Op een gletsjer rijden én wandelen in een gletsjer? Dat kan in IJsland bij ‘Into the glacier’. Vanaf het moment dat Saskia over deze excursie van Into the glacier hoort, weet ze het zeker: dat wil ze meemaken. Half oktober 2017 is het zover.
Op weg naar Into the glacier
Vanaf ons vakantiehuisje in Laugarvatn is het zo’n twee uur rijden naar Húsafell, de plaats waar in het winterseizoen de excursies van Into the glacier beginnen. Op de heenweg maken we meerdere keren langs de weg foto’s van het IJslandse landschap. We stoppen bij het geothermisch gebied van Deildartunguhver en bij de watervallen Hraunfossar en Barnafoss, deze liggen langs de weg die van ringweg 1 naar Húsafell gaat.
Verzamelen in Húsafell
Onze Into the glacier excursie start om 15 uur. We moeten er een half uur eerder zijn, want de bus vertrekt echt klokslag 15 uur. Op de parkeerplaats zien we de grote Into the glacier bus al staan. Wat een indrukwekkend voertuig. We melden ons bij de balie en krijgen op vertoon van onze voucher de entreekaartjes. Bij het verzamelpunt in Húsafell is een restaurant, een klein winkeltje met levensmiddelen en toiletten.
De rit naar de Langjökull gletsjer
Bij de Into the glacier bus laten we onze entreekaartjes zien en dan kunnen we instappen. “Gaan we vooraan zitten?” vraagt dochter M. Dat doen we. Zo kijken we over de chauffeurscabine heen en hebben we een prachtig zicht op de weg die ons naar de gletsjer brengt.
Ik heb een grote voorliefde voor geografie en kan bijna niet bevatten dat we straks op een gletsjer staan en er zelfs ingaan. Hoe dichterbij we komen, hoe meer het gaat kriebelen in m’n buik. Maureen zit naast me en ik zie haar genieten. Zoon C. en zijn vader zitten achter ons. Terwijl hij foto’s maakt, is dit voor C. het moment om even een dutje te doen. Hij heeft nog wat last van het tijdsverschil.
Bij Klaki basecamp stoppen we 10 minuten. Hier vertrekken de Into the glacier bussen in de zomer. Wij kunnen hier onze benen strekken, foto’s maken en naar het toilet.
Als iedereen weer in de bus zit is het tijd voor de laatste 20 minuten van onze rit. De gids van Into the glacier vertelt van alles over de gletsjer. Wij rijden inmiddels over een sneeuwvlakte. Helaas is nu niet goed te zien waar de sneeuw stopt en de gletsjer echt begint. In de zomer kun je dit beter zien. “Jullie hebben vandaag echt geluk met het weer” vertelt de gids “We hebben gemiddeld een keer per maand zo’n zonnige dag als vandaag”. Buiten zien we alleen het wit van de sneeuw en de knalblauwe lucht erboven.
Opeens stopt ons voertuig. Buiten staan een paar mensen met Into the glacier bedrijfskleding aan. Achter hen een grote blauwe buis van golfplaten met daarvoor een deur. Het is de kunstmatige ingang van de gletsjer.
Tour door de gletsjer
We worden in drie groepen van 16 personen verdeeld. “Waar komen jullie vandaan?” vraagt de gids aan onze groep. Als ze hoort dat wij uit Nederland komen blijkt ze zelfs een paar woordjes Nederlands te spreken. Een groot deel van onze groep komt uit Mexico en ziet nu voor het eerst sneeuw. “Weten jullie dat sneeuw naar vanille ijs smaakt? Proef het maar” spoort de gids iedereen aan. Dus zo sta ik even later sneeuw te proeven waarvan de smaak mij helemaal niet aan vanille ijs doet denken.
De gletsjer in
“We gaan nu de gletsjer in. Loop achter elkaar en zet kleine stapjes. Net als pinguïns” instrueert ze ons. M. en C. wandelen direct in de pinguïn-pas achter haar aan. We lopen eerst door een sneeuwtunnel waarover de gids later vertelt dat deze tunnel steeds langer wordt door de verse sneeuw die valt. Regelmatig moeten ze ’s ochtends eerst de deur uitgraven voordat ze met een groep naar binnen kunnen.
Dan komen we in een grotere ruimte. In een kist liggen ijsspikes die we aan onze schoenen moeten maken. Zo glijden we minder snel uit op de ijsvloer. Zelfs in de kindermaten hebben ze deze liggen.
De excursie door de gletsjer duurt ongeveer een uur. De gang waar we doorheen lopen is door mensen gemaakt en Into the glacier is pas sinds 2015 open. Door de werking van sneeuw en ijs komt het plafond per jaar 27 centimeter naar beneden. Elk jaar moet er dus aan de tunnel gewerkt worden om deze begaanbaar te houden.
