Kom zelf forensisch onderzoek doen bij C.S.I. Continium in Kerkrade

0
686

Wil je zelf ervaren wat er allemaal komt kijken bij een forensisch onderzoek? Kom dan naar Continium Discovery Center in Kerkrade, Zuid-Limburg. Annemiekging met haar kinderen op onderzoek uit en leerde hoe je een onderzoek uitvoert op een ‘plaats delict’.

Let op: in 2019 wordt Continium verbouwd: op 21septemberopent de nieuwe tijdelijke expositie ‘Reizen in de Ruimte’ (in plaats van C.S.I. Continium). Op 21 december 2019 opent de nieuwe Explore Zone. In de tussenliggende tijd zijn er nog genoeg andere dingen te doen, dus daar hoef je je bezoek niet voor uit te stellen.

C.S.I. Continium bezoeken met kinderen

Misschien ben je al eerder bij Continium Discovery Center geweest om de LEGO-tentoonstelling ‘World of Bricks’ te bezoeken. Inmiddels zijn alle steentjes opgeruimd en er is plaatsgemaakt voor het serieuze werk: een heus onderzoekslab voor forensisch specialisten. Na een korte speelpauze bij het grote scherm in de hal, haasten we ons naar het speciale CSI-lab.

Lees hier het blog dat we eerder over Continium schreven.

Mijn kinderen zijn toe aan een nieuwe uitdaging en we gaan daarom vol spanning de grote trap op en slaan linksaf. Bij binnenkomst worden ze opgewacht door Lex Uiting, die middels een filmpje uitlegt wat de bedoeling. Er is een gemummificeerd lichaam gevonden in het Ötz-gebergte in de Alpen en er dient onderzoek gedaan te worden naar de doodsoorzaak van Ötzi, de ijsmummie.

Het grote scherm in de centrale hal nodigt uit tot aanraken
Het grote scherm in de centrale hal nodigt uit tot aanraken
Continium Kerkrade
Mijn dochter laat zien hoe je het plaatje zelf groter maakt
Niemand minder dan Lex Uiting introduceert het onderzoek
Niemand minder dan Lex Uiting introduceert het onderzoek

Onderzoek op het plaats delict

Nog voordat Lex klaar is met praten, trekt mijn dochter een labjas aan en wordt een opdrachtenboekje gepakt. De grote borden aan de muur geven aanvullende informatie en dan kan het forensisch onderzoek beginnen. Op het plaats delict nota bene!

Het enthousiasme maakt dat de start wat moeizaam gaat. Er moet worden opgeschreven welke voorwerpen er in de directe omgeving van de mummie gevonden zijn. Zowel de afstand, het materiaal, de grootte en waarvoor het gebruikt wordt, moet worden genoteerd. Maar hoe gedetailleerd? Het is aardig wat werk en andere kinderen gaan best snel verder naar de volgende opdracht. Toch willen mijn kinderen graag serieus te werk gaan dus wordt alles nauwkeurig op de onderzoeksformulieren genoteerd.

CSI: Continium
De informatie op de grote borden moet je goed lezen, anders kom je niet ver
We starten bij de plaats delict
We starten bij de plaats delict

Ontrafel het ijskoude mysterie van Ötzi

Nadat alles is opgeschreven, kunnen we verder naar de volgende ruimte. Hier liggen de gevonden voorwerpen nog eens tentoongesteld en wordt gevraagd om het lichaam van Ötzi te wegen en te meten. Een soort röntgen-apparaat helpt je om in het lichaam van de mummie te kijken.We noteren de gegevens op het formulier en ontdekken dat het er vooral om gaat om informatie verzamelen.

In het sporenlab, met de grote witte onderzoekstafels, word je meegenomen langs alle fasen van forensisch onderzoek. Je leert hoe deze sporen gevonden worden en zoekt zelf naar sporen op en nabij het lichaam. Zo leren we over biologisch materiaal, zoals vingerafdrukken, bloedsporen en haren. De kinderen gaan aan de slag met een microscoop en ultra violet licht.

Deze spullen zijn gevonden rondom het lichaam van Ötzi
Deze spullen zijn gevonden rondom het lichaam van Ötzi
CSI: Continium
De onderzoeken vinden plaats aan grote onderzoekstafels

Wie is het?

We lopen systematisch langs de witte tafels en doen vrijwel alle opdrachten. Soms moeten we even wachten op onze beurt. Gelukkig kun je alle opdrachten in je eigen volgorde maken en kun je ook verder als je een opdracht overslaat.

Tussendoor kunnen de kinderen de verzamelde gegevens controleren middels een speciale lichtbak. Door je onderzoeksboekje op de lichtbak te leggen, zie je precies welke antwoorden goed en fout zijn. Zo weten ze of ze op de goede weg zitten.

Tip: wie de informatieborden goed leest, komt er vanzelf achter welke antwoorden er goed zijn.

Nadat alle vragen zijn ingevuld, kun je met een ‘Wie is het-achtig’ spel ontdekken hoe Ötzi er ongeveer uitgezien moet hebben. Het is verbazingwekkend hoeveel details er verzameld zijn en dat er inderdaad maar één figuurtje kan overblijven. Bij het verlaten van de onderzoeksafdeling kun je je eigen onderzoeksrapport voorzien van een stempel.

CSI: Continium
Je kunt zelf je antwoorden controleren en kijken of je goed zit
CSI: Continium
Het bekende spelletje ‘Wie is het?’ helpt je bij het vinden van de juiste Ötzi

Is C.S.I. Continium geschikt voor iedereen?

