Ga met je kinderen op wereldreis in GaiaZOO Kerkrade

0
578

Op de dag dat GaiaZOO precies 12 jaar bestaat, brengt Annemiek voor de zoveelste keer een bezoek aan deze Zuid-Limburgse dierentuin. In de loop der jaren is er veel veranderd, de dierentuin is echt volwassen geworden. En nog steeds worden nieuwe verblijven gebouwd en bestaande delen aangepast. Heb je het park eerder al eens bezocht, maar ben je benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen? Lees dan snel verder! En vergeet niet om het filmpje te bekijken…

Op wereldreis in GaiaZOO

Lieke en Faas zijn altijd in voor een bezoek aan GaiaZOO. We hebben al jaren een abonnement en raken gewoon niet uitgekeken. Het park is niet heel groot, eerder compact en er is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en glas. Voor ons een prima alternatief voor een boswandeling.

Na het passeren van de ingang loop je eerst een stuk langs rotsen en struiken en via bruggetjes steek je waterpartijen over. Grote foto’s geven al een indruk van de verschillende gebieden op aarde die je terugvindt in deze dierentuin: Taiga, Rainforest, Savanna en Limburg. Je kunt routes kiezen door de bordjes te volgen of de app downloaden zodat je meteen ziet waar je bent en wat je nog wil zien.

De routebordjes wijzen je de weg door GaiaZOO
De routebordjes wijzen je de weg door GaiaZOO
De plattegrond van het park is erg overzichtelijk
De plattegrond van het park is erg overzichtelijk

Oog in oog met enorme roofvogels

Meestal gaan we na de ’tunnel’ rechtsaf. Voorheen was hier een soort tribune waar roofvogelshows werden gehouden. Inmiddels is men van mening dat vogels meer vrijheid zouden moeten hebben en is een grote volière geplaatst, de GaiArena, waar verschillende roofvogels vrij kunnen vliegen. Enorme gieren staan met gespreide vleugels op een grote rots of doen zich tegoed aan karkassen. Pal voor je neus zie je ze hun gang gaan, niet gehinderd door alle toekijkers. Een dierenverzorger houdt alles in de gaten en zorgt ervoor dat de bezoekers niet te dichtbij komen. Faas kijkt zijn ogen uit en wijst op een reusachtige monniksgier met een vleugelwijdte van bijna 3 meter. Eigenlijk is dit nog veel mooier dan een vogelshow, omdat je nu in alle rust de vogels kunt bekijken.

In de nieuwe volière sta je oog in oog met enorme roofvogels
In de nieuwe volière sta je oog in oog met enorme roofvogels

We verlaten de GaiArena en gaan linksaf richting wolven. Voordat we bij de wolven zijn, nemen we een kijkje in de parkietenvolière. Het is een vrolijke drukte. Gele, blauwe en groene vogels vliegen af en aan. Stiekem ben ik bang dat ze op mijn hoofd gaan poepen, maar gelukkig gebeurt er niets. We lopen een rondje om de vijver en genieten van de gezelligheid.

Naar de schuilhut om de wolven te bekijken

Bij het verlaten van de parkieten passeren we de Vreemde Vogels Volière. Onze kinderen hebben hier weinig aandacht voor. Ze willen naar de wolven en rennen vooruit. Het wolvenverblijf is groot en je kunt op verschillende plaatsen speuren naar de dieren. Het eerste deel geeft je de kans wat meer van boven te kijken, dan loop je een deel door een soort tunnel met een uitkijkhut en het laatste deel geeft via enkele grote ramen nogmaals zicht op het verblijf. Vooral het tunnelgedeelte is favoriet. Meteen kruipen de kinderen in een buis richting ‘hut’. De hut biedt de mogelijkheid om midden in het wolvenverblijf rond te kijken en de wolven van dichtbij te zien. De kans dus dat je de wolven zult zien is er groot.

