Prijsvergelijking: eigen vouwwagen of een huurtent?

6
690

Als je gezinssituatie verandert, verandert vaak ook de manier van vakantie vieren. Zeker als je vast zit aan de schoolvakanties en je schrikt van de prijzen in het hoogseizoen. Dan komen er afwegingen als: kies ik voor een eigen vouwwagen of een huurtent? De uiteindelijke keuze hiervan zal voor een groot deel worden bepaald door je persoonlijke voorkeur, maar ook door de gevolgen voor je portemonnee. Wij hebben op dit soort afwegingen vaak zitten rekenen. Ik ga je dat werk besparen en mijn berekeningen met jou delen.

Prijsvergelijking: een eigen vouwwagen of een huurtent

Bij deze prijsvergelijking vergelijk ik de keuze tussen een eigen vouwwagen of een huurtent met elkaar. Beide kampeermiddelen hebben overeenkomsten met elkaar. Je kampeert onder een tentdoek, je hebt meestal een ruime(re) leefruimte ter beschikking en bij beide is er ook sprake van enig gemak. Zowel bij een vouwwagen als een huurtent slaap je op echte bedden, heb je de beschikking over een eenvoudig keukentje en maak je meestal gebruik van het gemeenschappelijke sanitair op de camping. Het grootste verschil? Dat is dat je een vouwwagen zelf mee moet nemen.

eigen vouwwagen of een huurtent

Wat kost een eigen vouwwagen?

Vouwwagens zijn er in allerlei soorten en maten. Eerder deelden lezers van KidsErOpUit al hun ervaringen met verschillende soorten vouwwagens. De aanschafprijs varieerde van 400 euro voor een oud tweedehandsje van een onbekend merk tot meer dan 15.000 euro voor een nieuwe Holtkamper, het neusje van de zalm onder de vouwwagens. Dat maakt vergelijken lastig. Toch doe ik een poging.

Ik ga in deze prijsvergelijking uit van een bedrag van 5.000 euro voor de aanschaf van een vouwwagen. Hier kan je een goede tweedehands van kopen van de betere merken of een nieuwe van de goedkopere merken. Ik hou geen rekening met een eventuele restwaarde. Ik reken 500 euro voor de inventaris. Daarbij ga ik uit van een deel nieuw aan te schaffen en een deel via Martkplaats.

Als je de vouwwagen niet bij huis kan stallen, dan heb je een stalling nodig. Mocht je thuis beperkt ruimte hebben. dan is het te overwegen om een vouwwagen te kiezen die op z’n kant gestald kan worden. Hierdoor lukt het misschien wel om ‘m thuis te laten. Reken voor stalling van een vouwwagen op zo’n 150 euro. Dit zal per regio verschillen. Woon je in de buurt van het platteland dan zijn er meer stallingen beschikbaar en ben je vaak voordeliger uit.

Goed, dan heb je een vouwwagen. Maar als je er daadwerkelijk mee op vakantie wilt betaal je ook voor de kampeerplek. Deze prijzen variëren net zo als de aanschafprijzen van de vouwwagens zelf. Op kleine boeren campings van de SVR ben je zo’n 20 euro per nacht kwijt. In toeristische gebieden in Zuid-Europa betaal je zo 50 euro per nacht. Ik reken in deze prijsvergelijking met een prijs van 35 euro per nacht.

Ter overweging, maar niet meegenomen in deze prijsvergelijking: je hebt een auto met trekhaak nodig, je verbruik zal iets hoger zijn en gebruik je de ferry dan betaal je meer omdat je een langer voertuig hebt. Ook kan je er voor kiezen om je vouwwagen te verzekeren (niet verplicht) en je vouwwagen eenmalig laten keuren zodat je in Duitsland 100 km/uur mag.

  • Aanschaf vouwwagen: 5.000 euro + 500 voor de inventaris (eenmalig)
  • Stallingskosten: 150 euro per jaar
  • Kampeerplek: 35 euro per nacht x 21 nachten = 735 euro

Voordelen eigen vouwwagen:

  • Je kan voordeling in het voor- en naseizoen een weekendje weg
  • Je hebt meer keuze qua campings
  • Je hebt altijd je eigen spullen bij je
  • Het aantal slaapplaatsen is makkelijk uit te breiden

Nadelen eigen vouwwagen:

  • Je moet een stalling zoeken als je geen plek bij je eigen huis hebt
  • Onderhoudskosten
  • Je rijdt met een aanhanger en hebt daardoor in sommige landen te maken met een snelheidslimiet
  • Je brandstof verbruik ligt hoger, al valt het mee als je rustig rijdt
  • Voordat je de vouwwagen kan gebruiken moet je deze zelf opzetten en daarna natuurlijk afbreken, zeker in de regen is dat geen pretje
Met de vouwwagen achter de auto.
Met de vouwwagen achter de auto.

Wat kost een huurtent?

Ik schrijf bewust ‘huurtent’. Ik bedoel daarmee een echte huurtent en geen glamping-accommodatie. Steeds meer campings verhuren zelf tenten, variërend in model. Vaak zijn dit de voordelige alternatieven voor een glamping vakantie. Een huurtent is voorzien van alle kampeerspullen die je nodig hebt. Je hoeft deze dus niet zelf aan te schaffen. Maar wat kost een vakantie in een huurtent? De prijzen verschillen nogal. Met goed zoeken kom ik ze tegen voor 500 tot 600 euro per week in het hoogseizoen, maar 800 tot 900 euro per week komt ook veel voor. Dit hangt mede samen met het voorzieningenniveau op de camping.

