De leukste slee? Die vind je in de KidsErOpUit sleetjes-test!

0
699

Wat is de leukste slee? En de beste slee? Een houten slee of liever een van kunststof? Een opklapbare slee en/of een slee met rugleuning? Of liever een sleestep of een slee-board? Voor grotere kinderen of een slee voor een baby? Saskia en Annemiek hebben met hun gezinnen veel sleetjes getest en gereviewd en je leest hier de resultaten.

De KidsErOpUit sleetjes-test

In onze kindertijd was er alleen de klassieke houten slee de beste slee. Dertig jaar later is de keuze gigantisch. Bij de voorbereiding van dit blog zijn we wel meer dan 10 verschillende soorten sleeën tegen gekomen en dan nog allerlei kleine variaties daarop. Maar wat is nu echt een leuke slee? Met een auto volgeladen met sleetjes rijden Annemiek en Saskia naar hun wintervakanties in respectievelijk Oostenrijk en Zuid-Tirol (Italië).

Het testteam van Saskia bestaat uit haar 11-jarige dochter en 9-jarige zoon en Annemieks testteam bestaat uit haar 12-jarige dochter en 10-jarige zoon. En ja, stiekem testen de ouders ook mee. Niet afhaken als je jongere kinderen hebt. Ook ons testteam was ooit jonger en zat toen op een slee. Natuurlijk hebben we die ervaringen meegenomen.

We zijn heel simpel te werk gegaan: gewoon de sleetjes proberen, eens kijken hoe ze in de auto passen en wat ons nog meer opvalt.

Eerst lees je per geteste slee de belangrijkste specificaties,de voor- en nadelen en de ervaringen van de kinderen. Daarna gaan we in op specifieke vragen over sleeën en vertellen we welke slee leuk is voor welke leeftijd.

Houten opklapbare slee (met rugleuning mogelijk)

– Getest door het testteam van Saskia –

De klassieker onder de sleeën: de houten slee. Vroeger alleen als niet opklapbare versie te koop, maar nu al jaren ook in een opklapbare variant. Deze slee hebben we in huis sinds we kinderen hebben. Toen de kinderen klein waren gebruikten we de houten slee met rugleuning.

Aan de houten opklapbare slee zit een koord waarmee je als ouder de slee kunt trekken. Het is een stevig model dat niet snel omvalt en waar makkelijk twee kinderen oppassen.

Nu de kinderen groter zijn en ze vooral zelfstandig de berg af sleeën is de houten slee nog steeds leuk. Bijkomend voordeel is dat het maximum gewicht voor de houten opklapbare slee 80 kilo is. Hierdoor kunnen ook volwassenen ermee sleeën. Zelfs met een veel zwaardere belasting houdt onze houten slee het al jaren goed uit.

Houten opklapbare slee kopen

De houten opklapbare slee is met recht een klassieker te noemen. Wij hebben zelf deze merkloze houten opklapbare slee. Toen de kinderen jong waren hebben we er een losse rugsteun bijgekocht. Tegenwoordig kun je ook een pakket kopen, bestaande uit slee met rugsteun.

Praktische informatie houten opklapbare slee

Dit is handig om te weten over de houten opklapbare slee:

  • Prijsindicatie houten opklapbare slee: tussen de 50 en 65 euro.
  • Prijsindicatie losse rugsteun voor houten slee: 25 euro.
  • Prijsindicatie houten slee met rugsteun: tussen de 65 en 85 euro.
  • Meeneem gemak: de houten opklapbare slee is heel plat in te klappen en past daardoor makkelijk bij de andere bagage in de achterbak.
  • Leeftijdscategorie: van 0 tot 100 (of ouder…).
  • Maximale belastbaarheid: 80 kilo.
De houten opklapbare slee.
De houten opklapbare slee.
Saskia zoeft op de houten slee de heuvel af.
Saskia zoeft op de houten slee de heuvel af.

Kunststof slee (kuipslee)

– Getest door het testteam van Saskia –

De kunststof slee staat ook wel bekend als kuipslee. Het is een voorgevormde kunststof ‘bak’ met een zitje, een plek waar je je voeten neer kunt zetten, een rem en een trekkoord. Het trekkoord is bedoeld om zelf de slee weer de berg op te trekken. De kunststof slee is een laag model, hierdoor zit je dicht bij de grond.

