Met al die caravan indelingen valt het niet mee om een keuze te maken voor een mooie caravan waar je met je hele gezin in kunt slapen. Want welke indeling is dan het handigste en welke soort caravan kies je? Waar moet je rekening mee houden? Suzanne zocht het voor jullie uit en zet de voor- en nadelen van de verschillende indelingen voor jullie op een rij.
Caravan indeling kiezen: Waar moet je rekening mee houden?
Waar de indeling van je caravan aan moet voldoen, verschilt per gezin. Hou in ieder geval rekening met je (gezins)samenstelling en het aantal personen die in de caravan moeten slapen. Bedenk ook hoe je de caravan gaat gebruiken.
Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een caravan met kinderen?
- Wil je gaan trekken of meerdere weken op een camping blijven? Als je veel rondtrekt bouw je niet elke keer een voortent op en zul je wellicht vaker in de caravan zelf verblijven. Dan is binnenruimte dus belangrijk.
- Ga je naar warme bestemmingen of juist niet? Als je kiest voor zuidelijke warme bestemmingen verblijf je veel minder in de caravan dan wanneer je (ook) in het voor- en naseizoen kampeert.
- Slapen de kinderen de komende jaren bij jou of zijn ze al toe aan een eigen tentje? Dat bepaalt hoeveel slaapplekken je nodig hebt en of je misschien ook meteen moet gaan kijken voor een bijzettentje. Denk daarbij ook aan overnachtingen onderweg, wil je dan wel met z’n allen in de caravan kunnen slapen? Of kies je voor het gemak van een hotel?
- Wat voor auto heb je en wat mag deze eventueel trekken? Kijk eerst wat je auto mag en ook kan trekken. Bepaal dan aan de hand van het rijbewijs wat je caravan maximaal mag wegen. Heb je alleen een B-rijbewijs dan mag de maximum toelaatbare massa van de caravan niet zwaarder zijn dan 3500 kg min de maximum toelaatbare massa van de auto (gewichten volgens kentekenbewijs).
- Wil je zelf in de caravan zitten terwijl je kinderen al slapen? Kijk dan of een afgesloten slaapgedeelte een meerwaarde voor jullie is. Zo kun jij ongestoord zitten en je kinderen rustig slapen.
Verschillende caravan indelingen voor gezinnen
Bijna alle caravans hebben vaste bedden voor twee personen (twee 1-persoonsbedden of een 2-persoonsbed). Gezinscaravans hebben bovendien vaak ook een stapelbed. Daarnaast hebben veel caravans de mogelijkheid om een zitje eenvoudig om te bouwen tot een bed door een uitschuifbare lattenbodem. Er zijn ook steeds meer caravans met een slaapkamer voor de kinderen. Een ruimte met één of twee slaapplaatsen die afsluitbaar is. Zo kun je zelf ook ongestoord in de caravan zitten als de kinderen slapen.
Grofweg heb je vier soorten caravan indelingen. Er zijn caravans met:
- een stapelbed, een vast 2-persoonsbed en een zitgedeelte;
- een vast 2-persoonsbed en een zitgedeelte die omgebouwd kan worden naar bed;
- twee 1-persoonsbedden en een zitgedeelte die omgebouwd kan worden naar bed;
- twee zitjes, die allebei omgebouwd kunnen worden naar gelijkwaardige slaapplekken.
Caravan indeling met stapelbed
Kies je voor veel slaapplekken, dan is een caravan met stapelbed ideaal. Het stapelbed zit meestal dwars achterin de caravan (neemt de minste ruimte in), met een treinzit (twee keer twee plekken tegenover elkaar) in het midden (tegenover de keuken) en een vast bed overdwars voorin.
Dit type indeling is zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen die nog niet in een bijzettentje slapen.
