Forest Tower is een uitkijktoren van Camp Adventure. Deze bijzondere observatietoren ligt ten zuiden van Kopenhagen en is in 2019 geopend. Saskia is gek op dit soort boomkroonpaden en dus wordt het tijd om naar Denemarken te rijden.
Op weg naar Camp Adventure ten zuiden van Kopenhagen
Camp Adventure en dus ook de uitkijktoren ‘Forest Tower’ ligt ongeveer 45 minuten rijden ten zuiden van Kopenhagen. Wij komen deze keer vanaf de andere kant en hebben de oversteek naar Denemarken gemaakt met Scandlines (Puttgarden – Rødby). Vanaf deze ferryhaven is het circa één uur rijden naar Camp Adventure. Dat maakt het ook een geschikte tussenstop als je op weg bent naar Zweden.
Wij bezoeken de uitkijktoren tijdens onze vakantie in het zuiden van Seeland. Hierbij kiezen we voor een combinatieticket waarmee we ons een hele dag in het klimpark kunnen uitleven en de uitkijktoren ‘Forest Tower’ kunnen bezoeken. Tijdens ons bezoek is mijn dochter 11 jaar oud (gemiddelde lengte) en mijn zoon 9 jaar oud (klein voor zijn leeftijd).
Bij Camp Adventure zie ik op informatiebordjes staan dat er bijzondere accommodaties gebouwd gaan worden. Zeker iets om de komende jaren in de gaten te houden. Je kunt je bij Camp Adventure makkelijk een hele dag vermaken met het klimbos en de ‘Forest Tower’, dus twee nachten blijven slapen maakt het feest compleet tijdens een rondreis.
Ligging uitkijktoren en Camp Adventure:
Klimpark Camp Adventure
Het klimpark van Camp Adventure is het grootste klimpark van Denemarken. Om 10 uur ’s ochtends start onze instructie. Een kwartier daarvoor moeten we er zijn. Wachten is hier helemaal niet vervelend. We kunnen bij een van de kampvuren gaan zitten of chillen in een hangmat. De kinderen ontdekken al snel een leuke natuurlijke speeltuin en vermaken zich daar.
Instructie voor het klimbos
De instructie is in het Deens. We krijgen eerst uitleg over het aantrekken van het klimharnas. De instructeur raadt ons aan om goed te kijken als hij het in het Deens uitlegt en daarna geeft hij ons een verkorte uitleg in het Engels.
Zodra iedereen de klimharnassen aan heeft en de helmen op, lopen we naar het klimbos. Hier krijgen we opnieuw instructies. Deze keer over het gebruik van de zekeringen en het klimparcours. Ook deze keer is de volgorde: eerst uitgebreid in het Deens, daarna kort in het Engels.
Al met al duurt de hele instructie bijna een uur. Best lang, zeker omdat we een deel van de tijd naar iemand staan te kijken die we niet verstaan.
Klimroutes voor kinderen
Camp Adventure heeft tien verschillende klimroutes en een ziplineroute. Twee van de klimroutes zijn voor kinderen van 3 t/m 6 jaar oud. Van de andere klimroutes zijn er drie geschikt voor kinderen vanaf 110 centimeter. Voor de overige klimparcours geldt een minimale lengte van 130 centimeter.
Bij veel klimparken moet je als ouder mee omhoog. Ik wil veel proberen, maar dit is een van de weinige activiteiten die ik echt niet doe. Deze keer ben ik alleen met de kinderen in Denemarken, dus geen vader erbij die mee omhoog kan. Gelukkig is dat bij Camp Adventure geen probleem. De kinderen mogen zelfstandig klimmen en ik kan op de grond meelopen.
Zipline
Elk klimparcours is opgebouwd uit meerdere obstakels en altijd meerdere ziplines. Alleen de klimroutes voor de allerkleinsten hebben slechts één zipline. De twee moeilijkste klimroutes eindigen bij een hele lange zipline die het hele dal doorgaat. Dat ziet er echt spectaculair uit!
Klimmen in het klimbos
De kinderen staan al snel op een platform drie meter boven de grond. Ze kiezen voor de gele route. Dit is de laagste klimroute voor kinderen vanaf 110 centimeter. Mijn jongste vindt dat hoog genoeg en wil niet op zeven meter hoogte klimmen. Deze route heeft 14 obstakels en twee ziplines.
De obstakels zijn goed zelfstandig te doen voor de kinderen. Soms is het even spannend of hebben ze elkaars hulp nodig. Precies zoals dat hoort te zijn tijdens het klimmen.
Mijn dochter vindt de ziplines best spannend, vooral omdat de manier waarop je aan het einde weer op het platform moet komen anders is dan ze gewend is. Toch gaat het hartstikke goed. De jongste gaat zonder twijfelen, alleen komt hij de tweede keer wat gewicht tekort. Hierdoor haalt hij de overkant net niet. Een van de instructeurs ziet het en komt er al snel aan om hem te helpen.
Over de gele route doen ze samen een uur. We laten de andere klimroutes voor wat ze zijn. Grote kans dat we een keer teruggaan naar Camp Adventure als ze beide de hoge klimroutes durven te doen.
Lunchen bij Camp Adventure
Klimmen maakt hongerig. Zoals in Denemarken gebruikelijk is er overal ruimte om zelf ergens te zitten met een meegenomen picknick. Daar kiezen wij deze keer niet voor. We bestellen verse broodjes hamburger en gaan daarmee op het terras zitten.
Wat een heerlijke plek is dit. Sfeervolle gebouwen, het bos en een meertje. Zonnetje erbij. Meer hebben we niet nodig.
