9 tips voor een actieve vakantie met kinderen bij het Lipnomeer

2
1092

Hoor je ook steeds meer Nederlanders enthousiast over hun vakantie in Tsjechië vertellen maar heb je geen idee wat er te doen is? Blogger Fieke ging naar het Lipnomeer in Tsjechië en genoot van een actieve vakantie met haar kinderen. Lees verder om te ontdekken wat er te doen is in de omgeving van het Lipnomeer.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2016 en werd in 2024 voorzien van een update!

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen aan het Lipnomeer

9 tips voor een actieve vakantie met kinderen bij het Lipnomeer

Nu onze jongste zoon 4 is kunnen onze vakanties steeds actiever worden, dat bevalt ons erg goed. De kinderen hebben er plezier in. Het lijkt wel of fysiek bezig zijn het humeur van onze kinderen ten goede komt. Al moeten ze in de eerste tien minuten soms hun draai nog vinden en horen ook wij: “Ik heb geen zin om te wandelen”. Daarnaast bezoeken we graag een stad. Tot nu toe trekken we nog niet rond en dus is het fijn als al deze wensen te vinden zijn op geringe afstand van onze camping. Ieder jaar weer een uitdaging. Dit jaar bracht de zoektocht ons naar Tsjechië. Om precies te zijn naar de regio rondom het Lipnomeer in Zuid Bohemen. In dit artikel delen we onze tips voor de leukste Lipnomeer activiteiten voor het hele gezin!

Vakantie in Zuid Bohemen in Tsjechië

Zuid Bohemen is de provincie in zuid west Tsjechië. Het ligt tussen Praag en de Oostenrijkse grens. In het zuiden ligt het Boheemse Woud. Het landschap met bossen wordt afgewisseld met velden, rivieren, meertjes, heuvels en bergen. Het Lipnomeer ligt in het Boheemse Woud en is 50 km lang en op enkele plaatsen 16 km breed. De regio is zowel in de zomer als in de winter in trek bij toeristen. In de zomer komen hier vooral sport-, natuur- en cultuur liefhebbers en in de winter komen de toeristen speciaal voor de wintersport. Vanaf Utrecht is het net geen 1000 kilometer rijden. Een afstand die prima in één dag af te leggen is.

Je komt veel bos tegen onderweg.
Je komt veel bos tegen onderweg.

Frymburk: camping aan het Lipnomeer

Wij verblijven op camping Frymburk. Deze camping van Nederlandse eigenaren ligt net buiten het plaatsje Frymburk. Direct aan het Lipnomeer. Op de camping kan je met je eigen kampeermiddel terecht of je kan een chalet huren. Wij genieten 11 dagen lang van een prachtige kampeerplek direct aan het water. Een uitgebreid verslag van deze camping is later te lezen in een apart blog. Vanaf de camping trekken we er iedere dag op uit en zo komen we tot een mooie lijst van 9 activiteiten die de moeite waard zijn om te doen.

Wil je alvast meer informatie over deze accommodatie? Bekijk dan de website van camping Frymburk.

Camping Frymburk aan het Lipnomeer.
Camping Frymburk aan het Lipnomeer.

#1 Berg Klet

Berg Klet (1084 m) is de hoogste berg in het natuurgebied Blansky Woud. Vanuit Krasetin pakken we de kabelbaan omhoog de berg op. Iedere keer is het weer feest als de kinderen horen dat we met een kabelbaan de berg op gaan. Bij aankomst verbazen we ons erover dat deze stoeltjeslift slechts één keer per uur opgestart wordt. Wij moeten wachten tot half twaalf.

Op de berg bevindt zich de oudste (1825) stenen uitkijktoren van Bohemen. We beklimmen deze robuuste toren en genieten van het uitzicht over het groene landschap. Vanaf hier zien we ook de mountainbikers die naast ons op de lift stonden te wachten naar beneden razen. Op de berg zit ook de sterrenwacht en een restaurant.

We besluiten naar beneden te lopen. De groene route (zo’n 6 km) moet ons terugbrengen naar de parkeerplaats onderaan de lift. Een route door het bos. Na een paar honderd meter zien we geen groene strepen meer op de bomen. Toch vervolgen we onze weg omdat we geen afslagen hebben gezien. Gelukkig worden we een kilometer verderop bevestigd dat we nog steeds op de groene route zitten. Ondanks het weer, het is inmiddels begonnen met regenen, lopen de kinderen fanatiek door. De regen en het dreigende onweer maken de wandeling zelfs wel een beetje spannend. De combinatie van kabelbaan omhoog en lopend naar beneden, maakt dat het heel geschikt is voor kinderen.

De lift naar de top van de berg kost voor ons vijven ongeveer 8 euro.

