw, verschillende lessen, filmpjes, werkbladen, proefjes, klikbladen en quizjes klaar over treinen. Een leuke interactieve website om meer te weten te komen over treinen.

#7 Virtuele tour Anne Frank Huis

Het Anne Frank Museum komt naar je toe. Kijk het levensverhaal van Anne Frank in een korte video, loop rond in het het achterhuis van Anne Frank Huis via een virtuele tour, en bekijk het woonhuis van de familie Frank voordat ze moesten onderduiken via een 360 graden video.

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd zijn kleurplaten beschikbaar en een voorleesverhaal over het leven van Anne Frank. Je vindt alles op deze website.

#8 GeoCraften via Geofort

Kinderen kunnen gamen en leren dankzij deze website die het Sciencecenter Geofort heeft ontwikkeld. In Geocraft bouw je samen met andere kinderen heel Nederland na met 1.000 miljard minecraftblokjes. Alle huizen, rivieren, wegen en bomen van Nederland vind je in dit spel. Stap in de Minecraftwereld en bouw je eigen huis na in GeoCraft.

#9 Pubquiz Mauritshuis

Het Mauritshuis heeft een website ontwikkeld waar je met 5 teams/personen een quiz op deze website kunt doen. Leuk en leerzaam voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun families.

#10 Teylers Museum

Het Teylers Museum heeft een aantal Teylers Thuis tips voor kinderen. Op de website kun je kleurplaten downloaden of voorlezen uit het boek Beer is los. Ook staan er eenvoudige proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar om uit te voeren. Of je gaat thuis aan de slag met de Kunst en Vliegwerk workshops.

Ook kun je de splinternieuwe app Grootmeesters gratis gebruiken. In deze app stap je in de wereld van grootmeesters zoals Michelangelo, Rafaël en Rembrandt door te tekenen met Augmented Reality.

#11 Digitale Nationale Museumweek 2020

Op 20 tot en met 26 april 2020 is de Nationale Museumweek. Vanwege de bijzondere situatie is dit jaar de Nationale Museumweek volledig digitaal. Hou deze website in de gaten en volg op social media wat de activiteiten en het programma wordt.

Virtuele natuurbeleving

Ook natuurorganisaties hebben speciale tools om de natuur te kunnen beleven vanuit huis.

#12 Wandel virtueel door Nederlandse natuurgebieden

Natuurmonumenten brengt de natuur bij je thuis. Maar liefst 19 natuurgebieden kun je virtueel bezoeken via Google Street View. Met 360-graden beelden kun je de bijzondere natuurgebieden virtueel verkennen vanaf je computer, smartphone of tablet.

Er is een afwisselende keuze tussen de natuurgebieden. Hou je van bossen, dan kun je naar de Veluwe, wil je liever waternatuur, dan wandel je door de Weerribben-Wieden of Tiengemeten. Zelfs een bezoekje aan Schiermonnikoog is mogelijk. Via deze website kun je je wandeling naar keuze uitzoeken.

Virtuele tours
Virtueel wandelen in een natuurgebied, zoals hier op Schiermonnikoog.

#13 Beleef de lente realtime

Wil je liever live en realtime beelden van de natuur? Op de website van de Stichting NestkastLIVE zijn beelden te volgen via tientallen webcams van nesten en nestkasten met broedende vogels. Zoals de broedende lepelaars in de Nieuwkoopse Plassen. Of de bosuil die inmiddels op de eieren zit te broeden. Via nagenoeg alle webcams is nieuw leven te bewonderen binnenkort. Ook de website van de Vogelbescherming biedt een kijkje in nesten van ooievaars en andere bijzondere vogels.

Dierentuinen bezoeken vanuit huis

Er zijn inmiddels diverse dierentuinen die het mogelijk maken om vanuit huis een bezoekje te brengen.

