Wandelen door de geschiedenis van Middelburg met kinderen

0
705

Wist je dat Middelburg een rijke geschiedenis kent die terug gaat tot de negende eeuw? Blogger Daphne wandelde met haar kinderen door de historische stad, beklom de Lange Jan en bezocht het Zeeuws Museum. Wandel je mee?

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelen door de geschiedenis van Middelburg met kinderen

Een ontdekkingstocht naar de geschiedenis van Middelburg met kinderen begint natuurlijk bij de Lange Jan. Blogger Jolinda besloot tijdens haar citytrip Middelburg om deze toren over te slaan, wij besluiten hem heel stoer wel te beklimmen. De meiden klimmen vol enthouasiasme naar boven toe. En het is echt een hele klim, 207 treden om precies te zijn. Zelfs de jongste van 2 jaar oud gaat helemaal zelf naar boven toe.

Hier gaan we naar boven.
Hier gaan we naar boven.
Naar buiten kijken.
Naar buiten kijken.

Boven staan er verschillende krukjes en bankjes waardoor de meiden zelf naar buiten kunnen kijken. Ze gaan alle ramen langs. Wat een mooi uitzicht! Na een korte pauze met een koekje is het tijd om weer naar beneden te gaan. De meiden besluiten de treden te gaan tellen. “205, 206, 207, 208… Hé mam, wij tellen er 1 meer dan dat het er zijn”. We besluiten het niet nog een keer te gaan controleren ;-).

Stadswandeling

Nadat we in de ochtend de Lange Jan hebben beklommen en door de stad slenteren, gaan we in de middag mee met de stadswandeling. De jongste dame valt in slaap in de drager. Onderweg blijkt dit handig te zijn gezien de trappetjes die we tegen komen. N. geeft aan het begin al aan dat ze moe is, dus we hopen dat ze het de hele wandeling vol houdt. Het is een aardige groep die met de stadswandeling meegaat en wij zijn de enigen met jonge kinderen.

Reis door de tijd

We beginnen in het stadshuis en krijgen daarna allemaal kleine straatjes van Middelburg te zien. We wandelen onder dehoge abdijtorens en door de schilderachtige steegjes. Na Amsterdam was Middelburg voor de V.O.C. de belangrijkste stad in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Heel veel rijke kooplieden, onder andere uit Antwerpen, vestigden zich langs de kaaien. Rijen fraaie herenhuizen getuigen hier nog van.De Tweede Wereldoorlog bracht veel ellende voor Middelburg. Het stadshart werd compleet vernietigd, maar is gelukkig weer in de oude sfeer herbouwd. Een rondleiding door Middelburg is een reis door de tijd.

Schilderachtige steegjes.
Schilderachtige steegjes.
De abdij
Het oude stadhuis.

Appeltaart

Onze gids vertelt van alles over de geschiedenis van de stad, wat voor de volwassenen leuk is om te horen. Ook de oudste krijgt er aardig wat van mee en geeft op een gegeven moment aan dat ze zo veel leert over de geschiedenis. Waarop N.vraagt: “Wat is dat eigenlijk, geschiedenis?” De belofte van een lekker stukje appeltaart zorgt ervoor dat N. uiteindelijk de hele wandeling uitloopt. De wandeling duurt anderhalf uur en is goed vol te houden voor kinderen. Bij de Kloveniersdoelen eten we een heerlijk stukje appeltaart en spelen de dames met het speelgoed. Als wij de volgende dag door de stad lopen begint N. over de kelders die ze tegen komt. Dan blijkt dat ook zij best wat opgepakt heeft van de wandeling.

Zeeuws museum

Om nog meer over de geschiedenis van Middelburg en de rest van Zeeland op te steken bezoeken we het Zeeuws Museum. Het Zeeuws Museum bevindt zich in de middeleeuwse abdij in het centrum van Middelburg. Een prachtig pand. Het laat door middel van vaste en tijdelijke tentoonstellingen de rijke geschiedenis van Zeeland zien. Aan de kinderen is ook gedacht, met een bingo kunnen zij het museum door op zoek naar wat er op de plaatjes staat. Hierbij moeten ze vragen beantwoorden. Er zijn behoorlijk wat vitrines die ze kunnen bekijken, helaas kunnen ze niet overal zelf bij.

Het Zeeuws Museum.
Het Zeeuws Museum.
Bingo
De museumbingo is leuk voor kinderen.
Goed zoeken.
Goed zoeken.
Zo kun je het beter zien :-)
Zo kun je het beter zien 🙂

Het is wel fijn is dat er iemand van het museum is die ons soms een beetje kan helpen. Alle plaatjes van de bingo zijn in dezelfde zaal te vinden. Nadat we alle vragen van de bingo beantwoord hebben lopen we door naar de andere zalen. Mijn meiden zijn niet meer zo geïnteresseerd en sommige zalen lopen we dan ook wat sneller doorheen. Wanneer we verkleedkleren tegenkomen blijven we langer hangen. Dat vinden ze wel leuk! Daarna bekijken we de rest van de zalen. Bij aan aantal wandkleden staat een enorme bank. Al liggend bekijken de meiden de wandkleden. Daarna lopen we terug naar de ingang. Als de meiden hun bingo formulier laten zien mogen ze een geluksteentje uitzoeken. Een leuk aandenken aan een heerlijke dagin Middelburg.

Praktisch

Entree voor de Lange Jan is 4 euro per persoon (prijspeil 2022). Kinderen tot vijf jaar zijn gratis. Kijk voor openingstijden op de website.

Een stadswandeling met gids kost inclusief appeltaart en drinken 12 euro per persoon (prijspeil 2016). Van eind maart t/m begin november is er dagelijks een wandeling om 13:30 uur. Kaarten zijn te koop in de Tourist Shop op de Markt (boekhandel de Drvkkery).

Het Zeeuws Museum is een goedkoop uitje, kinderen tot 18 jaar zijn gratis, als volwassene betaal je 12,50 euro (prijspeil 2022). Met je museumjaarkaart mag je gratis naar binnen. Meer informatie op de websitevan het museum.

Meer lezen

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen in Zeeland? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

We bezochten Middelburg op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.