De Pyramide van Austerlitz met kinderen beklimmen? Een uniek uitje in Nederland

0
678

Naar Egypte om een piramide te zien? Helemaal niet nodig ontdekte blogger Elsbeth. Je kan in Nederland de Pyramide van Austerlitz met kinderen beklimmen. Hoe die piramide in Nederland is gekomen en wat er in de omgeving te doen is, dat lees je nu in dit blog.

Een bezoekje aan de Nederlandse Pyramide van Austerlitz

“Huh, een piramide in Nederland? Dat kan helemaal niet!” Dit was het eerste wat ik dacht toen ik las over de Pyramide vanAusterlitz. Ik was bezig met mijn online speurtocht naar leuke uitjes in onze aankomende woonomgeving. Maar toen ik een afbeelding van de Pyramide zag, wist ik meteen: hier moeten we met z’n allen naar toe.

De geschiedenis van de Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz ligt op het hoogste punt van de UtrechtseHeuvelrug. In1804 liet generaal Marmont de Pyramide van aarde bouwen door het Frans-Bataafse leger. Het was zijn eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld: Napoleon Bonaparte. De Marmont was geïnspireerd geraakt door de piramide van Gizeh, die hij zelf had gezien tijdens de veldtocht van Napoleon naar Egypte. De Pyramide kreeg een hoogte van 36 meter en boven op de top werd een 13 meter hoge, houten obelisk geplaatst. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam ‘Pyramide van Austerlitz’ naar de veldslag in het huidige Tsjechië. De houten obelisk raakte al snel in verval en werd in 1894 vervangen door een nieuwe obelisk gebouwd van steen. Vanwege het toenemende toerisme is de Pyramide met herberg steeds verder uitgebreid met diverse attracties, zoals een speeltuin, het Lunapark en een groot terras.

Daar is de Pyramide.
Daar is de Pyramide.

De Pyramide van Austerlitz met kinderen bezoeken

Direct bij aankomst zie je links naast het parkeerterrein het restaurant met aansluitend de speeltuin en het Lunapark liggen. Onze meiden beginnen direct te gillen van plezier omdat er door de bomen heen een grote zweefmolen zichtbaar is. En ja, zie ze dan nog maar eens mee te krijgen het bospad op naar de piramide toe… Met enige overtuigingskracht lukt het ons, al is het niet van harte.

Oh, de zweefmolen!
Oh, de zweefmolen!

De Pyramide ligt op ongeveer 5 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Het pad is redelijk begaanbaar met een kinderwagen. Al wandelend valt ons op hoe mooi de omgeving is. De Pyramide is ook een officieel start- en eindpunt van verschillende wandelroutes, variërend van ongeveer één uur tot 4 uur. Een kaart van deze routes kun je terugvinden op deze website.

De Pyramide is een wandelknooppunt.
De Pyramide is een wandelknooppunt.

Eenmaal aangekomen bij de Pyramide, is het wel een beetje een rare gewaarwording daar midden in de Nederlandse bossen. Maar goed, ik zie onszelf voorlopig niet een piramide in Egypte beklimmen. Het beloofde uitzicht doet ons besluiten kaartjes te kopen om de trappen van dit bijzondere bouwwerk te mogen betreden. We zijn voor ons vieren (2 volwassen, 2 kinderen) 6 euro aan entreegeld kwijt.

De buitenkant van de Pyramide is gemaakt van aarde, waar gras overheen groeit. De trap is gemaakt van staal. Een stevige leuning aan beide kanten, zorgt dat je je goed kunt vasthouden.Na een korte klim komen we boven aan bij de obelisk. We hebben een mooi uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug en kunnen in de verte zelfs de stad Utrecht zien. Op de borden die bevestigd zijn aan de rand, wordt een toelichting gegevens op wat je in de verte kunt zien. Ook is er een verrekijker aanwezig. Aan de achterkant van de obelisk kun je zelfs nog de houten, originele deuren aanraken.

Na een tijdje weten de meiden ons er haarfijn aan te herinneren dat het nu toch echt tijd is om naar de zweefmolen te gaan. Maar eerst mogen ze nog beneden even hun diploma ophalen: “Ik heb de pyramide van Austerlitz beklommen” .

Een raar gezicht die Pyramide in de Nederlandse bossen.
Een raar gezicht die Pyramide in de Nederlandse bossen.
De buitenkant van de Pyramide is van aarde en begroeid met gras.
De buitenkant van de Pyramide is van aarde en begroeid met gras.
Samen klimmen we naar boven.
Samen klimmen we naar boven.
In de verte kun je Utrecht zien liggen.
In de verte kun je Utrecht zien liggen.
De obelisk.
De obelisk.
En dan moet je ook weer naar beneden....
En dan moet je ook weer naar beneden….

Het Lunapark en de speeltuin bij de Pyramide van Austerlitz

In het Lunapark kunnen de kinderen zich lekker uitleven in de vele attracties, zoals een treintje, draaimolen en botsauto’s. Deelname aan een attractie kost 1 muntje, diebij de kassa te koop zijn: 1 muntje kost 1 euro.

Aangrenzend ligt een prachtige speeltuin, waar de kinderen zich kunnen vermaken op de vele schommels, glijbanen en klimtoestellen. Er staan diverse picknicktafels verspreid over het terrein. Maar de ouders kunnen intussen ook een lekker drankje en (snack)hapje doen op het terras.

Kortom: de Pyramide van Austerlitz biedt je in samenhang met de mooie wandelroutes en speeltuin prima vermaak voor een lekker dagje uit!

Er is een ruime speeltuin aanwezig.
Er is een ruime speeltuin aanwezig.
Verspreid over het terrein staan picknicktafels.
Verspreid over het terrein staan picknicktafels.
Ook aan de ouders is gedacht.
Ook aan de ouders is gedacht.

Praktische informatie

De Pyramide van Austerlitz is te bezoeken op de Zeisterweg 98 in Woudenberg. Tijdens het zomerseizoen (eind maart tot en met oktober) is het geopend op dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 18 uur. Op feestdagen en in de vakanties zijn ze ook op maandag geopend.

Bij de ingang is een bezoekerscentrum waar je een film kunt bekijken over de Franse tijd. Ook is hier voor 5 euro de familiespeurtocht ‘Het raadsel van de Pyramide’ te verkrijgen. Dit is een spannende speurtocht voor families en groepen met kinderen van 4 tot en met 8 jaar.

Meer informatie nodig? Die kan je lezen op de website van de Pyramide van Austerlitz.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Utrecht? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.