Uitkijktoren ‘Forest Tower’
Eind maart 2019 is de uitkijktoren ‘Forest Tower’ geopend. In het Deens heet de observatietoren ‘Skovtårnet’. De toren heeft de vorm van een zandloper en is 45 meter hoog, tel de heuvel waar de toren opstaat erbij en je komt tot 135 meter boven zeeniveau. Hiermee is de uitkijktoren het hoogste punt van Seeland.
De wandelroute naar boven is 650 meter en heeft een hellingspercentage van 7,5 procent. Hierdoor is deze ook te doen met een kinderwagen.
Wandelen naar de uitkijktoren
De wandeling naar de uitkijktoren ‘Forest Tower’ gaat via een vlonderpad. We lopen ongeveer een kilometer door het bos voordat we bij de toren zijn. Onderweg passeren we het klimpark en kunnen we de hoogste klimroutes bekijken.
Ik had verwacht dat de kinderen de wandelroute wat saai zouden vinden, maar daar is helemaal geen sprake van. “Mam, heeft deze toren ook een glijbaan?” mijn jongste is de boomkroonpaden en bijbehorende torens in Duitsland niet vergeten. Maar nee, hier geen glijbaan.
Opeens zie ik de uitkijktoren tussen de bomen door. Wauw, wat gaat deze toren mooi op in het landschap. Pas als we naast de toren staan zien we de grootsheid en de hele bijzondere vorm. Zelfs de kinderen zijn er stil van. Heel even maar, want dan klinkt er: “Gaan we nu naar boven?”
Uitkijktoren ‘Forest Tower’ beklimmen (met hoogtevrees)
Ja, natuurlijk gaan we naar boven! Ik heb hoogtevrees, daar had ik bij eerdere houten uitkijktorens bij boomkroonpaden geen last van. Dus opgewekt begin ik met de kinderen aan de wandeling naar boven.
De eerste paar rondjes gaan prima. Rondom zie ik bomen met bladeren en ik bekijk vol bewondering naar de constructie. Tegen de tijd dat we boven de bomen uitkomen voel ik mijn benen zwabberig worden. Help, waarom vind ik deze toren eng?!? Ik loop in het midden van het pad en kijk strak voor me uit. Ondertussen spreek ik mezelf toe dat er niets gevaarlijks is aan deze uitkijktoren. Met heel wat moeite weet ik mezelf naar boven te praten. Ik vermoed dat de open stalen constructie ervoor zorgt dat ik op de ‘Forest Tower’ wel last heb van hoogtevrees.
De kinderen staan boven op me te wachten. “Gaat het mam?” vraagt mijn dochter. Mwoah, een soort van…. Het uitzicht is indrukwekkend. We kunnen ontzettend ver kijken. Wel mis ik bordjes die ons helpen om plaatsen te herkennen. Je zou hier zelfs Zweden moeten kunnen zien, maar ik heb geen idee welke kant ik op moet kijken. Heel langzaam lopen we een rondje over het hoogste plateau.
De terugweg vind ik net zo eng als de heenweg. Beide kinderen rennen voor me uit. “Waar is mama?” hoor ik mijn zoon vragen. “Vier verdiepingen boven je” antwoordt mijn dochter. Heel rustig loop ik op mijn eigen tempo naar beneden.
Was het de moeite waard? Absoluut!
Dus als je twijfelt omdat je ook hoogtevrees hebt: probeer het en motiveer jezelf om elke keer net wat hoger te gaan. Hoe langzaam dat ook gaat.
Terug via de houten vlonders
Ook de route terug gaat via houten vlonders. Inclusief het beklimmen van de toren is de hele route zo’n 3,5 kilomter. Op de terugweg steken we een beekje over en zijn er meerdere plekken waar je kunt zitten. Er is zelfs een extra uitkijkpunt gemaakt.
Praktische informatie klimbos en uitkijktoren ‘Forest Tower’ van Camp Adventure
De entreeprijzen en openingstijden van Camp Adventure verschillen per periode. Ik noem hier de informatie zoals deze in de zomervakantie geldt. In de mei- en herfstvakantie en in de winter zijn de openingstijden minder ruim en gelden er op sommige dagen lagere tarieven. Het is voordeliger om minimaal 1 dag van tevoren online je tickets te kopen. Check hiervoor altijd de website van Camp Adventure om de actuele informatie te raadplegen. Alle informatie hieronder is uit 2019.
In de zomer is Camp Adventure geopend van 10 tot 20 uur. Entree is gratis voor kinderen t/m 6 jaar, iedereen vanaf 7 jaar betaalt 150 DKK (circa 20 euro) als je je entreebewijs voor de uitkijktoren aan de kassa koopt.
Voor een hele dag klimmen in het klimbos betalen kinderen van 3 t/m 6 jaar oud 125 DKK (circa 16,75 euro). Oudere kinderen van 7 t/m 14 jaar betalen 225 DKK (circa 30 euro) en volwassenen betalen 325 DKK (circa 43,50 euro).
Kies je voor de combinatie van klimpark en uitkijktoren ‘Forest Tower’? Dan betalen volwassenen 425 DKK (circa 57 euro) en voor kinderen van 7 t/m 14 jaar is de prijs 325 DKK (circa 43,50 euro).
Parkeren kost 50 DKK (circa 6,70 euro).
Had jij ook al de fascinerende foto’s gezien van deze bijzondere uitkijktoren ten zuiden van Kopenhagen? Mocht je vragen hebben over Camp Adventure en/of de ‘Forest Tower’ laat het dan hieronder weten.
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke uitjes in Seeland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Stedentrip Kopenhagen met kinderen
- Rondreis Denemarken en Zweden
- Kronborg Slot
- Maritiem Museum
- Direct naar alle blogs over Denemarken
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Denmark. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.