Een bezoek aan het Anne Frank Huis met kinderen, hoe is dat?

0
916

Na de bijbel is Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, het meest gelezen boek ter wereld. Rijen met toeristen staan dagelijks voor het Anne Frank Huis om deze bekende onderduikplek met eigen ogen te bekijken. Saskia en Annemiek gingen er heen met hun dochters M. en L. Vraag jij je ook af hoe het is om het Anne Frank Huis met kinderen te bezoeken? Lees dan verder.

Het verhaal van Anne Frank: een stukje geschiedenis

Ik kan me bijna niet voorstellen dat je het verhaal van Anne Frank niet kent. Maar om ieder geheugen op te frissen een hele korte samenvatting.

Anne Frank wordt in 1929 geboren in Duitsland, als tweede dochter van Otto en Edith Frank. Als in 1933 Hitler aan de macht komt heeft Otto al snel door dat het in Duitsland de verkeerde kant op gaat voor de Joden. Hij besluit naar Amsterdam te vertrekken. Samen met zijn vrouw en twee dochters komt hij aan het Merwedeplein te wonen. Hij wordt directeur van een bedrijf dat ingrediënten voor jam maakt. Anne en haar zus Margot hebben een onbezorgde jeugd.

Dan bereikt in mei 1940 de Tweede Wereldoorlog ook Nederland. Eerst langzaam maar daarna steeds sneller worden de regels voor de Joden aangescherpt. Otto Frank begint met het zoeken naar een onderduikplek en kiest hiervoor het achterhuis achter zijn bedrijf aan de Prinsengracht 263. Als Margot begin juli 1942 een oproep krijgt voor een transport besluit Otto dat dit het moment is om onder te duiken. Anne schrijft in haar dagboek over het leven in het achterhuis, ik zal daar niet verder op in gaan, daarvoor kan je het beste het boek lezen. Augustus 1944 worden de onderduikers verraden en afgevoerd naar Westerbork. In september vertrekt daar de laatste trein naar Polen en de familie Frank moet mee. Edith, Margot en Anne overlijden.

Vader Otto Frank overleeft de oorlog. Als hij terugkomt in Nederland krijgt hij na enkele maanden het bericht dat Anne en Margot zijn overleden. Dan krijgt hij van een van de helpers uit de onderduiktijd het dagboek van Anne Frank. Als hij leest dat Anne graag een beroemde schrijfster had willen worden, besluit hij haar dagboek uit te geven.

Sinds 1960 is het achterhuis ingericht als museum en te bezoeken.

Het Anne Frank Huis in Amsterdam.
Het Anne Frank Huis in Amsterdam.

Naar het Anne Frank Huis met kinderen: de familielezing

Een bezoek aan het Anne Frank Huis staat al jaren op mijn lijstje, maar als ik een keer spontaan besluit er langs te gaan staat er een lange wachtrij. Zo komt het er steeds niet van. Uiteindelijk besluit ik te wachten totdat op z’n minst een van de kinderen oud genoeg is om mee te gaan. Voordat we richting Amsterdam gaan, kijk ik op de website van het Anne Frank Huis. Ik ben specifiek op zoek naar het aanbod voor kinderen en ontdek dat ze elk weekend en tijdens de schoolvakantieseen familielezing hebben voor kinderen vanaf 10 jaar. Hier reserveren we kaartjes voor.

We zijn ruim op tijd bij het Anne Frank Huis en lunchen eerst in het toeristen café ernaast. Een kwartier voor aanvang van de lezing mogen we naar binnen. Als het bijna tijd is worden we opgehaald door een medewerker. Hij neemt ons mee naar een zaal. Aan de muur hangt een tijdbalk met foto’s. Hij begint met het stellen van een paar vragen en begint dan aan zijn verhaal. Er staat officieel een half uur voor de familielezing, maar hij vertelt in het begin al dat hij vaak uitloopt. Met behulp van de foto’s neemt hij ons mee terug in de tijd. Hij vertelt over de wereldgeschiedenis, kort beginnende bij de Eerste Wereldoorlog om via de crisisjaren uit te komen bij de Tweede Wereldoorlog. Het levensverhaal van Anne komt daar vanaf 1929 tussendoor. Af en toe komen er woorden voorbij waarvan ik vermoed dat M. ze nog niet kent, denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een nazi en een Duitser. Dat wordt op een eenvoudige manier uitgelegd waardoor het verhaal goed te volgen is.