Deze kuipslee is vooral te gebruiken om de berg af te glijden. Voor hele jonge kinderen is de kuipslee niet geschikt omdat een rugsteun bevestigen niet mogelijk is.

De berg af sleeën gaat met de kunststof kuipslee hartstikke goed. Flink hard vliegen mijn kinderen naar beneden. Het is even zoeken hoe ze moeten sturen. Dat doe je met je voeten en de remmen. Dat ‘sturen’ gaat al snel wat te enthousiast waardoor ze een mooie buiteling door de sneeuw maken. Dankzij het lage model lopen ze daarbij weinig risico op verwondingen, mits er geen obstakels in de buurt zijn.

De kunststof kuipslee valt in de smaak bij mijn kinderen, vooral omdat deze hard de berg af kan.

Tijdens onze test gebruiken we een kuipslee voor volwassenen en een kunststof slee voor kinderen, beide van Decathlon. We merken bij het individuele gebruik door onze kinderen geen verschil in glijplezier.

De kuipslee voor volwassenen is ietsje groter, daardoor is het mogelijk om als volwassene samen met een kind tot circa 10 jaar op de slee te zitten. Er passen ook makkelijk twee kinderen op deze slee. De maximale belastbaarheid is 100 kilo. De kunststof kuipslee voor kinderen is belastbaar tot 50 kilo. Hier past één kind op.

Kunststof kuipslee kopen

Wil je een kunststof kuipslee waar je jarenlang mee vooruit kan, ook als de kinderen ouder worden? Dan raden we aan om de volwassen uitvoering van de kunststof kuipslee te kopen.

Praktische informatie over de kunststof kuipslee

Dit is handig om te weten bij de aanschaf van een kunststof kuipslee:

  • Prijsindicatie kunststof kuipslee: tussen de 15 en 30 euro, respectievelijk de kinder- en volwassenversie.
  • Meeneem gemak: een kunststof kuipslee is minder plat dan een houten opklapbare slee, maar als je er meer meeneemt dan zijn ze wel goed op te stapelen.
  • Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar.
  • Maximale belastbaarheid: 50 kilo op de kindervariant en 100 kilo op de slee voor volwassenen.
De kunststof kuipslee voor kinderen.
De kunststof kuipslee voor kinderen.
Deze kunststof slee is geschikt voor volwassenen, een volwassene met kind of twee kinderen.
Deze kunststof slee is geschikt voor volwassenen, een volwassene met kind of twee kinderen.
De zoon van Saskia trekt de slee aan het koord de heuvel op.
De zoon van Saskia trekt de slee aan het koord de heuvel op.

Sleestep ‘Snow Kick’

– Getest door het testteam van Saskia –

De sleestep ‘Snow Kick’ is de favoriete slee van mijn kinderen. Het is een step die in plaats van wielen kleine ski’s eronder heeft. Het stuur is in hoogte te verstellen.

De kinderen voeren discussie wie er als eerste op de sleestep mag. Mijn jongste wint de strijd en gaat in razend tempo met de sleestep naar beneden. Pas dan bedenkt hij zich dat hij moet remmen…. Een flinke smak in de sneeuw volgt. Zijn zus gaat beheerster de berg af en remt onderweg met haar voeten. Zo moet je dus remmen. Al snel is de sleestep de favoriete slee van mijn kinderen en doen ze er zelfs kunstjes mee.

De sleestep heeft een maximale belastbaarheid van 50 kilo. Hoewel op de website van Decathlon staat dat de sleestep geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen, zal dat in de praktijk niet zo zijn. De meeste volwassenen zijn namelijk zwaarder dan 50 kilo.

Lees hier ons blog met review over de sleestep

Sleestep kopen

De sleestep ‘Snow Kick’ die wij voor deze test hebben gebruikt is te koop bij Decathlon. Onze kinderen vinden deze slee zo leuk dat we de volgende keer voor beide kinderen een sleestep meenemen op wintersport.

Praktische informatie sleestep ‘Snow Kick’

Dit is handige informatie om te weten over de sleestep:

  • Prijsindicatie sleestep: circa 40 euro.
  • Meeneem gemak: de sleestep is inklapbaar en vormt dan een redelijk compact pakket. Door de vorm schuif je de ingeklapte sleestep niet zomaar tussen de bagage.
  • Leeftijdscategorie: vanaf 6 jaar tot circa 14 jaar.
  • Maximale belastbaarheid: 50 kilo.
De opklapbare sleestep van Decathlon.
De opklapbare sleestep van Decathlon.

