Wat is het meest kindvriendelijke museum van Luik? Dit zijn onze favorieten!

0
674

Het kindvriendelijkste museum van Luik vinden, dat was de missie van blogger Annemiek tijdens een stedentrip naar Luik. Wist jij dat de Belgische stad Luik bekend staat om de talrijke musea en dat enkele daarvan erg geschikt zijn voor kinderen? Annemiek bezocht met haar kinderen vier totaal verschillende musea. Lees snel verder om te ontdekken welke van de vier jouw favoriete kindvriendelijke museum van Luik is.

Wat is het meest kindvriendelijke museum van Luik?

Het is half maart en Koning Winter heeft een laatste restje vrieskou voor ons bewaard. Gelukkig staan er tijdens ons weekendje Luik verschillende kindvriendelijke musea op de planning. We zijn benieuwd naar wat ons favoriete museum van Luik zal zijn. Musea bezoeken geeft meteen genoeg gelegenheid om op te warmen. En om meer te weten te komen over de geschiedenis van Luik. Dat kan namelijk in Archéoforum en in Museum van het Waalse leven. Liefhebbers van biologie, skeletten, vissen en koraal kunnen hun hart ophalen in het aquarium-museum. Directe buur van het aquarium is het kleine Wetenschapshuis. Wij bezoeken alle vier deze musea in Luik en vertellen graag welke onze favoriet is.

#1 Archéoforum de Liège

Midden in de stad Luik ligt een groot plein: Place Saint-Lambert. Aan dit plein vind je het mooie Prinsbisschoppelijke Paleis. Wat je waarschijnlijk niet verwacht, is dat ónder het plein een ware schatkamer verstopt ligt. Oude opgravingen laten zien hoe Luik 9000 jaar geleden al bestond en hoe door de eeuwen heen op deze plek gebouwd en verbouwd is.

We staan óp het plein en vragen ons af waar de ingang van Archéoforum is. De bordjes wijzen ons een kant op, maar nog zien we de ingang niet. Aan de rand van het plein is het druk, er is een bushalte en de bussen rijden af en aan. Mijn zoon F. klimt in een speelgoedvliegtuigje en laat ons lekker zoeken. Fraai is dat.

Als de bus wegrijdt, zien we de ingang van het museum. We steken voorzichtig over en gaan naar binnen. De medewerkster geeft de kinderen ieder een tablet en legt ons in het Engels uit wat de bedoeling is. Dan wijst ze de weg naar beneden en begint onze verkenning van het ondergrondse Luik. We mogen geen rugzakken meenemen maar gelukkig kunnen we onze jassen aanhouden. Het blijkt namelijk behoorlijk fris daar beneden. Van opwarmen is nu even geen sprake.

In de eerste ruimte geeft een filmpje op de tablet uitleg over hoe de route door het museum is opgebouwd en hoe je op de tablet meer achtergrondinformatie kunt vinden. Er is een familieversie en een individuele versie. De laatste is meer geschikt voor volwassenen en gaat dieper op de inhoud in. Voor de kinderen is er een mooie afwisseling van filmpjes, tekst en opdrachten. Ze luisteren aandachtig naar de instructie en lopen dan pas richting de glazen deur.

Op ontdekking naar de ondergrondse geschiedenis van Luik

Bij de glazen deur aangekomen gaan we nóg een trap naar beneden en komen we in een lange gang met grote panelen. Op de panelen staan de eeuwen geschreven en is te zien hoe de stad in de loop van de eeuwen is gegroeid. L. en F. luisteren naar de teksten van de tablet en kijken naar wat er verteld wordt: hoe hele delen van de stad verwoest zijn door brand, hoe kerken en kathedralen zijn opgebouwd en weer afgebroken en welke bijzondere gebouwen er allemaal op deze ene plek hebben gestaan.

Stap voor stap komen we dichter bij het heden en zo komen we uiteindelijk bij de 21ste eeuw. Een bronzen maquette van de stad maakt zichtbaar hoe de stad er in vroeger jaren heeft uitgezien. We draaien om en lopen een stukje terug om te kijken en te voelen wat er bij de opgravingen allemaal gevonden is. De tablet geeft aanvullende informatie en laat deskundigen in een filmpje vertellen over hoe de opgravingen in zijn werk zijn gegaan.