De foto's aan de wand die helpen bij het vertellen van het verhaal.
De foto’s aan de wand die helpen bij het vertellen van het verhaal.

Ik vind het spannend worden als het verhaal aankomt bij het laatste deel van het verhaal. Daar waar het over Westerbork en de concentratiekampen gaat. M. is de jongste in de groep en mag er wel over weten, maar liever nog geen details. Door zorgvuldig zijn woorden te kiezen zorgt de medewerker ervoor dat dit gedeelte voor iedereen behapbaar is. De volwassenen kennen helaas de gruwelijke verhalen, net als enkele van de oudere kinderen. Voor de basisschoolkinderen is het fijn dat hij het heeft over: “Met de trein naar Polen” en over “kampen” in plaats van over deportaties, concentratiekampen en direct naar de gaskamers. Deze onderwerpen worden niet gemeden als er vragen zijn, maar ook dan worden de woorden met precisie gekozen. Hoe de treinreis eruit zag wordt tijdens de familielezing niet in beeld verteld, maar in woorden.

Vooraf weet je dat een bezoek aan het Anne Frank Huis met kinderen geen vrolijk uitje is. Toch zorgt het enthousiasme en de toegankelijke uitstraling van de medewerker ervoor dat het niet te zwaar wordt voor kinderen.

Het Anne Frank Huis van binnen bekijken

Na de lezing is het tijd om het Anne Frank Huis van binnen te bekijken. We komen eerst in enkele voormalige werkruimtes van het bedrijf van Otto Frank, hier is iets meer achtergrondinformatie te zien en er hangen citaten uit het dagboek aan de muur. De oorspronkelijke inrichting is er niet meer. Dan staan we opeens in het halletje met de beroemde boekenkast. Een trap brengt ons naar boven en dan staan we al in de voormalige slaapkamer van Otto, Edith en Margot Frank. De ruimtes in het achterhuis zijn leeg. De originele meubelen zijn in de oorlog afgevoerd naar Duitsland. Later is er wel een reconstructie gemaakt van de inrichting en deze is te zien op een kleine foto aan de wand.

We lopen door de verschillende ruimtes van het achterhuis. Vooraf was ik benieuwd hoe indrukwekkend dit zou zijn voor ons als volwassenen maar ook vooral voor de kinderen. Het is bijzonder om er te lopen en te beseffen hoe groot aan de ene kant deze onderduiklocatie was, maar ook hoe klein als je je bedenkt dat ze al die tijd met 8 mensen zo op elkaar zaten. Toch maakt het minder indruk dan ik had verwacht. Vrij snel lopen we het achterhuis weer uit.

Nu komen we in een tentoonstellingsruimte met de foto’s van de onderduikers aan de wand en op de achtergrond een foto van de plek waar ze zijn overleden. Daar hangen enkele heftige foto’s tussen. Alles is in zwart wit en de beelden zijn vrij klein, hierdoor is het voor kinderen niet te heftig om te zien. Aan de rechterkant zie ik wel bewegende beelden die heel duidelijk zijn. De focus van de kinderen is echter op de linkerwand met de portretten. Ik voel niet de neiging om ze op de filmbeelden te wijzen.

In de volgende ruimte kijken we naar een korte film waarin Otto Frank vertelt over het dagboek van zijn dochter. Daarna lopen we naar beneden en komen we in een ruimte waar delen van het dagboek van Anne Frank te zien zijn. Hier is het behoorlijk druk. In verschillende vitrines kunnen we haar dagboeken en losse papieren zien. Het ouderwetse handschrift is voor ons en onze kinderen moeilijk te lezen. Ik vind het indrukwekkend om het originele dagboek juist op deze plek te zien.