Snow Skate Boardslide

– Getest door het testteam van Saskia –

De Snow Skate Boardslide ziet eruit als een kruising tussen een snowboard en een slee. In het midden van het board is een riem bevestigd waarmee je de boardslide kunt vasthouden. Deze is in lengte verstelbaar.

De boardslide is een uitdaging voor mijn kinderen. Echt een stuk glijden hiermee vraagt oefening, al zal het kinderen die kunnen skateboarden of snowboarden vast makkelijker afgaan. Beide kinderen pakken de boardslide regelmatig en steeds vaker lukt het ze om er 5 á 10 seconde op te blijven staan. Leren remmen is niet nodig, voordat ze dat willen doen zijn ze al omgevallen. Ondanks dat het glijden met de boardslide niet makkelijk is, hebben ze er wel erg veel lol mee.

“Kijk, ik kan er liggend op glijden!” roept mijn zoon opeens. En ja hoor, hij is klein genoeg (circa 130 cm) om op de boardslide te liggen en zo van de heuvel af te glijden. Onze 11-jarige dochter is groter (circa 150 cm) een daardoor net te lang om liggend op de boardslide te glijden.

De maximale belastbaarheid van de Snow Skate Boardslide is 100 kilo, dat maakt de boardslide ook geschikt voor volwassenen.

Snow Skate Boardslide kopen

Wij vinden de Snow Skate Boardslide bij Decathlon.

Praktische informatie Snow Skate Boardslide

Handige informatie over de Snow Skate Boardslide:

  • Prijsindicatie boardslide: circa 30 euro.
  • Meeneem gemak: de boardslide is bijna helemaal plat en is dus zo tussen twee tassen in de achterbak te schuiven.
  • Leeftijdscategorie: vanaf 6 jaar.
  • Maximale belastbaarheid: 100 kilo.
De Snow Skate Boardslide.
De Snow Skate Boardslide.
Zo kun je ook op de boardslide glijden....
Zo kun je ook op de boardslide glijden….

Pannenkoekslee

– Getest door het testteam van Saskia –

Een van de meest eenvoudige en goedkoopste sleetjes die er is. De pannenkoekslee is een kunststof schijf met een handvat. Het is een dun en licht ding dat erg makkelijk mee te nemen is, bijvoorbeeld tijdens een wandeling.

Onze kinderen gebruiken de pannenkoekslee vooral bij een kleine steile heuvel, daar kunnen ze hard naar beneden roetsjen. Op de wat vlakkere helling waar de andere sleetjes het goed op doen, valt de pannenkoekslee bijna stil.

Pannenkoekslee kopen

Onze pannenkoekslee komt bij Decathlon vandaan, maar ze verkopen ‘m ook bij o.a. Bol.com. Naast de enkele pannenkoekslee, zijn er ook pannenkoeksleetjes die aan elkaar te koppelen zijn. Zo kunnen kinderen achter elkaar de berg af glijden.

Praktische informatie pannenkoekslee

Dit is handig om te weten over de pannenkoekslee:

  • Prijsindicatie boardslide: vanaf 3 euro tot circa 13 euro.
  • Meeneem gemak: de pannenkoekslee is zo dun dat ie in de auto overal tussen te schuiven is, er is geen excuus om deze niet mee te nemen.
  • Leeftijdscategorie: vanaf 3 jaar.
  • Maximale belastbaarheid: 50 kilo.
De pannenkoekslee.
De pannenkoekslee.

Opblaasbare band voor in de sneeuw

– Getest door het testteam van Saskia –

Bij een berghut op de Rotwand/Croda Rossa kunnen de kinderen gratis glijden met een opblaasbare band. Dat valt erg in de smaak. De band gaat snel en kan tijdens de afdaling draaien, wat voor een extra dimensie zorgt.

Ter plekke vraag ik me af of er opblaasbare banden voor in de sneeuw te koop zijn die je zelf mee kunt nemen. Thuis ga ik Googlen, en ja hoor, die zijn er! Bij Bol.com zie ik een opblaasbare band voor in de sneeuw voor zo’n 19 euro.

Een opblaasbare band voor in de sneeuw is belastbaar tot 80 kilo. Een leeftijdsindicatie staat er niet bij, mijn inschatting is dat het voor kinderen vanaf circa 6 jaar is.