Het wolvenverblijf is een van onze persoonlijke favorieten in GaiaZOO
Het wolvenverblijf is een van onze persoonlijke favorieten in GaiaZOO
Kijken naar de Zwarte Ooievaar
Kijken naar de Zwarte Ooievaar
Uitzicht op een van de speeltuinen
Uitzicht op een van de speeltuinen

Het kraaiennest

De route gaat verder en brengt ons naar een vlonderpad. Je kunt dit pad verlaten en weer terugkeren naar de GaiArena, of verder lopen richting Taiga. Wij doen het laatste en brengen een bezoek aan Het KraaienNest. Dit educatieve centrum is meestal op zondag geopend. Vrijwilligers vertellen over de dieren uit het Taigagebied. Je kunt er vachten voelen, poep vergelijken, schedels bekijken en verschillende puzzels oplossen.

Op bezoek in het Kraaiennest
Op bezoek in het KraaienNest
In het Kraaiennest kun je voelen, kijken, ruiken en puzzelen
In het KraaienNest kun je voelen, kijken, ruiken en puzzelen

Na uitvoerig binnen gekeken te hebben, is het tijd voor een wandeling richting het Rainforest gebied. Voordat we daar aankomen, kijken we naar de veelvraat die net te eten heeft gekregen. Lieke weet te vertellen dat ze maar 3 of 4 keer per week te eten krijgen, dus we zijn precies op tijd. Dan lopen we verder richting muskusossen en rendieren. Deze dieren krijgen minder aandacht van ons kroost. Ze willen door naar de apen.

De veelvraat laat zich zien. Hij heeft net eten gehad.
De veelvraat laat zich zien. Hij heeft net eten gehad.
Aapjes kijken is een van de leukste bezigheden in een dierentuin
Aapjes kijken is een van de leukste bezigheden in een dierentuin

Rainforest

In de Rainforest is een grote volière met prachtige vogels maar je vindt er ook apen, mieren en reuze-cavia’s. Favoriet moment is de zoektocht naar de eigen naam op het Slangen-, spinnen- en mierenverblijf. Enkele jaren geleden is er een sponsoring voor GaiaZOO geweest en hebben alle bladsnijdersmieren de naam van één van de leerlingen uit de regio gekregen. Alle namen staan buiten op het bord. Binnen in het verblijf ontdekken we echter dat de mieren weg zijn. We hopen dat ze terugkeren, want het is prachtig om te zien hoe deze ijverige diertjes stukjes blad afzagen en naar het nest vervoeren. We zoeken wel nog naar de kikkers die graag tegen de bladeren aankleven en checken of de slang nog in zijn verblijf zit. Check! We kunnen verder!

Kijk, daar staat mijn naam!
Kijk, daar staat mijn naam!

Aapjes kijken

De route gaat vervolgens langs verschillende soorten apen. Binnen zie je de drukke kapucijnaapjes klimmen en tikkertje doen, buiten vind je slingerapen. Door het blad kan het zijn dat je net iets beter je best moet doen om ze te zien. Op weg richting gorilla’s kun je het doodshoofdapenbos in. Sinds kort wonen er ook brulapen, maar helaas hebben we die niet gezien of gehoord.

Meestal zitten de gorilla’s en kuifmangabeys in het binnenverblijf. Dit verblijf is redelijk donker, maar toch zie je de apen goed en komen ze erg dichtbij. De jongste aapjes zorgen voor speelse gezelligheid. Soms zijn de apen buiten en kan het zijn dat je richting voeder- en presentatieplaats moet lopen om ze goed te zien.

Het leeuwenverblijf

Na de apen kun je al kiezen voor een pauze bij het grote restaurant. Wij lopen liever verder richting Savanna, waar onder andere de leeuwen verblijven. Dit verblijf kun je van verschillende kanten bekijken. Je kunt een trap op, kinderen kunnen een tunnel in en er zijn grote ramen die zicht geven op het buiten- en binnenverblijf. Door één van de ramen is een Jeep geparkeerd. Faas wil er graag in en wacht geduldig op zijn beurt voor een plekje achter het stuur. Hij bedient de knoppen en stuurt er flink op los. Heerlijk om te zien hoe hij zich hiermee kan amuseren. Maar andere kinderen willen ook en dus lopen we verder richting het binnenverblijf. Ze komen net naar buiten en dat trekt veel aandacht. Op het filmpje kun je zien hoe dichtbij ze komen. Zo hadden we het niet eerder gezien.

