Familievakantie in Gitschberg Jochtal in Süd Tirol

0
512

Denk jij bij Tirol ook aan Oostenrijk? Blogger Fieke wel, maar dat blijkt niet te kloppen. In het noorden vanItalië ligt Süd Tirol. Met de goede ervaringen van een jaar geleden in het Oostenrijkse Tirol, is ze nu erg nieuwsgierig naar de meest noordelijk gelegen provincie van Italie. Op naar Gitschberg Jochtal!

Zuid-Tirol, Oostenrijk of Italië?

De regio was sinds 1027 onderdeel van het hertogdom Beieren en in 1363 werd het onderdeel van Oostenrijk. Zo vreemd was mijn reactie dus niet toen ik dacht dat het Oostenrijk was. Echter na de Eerste Wereldoorlog werden de provincies Trentino en Zuid Tirol aan Italië geschonken, als dank voor de steun gedurende de oorlog. Vanaf die tijd geldt de natuurlijke geografische grens, de Brenner bergkam, als scheiding tussen Italië en Oostenrijk. De Brennerpas is voor veel Noord-Europeanen de doorgang vanuit Oostenrijk naar Italië. Aan de noordkant van de regio liggen de Alpen en aan de zuidkant de Dolomieten. Het landschap kenmerkt zich door bergen en lang gerekte dalen. Tweederde van de bevolking spreekt Duits, de rest spreekt Italiaans. Het lijkt erop dat het een regio is waar Oostenrijk en Italië samen komen.

Het Gitschberg Jochtal gebied

Wanneer ik vanuit Oostenrijk Zuid-Tirol binnen rijd, verlaat ik even later de snelweg bij afslag Brixen. Via het plaatsje Muhlbach en kronkelende wegen de berg op. Uiteindelijk kom ik aan in Meransen in de regio Gitschberg Jochtal. Deze regio is vernoemd naar de 2510 meter hoge berg Gitsch (wat in het Zuid-Tirols meisje betekent) diein de verte te zien is. Meransen maakt samen met de plaatsen Vals, Muhlbach, Vintl, Pfunders, Spinges en Rodeneck onderdeel uit van de Gitschberg Jochtal Regio.

De bergen geven mij altijd een vrij gevoel, ook onze kinderen kunnen heerlijk wegdromen op een bankje op de bergen. In vakantiestemming komen is bij zo’n uitzicht dan ook geen probleem.

Prachtige vergezichten.
Prachtige vergezichten.
Uitzicht op de Gitschberg.
Uitzicht op de Gitsch.
Uitzicht over het dal.
Uitzicht over het dal.
Mooi straatje in Muhlbach.
Mooi straatje in Muhlbach.

Wandelen op en rondom de Gitschberg

Als ik aan de bergen denk, dan denk ik aan wandelen. Dat kan je prima op en rondom de Gitschberg doen. Of je nou weinig of veel wandelervaring hebt, deze regio heeft aan iedereen wat te bieden. Informeer vooraf goed naar de route zodat je zeker weet dat je geen gevaarlijke passages in de route tegen komt die niet geschikt zijn voor kinderen. Sommige stukken van de route kunnen in het voorjaar nog over bevroren paden gaan.

In Meransen zelf kiezen we ervoor om met de gondel de Gitschberg op te gaan. Zo’n gondel geeft je direct vakantiegevoel en vanuit de gondel kan je de omgeving goed bekijken. Het ritje in een gondel wordt door mijn kinderen altijd enthousiast ontvangen. Bovenop de berg zijn er verschillende wandelroutes. Speciaal voor gezinnen staat aangegeven of de routes geschikt zijn voor wandelwagens. Er is bijvoorbeeld een route naar het panoramauitzichtpunt vanaf de Gitschberg.

Met de gondel de berg op.
Met de gondel de berg op.
Kinderen vinden een tochtje met een gondel altijd leuk.
Kinderen vinden een tochtje met een gondel altijd leuk.
Genieten van een ochtendwandeling met zicht op de Gitsch.
Genieten van een ochtendwandeling met zicht op de Gitsch.
Welke route gaan we lopen?
Welke route gaan we lopen?
Goed begaanbare wandelroutes door het bos.
Goed begaanbare wandelroutes door het bos.
Wandelroutes die geschikt zijn voor kinderwagens zijn prima aangegeven.
Wandelroutes die geschikt zijn voor kinderwagens zijn prima aangegeven.