Archéoforum Luik
Grote panelen laten de ontwikkeling van de stad Luik door de eeuwen heen zien

Donkere gangen en heel veel stenen

Als we verder lopen, moeten we bukken om ons hoofd niet te stoten. We komen in een grotere ruimte waar te zien is hoe oude muren zijn blootgelegd. Met gekleurde lampen is aangegeven waar nog meer muren stonden en tot welke hoogte ze ongeveer kwamen. In vitrinekasten worden bijzondere vondsten tentoongesteld. Ook hier worden de kinderen betrokken bij hetgeen ze zien door de teksten en opdrachten op de tablet.

Gelukkig zijn er ook plaatsen waar de tablet even aan de kant gelegd kan worden en er in ‘real life’ gepuzzeld wordt. Met houten blokken kunnen we een boogconstructie nabouwen en ervaren we hoe moeilijk dat is.

Als we alle gangen en stenen gezien hebben én alle opdrachten gemaakt hebben, komen we weer terug in de centrale hal. L. en F. leveren hun tablet in en krijgen als beloning een button. Ze zijn enthousiast over wat ze zojuist gedaan en geleerd hebben. Achteraf was het zelfs leuker dan gedacht. Zou dit ons favoriete museum van Luik worden?

Archéoforum Luik
Gekleurde lampen geven aan waar vroeger muren hebben gestaan en hoe hoog het plafond was.
Archéoforum Luik
Deze gestapelde stenen zijn de voorlopers van onze moderne vloerverwarming.

#2 Aquarium-Museum Luik, hét universiteitsmuseum voor kinderen

We steken de Maas over en lopen een eindje langs het water door het stadsdeel Outremeuse, wat ‘andere kant van de Maas’ betekent. We gaan naar een ander museum van Luik. Het prachtige gebouw van de voormalige universiteit van Luik biedt een thuis aan twee musea: het Aquarium-Museum en het Wetenschapshuis. Over dat laatste museum lees je later meer, we beginnen met het aquarium van Luik.

De reden waarom dit museum de naam Aquarium-Museum draagt, is omdat het beide is. In de kelder van het universiteitsgebouw vind je de aquaria met daarin meer dan 200 verschillende vissen, koralen en andere levende organismen uit de zee. De naam ‘museum’ verwijst naar de collectie opgezette dieren en skeletten van dieren van over de hele wereld.

Aquarium-Museum en Wetenschapshuis Luik
Het Aquarium-Museum en het Wetenschapshuis zijn beide gevestigd in het voormalige universiteitsgebouw aan de oever van de Maas.

Het aquarium van Luik

Omdat we bij binnenkomst nog geen idee hebben van wat we kunnen verwachten, besluiten we te starten in de kelder en zo per verdieping naar boven te gaan.

We dalen de grote trap naar beneden af en zien als eerste een groep schildpadden in een groot terrarium. Ze liggen heerlijk op elkaar en in het water en lijken er geen benul van te hebben dat het buiten zo koud is. We kijken verder en komen in een donkere ruimte met links en rechts de aquaria. Her en der staan krukjes zodat jonge kinderen alles goed kunnen zien. Het is druk en vooral gezinnen met jonge kinderen hebben de weg naar het aquarium gevonden.

Onder ieder aquarium is een informatiebord bevestigd met daarop de namen van de vissen en informatie over hun oorspronkelijke leefgebied. Gelukkig staat het er ook in het Nederlands. L. en F. bekijken alles aandachtig en wijzen elkaar op de bijzondere vissen die ze ontdekken. Zo lopen ze heen en weer, van het ene aquarium naar het anderen.

Kijken bij Hank, Dory en Nemo

In één van de glazen bakken zit een enorme octopus. Er hangt een bordje boven met de tekst ‘Hank’ en dat zal waarschijnlijk zijn naam zijn. We moeten geduld hebben om Hank van dichtbij te bekijken want een ander gezin heeft duidelijk dezelfde interesse. Het dochtertje van een jaar of drie zit bijna met haar neus tegen het glas. Zodra ze weglopen sprint Faas richting Hank en samen kijken we hoe hij zich door de bank beweegt. Wat een bijzonder dier!

In andere bakken zien we de beroemde vissen Dory en Nemo. Ook hier zien we hoe kinderen zich verzamelen om het glas om de vissen van dichtbij te kunnen zien. Voor L. en F. zijn deze vissen minder interessant, al moet Lieke toegeven dat ze de kleuren van Dory prachtig vindt. F. bekijkt ondertussen de piranha’s en we lachen om gekke wormachtige dieren die als stokjes uit het zand omhoog steken.