Deze jeep is voor de helft het leeuwenverblijf ingereden
Deze jeep is voor de helft het leeuwenverblijf ingereden
Kijken naar de jachtluipaarden
Kijken naar de jachtluipaarden
Klimmen op rotsen en dan kijken naar giraffen en antilopes
Klimmen op rotsen en dan kijken naar giraffen en antilopes

De DinoDome voor klim- en klauterplezier

Nadat we langs de wilde honden, neushoorn, zebra’s, giraffen en antilopes zijn gewandeld, is het tijd voor een bezoek aan het DinoDome. Dit is een enorme overdekte speelvoorziening met klimparcoursen, glijbanen en bootjes. Je kunt al raden wat het thema is: dinosaurussen. Langs de kanten staan voorbeelden van de prehistorische dieren en midden in het DinoDome staat een enorme Dino klaar om beklommen te worden. En als je eenmaal boven bent, kun je naar beneden met de glijbaan. Wie geen zin heeft in een klimpartij kan plaats nemen op het terras met een kop koffie of iets anders te drinken. En als je hier wil picknicken is dat geen probleem.

De Dino-carroussel bij de ingang van de DinoDome
De Dino-carroussel bij de ingang van de DinoDome
Spelen in het DinoDome
Spelen in het DinoDome

Voor wie niet bang is voor muizen: het Muizenhuis

Ons bezoek loopt op zijn einde en dat betekent dat we nog een paar ‘must seens’ bezoeken voordat we echt naar huis gaan. De kinderboerderij laten we voor wat het is, maar bij het Muizenhuis gaan we graag even naar binnen. Overal lopen muisjes: op tafel, op de grond en op het aanrecht. Ze eten uit pannen en van bordjes. Het is heel schattig om te zien. Al moet je niet bang voor muizen zijn natuurlijk…

Tot slot doen de kinderen nog een laatste keer (of twee, of drie) de JungleTour. Dit is een outdoor-parcours over touwen en palen. Nog één blik op het prachtige nieuwe verblijf van de lynxen en dan moeten we gaan. Maar we weten zeker dat we snel weer terug komen. En dan gaan we ook weer eens kijken bij de otters, kamelen, przewalskipaarden, rode panda’s, tapirs en grootoorvossen kijken.

Vergeet het filmpje dat we tijdens dit bezoek hebben opgenomen niet te bekijken! Zien we je binnenkort in GaiaZOO?

De kinderboerderij is leuk voor de jongste bezoekertjes
De kinderboerderij van GaiaZOO is leuk voor de jongste bezoekertjes
In het Muizenhuis dansen de muizen gewoon op tafel
In het Muizenhuis dansen de muizen gewoon op tafel
Het nieuwe verblijf van de Lynxen.
Het nieuwe verblijf van de Lynxen.

 

Praktische informatie

GaiaZOO is niet zo heel groot en in een bezoek van een paar uur kun je vrijwel alle dieren zien. Vooral voor jongere kinderen is het daardoor goed vol te houden. Het park is op een speelse manier aangelegd. Zonder trappen te hoeven lopen kom je via slim aangelegde paden op hoger gelegen delen. Langs de paden vind je vaak stenen en rotsblokken om lekker op de te klimmen. Voor kinderen is het zeker geen saaie dierentuin. Verspreid over het park vind je enkele speelplekken, maar naar onze mening zijn er nog te weinig speelplekken.

Bankjes vind je overal en dat geeft voldoende gelegenheid voor een pauze. Op drie plaatsen kun je iets drinken en kleine versnaperingen kopen. Centraal in het park vind je het restaurant waar zowel vlaai, belegde broodjes en snacks te koop zijn. Binnen en vooral buiten is volop gelegenheid om te zitten.

Het hele park is goed begaanbaar voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Soms zul je een klein heuveltje op moeten, maar ja, dat heb je nu eenmaal in Zuid-Limburg.

Een bezoek kost voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen 20,50. Kinderen van 3 t/m 9 jaar betalen 16,50 (prijspeil 2017). Via de website kun je tickets met korting kopen. Mocht je een abonnement op een ander dierenpark hebben, zoals de Apenheul, Diergaarde Blijdorp of Burgers’ Zoo, check dan je abonnementsvoorwaarden en kijk of je korting krijgt. Deze korting kan oplopen tot zeker 50%.  Alle informatie over GaiaZOO vind je op de website.

Meer lezen

Op zoek naar meer dierentuinen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.