Uitzicht vanaf berg Klet.
Uitzicht vanaf berg Klet.
We wandelen door het bos naar beneden.
We wandelen door het bos naar beneden.

#2 Boomkroonpad Stezka korunami stromu

Het dorpje Lipno is het toeristisch centrum van alle sportieve winter- en zomeractiviteiten rondom het Lipnomeer. In Nederland hebben we foto’s gezien van het boomkroonpad. Door de toppen van bomen lopen klinkt spannend en maakt nieuwsgierig. Boven op de berg is een 675 meter lang pad door de toppen van de bomen, met aan het eind een 40 meter hoge uitkijktoren. Het uitzicht over de omgeving en het meer is prachtig. Je kan het pad teruglopen ofvia een glijbaan van 52 meter naar beneden roetsjen. In de zomer zijn er ook dagen dat het pad tot 23 uur open is en helemaal verlicht wordt. Meer over onze ervaringen met het boomkroonpad lees je in een aparte blog.

Meer informatie is te vinden op de website van het boomkroonpad.

Familieticket (2 volwassenen en 2 kinderen) kost 21 euro en de stoeltjeslift 11 euro, prijspeil 2016.

Het boomkroonpad ligt in de bossen vlakbij het Lipnomeer.
Het boomkroonpad ligt in de bossen vlakbij het Lipnomeer.
De kinderen vinden het prachtig om door de toppen te lopen.
De kinderen vinden het prachtig om door de toppen te lopen.
De toren en de glijbaan weer naar beneden.
De toren en de glijbaan weer naar beneden.

#3 Cesky Krumlov

De stad Cesky Krumlov staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En niet voor niets! In niet één Boheemse stad is zoveel middeleeuwse architectuur te vinden. Cesky Krumlov ligt aan de kronkelende rivier de Moldau. Het kasteel en de burcht torenen boven de stad uit en kan je van veraf zien. Buiten de stad parkeer je op één van de betaalde parkeerplaatsen. De stad zelf wordt gekenmerkt door kleine straatjes met prachtig gerestaureerde gebouwen. Hier bevinden zich souvenirwinkeltjes en horecagelegenheden. Er zijn verschillende musea in Cesky Krumlov, het kasteel kan je bijvoorbeeld bezoeken.

Wij kiezen ervoor om de stad te ervaren door er heerlijk doorheen te slenteren, op een terrasje te zitten en om ons heen te kijken. Natuurlijk maken we de tocht naar boven naar het kasteel. Vanuit de overdekte gangen, die nog buiten het museumgedeelte liggen, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Cesky Krumlov wordt door veel toeristen bezocht en het is er dus altijd gezellig druk. Beneden aan de oever van de Moldau ligt Mestsky park. Hier kan je even bijkomen van de drukte in de stad zelf. De kinderen kunnen spelen in de speeltuin. Cesky Krumlov mag niet ontbreken op je to-do-lijstje als je op vakantie gaat in dit gebied.

Uitzicht op Cesky Krumlov.
Uitzicht op Cesky Krumlov.
De hele stad bestaat uit prachtige oude gebouwen.
De hele stad bestaat uit prachtige oude gebouwen.
Het park in Cesky Krumlov.
Het park in Cesky Krumlov.

#4 Dierentuin Hluboka

Een bezoek aan een dierentuin is bij onze kinderen altijd een succes. De dierentuin van Hluboka werd geopend op 1 mei 1939. De dierentuin is prachtig gelegen aan de oever van de vijver Municky met uitzicht op het kasteel Hluboka. De dierentuin telt ongeveer 300 verschillende dieren. Veel van de dieren komen oorspronkelijk uit Europa.

Teun is helemaal in de ban van de tijger die ook in de dierentuin te vinden moet zijn. Bij de otters, de vogels en de beren vraagt hij of we al bij de tijger zijn. De tijger vinden we achterin de dierentuin en zo brengt de zoektocht naar de tijger ons langs alle dieren. Achterin de dierentuin zijn de dierenverblijven een stuk groter als in het begin. Hier zie je duidelijk het verschil tussen het oude gedeelte van de dierentuin en het nieuwere gedeelte. Het oude gedeelte is echter wel helemaal aangepast. De Afrikaanse dieren verblijven in een soort Afrikaanse hutjes.

Achterin bevindt zich ook een mooie speeltuin met daarbij picknicktafels en een restaurantje. Een heerlijke plek om even uit te rusten. Wij vermaken ons zo’n 2,5 uur in de dierentuin. Een bezoek aan de dierentuin is hierdoor prima te combineren met een andere activiteit in de buurt.

Voor een gezinskaartje (2 volwassenen en 2 kinderen) betaal je bijna 12 euro.