Hoe groeien koralen eigenlijk?

We lopen richting trap en ontdekken nog een andere ruimte. Hier wordt uitgebreid uitgelegd hoe koraalriffen ontstaan en waarom koraal zo kwetsbaar is. In een open bassin is te zien hoe koralen aangroeien en in de vitrines zijn verschillende soorten gedroogde koralen te bekijken. In het bassin is een gecamoufleerde platvis verstoppertje aan het spelen. Zijn schubben hebben dezelfde kleur als het zand. F. probeert hem te volgen en moet er erg om lachen. Aan de overzijde is nog een groot aquarium met kleine haaien. Hier is L. degene die haar aandacht niet los kan laten.

Aquarium-Museum Luik
Door de grote glazen wanden kun je tientallen verschillende vissen van dichtbij bekijken.
Aquarium-Museum Luik
Mag ik jullie voorstellen? Dit is Hank, de octopus.

Het museum van Luik met de skeletten en opgezette dieren

We nemen afscheid van de vissen en gaan de trap op. Op de eerste verdieping is een kleine expositie over uitgestorven dieren zoals de dodo en over hoe in het verleden zoölogisch onderzoek werd gedaan. L. en F. vinden het niet zo interessant en gaan liever nog een trap hoger.

Als we binnenkomen in de zaal op de tweede verdieping, zien we links en rechts grote kasten vol met opgezette dieren. Even twijfelen we of we dit wel willen zien, maar als we rechts de hoek om gaan hebben we spijt van die eerste gedachte. Natuurlijk willen we dit zien! Overal staan enorme skeletten opgesteld, zoals die van een olifant, eland, neushoorn en kameel. Achteraan zien we een vinvis en we kijken onze ogen uit omdat het skelet enorm groot is. Je kunt er omheen lopen en zo alle botten goed bekijken. Naast de vinvis staan skeletten van andere zeedieren, zoals een dolfijn, narwal en zeehond.

Een zaal vol zoölogisch erfgoed

De hele verdieping staat vol met kasten, gevuld met dieren, redelijk goed gesorteerd op soort of leefomgeving. De meeste dieren zijn opgezet maar er zijn er ook op sterk water. Aan de muur hangen hoofden van herten, zwijnen en bokken. Een hele muurkast staat vol met vogels, groot en klein. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een skelet of opgezet exemplaar beschikbaar.

De informatie op de kaartjes is helaas in het Frans en in Latijn, maar dat maakt onze kinderen niets uit. L. en F. dolen op hun eigen tempo rond en komen elkaar halen als ze een nieuwe ontdekking hebben gedaan. Het enthousiasme is duidelijk zichtbaar en ze raken niet uitgekeken. Ik durf stiekem al te beweren dat mijn kinderen dit het gaafste museum van Luik vinden.

Aquarium-Museum Luik
Brrr… wat een engerd

#3 Het Wetenschapshuis

In hetzelfde universiteitsgebouw is het kleine Wetenschapshuis gevestigd. Verwacht geen Nemo of Continium, maar bereid je voor op een kleine en fijne plek om enkele ontdekkingen te doen met betrekking tot licht, kleur en zwaartekracht. Jammergenoeg zijn alle instructies en bordjes in het Frans waardoor we bij sommige opstellingen niet goed begrijpen wat de bedoeling is.

Er is een kamertje ingericht met oude instrumenten maar omdat we geen idee hebben wat het allemaal is, hebben onze kinderen er weinig aandacht voor. L. probeert nog door een soort verrekijker te kijken maar wat ze er ziet heeft niet haar belangstelling.

Zelf ontdekken is het allerleukste

In een grotere ruimte kunnen kleine proefjes gedaan worden, zoals het bewegen van een doolhof zodat een knikker gaat rollen. Er hangen twee monitors tegen de muur en proberen de Franse tekst te ontcijferen. Zo ontdekken we dat er een klein kamertje is met een infrarood camera en een met een warmte camera. Even wordt er geaarzeld om het kamertje te betreden, maar uiteindelijk durven L. en F. allebei naar binnen te stappen. Het is het hartstikke donker, maar toch is er op het beeldscherm precies te zien wie er binnen staat.

