Fries Natuurmuseum in Leeuwarden, een interactieve ontmoeting met de dierenwereld

0
520

Het Natuurmuseum Fryslân staat buiten Friesland bekend alshet Fries Natuurmuseum. Dit museum in Leeuwarden stond al een tijdje op het verlanglijstje bij Saskia. Het museum is meerdere keren in de prijzen gevallen, dus de verwachtingen zijn hooggespannen als ze op weg gaan naar de Friese hoofdstad. Zeker wat betreft kindvriendelijkheid zou dit museum het erg goed doen.

Fries Natuurmuseum in Leeuwarden

Het Natuurmuseum is in 1923 ontstaan maar pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg het museum een vaste plek. Sinds 1987 is het Fries Natuurmuseum gevestigd in een voormalig weeshuis dat speciaal voor het museum na een brand is gerestaureerd en gerenoveerd. In 2004/2005 is het gebouw opnieuw verbouwd waarbij o.a. de binnenplaats is voorzien van een glazen overkapping.

De belangrijkste bezienswaardigheden van het Natuurmuseum Fryslân zijn: skelet van een potvis, het ganzenspel, het reiskabinet van kapitein Severein en de 14 meter lange draak Li-Ming. Het museum kreeg landelijk veel aandacht met de tentoonstelling ‘Animal Inside Out’ van Gunther von Hagens waarbij geplastineerde dieren te zien waren.

Het Fries Natuurmuseum.
Het Fries Natuurmuseum.

Onze ervaring bij het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden

Door de oude binnenstad van Leeuwarden lopen we naar het Fries Natuurmuseum. Het is zo’n 10 minuten lopen vanaf het station. Bij de kassa horen we dat er een half uurtje later een sprookje over een draak wordt voorgelezen. “Willen jullie daarheen?” vraagt de medewerker. Dat willen we wel. “We roepen om wanneer het tijd is” zegt ze.

Als we onze spullen in een kluisje stoppen zien we dat het aquarium gesloten is tot voorjaar 2018 (nee, daar hoort geen 2017 te staan). Dat is jammer, daar had ik net positieve verhalen over gehoord. Ik baal ervan dat we niet vooraf even op de website van het Fries Natuurmuseum hebben gekeken, het zou er vast op hebben gestaan. Bovenaan de trap van de 1e verdieping zien we dat ook de 2e verdieping gesloten is. Hier is vanaf maart 2017 een tentoonstelling over Darwin te zien.

Friesland Onderwater is voorlopig gesloten.
Friesland Onderwater is voorlopig gesloten.
Helaas, 2e verdieping is ook dicht.
Helaas, 2e verdieping is ook dicht.

Potvisskelet en opgezette dieren

Op de 1e verdieping zien we meteen een van de pronkstukken van het Fries Natuurmuseum: een skelet van een potvis. We kunnen heel dichtbij komen maar mogen het skelet niet aanraken. Rondom het skelet staan verschillende interactieve zuilen. Zoon C. probeert op afstand skeletonderdelen op een beeldscherm bij elkaar te voegen. Helaas is hij te klein voor de detectie. Dan probeert dochter M. het, maar met haar 1,40 meter is ook zij net niet groot genoeg. Jammer, dit lijkt me nu net iets leuks voor kinderen. De andere interactieve zuilen en schermen zijn wel goed te doen voor kinderen. Zo leren we welke zeehonden waar leven, is er een filmpje over Moby Dick en ontdekken we met behulp van lichtjes waar welke ingewanden van een potvis in zijn lijf zitten.

De potvis.
De potvis.
Waar leeft welke zeehond?
Waar leeft welke zeehond?

Via een gangetje komen we bij een donkere kamer. Met zijn rug naar ons toe zit een oude kapitein. Wij zien zijn gezicht in de spiegel. Hij vertelt over zijn verre avonturen en de schatten die hij tijdens zijn reizen heeft verzameld. Dat is een mooi bruggetje naar de volgende expositieruimte die ouderwets museumachtig is ingericht. C. vindt de opgezette dieren gaaf en is druk bezig met foto’s maken van een opgezette tijger en zelfs een krokodil die zomaar op de grond ligt. “Is die echt?” vraagt M. als ze op een bank een poes ziet liggen. Ik bekijk de poes eens van dichtbij. Hij beweegt niet. Opeens hebben we echt het gevoel in een oude huiskamer te staan, zo zonder vitrines om de opgezette poes en krokodil heen voelt het niet meer als een museum.

