Wil je Stonehenge bezoeken met kinderen en vraag je je af of het de moeite waard is? Blogger Annemiek ging je voor en vertelt je wat je kan verwachten.
Stonehenge: meer dan alleen wat stenen
Veel kinderen hebben al eens gehoord van de magische steencirkel in het zuiden van Engeland. Zo ook mijn kinderen. Op de dag dat we vertellen dat we onderweg naar Cornwall Stonehenge zullen bezoeken, springt mijn zoon F. bijna een gat in de lucht. Hij heeft erover gelezen in geschiedenisboeken en zelfs in de Donald Duck wordt verteld over deze bijzondere plek. Dat hij nu met eigen ogen gaat zien hoe groot de stenen zijn, maakt dat hij eigenlijk niet meer kan wachten.
We logeren een nachtje in Salisbury, vlakbij Amesbury en dus vlakbij Stonehenge. Onderweg naar de oude tempel rijden we via de A303 naar het westen. Het verkeer mindert vaart en rechts doemt de beroemde steencirkel op. Vanaf de doorgaande weg kun je een glimp opvangen van de stenen, maar daar nemen wij geen genoegen mee. Bij de rotonde gaan we rechts en komen vanzelf uit bij de grote parkeerplaats.
Het nieuwe bezoekerscentrum Stonehenge
Vooraf hebben we online tickets gereserveerd. Zo zijn we er zeker van dat we niet voor niets komen. In verband met de drukte wordt namelijk gebruik gemaakt van een tijdslot. Het bezoekerscentrum is relatief nieuw en biedt naast de entree tot het gehele gebied rondom Stonehenge een expositieruimte, winkel en café.Wie dat wil, kan informatie krijgen via een gratis Nederlandse audiotour.
Vanaf hier kun je te voet naar de steencirkel, ongeveer twee kilometer verderop, maar je kunt ook de pendelbus nemen.
Onderweg naar de steencirkel
We besluiten eerst naar de steencirkel te gaan en later pas rond te lopen in het bezoekerscentrum.Wij kiezen voor de pendelbus en deze staat al klaar. Het is erg warm en we hebben niet heel veel tijd om het hele gebied uitgebreid te bezoeken. Bezoek je Stonehenge met erg jonge kinderen, dan is een ritje met de bus zeer aan te bevelen.
De bus rijdt om de tien minuutjes en stopt op vijf minuten lopen van Stonehenge. Het is niet druk in de bus.Stiekem hopen we dat het nog niet heel druk is bij Stonehenge, zodat we alles goed kunnen zien.
Veel stenen, veel mensen, veel vragen
Aangekomen bij Stonehenge zien we behoorlijk wat mensen. In een grote kring rondom de steencirkel staan mensen te fotograferen of te luisteren naar de audiotour. Wij hebben geen audiotour en kijken vooral naar wat we zien: een grote hoeveelheid enorme stenen die recht naast elkaar en zelfs op elkaar staan.
Al snel komen de vragen. “Hoe hebben ze die stenen hier kunnen neerzetten?”, “Wie heeft ze hier naartoe gebracht?” en “Waarom staan die stenen eigenlijk hier?”. Op veel vragen weten we geen exact antwoord, maar de uitleg dat het te maken heeft met prehistorische gebruiken, sterrenkunde en de stand van de zon geven voldoende antwoord. Misschien was het handig geweest om toch die audiotour mee te nemen, dan hadden de kinderen iets gerichter antwoord gekregen.
We lopen tussen de mensen door en doen ons best foto’s te maken zonder al te veel anderen er op. Met name F. kan er geen genoeg van krijgen en maakt iedere paar meter een nieuwe foto. Hij is trots dat hij de camera van zijn vader mag gebruiken. Dochter L. ontdekt dat als je in het gras gaat liggen, er minder mensen in beeld staan. Voor ik het doorheb liggen we met z’n drieën naast elkaar met een camera voor onze neus.
Wat is de betekenis van Stonehenge?
Er bestaan veel theorieën over het ontstaan en de betekenis van het prehistorische monument Stonehenge. Men is het er over eens dat de steencirkel in ieder geval ruim 5000 jaar geleden gebouwd is. De bouw gebeurde in verschillende fasen. Als je goed naar de plattegrond van Stonehenge kijkt, zie je dat het geheel uit verschillende steencirkels bestaat. Iedere cirkel verwijst naar een andere bouwfase en een ander tijdperk.
Waarschijnlijk heeft de plek gediend als offerplaats en als begraafplaats. Daarnaast is er bij de bouw rekening gehouden met de stand van de zon gedurende het jaar. Tijdens de zonnewende, wanneer de zon haar meest noordelijkte of zuidelijkste punt bereikt, valt het zonlicht precies gelijk met enkele stenen. Zo schijnt tijdens de midwinterwende de zon als eerste op de enorme Hielsteen. De pijl op de grond wijst de richting aan waar de zon opkomt.