Verlichte tunnels
We kijken onze ogen uit. In de wanden is LED-verlichting verwerkt die met sensoren werkt. Alleen als er mensen zijn, is de verlichting aan. De verlichting geeft de ijsgang een bijzondere sfeer.
Tijdens de rondleiding leren we meer over het ontstaan en de groei en krimp van gletsjers. De tunnel wordt ook gebruikt voor onderzoek en de gids laat zien wat we in de ijslagen kunnen zien: “Kijk, deze donkere lijn, die is uit 2010 toen er door een vulkaanuitbarsting een aswolk boven IJsland hing”. Die herinneren we ons nog, want een groot deel van het vliegverkeer in het noorden van Europa lag toen plat. Andere lagen in het ijs staan voor kortere of langere periodes van dooi, regen of sneeuw. Zo leren de onderzoekers meer over het klimaat.
We passeren een gletsjerspleet waar we van boven in kunnen kijken en later bekijken we er een van onderaf. De tijd vliegt echt voorbij en voor we het weten zijn we alweer terug bij het beginpunt. We trekken onze ijsspikes uit en wandelen in pinguïn-pas naar de uitgang.
Terug naar het verzamelpunt
Als we uit de gletsjertunnel stappen zien we dat de zon net ondergaat. Het is inmiddels rond 18 uur. Wauw…. De ondergaande zon boven de sneeuwvlakte zorgt voor een hele bijzondere afsluiting van onze Into the glacier-tour.
In de bus praten we na met M. en C. Ze lijken nog niet door te hebben hoe bijzonder het is om in een gletsjer te zijn. Dat besef gaat vast komen als ze wat ouder zijn en dan denken ze terug aan die keer dat ze in de een na grootste gletsjer van IJsland (en Europa) waren.
Handig om te weten over Into the glacier
Into the glacier heeft meerdere excursiemogelijkheden. Onze ‘Classic’-tour kost 19.500 ISK per persoon (circa 160 euro), voor 12 t/m 15-jarigen betaal je 9.750 ISK (circa 80 euro). Kinderen t/m 11 jaar zijn gratis. Alle genoemde bedragen zijn uit 2017.
Afhankelijk van het seizoen en het weer duurt de ‘Classic’-tour van Into the Glacier 2 tot 4 uur.
De tour die wij hebben gedaan wordt meestal drie keer per dag aangeboden: om 10 uur, rond 12 uur en om 15 uur. Die van rond 12 uur is het meest populair. Hou er rekening mee dat tijdens onze zomertijd het tijdsverschil met Nederland 2 uur is (en tijdens de wintertijd 1 uur). Jijzelf en vooral je kinderen zullen dus erg vroeg wakker zijn. Ons leek de tour van 10 uur te vroeg, maar dat had achteraf makkelijk gekund omdat we nog in het Nederlandse slaapritme zaten.
Meer informatie over alle tours van Into the glacier is te vinden op hun website, daar kun je ook direct boeken zodat je gegarandeerd een plek hebt op de excursie van jouw voorkeur.
Vertrekpunt zomer en winter
In de winterperiode (half oktober t/m mei) starten de excursies in Húsafell. In de zomer kun je kiezen: of zelf naar het Klaki basiskamp rijden of tegen betaling met de shuttle service. De weg naar het basiskamp is van gravel en heeft de nodige kuilen, je hebt een 4×4 nodig voor deze route. Voordeel van in de zomer zelf rijden naar het basiskamp is dat je makkelijk kunt stoppen om foto’s te maken. Neem er dus de tijd voor en rij langzaam.
Op de kaart zie je het vertrekpunt gedurende de winterperiode.
Kleding voor in de gletsjer
Trek warme kleding aan. In de gletsjer is het 0 graden. Een waterdichte jas en waterdichte schoenen zijn vereist. Heb je deze niet bij je? Dan kun je voor vertrek een waterdichte overall en waterdichte overschoenen lenen bij het verzamelpunt. Een waterdichte jas en waterdichte schoenen adviseer ik je sowieso om mee te nemen naar IJsland. De kinderen droegen hiervoor hun skijas van de Decathlon en de hogere bergschoenen van dezelfde winkel (let op: altijd een schoenmaat groter bestellen dan hun gewone schoenen). Een spijkerbroek is in de gletsjer warm genoeg voor de benen. Ik heb vooraf getwijfeld om een thermolegging mee te nemen voor eronder, maar dat is niet nodig. Verder neem je handschoenen en een muts mee.
Zou jij deze bijzondere excursie overwegen als je naar IJsland gaat?
Meer lezen
Op zoek naar meer informatie over IJsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Direct naar alle blogs over IJsland
- Lees het blog op Reislegende over het schiereiland Snaefelsness in het westen van IJsland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met Into the glacier. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.