Op de eerste verdieping zijn enkele hologrammen te zien en worden proeven met licht uitgelegd. Wederom in het Frans, maar door op alle knopjes te duwen en met een beetje graafwerk in moeders geheugen weten de kinderen nu hoe licht is opgebouwd en hoe je het kunt ‘breken’ met een prisma.

Het wetenschapshuis, een museum in Luik
Hoe werken die oude apparaten eigenlijk?
Wetenschapsmuseum Luik
Kijken hoe je licht kunt breken met een prisma.
Wetenschapsmuseum Luik
Hoe werkt een infrarood camera?

Demonstratie over statische elektriciteit

Als we het Wetenschapshuis willen verlaten, komt een medewerkster ons vertellen dat er over een kwartier een demonstratie is van statische energie. Deze demonstratie zal in het Frans en Engels gehouden worden, maar volgens de vrouw is het zeer visueel waardoor het toch te volgen zou moeten zijn. We besluiten de tijd te overbruggen in de kelder en een tweede bezoekje aan de vissen te brengen en gaan op afgesproken tijd terug naar de demonstratie.

De demonstratie is inderdaad geheel in het Frans en wordt aangevuld met een klein beetje Engels. L. en F. snappen er helemaal niets van. Ik probeer nog tussendoor te vertalen, maar het gaat allemaal redelijk rap. Als enkele kinderen naar voren komen om hun haren te laten ‘vliegen’, herkent F. de proef van een eerder bezoek aan Technopolis in Mechelen.

Deze proeven zijn niet voor watjes

Een andere proef toont de werking van de kooi van Faraday. Met hulp van Google leest F. mee over wat er gaat gebeuren. De kooi wordt geladen met elektrische deeltjes en zodra de medewerkster de kooi wil ontladen, horen we een harde knal en zien we blauwe vonken. L. is blij dat ze zich niet heeft opgegeven als vrijwilligster, want ze is behoorlijk geschrokken van de knallen.

De derde demonstratie laat zien hoe snel bliksem kan inslaan, welke risico’s er zijn en hoe een bliksemafleider werkt. Het is indrukwekkend om te zien hoe snel er brand kan uitbreken. Achteraf zegt F. het best wel gaaf te vinden wat hij allemaal gezien heeft, maar de uitleg duurde wat hem betreft te lang. Misschien als er een Nederlandse vertaling was geweest dat het hem meer had geïnteresseerd.

Met gemengde gevoelens verlaten we het Wetenschapshuis en concluderen dat het eigenlijk een best leuk museum is. Het is weliswaar klein, maar er is genoeg te doen. We vinden het wel erg jammer dat alles in het Frans is, waardoor we dit voor Nederlanders niet het meest kindvriendelijke museum van Luik vinden.

#4 Museum van het Waalse leven

Tijdens een eerder bezoek aan Luik, hebben we het Museum van het Waalse leven bezocht. Jammergenoeg mochten we toen geen foto’s maken binnen. In grote lijnen is in dit museum te zien hoe het leven er in het Waalse deel van België uitzag gedurende de 19de eeuw tot nu. Er wordt verteld over de industrialisatie, het dagelijks leven en over de Waalse samenleving.

Middels een audiotour (óók in het Nederlands) krijgen bezoekers meer informatie over de collectie. Een deel van de tentoonstelling wisselt en daardoor kan het voorkomen dat het actuele aanbod minder aanspreekt bij kinderen. Tijdens ons bezoek was er een tijdelijke collectie over speelgoed en werden oude foto’s getoond. Dit werd door L. en F. goed ontvangen. Op de website van dit museum is te zien welk aanbod er op dat moment is.

Museum van het Waalse leven
De binnenplaats van Museum van het Waalse leven
Museum van het Waalse leven in Luik
De entree van Museum van het Waalse leven

Wat vinden kinderen het leukste museum van Luik?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Volgens L. is het Archéoforum het leukste, omdat ze het interessant vond om te zien hoe de stad er vroeger uit zou hebben gezien. En het gebruik van de tablet spreekt haar erg aan.

Volgens F. voeren twee musea een nek-aan-nek race: het Aquarium-Museum versus het Wetenschapshuis. En van het Museum van het Waalse leven kan hij zich herinneren dat hij de speelgoedcollectie zo leuk vond. Bij nader inzien wint tóch het Aquarium-Museum, vooral omdat hij nooit eerder zoveel skeletten van zoveel verschillende dieren bij elkaar heeft gezien.