Voordelen van een caravan met stapelbed
Een caravan met stapelbed is een ideale indeling met kleine kinderen. Als ze jong zijn kunnen ze daar elke nacht slapen. Ze creëren daar hun eigen knusse slaaphoekje met knuffels en kussens. En als ze oud genoeg zijn om in een eigen tent te slapen kun je de stapelbedden gebruiken voor overnachtingen.
Een ander voordeel is dat in deze caravan tot zes personen kunnen slapen (door de treinzit om te bouwen naar een bed). Een caravan met stapelbed en vast bed is ook ideaal voor gezinnen die het niet zien zitten om regelmatig de zit om te moeten bouwen naar bed.
Nadelen van een caravan met stapelbed
Een groot nadeel van deze caravan indeling is dat een stapelbed bij grotere kinderen vaak ongebruikt blijft en dat is zonde van de ruimte. Want daar kun je niks meer mee. Soms kan het onderste bed worden opgeklapt. Daar kun je tijdens het reizen extra bagage kwijt. Het opmaken van het bovenste bed is lastig vanwege de veiligheidsstang die ervoor zit. En tenslotte zijn de stapelbedden berekend op minder gewicht dan een vast bed.
Aandachtspunten van een stapelbed
Let er op dat beide bedden goed toegankelijk zijn en dat ze veilig bereikt kunnen worden. Het bovenste bed moet een veiligheidsreling hebben. En een raam dat open kan (met een hor) bij beide bedden. Kijk ook of er verlichting aanwezig is.
Voorbeelden van een caravan met stapelbed
Caravans met stapelbed, treinzit en vast bed zijn bijvoorbeeld de Caravelair Antares Family 466 of de Hobby de Luxe Edition 560. Beide modellen zijn in de showroom van Obelink te zien in meerdere maatvoeringen.
Caravans met een vast 2-persoonsbed en zitgedeelte
Veel gezinscaravans hebben een vast 2-persoonsbed. Deze zijn erg praktisch want ze zijn ruimtebesparend. Er zijn twee varianten 2-persoonsbedden te onderscheiden: de dwarsligger en het Frans tweepersoonsbed.
Een dwarsligger, de naam zegt het al, heeft een bed overdwars aan de voorzijde (disselkant). Een Frans bed wordt in de lengte geplaatst, voorin of achterin de caravan. Naast het bed is vaak het toilet. Het zitgedeelte is in een rondzit of treinzit (tegenover elkaar). De zitjes kunnen altijd worden omgebouwd tot bed.
Dit type caravan indeling is ideaal voor gezinnen met oudere kinderen, die al in een eigen tentje slapen, maar onderweg op doorreis nog wel in de caravan slapen. Wij hebben zelf deze caravan indeling gehad toen onze kinderen nog heel klein waren. Onze kinderen sliepen op het vaste bed, dat kon worden afgesloten met een schuifwand. Wij konden dan in het zitgedeelte zitten zonder onze kinderen te storen en bouwden elke avond het bed op. Als je dit een probleem vindt, dan raad ik dit type indeling af. Bij mooi weer en/of een grote voortent hoef je niet binnen te zitten en laat je het bed gewoon liggen.
Voor- en nadelen van een dwarsligger
Het bed heeft een lengte van 200 cm en is daardoor geschikt voor wat langere mensen. Het is ruimtebesparend en biedt veel opbergruimte (onder het bed). Een dwarsligger is vaak erg smal. Een bedbreedte van 140 cm of minder komt geregeld voor. Bovendien moet degene die achteraan ligt altijd over de voorste persoon heen kruipen om het bed uit te gaan.
Voor- en nadelen van een Frans bed
Een Frans bed is meestal 140 cm breed. Sommige bredere caravans hebben een breder Frans bed. Om de langsloop naar het toilet mogelijk te maken is een hoek uit het bed bij het voeteneinde, waardoor die daar nog smaller is. Bij een Frans bed kun je gemakkelijker langs elkaar heen dan bij een dwarsbed.