Meer informatie is te vinden op de website van de dierentuin (website is nog niet beschikbaar in het Engels).

De dierentuin ligt prachtig aan het meer.
De dierentuin ligt prachtig aan het meer.
Altijd goed bij kinderen, zo'n bezoek aan de dierentuin.
Altijd goed bij kinderen, zo’n bezoek aan de dierentuin.
De hokken in het nieuwe gedeelte zijn mooi groot.
De hokken in het nieuwe gedeelte zijn mooi groot.
In het begin kom je in Afrikaanse sferen.
In het begin kom je in Afrikaanse sferen.

#5 Linz

Een grote stad is in Zuid Bohemen niet te vinden. Praag ligt op ruim 2 uur rijden van de camping. Dat vinden we te ver voor een dagtrip. De Oostenrijkse grens ligt op enkele kilometers van het Lipnomeer. In 45 minuten rijden we naar de Oostenrijkse stad Linz. Vanuit de bergen dalen we af richting rivier de Donau. Linz ligt aan weerszijde van de rivier. Vanaf het centraal gelegen marktplein kan je verschillende activiteiten ondernemen.

Wij rijden over de steilste spoorweg van Europa de Pöstlingberg op. Op de berg bezoeken we de Grottenbahn en komen we terecht in een sprookjeswereld. In het centrum van Linz bezoeken we een tijdelijke tentoonstelling in het cultuurcentrum. Linz telt meerdere leuke musea voor kinderen. Informatie hierover en een plattegrond zijn gratis verkrijgbaar bij de toeristinformation op het marktplein. Helaas blijkt één dag veel te kort te om alles te doen en te zien. Meer over ons bezoek aan Linz lees je in een apart blog.

Meer informatie over een bezoek aan Linz is te vinden op de website van het toeristenbureau van Linz.

Boven op de berg bezoeken we de Grottenbahn.
Boven op de berg bezoeken we de Grottenbahn.
Linz is een prachtige oude stad aan de Donau.
Linz is een prachtige oude stad aan de Donau.

#6 Fietsen langs het Lipnomeer

Het gebied rondom het Lipnomeer nodigt uit tot sportiviteit. In de winter kan er geskied worden en is het meer bevroren. In de zomer biedt het meer watersportmogelijkheden maar ook bevindt zich langs een groot deel van het meer een fietspad. Doordat dit fietspad los ligt van de autoweg kan je hier ideaal met kinderen fietsen. Naast fietsers kom je er ook veel mensen op skeelers en op de step tegen. Fietsen, maar ook de skeelers en steps, zijn op verschillende plekken te huur. Lees onze ervaringen met fietsen langs het meer in een apart blog.

Wij hebben onze fietsen gehuurd bij Otre in Frymburk.

Het huren van fietsen kost in 2016 per dag ongeveer 10 euro voor een volwassenenfiets en 7,50 euro voor een kinderfiets.

Onderweg pakken we een pontje.
Onderweg pakken we een pontje.

#7 Raften

Als je door het zuidelijk deel van Zuid Bohemen rijdt kom je op meerder plekken de rivier de Moldau tegen. En op alle plekken zie je dat de rivier gebruikt wordt om op te raften. Op sommige plekken is het behoorlijk druk op de rivier. Afhankelijk van de hoeveelheid water beweegt de rivier zich wat sneller. Nu moet je niet gelijk aan hele spannende water versnellingen en afdalingen denken. Deze rivier is uitermate geschikt om voor het eerst met je kinderen te gaan raften. Kinderen vanaf ongeveer 3 jaar kunnen mee.

Wij gaan met een excursie van de camping mee en gaan op pad met Cesta Sports. Waar veel mensen ervoor kiezen om het stuk voor Cesky Krumlov tot aan de stad af te leggen kiest Cesta Sports juist bewust voor het stuk na Cesky Krumlov. Op deze manier kom je door een prachtig stuk natuur en kom je onderweg veel minder andere rafts tegen. Wat onze kinderen van hun eerste rafttocht vinden lees je later in een apart blog.

Wij betalen 19 euro per volwassenen en 9,50 per kind. Dit is inclusief gidsen en lunch onderweg. We vertrekken rond 9.30 en zijn om 16 uur weer terug.

#8 Rodelen bij Bobovka in Lipno

Rodelbanen zijn al vaker voorbij gekomen op KidsErOpUit. Je vindt ze tegenwoordig op steeds meer plekken. Onze kinderen zijn ook altijd wel te porren voor een rodelritje. Onderaan de skilift in Lipno zijntwee rodelbanen te vinden. Één ouderwetse, waar je met je rodel in een halve buis zit. En één die in het voorjaar van 2016 geopend is waar je met je rodel op een soort rails zit.

