Het Grebbelinie Bezoekerscentrum: getest door kinderen!

0
471

In het Grebbelinie Bezoekerscentrum, tussen Renswoude en Veenendaal, kun je sinds vorig jaar meer te weten komen over de Grebbelinie. Het super nieuwe en moderne centrum is gebouwd op een eeuwenoude plek: het Fort aan de Buursteeg. Blogger Mieke ging er met haar jongens én neefjes naartoe en onderzocht wat kinderen vinden van dit Bezoekerscentrum.

Testpanel bij Grebbelinie Bezoekerscentrum

Grote houten soldaten staan in colonne opgesteld op de parkeerplaats. Eén ligt er om, het lijken de tinnen soldaatjes wel. Hier wil ons testpanel van vandaag graag tussen poseren. Even voorstellen: de broers K. (6) en T. (4) en hun neefjes S. (11), N. (8) en S. (5). Lukt het om deze jongens een leerzame én speelse dag te bezorgen in het Grebbelinie Bezoekerscentrum?

Houten Soldaten als levendige cartoons

Even in het kort: de Grebbelinie is een eeuwenoud verdedigingswerk tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Deze waterlinie is nu militair erfgoed en om de aandacht hierop te blijven vestigen, is het Grebbelinie Bezoekerscentrum in 2017 geopend.

Om het verhaal van de Grebbelinie te vertellen, is gekozen voor soldaten die door de geschiedenis heen te maken hebben gehad met deze linie. De website en de folder zien er veelbelovend uit: als levendige cartoons staan onder meer de Houten Soldaten Enrico (Spaans), Diederik (Nederlands), Louis (Frans) en Heinz (Duits) op. Op de parkeerplaats en bij de entree wachten deze mooie houten figuren ons op. Dat prikkelt de fantasie van de jongens!

Een bijzondere entree naar de ingang.
Een bijzondere entree naar de ingang.

Via loopgraaf naar interactieve ruimte

Na een persoonlijk ontvangst en korte inleiding door een vriendelijke vrijwilliger, wordt de film gestart. Niet echt gericht op kinderen, maar kort genoeg om de aandacht vast te houden. Ook geen gruwelijke oorlogsbeelden, wel komt een militaire begraafplaats in beeld waar de jongens wat vragen over stellen. Voor ons is dit geen probleem. Wil je dit liever niet, dan kun je om de filmzaal heenlopen.

Een hartelijk en persoonlijk ontvangst in het Grebbelinie Bezoekerscentrum.
Een hartelijk en persoonlijk ontvangst in het Grebbelinie Bezoekerscentrum.

Om in volgende ruimte te komen lopen we door een loopgraaf. Via een schietgat kijken de jongens een film over oorlogsvliegtuigen. In de volgende ruimte kies je met een interactieve tafel een tijdsperiode. Hierna komt uitleg in woord en beeld. De kleinere kinderen blijken vooral geïnteresseerd in de knoppen, de ouderen kunnen de verhalen wel volgen.

Via de loopgraaf naar de interactieve ruimte.
Via de loopgraaf naar de interactieve ruimte.
Een film over gevechtsvliegtuigen.
Een film over gevechtsvliegtuigen.
Via een interactieve tafel wordt de geschiedenis van de Grebbelinie verteld.
Via een interactieve tafel wordt de geschiedenis van de Grebbelinie verteld.

Verhalen beluisteren door ouderwetse draaitelefoons

Het hele testpanel is enthousiast over de ouderwetse draaitelefoons die overal aan de muren hangen. Wie opneemt, krijgt een verhaal te horen van een soldaat, een ooggetuige of een inwoner. Ook hiermee zijn de kleinere jongens snel klaar, de verhalen zijn nog iets te moeilijk. Maar de oudste van 11 jaar gaat alle telefoons af.

In verschillende vitrinekasten zijn voorwerpen uit de natuur te zien die op en rond de Grebbelinie voorkomen. Denk aan eieren, een slangenhuid en skeletjes van vogels en knaagdieren. En natuurlijk ontbreekt een vitrinekast met militaire voorwerpen niet.

Wat wij unaniem missen, zijn die leuke houten soldaten. We zien ze in de expositieruimte namelijk niet meer terug.

De vitrinekasten over de natuur worden regelmatig opnieuw gevuld.
De vitrinekasten over de natuur worden regelmatig opnieuw gevuld.

Conclusies van ons testpanel over Grebbelinie Bezoekerscentrum

De conclusies van ons testpanel van jong naar oud:

  • T.: speelde het liefste buiten in de houten tank.
  • S.: de telefoons zijn leuk en ik zag grappige dingen over soldaten.
  • K.: het vliegtuigfilmpje in het schietgat is supercool.
  • N: de film is mooi, er mogen nog wel meer vitrinekasten over de natuur.
  • S.: alles heel interessant, van mij mogen er nog meer vitrines met spullen van militairen.

Praktische informatie

Buiten lopen we rond over het fort. Hier kan de nog volop aanwezige energie van het testpanel er uit gerend worden. We krijgen een goed beeld van hoe een fort opgebouwd is, met wallen en grachten.
Voor wie verder wil wandelen: in het Grebbelinie Bezoekerscentrum zijn diverse wandelroutes te verkrijgen.

Het Bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 10 – 17 uur.Toegangsprijzen voor de expositie bedragen voor volwassenen 4 euro, kinderen (6 t/m 12 jaar) 2,50 euro en t/m 5 jaar is de entree gratis. De museumkaart is (nog) niet geldig. Alle info is te vinden via www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl.

Had jij al van Bezoekerscentrum Grebbelinie gehoord?

Ligging van Bezoekerscentrum Grebbelinie

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over militairen, oorlog en geschiedenis? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.