Foto's maken in het Anne Frank Huis is niet toegestaan en dat respecteren we op zo'n plek.
Foto’s maken in het Anne Frank Huis is niet toegestaan en dat respecteren we op zo’n plek.

Het dagboek van Anne Frank lezen

Al pratend lopen we naar de uitgang. Zowel Annemiek als ik zijn benieuwd hoe onze dochters het dagboek van Anne Frank zouden ervaren als ze het lezen. Wij herinneren ons beide nog dat we het als tienermeisje best een opgave vonden om het uit te lezen. Logischerwijs gebeurt er vrij weinig in het dagboek en het boek eindigt door het verraad ook abrupt. Ik ben het dagboek van Anne Frank pas echt gaan waarderen en op waarde gaan schatten toen ik ouder was. Ik kan me voorstellen dat het voor de huidige generatie Nederlandse beeldscherm-kinderen nog veel sterker geldt. Bij ons thuis staat in ieder geval een zeer uitgebreide versie van Het Achterhuis in de kast. Als een van de kinderen het wil lezen, dan kan dat.

Anne Frank Huis met kinderen bezoeken, vanaf welke leeftijd?

Een vraag die ik voorafgaand aan ons bezoek aan het Anne Frank Huis met kinderen had, was: vanaf welke leeftijd is het Anne Frank Huis met kinderen te bezoeken? Dit zal natuurlijk per kind verschillen. Op de website van het Anne Frank Huis wordt voor de familielezing aangegeven dat deze er is voor kinderen vanaf 10 jaar. Ik vind deze familielezing echt een must als je naar het Anne Frank Huis met kinderen gaat. Zonder deze goede uitleg over de context blijven kinderen na het bezoek met vragen zitten.

M. en L. zitten beide in groep 7 als we het Anne Frank Huis met ze bezoeken, ze zijn respectievelijk 9 en 10 jaar oud. Voor beide meiden was het verhaal goed te volgen. Zelf vind ik dit ook wel zo’n beetje de minimumleeftijd. Voor jongere kinderen is het verhaal te complex en dan vraag ik me af of ze beseffen waar ze zijn en wat de historische context is.

Deze foto en een dwarsdoorsnede van het huis maken duidelijk waar het Achterhuis was.
Deze foto en een dwarsdoorsnede van het huis maken duidelijk waar het Achterhuis was.

Praktische informatie Anne Frank Huis: wachtrij, online kaartjes kopen en meer

De wachtrij voor het Anne Frank Huis is bijna net zo bekend als het huis zelf. Een bezoek aan het Anne Frank Huis met kinderen vraagt dus voorbereiding. Je kan via hun website een kaartje voor een tijdslot reserveren. Dan hoef je niet in de rij te staan en kan je op dat tijdstip zonder wachttijd naar binnen. Reserveer deze online kaartjes op tijd, want ze gaan best hard. Dit geldt ook voor de familielezing, al worden deze kaartjes pas twee weken van tevoren vrij gegeven. Inclusief de familielezing en ons bezoek aan het achterhuis zijn we 1,5 uur binnen geweest.

De bekende wachtrij voor het Anne Frank Huis.
De bekende wachtrij voor het Anne Frank Huis.

Met de Museumkaart kan je gratis naar binnen. Je betaalt wel 0,50 euro per kaartje als je deze online koopt. Voor de familielezing betaal je met Museumkaart 5 euro per persoon. Heb je geen Museumkaart? Dan betaal je als volwassenen 9euro voor je ticket en kinderen van 10 t/m 17 jaar betalen 4,50euro. T/m 9 jaar is de entree gratis. Meer informatie of direct kaartjes reserveren voor je bezoek aan het Anne Frank Huis met kinderen? Dan kan hier via de website van het Anne Frank Huis.

Het Anne Frank Huis is te vinden aan de Prinsengracht 263. Vanaf Amsterdam Centraal kan je er heen lopen (circa 20 minuten) of je neemt de tram en stapt uit bij halte Westermarkt, herkenbaar aan de Westerkerk.

Heb jij al eens overwogen om het Anne Frank Huis met kinderen te bezoeken? Stel gerust je vragen.

Meer lezen

Op zoek naar meer activiteiten in Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.