Het voordeel van een opblaasbare slee is dat je ‘m redelijk compact mee kunt nemen. Mogelijk is het wel handig om een pompje in te pakken…

Snowhoover

– Getest door het testteam van Annemiek –

De Snowhoover lijkt een beetje op een zitverhoger met een stuurknuppel. Hij is in verschillende vrolijke kleuren te koop.

Het verhoogde zitvlak zorgt voor extra comfort en je kunt er makkelijk op gaan zitten, zeker met dikke skikleding aan. Het sturen vraagt enige oefening en wat denkwerk: wil je naar links dan leun je naar rechts en andersom. Dit blijkt in de praktijk best lastig en we ervaren regelmatig dat de Snowhoover onbestuurbaar blijkt.

Je kunt met de Snowhoover een goede snelheid opbouwen. De kans dat je omdraait is klein. Je zult eerder omkiepen terwijl je probeert te sturen. Je evenwicht bewaren en dan óók nog de goede kant uit gaan is daarom de kunst. Dit maakt het sleeën extra leuk.

De maximale belastbaarheid van de Snowhoover is 80 kilo en deze slee kan daarom prima door kinderen en volwassenen gebruikt worden.

Snowhoover kopen

Wij vinden de Snowhoover bij Bol.com.

Praktische informatie Snowhoover

Handige informatie over de Snowhoover:

  • Prijsindicatie Snowhoover: circa 28 euro.
  • Meeneem gemak: de Hoover is niet plat en best onhandig om mee te nemen naast je andere wintersportbagage. Afmetingen zijn 40 x 54 x 15 cm. Achteraf hebben we ontdekt dat je het handvat kunt inklappen.
  • Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar.
  • Maximale belastbaarheid: 80 kilo.
De dikke boden van de Hoover zorgt voor comfort en gemak
De dikke boden van de Hoover zorgt voor comfort en gemak

Sneeuwstep ‘Sneeuw Scooter’

– Getest door het testteam van Annemiek –

De Sneeuw Scooter wordt door het testteam met het grootste enthousiasme ontvangen. Hij ziet er uit als een combinatie van een snowboard en een step. Het handvat klap je open en dan is de sneeuwstep klaar voor gebruik. Je kunt het handvat niet in hoogte verstellen of vastklikken. Dit laatste blijkt tijdens het testen nogal onhandig.

Mijn zoon wil als eerste de Sneeuw Scooter uitproberen en gaat vol goede moed klaarstaan. Op het moment dat hij wil gaan glijden en zijn evenwicht moet houden, zoekt hij houvast bij het handvat. Omdat het loszit, trekt hij het naar achteren en stapt hij naast het board. Dat is dus lastiger dan het lijkt. Toch blijft hij het proberen, maar helaas: steeds opnieuw blijkt het losse handvat de pret te drukken.

In een andere poging gaat mijn dochter op het board zitten. Ze trekt het handvat tussen haar benen naar zich toe en laat zich zo naar beneden glijden. Sturen lukt niet echt op deze manier, maar de snelheid is behoorlijk. Remmen doet ze door haar hakken in de sneeuw te zetten. Uiteindelijk blijven mijn kinderen liever zittend dan staand deze sneeuwstep te gebruiken.

Deze step kan de verwachtingen (nog) niet overtreffen. Misschien dat een geoefende snowboarder beter kan blijven staan?

De maximale belastbaarheid is 70 kilo.

Sneeuwstep ‘Sneeuw Scooter’ kopen

Wij kopen de Sneeuw Scooter bij bol.com.

Praktische informatie sneeuwstep ‘Sneeuw Scooter’

Dit is handige informatie om te weten over de sneeuwstep:

  • Prijsindicatie sneeuwstep: circa 28 euro.
  • Meeneem gemak: de sneeuwstep is inklapbaar en is redelijk plat. Je kunt hem makkelijk op je bagage leggen of er ergens tussen stoppen. Hij weegt niet veel en is makkelijk te tillen.
  • Leeftijdscategorie: vanaf 5 jaar.
  • Maximale belastbaarheid: 70 kilo.
Het lukt! Maar dat ging niet vanzelf...
Het lukt! Maar dat ging niet vanzelf…

Glijschotel ‘Snow Star’ (60cm)

– Getest door het testteam van Annemiek –

De glijschotel is een platte ronde schijf van 60cm breed met links en rechts een handvat. Hij is gemaakt van stevig plastic.