Wij hebben op de dag dat we de Gitschberg opgaan maar beperkt de tijd, daarom wandelen we terug naar Meransen. Tijdens het wandelen hoor je de typische geluiden van de bergen, vogels die fluiten, koeien/geiten met bellen om hun nek en vallend en kletterend water in bergbeekje. Verder hoor je eigenlijk niets, heerlijk! Wat opvalt zijn ook het groot aantal verschillende bloemen die langs de paden te zien zijn.

Overal hoor je kletterend water.
Overal hoor je kletterend water.
Onderweg komen we zoveel mooie bloemen tegen.
Onderweg komen we zoveel mooie bloemen tegen.

Onze wandeling op de Gampil Alm kan door het slechte weer helaas niet door gaan. Maar de Almenrondweg moet een mooie route zijn die voor gezinnen goed te doen is. De route duurt vier uur en komt langs verschillende hutten waar gestopt kan worden. Alle routes staan goed aangegeven met mooie houten borden en verkeerd lopen zou dus eigenlijk niet kunnen.

De Almenroute bij de Gampil alm.
De Almenroute bij de Gampil alm.
Bij bijna iedere hut is wel een speelgelegenheid voor kinderen te vinden.
Bij bijna iedere hut is wel een speelgelegenheid voor kinderen te vinden.
Soms zit het weer een beetje tegen....
Soms zit het weer een beetje tegen….

Op de bergen en tijdens de wandelingen kom je genoeg hutten tegen waar je even heerlijk uit kan rusten. Het eten in deze hutten is over het algemeen erg goed. In de gerechten op de kaart zie je ook weer de combinatie van Oostenrijk en Italië terug komen. De knödel- en pastagerechten staan naast elkaar. Bij onze kinderen doen dit soort gerechten het altijd goed en je kan er een stevige wandeling op maken. Ook hier valt het mij op dat bij alle hutten speeltoestellen voor kinderen aanwezig zijn. Kinderen zijn welkom in deze streek. Verschillende hutten bieden ook overnachtingsmogelijkheden zodat meerdaagse wandeltochten gemaakt kunnen worden. Als gezin kan je bijvoorbeeld een 4- of 6-persoons kamer huren. Over een paar jaar, als Teun wat ouder is, gaat zo’n tocht er bij ons zeker van komen.

Musea in Gitschberg Jochtal

Op de dag dat we op de Gampil Alm willen gaan wandelen is het slecht weer, het komt met bakken uit de hemel. De wandeling blazen we af. In plaats daarvan bezoeken we twee kleine musea in de buurt. De regio kent vele tradities en gewoontes en deze zie je terug in de musea. In Vintl liggen het Loden museum en het Capriz kaasmuseum naast elkaar.

Loden is een speciaal geweven materiaal van schapenwol waar kleding van wordt gemaakt. Dit materiaal wordt sinds 1880 gemaakt. Mensen gingen toen steeds meer reizen en wandelen en waren op zoek naar warme, winddichte en comfortabele kleding, Loden bood de oplossing. Loden is namelijk een wind- en waterdicht ademend materiaal. Loden zie je vooral terug in de traditionele kleding uit deze regio. Het museum laat stap voor stap zien hoe dit materiaal gemaakt wordt. Zo leren we dat het 130 uur duurt om van de 1,5 kg wol van 1 schaap te spinnen en dat kinderurine nodig was in het kleuringsproces van de lappen stof.

Wol spinnen in het Loden museum.
Wol spinnen in het Loden museum.
Duidelijke pictogrammen geven uitleg.
Duidelijke pictogrammen geven uitleg.
Traditionele kleding in het Loden Museum.
Traditionele kleding in het Loden Museum.

In het Capriz kaasmuseum word je als bezoeker door de wereld van het kaasmaken geleid. Net zoals in het Loden museum loop je een vaste route en word je via beelden, pictogrammen, tekst en ervaringen het hele kaasmaakproces uitgelegd. Het gehele museum is wit, je bevindt je dus echt tussen de melk die langzaam veranderd in kaas. We leren bijvoorbeeld dat het vetpercentage in de melk van verschillende zoogdieren groot verschillen kent.

In het Capriz museum kan je beleven hoe vet zich door de melk beweegt.
In het Capriz museum kan je beleven hoe vet zich door de melk beweegt.
Met tekeningetjes is duidelijk te zien hoeveel vet er in de melk zit.
Met tekeningetjes is duidelijk te zien hoeveel vet er in de melk zit.