Als ouders zijn we vooral gecharmeerd van het Aquarium-Museum. De combinatie van vissen en skeletten is bijzonder maar heeft ons zeer positief verrast. Het Wetenschapshuis is in onze ogen het minst aantrekkelijke museum. Vooral het ontbreken van Nederlandse informatie was een tegenvaller. Maar misschien waren onze verwachtingen gewoon te hoog.

Weet jij al welk museum van Luik jullie zeker zullen bezoeken als je een keer in Luik bent?

Het stadhuis van Luik, gelegen aan de Markt
Het stadhuis van Luik, gelegen aan de Markt

Praktische informatie

Bijna ieder museum van Luik is op de eerste zondag van de maand gratis toegankelijk, maar dat geldt niet voor het Aquarium-Museum en het Wetenschapshuis. Via de plaatselijke toeristische dienst van Luik is een Visit-Pass te koop. Deze pas kost 18 euro en geeft 48 uur toegang tot alle musea van Luik. Omgerekend kun je daarmee nèt voordeliger uit zijn als je alle vier de genoemde musea wil bezoeken.

Archéoforum

Het Archéoforum ligt direct ónder het Place Saint-Lambert. Parkeren kan onder het plein, maar je kunt niet vanaf daar direct het museum betreden. Op zondag en maandag is het museum meestal gesloten, met uitzondering van de eerste zondag van de maand, dan is het museum tussen 13 en 17 uur gratis toegankelijk. Check voor de zekerheid de website voor actuele openingstijden.

De toegangsprijs is 6 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen en 13 euro voor gezinnen. Het museum is niet toegankelijk voor kinderwagens en mensen in een rolstoel. In ongeveer 1,5 uur heb je alles wel gezien.

Aquarium-Museum

Het Aquarium-Museum ligt in de wijk Outremeuse, maar op loopafstand van het winkelgebied van Luik. Parkeren kan in de directe omgeving van het museum. Het museum is vrijwel dagelijks geopend, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari. De meeste dagen is het geopend van 10 uur tot 17 uur, maar soms ook van 9 uur tot 18 uur. De website (voornamelijk in het Frans) biedt meer informatie.

De toegangsprijs is 7,50 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen (6-12 jaar) of 1 euro (3-5 jaar). Kinderen tot 3 jaar oud mogen gratis naar binnen. Een gezinspas kost 22 euro (2 volwassen en maximaal 3 kinderen). Het museum is goed toegankelijk voor kinderwagens en mensen in een rolstoel. Trek zeker twee uur uit voor je bezoek.

Wetenschapshuis / Maison de la Science

Zoals eerder al aangegeven, is het Wetenschapshuis gevestigd in hetzelfde pand als het Aquarium-Museum. De openingstijden wisselen; in de maanden juli en augustus is het museum alleen ’s middags te bezoeken (dagelijks van 13.30 uur tot 18 uur)  en in de overige maanden op doordeweekse dag ook ’s morgens maar in het weekend alleen ’s middags. Hier vind je een overzicht van de openingstijden. Let op: de website van het Wetenschapshuis is volledig in het Frans.

De toegangsprijs is 3,50 euro per persoon, ongeacht de leeftijd. Het museum is grotendeels toegankelijk voor kinderwagens en mensen in een rolstoel. In ongeveer 1 uur heb je alles wel gezien. De demonstratie duurt ten minste een half uur.

Museum van het Waalse leven / Musée de la Vie Wallonne

Het Museum van het Waalse Leven is gelegen aan de voet van de Citadel van Luik, nabij de Markt. Parkeren kan onder het Place Saint-Lambert of in de buurt van de straat Féronstrée. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 9.30 uur tot 18 uur. Op maandag is het gesloten, net als op 1 januari, 1 mei, 1 november en 25 december. Ook gesloten in de tweede week van januari. Op de website vind je meer informatie over dit museum.

De toegangsprijs is 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen. De eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Het museum is toegankelijk voor kinderwagens en mensen in een rolstoel. Een bezoek kan met gemak 2 uur duren, tenzij je geen gebruik maakt van de (gratis) audiotour en daardoor sneller langs de collectie loopt.

Alle genoemde prijzen zijn uit 2018.

Ligging

 

Meer lezen

Ben je benieuwd naar wat er nog meer te doen is in de buurt van Luik? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met België Toerisme Wallonië-Ardennen. Zoals je van ons gewend hebt delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.