Een gemiddelde huurprijs voor een kant en klare tent in het hoogseizoen is circa 750 euro. Ga je drie weken weg? Dan ben je 2250 euro kwijt.

Voordelen huurtent:

  • Je kan de tent direct gebruiken en hoeft deze niet zelf op te zetten
  • Je hebt geen aanschafkosten

Nadelen huurtent:

  • Je zit vast aan het aantal bedden dat standaard aanwezig is
  • Het is altijd afwachten hoe de bedden liggen
  • Je kan niet zelf je kampeerplek kiezen, de huurtenten hebben een vaste plek
  • In het hoogseizoen kan je meestal alleen van zaterdag tot zaterdag huren
Achter het speeltuintje staan huurtenten te wachten op het kampeerseizoen.
Achter het speeltuintje staan huurtenten te wachten op het kampeerseizoen.

Resultaten prijsvergelijking eigen vouwwagen of huurtent

Het uitgangspunt van deze prijsvergelijking is een zomervakantie van drie weken. Je komt dan op de volgende bedragen:

Vouwwagen

  • Aanschaf: 5.000 euro + 500 voor de inventaris (eenmalig)
  • Stallingskosten: 150 euro per jaar
  • Kampeerplek: 35 euro per nacht x 21 nachten = 735 euro

Samengevat betekent dat: eenmalig 5.000 + 500 = 5.500 euro en jaarlijks 885 euro.

Huurtent

  • 750 euro per week x 3 = 2.250 euro

Conclusie:

Stel je kampeert vier jaar. Dan betaal je voor de huurtent 4 x 2.250 = 9.000 euro. De vouwwagen kost 4 x 885 euro en 5.500 euro, totaal is dat 9.040 euro.

Het moge duidelijk zijn. In deze prijsvergelijking tussen eigen vouwwagen of huurtent ligt het omslagpunt bij 4 jaar. Kies jij voor een duurdere of goedkopere vouwwagen? Of een duurdere of goedkopere huurtent? Dan kan de vergelijking voor jou anders uitvallen. Reken het maar eens uit, dan zie je vanzelf wat voor jou een financieel aantrekkelijke keuze is.

Waar zou jouw voorkeur naar uitgaan, een eigen vouwwagen of een huurtent?

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten.

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer handige kampeertips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

6 REACTIES

  1. Ja een Holtkamper dat is echt zo’n droom van iedere kampeerder die eigenlijk een tent wil maar die extra luxe en het gemak ook wel erug fijn vindt. Wij zijn op het moment ook op zoek en hoewel de Kyte op de foto er echt supergaaf uitziet is dat iets boven mijn budget. Volgens mij is als je kamperen leuk vindt het op de lange termijn altijd goedkoper om eigen spullen te hebben dan te huren. Voor 5000 euro heb je ook een mooie caravan met misschien nog iets meer luxe en gemak. Dus die vergelijking zou dan ook opgaan hoewel dat wel echt anders rijden is.

    Wat voor Holtkamper hangt daar achter jullie auto? Is dat een Cocoon?

    • Ja, als je zeker weet dat je op de lange termijn blijft kamperen dan is aanschaf van eigen kampeermiddel al snel interessant. Er komt ook nog een vergelijking tussen eigen caravan en stacaravan aan. De kosten van een caravan vielen ons achteraf best tegen en we hebben ‘m uiteindelijk weer verkocht.
      Achter de auto hangt diezelfde Kyte, is niet van mij maar van een van de andere bloggers.
      Groetjes Saskia

  2. Interessante vergelijking. Leuk!
    Het grootste voordeel van een eigen kampeermiddel (in ons geval een vouwwagen voor Marije en sinds kort een caravan voor Martine) vinden wij de relatieve vrijheid. Onderweg naar een bestemming waar je langer blijft, kan je de vouwwagen/caravan nog eens opzetten en ben je niet afhankelijk van een hotel.

    • Klopt, eigen kampeermiddel geeft wat dat betreft meer vrijheid! Maar, ook meer gedoe als je bijvoorbeeld nat moet inpakken… Eigenlijk is voor alles wel iets te zeggen.
      Groetjes Saskia

  3. Sinds onze oudste 5 is, we dus in hoogseizoen moeten, hebben we een tent. We kamperen nu dus al 7 jaar. De jongste is 7 dus dat wordt nog een aantal jaren. Volgens mij heb ik de tent nog nooit zeiknat ingepakt -:). Als het heel slecht weer wordt zijn we weg…. (of we blijven dagje langer zodat ie droogt). De vrijheid is goud waard; ik hoef niet al in oktober/november te boeken “want je moet er vroeg bij zijn”. Afgelopen jaar in Italië was de camping en omgeving leuker dan gedacht..dus zijn we week langer gebleven.. onderweg van van A naar B blijven we soms paar dagen elders. Ja ook ik mopper wel eens van t afbreken en opzetten en al die spullen.. maar zo kunnen we financieel ook 3 weken weg ipv gehuurd maar 2… Maar het idee “als t hier niks is dan ben ik weg” is heerlijk!!

    Huren doen we in de meivakantie als t voor een prikkie kan!

    • Een tent is ook erg prettig. We hebben er hier voor gekozen om twee kampeermiddelen met elkaar te vergelijken die eenzelfde comfort hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.