Deze slee is door de vorm misschien niet de handigste om op te gaan zitten en om in beweging te krijgen. Ook wat betreft comfort moet je niet teveel verwachten. Maar als je eenmaal snelheid hebt, geeft hij veel plezier. Sturen doe je door naar links en rechts te buigen. Dit vraagt enige oefening. In ons geval betekent het dat deze schotel vooral rondjes gaat draaien zodra je op snelheid bent. Plezier gegarandeerd!

De onderkant van de Snow Star heeft een geribbelde kant en een gladde kant. Het idee is dat je de geribbelde kant achter houdt en je helpt bij het remmen. Of dat daadwerkelijk zo werkt, hebben we niet kunnen ontdekken. Meestal lukt het te remmen door je voeten in de sneeuw te zetten, door te gaan tollen of ‘gewoon’ door van het pad af te raken en in een berg sneeuw terecht te komen. Niet geschikt voor een pad langs een steile helling dus.

Deze schotel valt bij mijn testteam het meest in de smaak en zelf heb ik er ook erg veel lol mee gehad. Je haalt een behoorlijke snelheid en het tollen geeft een extra effect.

De Glijschotel ‘Snow Star’ is geschikt voor personen met een gewicht tot 90 kilo.

Glijschotel ‘Snow Star’ kopen

Wij kopen de Snow Star bij bol.com.

Praktische informatie over de kunststof kuipslee

Dit is handig om te weten bij de aanschaf van een kunststof kuipslee:

  • Prijsindicatie Glijschotel Snow Star: ongeveer 12 euro
  • Meeneem gemak: deze schotel leg je gemakkelijk bovenop je bagage. Hij weegt nauwelijks iets en is lekker plat.
  • Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar.
  • Maximale belastbaarheid: 90 kilo.
De schotel zorgt door het draaien voor hilarische taferelen
De schotel zorgt door het draaien voor hilarische taferelen

Dit is de leukste slee!

En nu willen jullie vast weten wat wij de leukste slee vinden.

De top 3 van het testteam van Saskia is:

  1. De sleestep ‘Snow Kick’
  2. Kunststof kuipslee
  3. Snow Skate Boardslide

De top 3 van het testteam van Annemiek is:

  1. Glijschotel ‘Snow Star’
  2. Snowhoover
  3. Sneeuwstep Sneeuw Scooter

Niet meegenomen in onze test is de Snowblade voor twee kinderen, ook een slee van Decathlon. Deze is vrij prijzig (circa 70 euro) en groot om mee te nemen naar de wintersport. Wat ons betreft alleen interessant als je ergens woont waar het vaak sneeuwt of als je een tweede huisje in een wintersportgebied hebt.

Wat de leukste slee is, zal per leeftijd verschillen.
Wat de leukste slee is, zal per leeftijd verschillen.

Beste slee voor in Nederland en op vlak terrein

Gebruik je de slee vooral in Nederland op vlak terrein? Dan is de houten opklapbare slee een goede keuze. Deze is makkelijk te trekken, neemt weinig opbergruimte in en gaat jarenlang mee. Met een rugsteun erbij is deze al vanaf jonge leeftijd te gebruiken.

De sleestep is voor grotere kinderen een leuke toevoeging.

De beste slee om een helling af te roetsjen

Voor het glijden van een helling zijn er meer opties. Eigenlijk kun je hier elke slee uit onze test voor gebruiken. Let daarbij op de leeftijdsindicatie, de maximale belastbaarheid, meeneemgemak en het gebruiksgemak. Ook je budget kan een rol spelen. Voor 3 euro koop je al de voordelige kleine pannenkoekslee en voor circa 30-40 euro heb je uitdagendere modellen. Een slechte keuze kun je eigenlijk niet maken.

Handige slee voor baby

Zodra kinderen zelfstandig kunnen zitten heb je veel plezier van de houten slee met rugsteun. Maar wat doe je in de periode daarvoor met een baby die niet zelfstandig kan zitten? Daarvoor is eigenlijk maar een optie:

Voor hele jonge kinderen zijn er speciale sleetjes:

Bij deze sleetjes geldt dat je baby wel redelijk stevig moet kunnen zitten.

Wat is jouw favoriete slee?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor de wintersport? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.


Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met Decathlon. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.