Voorbeelden van een caravan indeling met vast bed en (rond)zit
Caravans met stapelbed, treinzit en vast bed zijn bijvoorbeeld de Caravelair Antares Style of de Hobby de Luxe. Deze modellen zijn in de showroom van Obelink te zien in meerdere maatvoeringen.
Caravans met twee 1-persoonbedden en zitje
Caravans met twee 1-persoonbedden worden steeds populairder. De bedden zijn aan weerszijden tegen de wand geplaatst. Ertussen in staat een nachtkastje met (vaak) een optie van een uittrekbare lattenbodem om beide eenpersoonsbedden uit te breiden tot één groot bed.
Voordeel van de twee 1-persoonsbedden is dat je overal makkelijk bij kan (bovenkastjes) en dat je ongehinderd uit bed kan stappen. Een nadeel is dat ze relatief veel ruimte kosten.Voor een gezin met kinderen is dit geen handige indeling. Je kunt de kinderen in de 1-persoonsbedden leggen, maar dan moet je zelf in de tot bed omgebouwde zit gaan slapen. Tenzij je je kinderen wilt overleggen als je zelf gaat slapen. Als je oudere kinderen hebt, die in een eigen tent slapen, is deze caravan indeling wel weer een optie. De omgebouwde zit gebruik je dan alleen om te overnachten.
Voorbeelden van een caravan indeling met twee eenpersoonsbedden en (rond)zit
Voorbeelden van caravans met twee eenpersoonsbedden en (rond)zit zijn de Fendt Diamant 515, de Fendt Tendenze 560 of de Hobby On Tour 470 of de Hobby Excellent 495. Deze modellen zijn in de showroom van Obelink te zien.
Caravans met twee (om te bouwen) zitjes
De minst voorkomende caravan indeling is een caravan met twee zitjes die om te bouwen zijn naar bedden. De zitjes bestaan dan uit banken met tafel en een uitschuifbare lattenbodem, zodat je vier slaapplaatsen kunt maken. De caravankussens functioneren dan als matras. Dat ligt niet altijd comfortabel, zodat je een matrastopper nodig hebt om prettiger te kunnen liggen.
Met kleine kinderen kun je met deze indeling wel flexibeler omgaan met het gebruik van campingbedjes, plaats ze bijvoorbeeld op een bank (met uitvalbeveiliging ervoor) of op de plek waar normaal gesproken de tafel staat.
De praktijkervaring bij dit soort indelingen is dat één van de twee zitjes al snel een permanent bed wordt. Maar als je kampeert met alleen een luifel of als je rondtrekt en het regent een keer, dan is het erg makkelijk om met een gezin in de caravan te zitten omdat je meerdere tafels hebt en dus voldoende uitlegruimte voor spelletjes, puzzelboekjes of ander speelgoed.
Eindconclusie caravan indelingen
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en smaken. Mijn advies is: ga gewoon veel caravans en verschillende indelingen bekijken, dan merk je vanzelf wat voor jullie de argumenten zijn die belangrijk zijn voor jullie keuze. Ontdek waar je je prettig bij voelt. De binnenruimte verschilt per caravan, de situering van de keuken is verschillend, maar ook de kleuren en de vormgeving van het interieur zijn smaakbepalend. Bij kampeerwinkel Obelinkin Winterswijk staan talloze gebruikte en nieuwe caravans in allerlei varianten, maatvoeringen en prijsklassen. Bezoek de showroom, laat je adviseren en probeer gewoon alles uit.
Gaat het jou met deze informatie lukken om een caravan te kiezen? Laat het hieronder gerust weten als je vragen hebt over praktische indelingen. Er zijn meerdere bloggers in ons team met caravanervaring.
Op zoek naar handige kampeerspullen?
Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?
Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten.
Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:
Meer lezen
Nieuwsgierig naar persoonlijke ervaringen met caravans en kampeertips? Klik & kijk voor meer inspiratie:
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.