De hele tentoonstelling is ingericht op het inzichtelijk maken op welke manieren een forensisch onderzoek wordt uitgevoerd. En dat er op die manier zowel recente misdaden in kaart gebracht kunnen worden maar ook handig zijn omte achterhalen wat er miljoenen jaren geleden met Ötzi gebeurd is. En dan blijkt de zelfde technieken gebruikt worden.

Onze ervaring is dat het een toegankelijke tentoonstelling is, maar dat het vraagt om geduld en precisie. Ik verwacht dat kinderen die liever spelen dan leren sneller uitgekeken zijn. Toch kunnen ook die kinderen bezig zijn met de verschillende opdrachten en zonder veel moeite achterhalen wat de uitkomst van de opdrachten is.

Het is in ieder geval een tentoonstelling zoals we die niet eerder zagen. De gebruikte combinatie van forensisch onderzoek, zoals gebruikt bij misdaden, en de ijsmummie Ötzi pakt verrassend goed uit.

CSI Continium
Na afloop kun je alle stappen nog eens nalezen op de grote informatieborden

Kistentour voor kinderen tot 10 jaar

Voor jonge kinderen zullen de meeste opdrachten nog te moeilijk zijn. Natuurlijk kunnen ze per tafel lekker bezig zijn, maar of ze het echt snappen is natuurlijk de vraag. Kinderen tot 10 jaar kunnen daarom aangepaste opdrachten doen. Op de onderzoeksvloer staan kisten die je nader dient te onderzoeken.Bij de start liggen klemborden klaar speciaal voor deze jongere groep bezoekers.

Mijn inschatting is dat de kistenroute voor kinderen van 8-9 jaar al snel te kinderachtig is. Met hulp van een volwassene kunnen deze kinderen waarschijnlijk een heel eind komen met de opdrachten voor oudere kinderen, al zullen sommige opdrachten nog te moeilijk zijn. Maar zoals ik al zei kun je altijd de juiste oplossing vinden middels de lichtbakken.

CSI Continium
Voor kinderen jonger dan 10 jaar is er een aangepaste opdrachtenkaart
CSI: Continium
Aan de hand van deze kisten kunnen jongere kinderen ook meehelpen met het onderzoek

Speciale workshops voor kinderen in de vakantie

Naast het doen van de opdrachten kun je een speciale DNA of CSI workshop bijwonen. Dit kan alleen tijdens schoolvakanties. De workshop start om 14.00 en kost 3 euro extra naast je Continium entreeticket. De workshop duurt 3 kwartier tot een uur en is bedoeld voor kinderen van 8 – 14 jaar oud. Meer informatie vind je op de site van Continium.

CSI Continium
In deze ruimte kun je deelnemen aan de extra DNA- of CSI-workshop

Wat is er nog meer te doen in Continium?

De website van het Continium zegt het volgende: ‘Continium is een interactief doe- en ontdekmuseum waar je handen en ogen tekort komt voor alle leuke doe-stations, waarmee je zelf uitvindt hoe de wereld werkt’. Wij zijn het helemaal met deze uitspraak eens.

In verschillende routes kom je van alles te weten over techniek, wetenschap, voeding en je lichaam. Er zijn overal proefjes en kleine activiteiten te doen. Veel van deze proefjes zijninteractief: je doet ze samen of speelt tegen een robot of computer. Mijn kinderen blijven enthousiast, al hebben ze alles al heel vaak gedaan.

Kies je eigen route en ga op onderzoek uit
Kies je eigen route en ga op onderzoek uit
Wedstrijdje zenuwspiraal tegen een robot in het Continium: wie is sneller?
Wedstrijdje zenuwspiraal tegen een robot: wie is sneller?
Je kunt ook meer te weten komen over hoe je lijf werkt
Je kunt ook meer te weten komen over hoe je lijf werkt

Time Warp Theater, Science Lab, Tinker Lab en Hall of Fame

Er zijn verschillende laboratoria ingericht waar je voor een kleine bijdrage zelf aan de slag kunt met een technisch of wetenschappelijke sciencebox. Je maakt je eigen zeep of slijmsmurrie, bouwt een luchtraket of robothand of gaat aan de slag met een zonnepropellor.

Daarnaast is een ruimte waar je lekker mag experimenteren:haal oude apparaten uit elkaar of bouw verder aan een knikkerbaan of stroomkring.In weer andere delen van het museum kun je een reis door de tijd maken of kom je meer te weten over de industriële geschiedenis van de regio.

Science lab Continium
In het Science Lab ga je met je eigen techniekbox aan de slag met een proef
 sloop een radio om te zien wat er allemaal in zit
Wie dat wil, mag een apparaat slopenom te zien wat er allemaal in zit
Museumstukken die verstellen over de industriële geschiedenis
Museumstukken die vertellen over de industriële geschiedenis

Praktische info

De interactieve tentoonstelling C.S.I. Continium is tot en met 8 september 2019 te bezoeken. Deelname is bij de regulier entree inbegrepen.

Continium discovery center is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Tijdens schoolvakanties van Regio Zuid is Continium ook op maandag geopend.

Entreeprijs is 12 euro voor iedereen ouder dan 5 jaar. De Museumkaart is ook geldig. Boek je vooraf via de website, dan gelden kortingsregels.

Hetbezoek isgoed te combineren met Cube Design Museum en Columbus Earth Theater. Hier gelden aparte entreeprijzen. Check de website om te zien welke films er draaien bij Columbus, inclusief tijdschema en prijs. Sommige films hebben een 3D-effect. De benodigde bril wordt gratis uitgedeeld bij binnenkomst. Andere films worden getoond op een speciaal rond filmdoek op de grond. Je kijkt omlaag om de film te kunnen zien, wat sommige mensen duizelig maakt.

Je kunt gratis parkeren direct naast het Museumplein.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Parkstad en omgeving? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.