Luisteren naar de verhalen van de kapitein.
Luisteren naar de verhalen van de kapitein.
Is die poes echt of niet?
Is die poes echt of niet?

Verwonderland

Dan komen we terecht in Verwonderland. Deze twee grote ruimtes staan volledig in het teken van de jongste bezoekers met veel interactie en informatie op hun niveau. Met grappige sluiproutes en onverwachte hoekjes. C. vermaakt zich een hele tijd bij de vitrines met witte dieren en albino’s. Het verschil zien valt niet mee. We zien schelpen in alle soorten en maten, leren over bijen en er is zelfs een tandartskamer. Hier mag Gerard op de tandartsstoel. Terwijl tandarts M. zijn gebit controleert moet hij quiz-vragen beantwoorden. Tandarts M.: “Je hebt twee gaatjes, dus je moet terug komen om ze te vullen”. De quiz gaat gelukkig beter.

Witte dieren en albino's, ze zijn soms moeilijk uit elkaar te halen.
Witte dieren en albino’s, ze zijn soms moeilijk uit elkaar te halen.

Dan lopen we langs de trap die toegang geeft tot het voorlezen over de draak. Er hangt een hekje voor en een bordje met de boodschap dat je er vanwege een voorstelling niet in mag. Huh? We hebben geen omroepbericht gehoord. C. is zwaar teleurgesteld. Later horen we bij de kassa dat ze het niet omgeroepen hebben omdat op de binnenplaats van het museum koren aan het optreden zijn. Had dat dan meteen gezegd, dan hadden we zelf op de tijd gelet!

De draak schijnt een van de hoogtepunten van het museum te zijn. Helaas gemist...
De draak schijnt een van de hoogtepunten van het museum te zijn. Helaas gemist…

In de volgende ruimte van Verwonderland gaat de tentoonstelling over ganzen de trek die zij jaarlijks maken. Over de verschillende soorten en over de impact als je als boer opeens heel veel ganzen op je weiland hebt. Maar M. en C. zien iets anders. Een groot scherm met een gans die over het landschap vliegt. Ervoor hangt een stellage. Al snel zitten ze er net zoals Nils Holgerson op en laten ze de gans alle kanten opvliegen. Met moeite wisselen ze van plek en met net zoveel moeite krijgen we er vanaf.

Vliegen als een gans.
Vliegen als een gans.

Een stukje verderop kijken we in een grot. Hier gaan we terug naar de ijstijd. C. doet een spelletje op een beeldscherm waarbij hij moet raden welke voetsporen van welk dier zijn. Daarna volgt er een filmpje over het betreffende dier. Zo zien we de oermens jagen op de mammoet maar ook hoe de mens de prooi is van de leeuw. Dat laatst filmpje had van mij niet zo gehoeven voor kinderen.

In een donkere grot kijken naar filmpjes over jagen en prooien.
In een donkere grot kijken naar filmpjes over jagen en prooien.
Daarna is de schommel vrij en speelt Camiel een quiz.
Daarna is de schommel vrij en speelt C. een quiz.

Tot slot is er een expositieruimte waarin je kan ervaren hoe het is om blind te zijn. Langs de muur is een touw bevestigd en de vitrines zijn open. Door te voelen moet je raden wat er in de vitrine zit. M. gaat er heel serieus mee aan de slag en vindt het echt leuk. Het is een hele rare ervaring om zo in het donker niets te kunnen zien. Voor C. hoeft het niet zo nodig, hij staat heel snel weer buiten.

Toch wat teleurgesteld

Dan zijn we al klaar met de 1e verdieping. Slechts 1,5 uur hebben we nodig gehad om het Fries Natuurmuseum te bekijken. Dat deel is wel erg interactief en aantrekkelijk voor kinderen, maar bij ons heerst toch een gevoel van teleurstelling over het gesloten zijn van 2 onderdelen en het missen van het voorlezen.

Openingstijden, entreeprijzen en meer over Natuurmuseum Fryslân

Het museum is van dinsdag t/m zondag tussen 11 en 17 uur geopend. Tijdens de schoolvakanties ook op maandag en vanaf 10 uur. Volwassene betalen 9 euro voor de entree en kinderen van 4 t/m 15 jaar 6 euro. Met een Museumkaart is de toegang gratis. Bekijk zeker voor vertrek de website van het Fries Natuurmuseum.

Ben jij al eens bij het Fries Natuurmuseum geweest? Hoe vond jij het toen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Friesland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.