Bijzonder is het om te beseffen dat sommige gebruikte stenen afkomstig zijn van een plek op 300 kilometer afstand van hier. Hoe die vervolgens naar Stonehenge zijn vervoerd, is een raadsel. En hoe de stenen uiteindelijk óp elkaar zijn gelegd is eveneens een wonder. Je ziet aan de kleine puntjes op de stenen dat er is nagedacht over een manier om ze stevig op elkaar te laten liggen. In de expositieruimte wordt hierover meer informatie gegeven.
Het bezoekerscentrum van Stonehenge
Na afloop van ons bezoek aan Stonehenge gaan we terug naar het bezoekerscentrum. Inmiddels is het behoorlijk druk geworden bij de steencirkel. Het is maar goed dat we vroeg gegaan zijn. De bus staat al klaar en dit keer zijn er veel meer mensen die mee willen rijden. Lang hoeven we niet te wachten, er rijden genoeg bussen en er is zelfs plek om te zitten.
Aangekomen bij het bezoekerscentrum, lopen we eerst rond tussen deneolithische huizen. Deze zijn zo’n 4500 jaar oud. De kinderen spelen verstoppertje en ik doe mijn best mijn hoofd niet te stoten. De kinderen proberen iets verderop een enorme steen te verplaatsen. Ondanks de constructie eronder, lukt het niet om de steen in beweging te krijgen. “Hoe deden ze dat vroeger dan?”, vraagt F. Ik moet hem het antwoord schuldig blijven.
Boeiende animatie over de bouw van Stonehenge
Binnen in de expositieruimte wordt aan de hand van een film uitgelegd hoe men denkt dat Stonehenge is ontstaan. De beelden laten duidelijk zien dat er in verschillende fasen gebouwd is. De animatie laat zien welke betekenis de stenen waarschijnlijk hadden tijdens de verschillende bouwfases.
De tentoonstelling bevat een presentatie van prehistorische voorwerpen die gevonden zijn in de buurt van Stonehenge. Er wordt uitgelegd hoe de mensen in die tijd leefden, hoe ze aan voedsel kwamen en hoe ze woonden. Door het grote aantal bezoekers is het lastig om je eigen tempo aan te houden. Vaak gebeurt het dat er teveel mensen naar hetzelfde kijken waardoor we moeten wachten tot we aan de beurt zijn.
Is een bezoek aan Stonehenge met kinderen de moeite waard?
Als ik dit aan mijn kinderen vraag roepen ze beide volmondig “Ja!”. Met eigen ogen zien hoe groot de stenen zijn en bedenken hoe die duizenden jaren geleden hier geplaatst zijn spreekt erg tot hun verbeelding. Het idee dat er in die tijd al nagedacht werd over de stand van de zon en er nog steeds mythologische verhalen worden verteld over deze plek maakt dat ze zich bewust zijn van de historische waarde. Hadden we de audiotour meegenomen, dan hadden ze waarschijnlijk meer geweten, maar alleen al kijken voldeed aan hun (en onze) verwachtingen.
We wisten dat het druk kan zijn op deze plek en hebben daarom bewust gekozen voor een bezoek in de vroege ochtend. Dit is achteraf gezien een goede keuze geweest want later op de dag werd het alleen maar drukker.
Ons antwoord op de vraag of een bezoek aan Stonehenge met de kinderen de moeite waard is, is volgens mij inmiddels wel duidelijk. Deze plek wil je eens in je leven gezien hebben.
Stonehenge bezoeken met kinderen:dit moet je weten over de tickets
Stonehenge is dagelijks open van 9.30 tot 19 uur, maar na 17 uur krijg je geen toegang meer.Het hele gebied is goed toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Het pad is deels onverhard en dat kan betekenen dat je niet met de rolstoel of kinderwagen helemaal rondom kan lopen. Wel zijn er voldoende plekken die je goed zicht geven op de steencirkel. Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
Volwassen betalen 17,50 pond (20 euro), kinderen tussen 5 en 17 jaar 10,50 (12 euro). Familietickets (t/m 3 kinderen) zijn te koop voor 45,50 pond (50 euro). Parkeren is gratis als je tickets hebt voor Stonehenge, ook wanneer je deze vooraf online bestelt. Dit kan via de site van The English Heritage. Alle genoemde bedragen zijn uit 2018.
Tip: Ben je lid van The English Heritage dan heb je vrij entree. Ben je voornemens meer bijzondere plekken in Engeland te bezoeken tijdens je vakantie, overweeg dan een dergelijk lidmaatschap, aangezien het vrije toegang geeft tot diverse andere attractieve plekken. Meer informatie vind je op de (Engelstalige) website van The English Heritage.
Ligging
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor een bezoek aan het zuiden van Engeland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Zuid-Engeland met kinderen
- Stedentrip Londen met kinderen
- Met de Eurostar naar Londen
- 5x waarom wij met DFDS naar Dover reizen
- Wandelen op het South West Coast Path inCornwall
- Direct naar alle blogs over Engeland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).