In beide musea is alle tekst en uitleg hoofdzakelijk in het Duits en Italiaans (Capriz heeft ook wat Engels). Maar doordat er veel gebruikt wordt gemaakt van pictogrammen verwacht ik dat kinderen van een jaar of 6/7 met enige uitleg van de ouders wel veel kunnen begrijpen. Beide routes duren zo’n 45 minuten. Het zijn geen musea waar je een hele middag aan kwijt bent. De ingang van het Lodenmuseum bevindt zich in een chique kledingzaak waar kleding gemaakt van Loden wordt verkocht. Als toerist loop je hierdoor misschien niet zo snel naar binnen, maar dit kan je dus zonder problemen doen.

De Almencard, veel gratis extra’s bij een verblijf in de regio

Ondernemers in deze streek hebben gezamenlijk de Almencard opgezet om de toeristen in deze streek zo goed mogelijk te ondersteunen. Afhankelijk van de accommodatie waar je in de regio verblijft krijg je tijdens je verblijf een Almencard of een Almencard PLUS. Deze kaarten bieden je o.a. gratis openbaarvervoer in de regio, gratis gebruik van de gondels, korting bij winkels en het zwembad, toegang tot de 80 musea in de regio en je kunt met een gids de bergen in tijdens speciale wandeltochten. Een uitgebreide lijst van alle mogelijkheden ontvang je bij de kaart. Op deze manier bespaar je behoorlijk wat geld gedurende je verblijf. Wij namen hierdoor bijvoorbeeld wat makkelijker de gondel de berg op om gewoon even te genieten van het prachtige uitzicht. Het bezoeken van een klein museum doe je hierdoor ook wat sneller omdat je niet voor ieder ding afzonderlijk hoeft te betalen.

Overnachten in Gitschberg Jochtal

De regio Gitschberg Jochtal kent vele kleine (familie) hotels en vakantiewoningen. Ze richten zich zomer- en wintergasten. Het gebied biedt in de winter met zijn ruim 50 km aan skipistes namelijk goede skimogelijkheden. Zowel de vakantiewoning als de hotels met familiekamers zijn geschikt voor gezinnen met kinderen. De regio kent op dit moment nog geen campings, maar daar schijnt verandering in te komen!

Hotel Schmiedhof in Meransen is zo’n familiehotel. Direct aan de gondel en de piste gelegen biedt het de mogelijkheid om direct de bergen in te gaan. Een familiekamer in dit hotel bestaat uit een zeer ruime kamer met een twee persoonsbed en een ruime slaapbank. Daarnaast is het mogelijk om babybedje op de kamer te laten plaatsen. Natuurlijk is er een ruime badkamer en beschikt de kamer over een groot balkon. Beneden is er de ontbijtruimte waar iedere ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet klaar staat. Ook is er een heerlijke ruimte met tafels, stoelen en banken waar je na een dag wandelen even heerlijk neer kan strijken. Je kunt een drankje bij de bar halen, een spelletje spelen of gewoon genieten van het prachtige uitzicht over het dal.

Hotel Smiedhof.
Hotel Smiedhof.
De familiekamer in het hotel.
De familiekamer in het hotel.
Knodel eten.
Knodel eten.

Familievakantie in Gitschberg Jochtal

Deze misschien wat onbekende regio in Italië heeft gezinnen die er in de bergen op uit willen zeker veel te bieden. De vriendelijke mensen, de kleine dorpjes en de prachtige vergezichten maken het een sfeervolle en gezellige streek. De goede gecombineerde Oostenrijks/Italiaanse keuken valt volgens mij ook bij veel gezinnen in de smaak.

Zelf vind ik het jammer dat deze regio nog geen campings kent, want zeker gezinnen kiezen vaak voor een kampeervakantie. Opdit moment is de regio vooral geschikt voor gezinnen die graag in een hotel of vakantiehuis verblijven of de regio vanuit een ander gebied aandoen. Maar misschien is een tussenstop van een paar dagen in een hotel voor kampeerders op doorreis naar Italië ook wel een hele mooie optie.

Meer informatie over het gebied is te vinden op de website van Gitschberg Jochtal.

Ben jij al eens in deze Italiaanse regio geweest? Of overweeg je het als tussenstop? We vinden het leuk om jullie ervaringen te horen!

Meer lezen

Op zoek naar meer vakantie in de bergen en het bos? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking metde regio Gitschberg Jochtal. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.