#14 Diergaarde Blijdorp

Via de website “ondertussen in Blijdorp” worden beelden uitgezonden over het wel en wee van de dieren in de dierentuin Blijdorp in Rotterdam. Snuffel in de dierendossiers, gluur via webcams bij de verschillende dieren in de dierentuin, zoals de gieren, de okapi’s, olifanten en neushoorn. Volg de belangrijkste dierennieuwtjes via social media of maak een virtuele wandeling door de dierentuin met Google Street View.

#15 Zwemmen in de oceaan van Burgers Zoo

Ook Burgers Zoo ontdek je vanuit je huiskamer. Breng een bezoek aan Burgers Zoo met een virtual reality bril en ga zelf in de oceaan zwemmen en in het kraamverblijf van het aardvarken kijken. Ontdek de safarivlakte, ga de bush in en kijk hoe de panters te eten krijgen.

#16 Virtuele autosafari in Beekse Bergen

De rangers van Safaripark Beekse Bergen nemen je mee op een virtuele autosafari. Elke dinsdag en donderdag komen er nieuwe filmpjes online. In de ochtend wordt een opdracht meegegeven en in de middag komt de ranger terug met uitleg. Abonneer je hiervoor op het YouTube-kanaal van Beekse Bergen.

#17 Online les van AquaZoo Leeuwarden

Dierentuin AquaZoo in Leeuwarden is gestart met online lessen via AquaSchool. Elke ochtend om 11 uur kun je een online les volgen van een dierenverzorger en vragen stellen. Je kunt dus zelf het onderwerp bepalen. Meer informatie vind je hier.

#18 Een online kijkje bij dierenpark de Oliemeulen

Via een Facebook livestream wordt door Dierenpark de Oliemeulen in Tilburg elke donderdag een kijkje achter de schermen gegeven bij de verzorging van de dieren. Je kunt je vragen stellen over je lievelingsdieren, zien hoe de krokodillen en slangen worden gevoerd en hoe de roofvogels vliegen.

Dierenpark de Oliemeulen verzorgt online presentaties over de dieren.

Beleef een pretpark online uitje

Mijn kinderen zijn gek op YouTube filmpjes. Vooral die van achtbanen. Hieronder staan de leukste 360 graden achtbanen die je vanuit de stoel kunt beleven. En met een virtual reality bril op is het net echt! Heb je geen virtual reality bril thuis? Deze kun je bij Bol.com kopen.

Wij zetten onlangs de tofste VR films van Europese achtbanen in een blog op een rij. Bekijk ze hier allemaal:

VR films van achtbanen, de allertofste van Europa op een rij!

#19 De Efteling

Durf jij niet in de Baron, maar wil je wel eens weten hoe die gaat? Bekijk dan eens dit filmpje in 360 graden op de smartphone met virtual reality bril en je beleeft een levensechte achtbaanrit. Ook van Joris en de Draak is een 360 graden film te zien.

Overigens heeft de Efteling ook de video van de Sprookjessprokkelaar de Musical op YouTube gezet. Deze voorstelling van ruim een uur zou in de bioscoop uitkomen eind maart, maar is nu via YouTube te zien. De musical draaide in 2017 en 2018 in het Efteling Theater.

Koop hier je kaartjes voor de Efteling.

Lees hier onze review over de musical Sprookjessprokkelaar.

virtuele tours
De Baron in de Efteling kun je met een VR-bril en smartfoon beleven.

#20 Walibi Holland: Lost Gravity en Speed of Sound

Walibi Holland heeft zelfs drie achtbanen die met een virtual reality bril levensecht te beleven zijn. De extreme rides van Lost Gravity, Speed of Sound en de Goliath kun je alle drie vanuit huis beleven. Voordeel: ook je kids die normaal niet mee mogen omdat ze te klein of te jong zijn, kunnen mee!

Beleef hier de rit in de drie achtbanen van Walibi Holland:

#21 Slagharen: Goldrush

De Goldrush in Slagharen beleef je in ruim twee minuten met een virtual reality bril op. Je krijgt zowel onride- als offride beelden te zien van deze spectaculaire achtbaan.

