Archeon met kinderen: actief op reis door de tijd

2
798

Zin in een actieve reis door de tijd? In hetArcheon zwerf je door de Prehistorie naar de Middeleeuwen en duik je ook nog in de Romeinse tijd. Je bezoekt museumpark Archeon met kinderen nu gratis met een Museumkaart.Blogger Jolinda ontdekte dat 1 dag bijna te kort is om alles te doen en te zien.

Archeon met kinderen: actief op reis door de tijd

Hij was een beetje boos. Grote zus op schoolreis naar de Efteling en hij ‘moest’ naar het Archeon. Maar wat kwam mijn zoon enthousiast uit de bus stuiteren. Zo enthousiast dat hij graag nog een keer wilde.

Hij heeft een Archeonpaspoort gekregen, een soort speurtocht, maar had geen tijd om die te gebruiken tijdens de schoolreis. Zijn twee zussen willen ook wel zo’n speurtocht doen. “En het is gratis met de Museumkaart mam, dat heb ik gezien!” Dus rijden we op een niet al te warme zomerdag naar Alphen aan de Rijn. Voor een actieve reis door de tijd.

Bij binnenkomst vertelt de dame achter de kassa dat er extra activiteiten zijn, waar je een soort stempelkaart voor kunt kopen. Ik sta even te twijfelen. Overleg kort met mijn zoon of er zonder die activiteitenpas ook wel genoeg te doen is. De medewerkster reageert een beetje geïrriteerd op mijn getwijfel. Mijn jongste dochter jengelt inmiddels dat ze een armbandje wil maken. Ik hak de knoop maar snel door, de kaarten doen we erbij.

Wat is er allemaal te zien en te doen in museumpark Archeon?
Wat is er allemaal te zien en te doen in museumpark Archeon?

Spellen

Met het Archeonpaspoort in de ene hand en de activiteitenpas in de andere hand wandelen we richting de late Middeleeuwen. De oude spellen op het plein lonken naar mijn kinderen. Het stelten lopen lukt niet goed, maar op klossen kunnen ze wel goed uit de voeten. Ondertussen heeft mijn zoon zich al verdiept in de eerste vragen in zijn paspoort.

Boomstamkano

Misschien kunnen we het beste bij het begin beginnen, de prehistorie? Dat vindt mijn zoon een prima plan en we lopen richting de kanovijver. Al snel is hij de speurtocht even vergeten, hij wil samen met zijn grote zus die vijver verkennen in een boomstam. We staan even te kijken hoe goed ze samen werken. Mijn jongste trekt aan mijn arm, “mam daar kun je schminken!”.

Oma let wel even op bij het kanoën, terwijl ik met mijn jongste aansluit bij een kleine rij kinderen die hun armen, of gezicht laten voorzien van mooie tekeningen. Met natuurlijke schmink, gemaakt van kelp, een soort zand.

Varen in een boomstamkano.
Varen in een boomstamkano.
Verhalen over de prehistorie bij het vuur.
Verhalen over de prehistorie bij het vuur.

Rondleidingen Archeon

Als mijn andere kinderen ook aansluiten in de rij, vertrekt er net een rondleiding door de prehistorie.De huizen, boerderijen en hutten van Archeon worden bewoond door Archeotolken. Ze geven antwoord op vragen over de tijd waarin zij zogenaamd leven. Ook zijn er rondleidingen. Daar hebben mijn kinderen geen zin in, ze willen wat doen en niet te veel luisteren.

Middeleeuws armbandje maken

We gaan weer even terug naar de Middeleeuwen om een armbandje van vilt te maken. Er is net een groepje kinderen begonnen, wij mogen eerst gaan schrijven met ganzenveren. Als wij aan de beurt zijn vertelt de begeleidster eerst van alles over het pand waar we zijn. Op de muren prachtige schilderingen van ridders.

Wij hebben een activiteitenpas en beginnen met een armbandje maken.
Wij hebben een activiteitenpas en beginnen met een armbandje maken.
Uitleg over vilt en verhalen over ridders.
Uitleg over vilt en verhalen over ridders.

Ze legt stap voor stap uit wat de kinderen moeten doen, op een humoristische manier. Die van mij hangen aan haar lippen. We komen meer te weten over het vilten en gruwelen van het feit dat de mensen vroeger hun urine gebruikten om het vilt makkelijker te kunnen bewerken.

Kleurtje kiezen.
Kleurtje kiezen.

Mijn jongste is tevreden, zij heeft haar felbegeerde armbandje. We gaan weer verder, op zoek naar de activiteit broodjes bakken. In de ambachtshuizen waar we langs wandelen wordt hard gewerkt en kunnen we de houtbewerker, de bakker of de smid bezoeken. Onderweg beantwoorden we vragen als: wat wordt er in dit huis gemaakt, wat hang er hier aan de gevel en welke van deze stoelen zie je in het huis van de houtbewerker. We komen meer te weten over de inwoners van hetmiddeleeuwse stadje Gravendam in de 14eeeuw.