We besluiten 10 kaartjes te kopen en ze alle twee uit te testen. De twee banen lopen langs elkaar heen en zijn ongeveer een kilometer lang. Vanaf 8 jaar mag je alleen, dus Roos gaat zelf. Jet en Teun stappen bij Bob en mij in de rodel. We gaan heerlijk snel van de berg af en genieten van alle bochten. Als we beide banen achter de rug hebben, zijn we het met zijn allen eens: de ouderwetse baan is het leuks. Hier zit je met je rodel echt dicht op de baan en bepaalt je snelheid echt hoe je door de bochten gaat. Bij de nieuwe zit je op de rails en kan je dus niet hoger of lager door de bochten.

Meer informatie is te vinden op deze website.

Een 10 rittenkaart kost in 2016 23 euro.

Even kijken hoe de anderen omhoog gaan.
Even kijken hoe de anderen omhoog gaan.
De oude en nieuwe baan liggen naast elkaar.
De oude en nieuwe baan liggen naast elkaar.

#9 Speelcomplex Areal Hluboka nad Vltavou

In Hluboka zijn er, naast het bezoek aan de dierentuin, nog twee andere dingen te doen. Zo kan je het prachtige kasteel uit de 13de eeuw bezoeken. Onze kinderen zijn na de dierentuin echter toe aan een beetje beweging. Wij gaan daarom naar speelcomplex Areal. Hier vindt je een combinatie tussen een speeltuin en sportieve activiteiten. Het park is gratis toegankelijk. Voor enkele onderdelen betaal je een losse vergoeding.

Teun en Jet vermaken zich in het water gedeelte, het houten kasteel en op het grote springkussen. Bob en Roos kiezen er voor om het klimpark in te gaan (tegen betaling). Na anderhalf uur treffen we elkaar weer en drinken we wat bij het restaurantje. Je kan hier zonder problemen je zelf meegenomen eten op het terras eten. We sluiten de middag af met een potje midgetgolf. In het park ligt een prachtig aangelegd 18 holes parcours. Met een gezellig muziekje op de achtergrond spelen we ze allemaal. Areal blijkt een heerlijke plek te zijn om in de middag even lekker neer te strijken. De kinderen kunnen zich goeduitleven. Het park is ruim opgezet en als je alleen het speelgedeelte gebruikt is het een gratis.

In het park is nog veel meer te doen. Kijk op de website voor alle informatie.

Voor de midgetgolf betaal je voor een gezinsticket (2 volwassenen en 2 kinderen) 14 euro. Het klimmen kost 9 euro voor een volwassene en 7 euro voor een kind (prijspeil 2016).

Het grote speelkasteel.
Het grote speelkasteel.
Het speelgedeelte en de horeca zijn ruim opgezet.
Het speelgedeelte en de horeca zijn ruim opgezet.
Als afsluiting een potje midget golf.
Als afsluiting een potje midget golf.
Roos en Bob klimmen er op los.
Roos en Bob klimmen er op los.

Goed om te weten over een vakantie in Tsjechië

Zuid Bohemen is een prachtig gebied waar veel te doen is. Wij hebben ons uitstekend vermaakt. Het is het meest toeristische gebied van Tsjechië op Praag na. Het is dan jammer dat informatie in het Engels of Duits maar op beperkte plekken beschikbaar is. De Tsjechische taal is voor ons niet te ontcijferen. Het kan een bezoek net wat leuker maken als je meer achtergrondinformatie hebt. Ik verwacht dat dit de komende jaren snel zal verbeteren. De websites zijn nagenoeg allemaal al wel te lezen in het Engels.

Boek je reis naar het Lipnomeer

Enthousiast geworden? Boek dan nu je vakantie naar het Lipnomeer in Tsjechië. Een leuke plek om te overnachten is het Lipno Lake Resort.

Bekijk hier alle accommodaties, prijzen en beschikbaarheid van hotels en pensions.

Liever een volledig georganiseerde reis? Bekijk dan hieronder de opties:

Op zoek naar een vakantiehuis bij het Lipnomeer? Kijk hier voor de opties en mogelijkheden. Ook het Lipno Lake Resort heeft appartementen.

Heb jij weleens gedacht aan een vakantie met kinderen bij het Lipnomeer?

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen aan het Lipnomeer

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over Tsjechië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met het Tsjechisch Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Hoi!

    Klopt het dat de blog over het raften niet (meer) te vinden is?
    Was erg benieuwd waar jullie deze geboekt hadden!

    Groetjes
    Annelies

    • Hallo Annelies,

      Dat klopt, dat blog is uiteindelijk nooit online gekomen 😉 Maar in het algemene blog over het Lipnomeer dat je net gelezen hebt staat ook een link naar het bedrijf waar het raften geboekt is.

      Groetjes Saskia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.