#22 Toverland: Troy

Pretpark Toverland heeft van de houten achtbaan Troy een 360 graden film online gezet. Met virtual reality bril beleef je deze achtbaanrit intens en kun je vanuit huis meegenieten.

Online uitje in het zwembad: virtuele waterglijbanen

Net als virtuele achtbanen zijn er inmiddels ook waterglijbanen in 360 graden te bekijken. Dus zet je virtual reality bril op en beleef een online uitje met de afdaling van een aantal mooie glijbanen. Mijn kinderen worden hier in ieder geval erg blij van.

#23 Hof van Saksen

Misschien heb je ons blog over Hof van Saksen wel gelezen over de waterglijbanen in Hof van Saksen en het bijbehorende filmpje gezien. Wil je de glijbanen in Hof van Saksen in virtual reality beleven? Maak dan een afdaling met dit filmpje van de glijbanenin Hof van Saksen.

virtuele tours
Beleef de afdaling van de glijbanen in Hof van Saksen met VR gewoon thuis.

#24 Eiland van Maurik

Op vakantiepark Eiland van Maurik hebben ze twee gave glijbanen. Deze glijbanen kun je vanuit je stoel beleven met een VR-bril of op je smartfoon. Gewoon door dit filmpje te bekijken.

Nog veel meer virtuele tours

Er zijn nog meer mogelijkheden voor virtuele tours.

#25 RoundMe

Is jouw kind nieuwsgierig hoe de kubuswoningen in Rotterdam er van binnen uit zien, wil je eens meekijken in de verkeerstoren van vliegveld Maastricht, wil je rondwandelen op de Boschplaat in Terschelling? Of wat dacht je van een virtueel bezoekje aan Paleis ’t Loo of diverse kastelen? Het kan allemaal via RoundMe.

RoundMe is een applicatie voor virtuele tours waar tal van 360 graden (panorama)foto’s en multimedia-inhoud van ruimtes over de hele wereld beschikbaar staan. Hiermee kun je virtueel een bezoek brengen aan allerlei attracties, plaatsen en natuurgebieden in de hele wereld. De applicatie is beschikbaar via internet of als App op je telefoon of tablet. Hier vind je de website van RoundMe.

Virtuele tours
De kubuswoningen in Rotterdam zijn te zien via RoundMe.

#26 Virtuele tours in stadions

Heb je voetbalfans in huis en wil je graag eens een kijkje nemen achter de schermen van een voetbalstadions? De voetbalfans kunnen hun hart ophalen met virtuele tours in stadions.

Bekijk hier de virtuele tours:

Escaperoom thuisgame

Speel je graag escaperooms met je gezin? Je kunt ook codes kraken vanuit huis. Dat kan op meerdere manieren.

#27 Escaperoom The Game

Zo is er Escaperoom The Game. Een Escape bordspel in vier scenario’s met verschillende moeilijkheidsgraad, die je thuis kunt doen. Centraal staat de Chrono Decoder die de tijd aftelt, aangeeft wanneer een nieuwe aanwijzing geraadpleegd mag worden en die gebruikt moet worden om codes te decoderen. De tijdsdruk maakt het spannend en maakt het net een echte escaperoom waarbij je onder een crisissituatie onder tijdsdruk moet oplossen.

Er zijn ook diverse uitbreidingssets te koop, zodat je kunt blijven spelen.

#28 Escape Room The Game virtual reality

Wil je het thuisspel nog echter laten lijken? Dan kun je Escape Room The Game met een virtual reality bril spelen. Hierdoor waan je je in een echte escaperoom en beleef je de spanning en mysterie van een echte ecaperoom thuis. Je kunt dit spel als uitbreiding op de Escape Room The Game, maar het is ook mogelijk om het afzonderlijk te spelen.