Broodjes bakken bij het vuur

Het is druk bij het broodjes bakken. Toch vinden we een plekje bij het vuur. Als de kleine broodjes klaar zijn, zoeken we een rustig plekje om ze, samen met de van huis meegebrachte boterhammen lekker op te eten. Er zijn ook twee restaurants in het Museumpark, een pannenkoekenrestaurant in een oud klooster en een restaurant in het Romeinse gedeelte, maar die slaan wij dus over.

We moeten even wachten op een plekje bij het vuur.
We moeten even wachten op een plekje bij het vuur.
De grote speeltuin valt goed in de smaak bij mijn kinderen.
Archeon met kinderen, een bezoek aan de grote speeltuinmag niet ontbreken.

Romeinen in het Archeon

Via de grote speeltuin bereiken we de Romeinse tijd. We kijken rond in het badhuis en rusten uit op de Romeinse bedden. Ik heb wel zin in eenRomeinse massage, maar daar is het zo druk, dat we snel verder lopen. We gaan een fibula maken. Dat is een Romeinse speld, waarmee de dames hun gewaden vastmaakten.

Het is nog een precies werkje om de speld te goed te vormen.
Het is nog een precies werkje om de speld te goed te vormen.
Gelukkig is er een duidelijke handleiding.
Gelukkig is er een duidelijke handleiding.

Er ligt een duidelijke handleiding op de werktafels, maar gelukkig zijn er ook Romeinse dames die mijn kinderen goed begeleiden. Ik heb zelf maar twee handen en met drie kinderen is dat nog wel eens lastig. We zijn drie spelden rijker en lopen naar het verzamelpunt voor het exerceren.

Marcheren met de Romeinen

Mijn tienerdochter wil niet meedoen, maar mijn zoon en jongste dochter geven alles om een Romeinse soldaat te kunnen worden. Ik denk dat dit vooral leuk is voor kinderen vanaf 6 jaar tot een jaar of 9.

Goed opletten, deze Romeinse centurio is best streng.
Goed opletten, deze Romeinse centurio is best streng.

We hebben nog een uurtje totdat het grote gladiatorengevecht begint. We moeten nog kaarsjes maken van bijenwas en “We willen nog op het vlot.” Goed, eerst op zoek naar het vlot. Na allemaal een keer heen en weer te ‘varen’, gaan we kaarsjes maken. Dit stelt niet zoveel voor, een strookje bijenwas opwarmen en oprollen. Maar we hebben wel meteen een leuk souvenir.

Boogschieten

Ik wil weer terug naar de Romeinse tijd voor het gladiatorengevecht, maar mijn kinderen hebben andere plannen. Met pijl en boog schietenstaat nog op hun wensenlijstje. Dus gaan we in de rij staan bij het boogschieten. De pijlen zoefen al snel door de lucht en ik mag het ook even proberen. Net niet in de roos, jammer!

De tijd vliegt, we zijn al te laat voor het gladiatorengevecht, maar kunnen nog net een laatste stukje van dit spektakel zien. En we gaan op de foto met die sterke mannen.

In de arena strijden de gladiatoren voor hun leven. Een spectaculaire show.
In de arena strijden de gladiatoren voor hun leven. Een spectaculaire show maakt een bezoek aan Archeon met kinderen compleet.

Met de Romeinse helm die we krijgen kunnen we thuis nog verder oefenen met exerceren. “Wat was links ook alweer? Oh ja: dextra. Of was hetSed?” Dat zoeken we nog wel op, de poorten van Archeon sluiten al bijna!

Ben jij al eens in het Archeon met kinderen geweest?

Praktisch

Entreeprijzen: voor kinderen tot en met 3 jaar hoef je niet te betalen. Kijk op de website voor de actuele prijzen en openingstijden, online kaarten bestellen levert je 1 euro korting per kaartje op. Entree is met de Museumkaart gratis. Parkeren kost 6,50 euro.

De activiteitenpas kost 3,95 euro per persoon. Wij vonden dit wel de moeite waard, zeker als je het Archeon met kinderen bezoekt.

Op 24 en 25 september 2016 is er Archeon Culinair. Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk. Er is een proeverijkaart te koop voor 4,95 per persoon. Kijk voor andere speciale evenementen op de website.

Meer lezen

Ook zin gekregen om er lekker op uit te gaan in eigen land? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Vandaag op een niet-vakantie-of-weekenddag naar archeon geweest. En dat was te merken de parkeerplaats was praktisch leeg. Voor het paspoort en spreukenboekje hoefde je niet extra te betalen en de activiteitenkaart was niet nodig. Rondleidingen waren er ieder uur, heel leuk wij hadden een privé rondleiding van bijna 2 uur (normaal 45 minuten). Jammer was dat na de rondleiding, rond 15.00 uur, de activiteiten die er waren weg waren en om half 5 veel huisjes dicht waren. Tip is dus wel eerst dingen doen en daarna de rondleiding. Wij gaan zeker in het hoofdseizoen nog een keer! Maar ook dit was een heel leuke ervaring.
    Tip: vanaf het station is het dik 20 minuten lopen, maar bijna helemaal langs een leuk park met natuurspeeltuin, neem er gerust een uurtje voor en ze zijn uitgeraasd voor ze in het museum zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.