Vorig jaar vertelde Lineke al over haar bezoek aan Europapark met kinderen. Dit jaar ging Saskia naar het grootste pretpark van Duitsland. En daar ontdekte ze toch iets bijzonders: met een VR-bril in de achtbaan! Hoe dat was en hoe dat werkt? Dat lees je hier.
Met een VR-bril in de achtbaan: Coastiality rides
Sids 2015 is het mogelijk om in achtbaan Alpenexpress een ritje te maken met een VR-bril op. ‘Coastiality’ noemt Europapark deze ervaring. In 2016 is ook de Pegasus achtbaan voorzien van een virtual reality avontuur, maar volgens de website van Europapark kan je dit ritje nog maar maken t/m 22 september 2017.
Tijdens ons gewone ritje met de Alpenexpress zien we andere bezoekers met een VR-bril in de achtbaan stappen. Het ziet er intrigerend uit. “Ik wil met zo’n bril in de achtbaan!” roept C. enthousiast. Ik ben ook erg nieuwsgierig naar deze ervaring. Ik ben niet zo’n achtbaan-held, maar he, met een VR-bril in de achtbaan dat kan toch niet eng zijn?
Een virtual reality ritje in achtbaan Alpenexpress in Europapark
Dochter M., zoon C. en ik gaan met een VR-bril in de achtbaan. Bij de kiosk net voor de entree kopen we een kaartje. Er zijn twee ‘shows’ te beleven. Een avontuur met Ed Euromaus en Sky Exploreres. C. en ik kiezen voor het ritje met de mascotte van Europapark. M. gaat voor Sky Exploreres, een film die speciaal gemaakt is als voorproefje van de nieuwe attractie Voletarium die juni 2017 wordt geopend. G. houdt niet van virtual reality, hij heeft er in het verleden hoofdpijn van gekregen en laat deze ervaring graag aan zich voorbij gaan. Hij krijgt een beleiderskaartje zodat hij wel met een van de kinderen samen in een achtbaan karretje mag.
We krijgen de VR-brillen aangereikt en moeten deze goed afstellen. Zou toch jammer zijn als we halverwege ons ritje de VR-bril van ons hoofd vliegt.
C. en ik gaan samen in een karretje, M. en G. zitten voor ons. Ik stop m’n gewone bril in m’n rugzak, deze mag ik tussen m’n benen laten staan. Ik help C. met het opzetten van zijn VR-bril en zet daarna mijn eigen bril op. Even scherp stellen en ook mijn -5 afwijking is zo te corrigeren. Dan zetten de karretjes zich al in beweging…
Voor mijn ogen zie ik een tekenfilm en het is net alsof ik er zelf in zit. Het achtbaankarretje in mijn virtual reality film gaat natuurlijk niet keurig over de baan. Nee hoor, die vliegt alle kanten op, recht op afgronden af en vliegt door de lucht. Ik kan alleen maar heel hard gillen. Dat hou ik het hele ritje van 1 minuut en 40 seconden vol. Dit is echt doodeng! Ik probeer te denken: “Ik zit gewoon in een eenvoudige achtbaan, dit is niet echt, je vliegt niet echt over een afgrond, dit is niet echt”. Het helpt niet. Ik gil gewoon door.
Dan is het filmpje afgelopen en is het ritje ten einde. Ik zet de bril af en kijk enigszins verontrustend naar C. naast me. Hij zal het ook wel erg eng hebben gevonden. Ik zie een glunderend gezicht, zelfs zonder dat ik m’n gewone bril op. “Haha, mama je ging heel hard gillen!” roept hij lachend “Dit is echt zo leuk” stuitert hij verder. Ok, geen jeugdtrauma bij hem veroorzaakt. Dan kijk ik naar M. Ze is heel relaxed en kijkt mij ook wat meewarig aan. “Hoe vond je het?” vraag ik aan haar. “Het was helemaal niet eng” weet ze mij te vertellen “En jij was alleen maar aan het gillen” deelt ze me fijntjes mee.
“Ik wil nog een keer” roept C. Nou, twee keer hetzelfde doen in zo’n groot pretpark vinden we geen goed idee. Maar er is nog een achtbaan met ‘coastiality’, dus hup, op naar de Pegasus achtbaan.
Met een VR-bril in de achtbaan Pegasus
Ik ben voorgoed genezen, voor mij geen ritje met een VR-bril in een achtbaan meer. M. vindt een keer genoeg, maar C. wil heel graag ook in de Pegasus deze ervaring meemaken. G. gaat mee met een begeleiderskaartje. Bij de Pegasus gaat het virtual reality ritje over Happy Family, een familie waar we in het 4D-theater al kennis mee hebben gemaakt. C. vindt het prachtig en komt laaiend enthousiast terug. Hij herkende allerlei figuren uit de film, maar het ritje was wel anders dan in de film. Gelukkig maar, want ik vond de film al best spannend…
Handig om te weten over een ritje met een VR-bril in de achtbaan
Europapark heeft nu (2017) twee achtbanen met een coastiality mogelijkheid: de Alpenexpress en de Pegasus. Voor beide achtbanen geldt een minimum leeftijd van 6 jaar en een minimum lengte van 100 cm. Met de VR-bril op scoren de achtbanen level 4 (op een schaal van 1 tot 5) bij het onderdeel ‘thrillfactor’. “Een echte uitdaging” lees ik achteraf op de website. Logisch dat ik het eng vond….
Voor een ritje met een VR-bril in de achtbaan betaal je 2 euro per persoon. Een begeleiderskaartje is gratis en erg handig als je als volwassene zelf zonder VR-bril toch met je kind mee wil.
En, heb jij al eens een ritje in een achtbaan gemaakt met een VR-bril op?
Meer lezen
Op zoek naar meer toffe pretparken? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Parc Asterix bij Parijs (incl filmpje)
- Nieuw bij Hellendoorn: het Drakennest (incl filmpje)
- LEGOLAND Billund in Denemarken
- Futuroscope in Frankrijk
- Direct naar alle blogs over pretparken in Nederland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Europapark. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.