#29 Escapeboek

Met het Escapeboek laat je je hersens flink kraken. Elk hoofdstuk eindigt met een raadsel of puzzel waarmee je er achter komt op welke bladzijde je verder moet lezen. Een aanrader voor kinderen van ongeveer groep 8 tot tweede klas, die houden van smartgames en escaperooms.

Online jeugdtheatershows

De Nederlandse theaters brengen de shows bij jullie thuis. Bekijk online een jeugdtheatervoorstelling en maak er samen een gezellig theateravondje van.

#30 Theatergroep Kwatta

Theatergroep Kwatta maakt veel kindervoorstellingen. Zij hebben maar liefst vijf theatervoorstellingen op Internet gezet. Je kunt kiezen uit Mariken (6+), Jabber, Dissus (8+), Mismuis (6+) en Hou van die hond (8+).

Lees hieronder onze reviews van deze kindertheatervoorstellingen:

#31 RO-theater

Theater Rotterdam maakt leuke familievoorstellingen. Ook zij hebben een online aanbod beschikbaar gesteld. De familievoorstellingen De Gelaarsde Poes en Snorro zijn online te zien nu via hun website.

#32 Maas Theater en Dans

Kijk samen met je familie naar de oude voorstellingen van Maas Theater en Dans. Elke dag komen er nieuwe producties beschikbaar en ze blijven zeven dagen online staan. Onder hun voorstellingen van Alice in Wonderland (8+), De Jokkebrokker (6+) en Foutje (4+) zijn nu te zien.

#33 Laagland Theater

Het Laagland theater brengt hun eerdere kindertheaterproducties in de woonkamer. De leukste (o.a. Peter Pan en Joris & de drakentemmers) staan online en zijn te zien via hun website. Naast energiek theater brengt Laagland ook ‘bonusmateriaal’: een aantal opdrachtenfilmpjes die jou en je kind(eren) op speelse wijze meevoeren in de thema’s van de voorstellingen of een kijkje bieden achter de schermen.

#34 Theater Sonnevanck

Theater Sonnevanck produceert leuke kindertheatervoorstellingen. Elke maandag zetten ze een voorstelling online. Op dit moment hebben ze een tweetal van hun voorstellingen op de website staan, zodat je ze thuis kan bekijken. De voorstellingen Sneue gevallen (6+) en Zwijnenstal (8+) zijn via hun eigen website te zien. Bij elke voorstelling zit educatief materiaal, zodat je na de voorstelling nog opdrachten en testjes kan doen.

Lees hier onze recensie over de voorstelling Zwijnenstal.

De jeugdmusical Zwijnenstal van Theater Sonnevanck staat online.

Virtuele tours door kastelen

Gek op kastelen? Kies dan deze virtuele tour.

#35 Muiderslot

Onder de titel “Slot op Slot” zet het Muiderslot de deuren online wagenwijd open. Wekelijks wordt een leuke doe-opdracht voor thuis gedeeld. De eerste opdracht heet “lockdown in het kasteel” waarbij je de opdracht krijgt zelf een 21ste-eeuws kasteel te ontwerpen met alles en iedereen die je nodig hebt bij een lockdown. Onder de mooiste ontwerpen wordt een prijs verloot.

Ook brengt het kasteel filmpjes, foto’s en de collectie en tuinen bij jullie thuis. De museumconservator vertelt bijvoorbeeld dat kinderen in de Middeleeuwen hele andere dingen leerden dan nu, namelijk zwaardvechten. En je kunt een virtuele rondleiding door het kasteel volgen.

virtuele tours en online uitjes
Het Muiderslot heeft een mooi online programma voor kinderen samengesteld.

Welk van deze virtuele tours of online uitjes wil jij gaan doen?

Meer lezen

Wil je meer lezen over dingen die je thuis kan doen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.

2 COMMENTS

  1. Heel erg bedankt voor deze leuke tips! We gaan er zeker een aantal uitproberen. Mooie invulling van de tijd thuis, afwisselend en leerzaam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.